הערכה גריאטרית כוללנית רב-מקצועית תורמת, על-פי מחקרים מהעולם, לאבחון מוקדם של קשישים הלוקים בהתדרדרות תפקודית וקוגניטיבית, לדחיית מוגבלות, להתוויית טיפול הולם ולהגברת שביעות הרצון שלהם ושל בני משפחתם מהטיפול. הערכה כזו מתבצעת בארץ בהיקף מצומצם, ולעיתים קרובות עולה השאלה ביחס לתרומה האפשרית לקשישים בישראל. כדי לבחון זאת רואיין מדגם מייצג של 221 קשישים ובני משפחתם שעברו הערכה גריאטרית במכבי שירותי בריאות, ומדגם של 166 קשישים שלא עברו הערכה כזו, פעמיים, בהפרש של חצי שנה. כמו כן, נאספו נתונים מרשומות ממוחשבות ומגיליונות רפואיים, ורואיינו 200 רופאי משפחה.
בין ממצאי המחקר:
-
רוב המופנים למרפאות הגריאטריות היו קשישים תשושים (Frail Elderly), הלוקים בתסמינים גריאטריים רבים, וזקוקים להערכה רב מקצועית מקיפה, שתאפשר לבנות עבורם תוכנית טיפול כוללנית ומתאימה.
-
במהלך חצי שנה התפקוד היום יומי של הקשישים שעברו הערכה גריאטרית נשאר יציב בעוד שבקרב קבוצת הביקורת חלה התדרדרות.
-
חל שיפור באיכות החיים הקשורה לבריאות בקרב הקשישים שעברו הערכה גריאטרית.
-
חלה עלייה בפנייה ובשימוש שלהם בשירותי רווחה.
-
-
חלה ירידה בתחושת העומס של בני המשפחה של הקשישים שעברו הערכה גריאטרית בהשוואה ליציבות בתחושת העומס בקרב בני משפחה של אלו שלא עברו הערכה.
-
רופאי המשפחה דיווחו על תרומתה הרבה של ההערכה הגריאטרית לאבחון ירידה קוגניטיבית ותפקודית בקרב הקשישים.
-
בני המשפחה ורופאי המשפחה דיווחו על תרומת ההערכה הגריאטרית לגבי רבים מהקשישים בנושאים כמו התאמה ואיזון תרופתי והתמודדות עם ירידה קוגניטיבית.
ממצאי המחקר הוצגו בפני קופות החולים ובפני הנהלת האגף לגריאטריה במשרד הבריאות אשר עוסק בפיתוח קריטריונים להפעלת מרפאות להערכה גריאטרית בקופות. בנוסף, הממצאים משמשים כיום את משרד הבריאות והמשרד לאזרחים ותיקים בפיתוח והקמת תכנית משותפת, שנועדה להרחיב את הביצוע של ההערכה הגריאטרית באמצעות מתן תגמול לקופות חולים.
המחקר מומן בסיוע המכון הלאומי למדיניות בריאות ומכון המחקר של מכבי שירותי בריאות.
להזמנת פרסום זה, נא למלא את הטופס הממוחשב.
הצעה לציטוט באנגלית:
Bentur, N., Sternberg, S., Spalter, T., Lemberger, J & Sharon, A. (2011). Comprehensive Geriatric Assessment Clinics in Israel. RR-568-11. Myers-JDC-Brookdale Institute. (Hebrew)