מאגרי מידע

מקורות חופשיים ברשת למאמרים ומאגרי מידע לאקדמיה

קיימים ברשת מספר לא מבוטל של מקורות מידע חופשיים למאמרים לאקדמיה,  וקיימות  לא מעט רשימות ברשת שמרכזות מקורות כאלה.

דוגמה לרשימה אחת כזו היא

101   Free Online Journal and Research Databases for Academics

הרשימה היא רשימה מוערת ,  היא מציגה 21  מקורות עיקריים  למאמרים ומאגרי מידע חופשיים ברשת עם תיאור קצר של כול מקור כזה, וכוללת קישור לקובץ PDF   שכולל רשימה מוערת של 101 מקורות מידע ממוינים על פי קטגוריות נושאיות .. הקטגוריות הנושאיות הן:

עסקים/כלכלה

מדעי הרוח/מדעי החברה

מתמטיקה/ מדעי המחשב

מקורות מידע רב תחומיים

מדע/רפואה

הרבה מקורות מידע  שכלולים ברשימה ידועים,  אבל ריכוז המקורות  לצד התיאור של כול מקור והחלוקה לקטגוריות נושאיות יכול לסייע בבחירה מתאימה.

לרשימת 21 המקורות המובילים

לרשימת 101 מקורות המידע ממוינים על פי תחום מחקר

מקור:  בלוג עולם המידע של ד"ר יפה אהרוני 

 

לקראת Pubmed 2.0 – שיפורים אחרונים במאגר מידע הרפואי Pubmed ותוכניות לעתיד

מאמר שפורסם ב- elife באוקטובר 2017 על ידי צוות מ- NCBI  מתאר שיפורים אחרונים שהוכנסו לתוכנה ולמנשק החיפוש  של -Pubmed ותוכניות לעתיד.

Pubmed  – הוא  מאגר מידע ביו-רפואי חופשי שכולל מידע ביבליוגרפי של למעלה מ- 27 מיליון מאמרים בלמעלה מ- 7000  כתבי עת, וטקסט מלא של כ- 4 מיליון מאמרים.   נתוני שימוש יומי ממוצע ב- Pubmed כוללים 2.5  מיליון משתמשים, 3 מיליון חיפושים ו- 9 מיליון דפים נצפים.

לאחרונה פותח אלגוריתם לקביעת הרלוונטיות של החיפוש, שמבוסס  על למידת מכונה. הוא כולל כ- 150 סיגנלים שונים לאיתור התוצאות הרלוונטיות ביותר, חלקם קשורים להתאמה בין מילות החיפוש והרשומה ב- Pubmed,  וחלקם ספציפיים לרשומה כגון סוג פרסום, תאריך פרסום ומספר הצפיות בתקציר בשנה האחרונה.

אלגוריתם חדש זה זמין לאלה שבוחרים במיון התוצאות ב-  Pubmed באופציה "Best Match"  . נמצא שבחירה באופציה זו מגדילה את ההקלקה על קישור אחד לפחות בדף התוצאות הראשון ב- 17.4 % לעומת  בחירה באופציית ברירת המחדל – מיון על פי תאריך.

כמו כן פותחה לאחרונה שיטה מבוססת למידת מכונה לזיהוי אוטומטי חד משמעי של שמות מחברים, ולצורך כך מתוכנן להשתמש גם במקורות נוספים  כמו ORCID's, גם אם אלה אינם מצויים במאמר.

מן הראוי לציין, שהגידול המהיר של Pubmed Central , שכולל מאמרים בטקסט מלא  וגדל בקצב של למעלה מ-1000 מאמרים ביום, מגדיל ותורם לאפשרויות לשיפורים ב-Pubmed

בעתיד מתוכנן ש- Pubmed יהווה נקודת גישה למגוון  מקורות המידע ב-NCBI  , ולשם כך פותח מבנה נתונים חדש – PubOne , שיאפשר מיזוג של מקורות שונים כגון תקצירים מ-Pubmed, טכסטים מלאים מ- Pubmed Central , פרקים מספרים ועוד, לרשומה אחת,  שתאפשר נקודת גישה אחת  לספרות ביו-רפואית. עוד מתוכנן לבדוק האם Pubmed  יוכל להשתמש בפלט של יוזמות שונות בנתונים פתוחים ובמדדים אלטרנטיביים להערכה מדעית, כדי לשפר את החיפוש.

במקביל להתפתחויות אלה, הושק אתר ניסיוני חדש  Labs PubMed. אתר זה הושק במטרה להמשיך את המאמצים לשפר את איכות החיפוש,  ובמקביל לשפר את השמישות/מנשק המשתמש  במיוחד למכשירים ניידים בעלי מסך קטן יותר. משתמשים יכולים לנסות את המאפיינים החדשים באתר  ולהביע דעתם על כך, ובכך לתרום להחלטות על שינויים פוטנציאליים.

Pubmed Labs כולל סט מצומצם יותר של מאפיינים יחסית ל-Pubmed . ברירת המחדל של מיון התוצאות היא "Best Match"  . כמו כן הוא כולל  מנשק משתמש משופר יותר   בו מלות החיפוש מוארות בכותר ו/או בתקציר   והוא תומך יותר במכשירים ניידים.

התפתחויות אלה קיימות ועתידיות, מובילות כולן ל- Pubmed 2.0.

מקור:  בלוג עולם המידע של ד"ר יפה אהרוני 

אתר מאגרי המידע הממשלתיים

 

האתר מרכז מאגרי נתונים מכלל משרדי הממשלה הפתוחים לשימוש הציבור ומאפשר חיפוש נתונים בקלות וביעילות.כיום ניתן למצוא באתר מאגרי מידע של משרדי ממשלה מרכזיים וכמה רשויות מרכזיות. המאגרים הם בנושא דיור, תחבורה, מזג אוויר, תקציב המדינה ועוד. האתר חודש לאחרונה ומציג מאגרי מידע ממשלתיים בפורטל קוד פתוח, בטכנולוגיה המובילה בעולם בתחום – תשתית CKAN. CKAN היא מערכת רבת עוצמה לניהול נתונים שהופכת את הנתונים נגישים לכל על ידי מתן כלים לייעול פרסום, שיתוף, חיפוש ושימוש.המשתמשים ב- data.gov.il מקבלים יד חופשית לפיתוח יישומים ומערכות המבוססות על המידע המפורסם בו וכל עדכון במאגרי המידע באתר מעודכן אוטומטית גם ביישומים המבוססים עליו.

OSFpreprints – אגרגטור של preprints

OSFpreprints הוא מאגר מידע חופשי של preprints – פרי יזמתו של OSF – open science Framework…

SocArXiv – פלטפורמה חדשה בגישה פתוחה לשיתוף מחקרים במדעי החברה

ב- 7 בדצמבר 2016 הוצהר על השקתה הרשמית של SocArXiv בגרסת בטא – פלטפורמה בגישה פתוחה לשיתוף מחקרים במדעי החברה. שירות ארכיב זה, שמארחת אותו אוניברסיטת מרילנד, הוקם בשיתוף פעולה עם המרכז למדע פתוח, על הפלטפורמה Open Science Framework שמאפשרת לחוקרים להעלות את נתוני המחקר, הקוד ותוצאות המחקר.

OpenTrials – מאגר חופשי בנושא ניסויים קליניים בעולם

לאחר ההצהרה באפריל 2015 על התוכנית לפתוח את OpenTrials– מאגר מידע פתוח בינלאומי בנושא ניסויים קליניים , באוקטובר 2016 Open Knowledge International הודיעה על השקתו של OpenTrials.