פיתוח מודל תיאום בין ארגונים מספקי שירותים לילדים בעלי צרכים מיוחדים בכפר דיר חנא -חקר מקרה

דוח זה מתאר פרויקט של בניית מודל לתיאום בין ארגונים המספקים שירותים לילדים עם צרכים מיוחדים ברמה מקומית. אוכלוסיית היעד של הפרויקט הייתה ילדים בגיל 0 עד 9 עם צרכים מיוחדים בכפר דיר חנא וסביבתו. תהליך הבנייה של מודל זה היווה נסיון ראשון להתמודד עם סוגיית התיאום ברמת יחידות המטה ברשויות המקומיות, בכלל ובתחום הרשויות המקומיות הערביות, בפרט. לפרויקט היתה מטרה כפולה: לשפר את השירותים בדיר חנא, וללמוד מנסיון זה כיצד ליישם את המודל ביישובים נוספים. מאחר שבישראל נעשו מעט מאוד נסיונות מסוג זה ברמה המקומית, פרויקט זה יכול לשמש כמודל לרשויות מקומיות נוספות בארץ. הפרויקט מומן בסיוע קרן הלן באדר ונוהל על-ידי מרכז אל-ראזי לשיקום ילדים בעראבה, בניהולו של ח'אתם כנאענה, וג'וינט-מכון ברוקדייל.

החשיבה על בניית מודל מעין זה עלתה בעקבות מחקר שהתבצע על ידי ג'וינט-מכון ברוקדייל, במימון קרן הלן באדר, אשר בדק את מצב התיאום בין שירותים לילדים עם צרכים מיוחדים בישראל. מחקר זה הראה כי הנושא של תיאום בין הגורמים הרבים המטפלים באוכלוסייה זו הוא קריטי לגבי איכות הטיפול שהיא מקבלת והצביע על הבעיות המתעוררות כתוצאה מחוסר תיאום בין-ארגוני בשלבים השונים של מסלול הטיפול בילד.

פרויקט הקמת המודל בוצע על ידי ועדת היגוי מיוחדת של נציגי כל הארגונים הרלבנטיים, שהוקמה במיוחד לצורך זה. הוועדה התכנסה פעם בחודש במשך שנה אחת (מאפריל 2001 עד מרס 2002). במהלך פגישותיה זוהו הסוגיות והבעיות בתיאום, התקבלו המלצות ופותחו מנגנונים לשיפור התיאום הבין-ארגוני.

הדוח מכיל שלושה חלקים עיקריים – בחלק הראשון מובאת בקצרה סקירת ספרות מחקרית, מן הארץ ומן העולם, בנושא התיאום ומתואר מצב התיאום בין שירותים לילדים עם צרכים מיוחדים בישראל. החלק השני מתאר את מטרות הפרויקט ושיטת הפעלתו. בחלק השלישי מוצג המודל שפותח והשיטות והתהליכים שנוצרו על מנת להבנות את עבודת הוועדה. מסמך זה, המתאר את תהליך הקמת המודל ואת המנגנונים שפותחו לצורך שיפור התיאום הבין-ארגוני בין שירותים המספקים שירותים לילדים עם צרכים מיוחדים בדיר חנא יכול לשמש כאוסף קווים מנחים להפעלת תהליך דומה ביישובים נוספים.

המכון ימשיך לספק סיוע ארגוני לצורך יישום המודל בדיר חנא ויעריך את תוצאותיו של יישום זה. בעקבות הצלחת הפרויקט בדיר חנא, הוחלט להפעיל בשנה הקרובה פרויקט דומה ביישוב ערבי נוסף. קרן הלן באדר והמכון יהיו מעורבים גם בפרויקט זה.