"שמרי נפשך" – בריאות נפשית בקרב נשים בישראל

בחודש אוקטובר, 2002,  נערך באוניברסיטת בן-גוריון בנגב הכינוס  הלאומי הראשון בנושא קידום הבריאות הנפשית של נשים בישראל. למעלה מ- 400 חוקרים, רופאים ואנשי מקצוע העוסקים בבריאות הנפש התאספו לשמוע הרצאות והצגות חדשניות שהעלו מגוון רחב של תיאוריות ותפיסות עולם לגבי נושאים בולטים בתחום הבריאות הנפשית של נשים. כעת,  "המרכז לחקר וקידום בריאות האישה" באוניברסיטת בן גוריון, בשיתוף עם המחלקה לעבודה סוציאלית ע"ש שפיצר באוניברסיטת בן-גוריון ועם מרכז סמוקלר לחקר מדיניות הבריאות במאיירס-ג'וינט-מכון ברוקדייל מוציאים לאור כרך זה ובו 25 מאמרים מקוריים או כאלה שתורגמו לראשונה לעברית, המציגים בפני הקורא הישראלי מבחר של נושאים, בעיות ואתגרים המעסיקים כיום את הנשים הישראליות בתחום הבריאות הנפשית. במקרים מסוימים, כאשר לא נמצא מאמר מתאים מתוך אלה שהוצגו בכנוס, פנו העורכות לחוקרים וכותבים בתחום בבקשה שיציגו חומר חדש שיכול להאיר נושאים אלה.

הספר פותח בתרגום של ריאיון בדבר גישות חדשות לבריאות נפשית של נשים, עם פרופ' פיליס צ'סלר, אחת החלוצות של המחקר הביקורתי והפמיניסטי על טיפול פסיכיאטרי לנשים ומחברת הספר הקלאסי "נשים ושגעון". החלק הראשון כולל חמישה פרקים הדנים מתוך גישה היסטורית, אמנותית, מינית ופסיכואנליטית בפעילות הגומלין שבין מגדר לבין בעיות של בריאות נפשית בקרב נשים. החלק השני של הספר מציג ארבע נקודות מבט שונות על ההשפעה שיש להריון, אמהות, סוגים חדשים של יחסי אם-ילד כגון פונדקאות ונישואין פוליגמיים על הבריאות הנפשית של נשים. החלק השלישי בוחן, בחמישה פרקים,  את יחסי הכוחות המגוונים שבין הבריאות הגופנית לבין הבריאות הנפשית של נשים. מוצגות גישות חדשות הדנות באימונולוגיה, אטיולוגיה של מחלת הסרטן, אנורקסיה נרבוזה מנקודת מבט תרבותית והטיפול בבעיות נפשיות במסגרות פסיכיאטריות ובמסגרת הרפואה הראשונית. בחלק הרביעי מוגש חומר חדש על בעיה נושנה, אשר פוגעת בנשים מזה זמן רב ומשפיעה על בריאותן הנפשית – אלימות גופנית ומינית. ארבעת הפרקים בוחנים נושא זה מתוך מבט על סטודנטיות והפחד שלהן מפני אונס, נשים יהודיות ובדואיות בנגב, יחסן של אמהות לבניהן שהם בעלים מכים והעברה בין-דורית של אלימות במשפחה. החלק המסיים של הספר כולל שישה פרקים הדנים באיכות החיים של נשים לאורך חייהן – אמהות חד-הוריות מתוך בחירה, נשים המתמודדות עם סרטן השד, מבט רב-תרבות על בריאות נפשית של נשים בנגב, דמורליזציה בקרב נשים בגיל 60 ומעלה איכות החיים של נשים הפורשות מעבודתן ורווחתן של נשים המתגוררות בבתי אבות.

כרך עשיר זה מגיש למי שמעוניין בקידום הבריאות הנפשית של נשים בישראל חומר חדש ומלהיב שיוכל לשמש להוראה, למחקר ולמתן ידע כללי. חלק מן הפרקים אמנם התפרסמו לאחרונה באנגלית, אבל זהו הספר הראשון מסוגו בשפה העברית, הדן בנשים בישראל. הספר מסכם ידע שכבר נצבר ומצביע על שטחים בהם יש צורך במחקר נוסף. ספר זה יכול לשמש ככלי רב ערך לעוסקים בפסיכיאטריה ובטיפול נפשי בקהילה, לגיבוש גישות טיפוליות חדשות ורגישות יותר, המתאימות לאישה הישראלית בת זמננו.