אורות לתעסוקה היא תכנית ניסיונית לשילוב מקבלי גמלת הבטחת הכנסה בעבודה. התכנית החליפה באוגוסט 2007 את תכנית מהל"ב, באזורים שבהם זו פעלה, ובדצמבר 2007 הורחבה לאזורים סמוכים. התכנית נסגרה באפריל 2010, על פי החלטתה של ועדת העבודה הרווחה והבריאות של הכנסת שלא להמשיכה. המכון והמוסד לביטוח לאומי ביצעו הערכה מקיפה של תכנית מהל"ב ובהמשך גם של אורות לתעסוקה. דוח זה הוא דוח המעקב השני על אורות לתעסוקה. הוא עוקב אחרי האנשים שהופנו לתכנית בששת חודשיה הראשונים, במועד סגירתה באפריל 2010, וגם כשמונה חודשים לאחר מכן.
להלן מפורטים ממצאי המחקר העיקריים:
-
תעסוקה: במועד סגירת התוכנית נמצאה השפעה חיובית ומובהקת של התכנית על שיעור המועסקים בכלל — 12 נקודות אחוז – ועל שיעור המועסקים במשרה מלאה – 10 נקודות אחוז. כשמונה חודשים לאחר סגירת התכנית נמצאו השפעות דומות — 7 נקודות אחוז ו-11 נקודות אחוז, בהתאמה.
-
קבלת גמלת הבטחת הכנסה: השפעת התכנית על היקף מקבלי הבטחת הכנסה בסך הכול הייתה משמעותית מאוד, אבל מדובר בעיקר במלאי. במועד סגירת התכנית נמצאה השפעה מובהקת (26 נקודות אחוז) על הירידה בקבלת הגמלה במלאי, אך לא בזרם. לכן, בממוצע כללי, הירידה היא ב-12 נקודות אחוז. שמונה חודשים לאחר סגירת התכנית, הממצאים נשארו דומים.
-
התמדה בתעסוקה: נמצאו שיעורי התמדה גבוהים. כשני שלישים מהמופנים שהתחילו לעבוד במהלך התכנית, עבדו גם במועד סגירת התכנית. כ-80% מהם עבדו גם שמונה חודשים לאחר מכן.
-
קבלת סיוע מהמרכז: המשתתפים שהתחילו לעבוד במהלך התכנית, ציינו כי שירותים תומכי עבודה (סיוע בסידור לילדים וסיוע בתחבורה למקום העבודה) ומענק ההתמדה עזרו להם יותר מאשר השתתפות בסדנאות, קורסים וכדומה.
הדוח הוצג לפני המנהלת במשרד התמ"ת האחראית על הפעלת התכנית ומהווה תשומה חשובה לדיון על עתיד התכנית.
המחקר בוצע בהזמנתה ובמימונה של ממשלת ישראל.