מנועי חיפוש
Dimensions – מנוע חיפוש מדעי חדש וחשיפת ההיבט הפיננסי של המחקר
Dimensions הוא מנוע חיפוש מדעי חדש שהושק במתכונתו הנוכחית ב- 15 בינואר 2018. במנשק דומה למאגר מידע מסורתי.
הייחוד שלו שבנוסף לאינדקס שכולל מאמרים, ציטוטים למאמרים, ומדדים אלטרנטיביים, הוא כולל מידע גם על מענקי המחקר, המוסדות המממנים, פטנטים, והניסויים הקליניים הקשורים, ובכך מספק לחוקרים מידע גם על ההיבט הפיננסי של המחקר.
מאגר המידע של המנוע מבית היוצר של Digital Science נבנה תוך שיתוף פעולה עם למעלה מ- 100 מוסדות מחקר וגופי מימון, והוא מהווה למעשה הרחבה של מוצר קודם שנקרא אף הוא Dimensions והתמקד במענקי מחקר. חיפוש במאגר המאמרים, חופשי לכול. למוסדות וגופי מימון, המוצר עם מאפיינים מתקדמים הוא בתשלום.
Dimensions מתאפיין במספר רב של פילטרים לעידון תוצאות החיפוש – שנת פרסום, חוקרים מחברים, תחומי מחקר, שמות כתבי העת, רשימה מקורית של כתבי העת, וגישה פתוחה. הצגת תוצאות החיפוש גמישה . ניתן להציגם על פי תאריך פרסום, מידת הרלוונטיות, תאריך פרסום, מדד ציטוטים יחסי בתחום RCR, מספר ציטוטים, וציון מדדים אלטרנטיביים Altmetric Attention Score
שיפורים משמעותיים במנוע החיפוש BING של מיקרוספט
מיקרוסופוט (Microsoft) הודיעה במהלך דצמבר כי שדרגה את יכולותיו של מנוע החיפוש שלה Bing בשורה של שיפורים מבוססי בינה מלאכותית.
Listen Notes – מנוע חיפוש לפודקסטים
מנוע חיפוש ייעודי לפודקסטים מתאפיין באינדקס גדול יחסית ובאפשרות לחפש גם על פי אפיזודות.
חיפוש אנשים – 12 אתרים מומלצים
כתבה שהתפרסמה ב-12 ביולי 2017 מציעה רשימה של 12 אתרים, בהם אפשר לקבל פרטים על אנשים שאת שמם מזינים בתיבת החיפוש.
IFind3D – מנוע חיפוש ייעודי חדש למודלים להדפסה בתלת ממד
IFind3D הוא מנוע חיפוש חדש חופשי בגרסת בטא, הושק בראשית מאי 2017, שבא לתת מענה לאותם מייקרים (יוצרניים) שמתקשים למצוא את המודלים הנכונים להדפסת תלת ממד.
המאגר הדיגיטלי של מחקרים קליניים בישראל
במאגר ניתן למצוא מגוון רחב של מחקרים קליניים שבוחנים התערבויות (תרופה, שינוי התנהגותי, פרוצדורה) למחלות ומצבים בריאותיים שונים.
FreeFullPDF – מנוע חיפוש לקובצי PDF בגישה פתוחה
FreeFullPDF הוא מנוע חיפוש חופשי ייעודי לקובצי PDF בגישה פתוחה. מטרתו כפי שמוצהרת באתר היא להגדיל את הנראות ואת קלות השימוש של חומרים חופשיים בגישה פתוחה: כתבי עת, תזות, פוסטרים ופטנטים.
11 טיפים לשימושים שלא ידעתם שאפשר לעשות בגוגל
מנוע החיפוש גוגל שינה את חיינו מן הקצה אל הקצה עד לרמה שאיננו יודעים איך הסתדרנו בלעדיו עד היום. למשל, אם אנחנו מחפשים עבודה, סרטון או בגד – רוב הסיכויים שבדרך ליעד נעבור דרך ענקית החיפוש האינטרנטית כדי למצוא את מבוקשנו.
Journal Map – מנוע חיפוש מדעי מסוג אחר
Journal Map הוא מנוע חיפוש מדעי מיוחד, שהתנאי להכללת מאמרים באינדקס שלו הוא קיומו של המשתנה המקום בו דן המחקר. JournalMap מתקנן את הקואורדינטות הגאוגרפיות של המקום כפי שדווחו במאמרים המקוריים לפורמט קוֹנְסִיסְטֶנְטִי.
META – מנוע חיפוש מבוסס בינה מלאכותית נרכש על ידי Chan-Zuckerberg Initiative
הארגון/חברה הפילנטרופית Chan-Zuckerberg initiative, שנוסדה בדצמבר 2015 על ידי מרק צוקרברג, מייסד פייסבוק ואשתו פריסיליה צ'אן, הודיעה ב- 23 בינואר 2017 על רכישתו של מנוע החיפוש META – מנוע חיפוש מבוסס בינה מלאכותית.
Cc search – מנוע חיפוש חדש לתמונות חופשיות
חיפוש תמונות חופשיות ברישיון הגמיש של Creative Commons יהיה מעתה קל יותר עם השקתו של מנוע החיפוש החדש Cc search.
מקורות מידע ברשת האינטרנט – רשימות מעודכנות 2017
Marcus P. Zillmann מפתח ומתחזק רשימות מקורות מידע ברשת האינטרנט בנושאים שונים: מקורות מידע ומנועי חיפוש אקדמיים, בלוגים, מודיעין עסקי, הרשת העמוקה, כלכלה, ועוד.
Seenso Health – מנוע רפואי חדש מסוג אחר
Seenso Health הוא מנוע רפואי חופשי חדש מבית D &R cogilex שהושק ב-CES-2017. הוא מיישם טכנולוגיות סמנטיות ודרוג תוצאות החיפוש, על פי מה שכתוב באתר, מתבסס על המשמעות של התכנים ולא על מספר הקישורים לאתר, או שכיחות הופעתן של מילות החיפוש.
מנועי חיפוש אלטרנטיביים – מאפיינים ייחודיים
אין ספק שגוגל הוא מנוע חיפוש הפופולרי ביותר. אחריו גם בינג. אבל קיימים ברשת מנועי חיפוש אלטרנטיביים עם מאפיינים ייחודיים שאולי בשל כך כדאי לחפש גם בהם.
Open Syllabus Explorer וכרית מידע – מנוע חיפוש ייעודי לסילבוסים
למרות התגברות המגמה לגלות תובנות ממגוון חומרים מחקריים מקוונים, עדיין הסילבוסים שהם סוג חשוב של מסמך אקדמי נותרו מאחור. כך היה עד ינואר 2016 כאשר מדעני נתונים, סוציולוגים וחוקרים מתחום מדעי הרוח הדיגיטליים באוניברסיטת קולומביה בניו יורק השיקו את Open Syllabus Explorer – כלי שכורה מידע מסילבוסים ומאפשר למשתמש לחפש במידע זה.
DataSearch – מנוע חיפוש חדש לנתוני מחקר מבית Elsevier
נתוני מחקר מפוזרים ברשת בהרבה מקורות מידע. אפשר למצוא אותם במאמרי המחקר עצמם ובמאגרים ייעודיים ברשת לנתוני מחקר. ריכוזם במקום אחד היה יכול להקל על מלאכת המחקר. כדי לענות על צורך זה Elsevier השיקה לאחרונה מנוע חיפוש חדש לנתוני מחקר –DataSearch.
אוספים דיגיטליים חופשיים ברשת
מספר האוספים הדיגיטליים החופשים ברשת גדל. אוסף ידוע "ותיק" הוא Europeana הספרייה הדיגיטלית של אירופה שכוללת מיליוני פריטים דיגיטליים. http://www.europeana.eu/portal/en
אחד האוספים שפתח לאחרונה את החומרים שבו ושלא חלים עליהם זכויות יוצרים, חופשיים להורדה לציבור הרחב הוא האוסף הדיגיטלי של הספרייה הציבורית בניו-יורק, שכולל למעלה מ- 600000 פריטים בתוכם מפות היסטוריות, כתבי יד נדירים, איורי בוטניקה ועוד. https://www.nypl.org/blog/2016/01/05/share-public-domain-collections
במקביל מתרבים גם מקורות חופשיים לתמונות ואיורים.
אחד האתרים הוא GRAPICS Free Stock Images שמתמקד בעיקר בתמונות ואיורים חופשיים.
http://www.graphics.com/resource-category/free-stock-images
באתר יש קישורים לעשרות אתרים שכוללים מספר רב של תמונות ואיורים חופשיים ביניהם: animal photos , New York Public Library Digital Collections, British Library Images on Flickr , The Public Domain Review , Public Domain Archive , Google LIFE Photo Archive ועוד .
Yale Image Finder – מנוע לחיפוש קובצי תמונות בתחום הביו-רפואי
מספר הפרסומים בתחום הביו-רפואי גדל, ולעתים נרצה לחפש בתוכם מידע גרפי, תמונות, טבלאות תרשימים וכו'. לשם כך נועדו מנועי חיפוש ייעודיים למידע גרפי/תמונות . yaleYale Image Finder הוא אחד מהם.
Yale image finder אינו מנוע חדש אבל מאז שנוסד ב- 2008 מספר הקבצים באינדקס שלו, שלקוחים מתוך מאמרים בגישה פתוחה ב- Pubmed Central , גדל מ- 140000 ל- 1538031, וכדאי לזכור אותו בגלל האופן המיוחד בו הוא מחפש. הוא מחפש לא רק בכתוביות של התמונה/תרשים אלא גם במילים מתוך הכותר, התקציר והטקסט המלא של המאמר בו מופיעה התמונה. אפשר לבחור באופציות החיפוש הרצויות.
הצגת התוצאות אף היא ייחודית. בתוצאות החיפוש מקבלים תמונות רלוונטיות בצורת תמונות ממוזערות המקושרות אל התמונה הגדולה. בנוסף, מנוע החיפוש מציג 2 סוגים של תמונות רלוונטיות – אלה שמופיעות באותו מאמר, ותמונות ממאמרים אחרים בעלי תוכן תמונה דומה. התמונות מקושרות למאמרי המקור. באופן זה משתמשים יכולים מחיפוש תמונה לאתר מאמרים רלוונטיים לנושא החיפוש שלהם.
אתר התנ"ך – משאב למידה פתוח – גוגל של התנ"ך
מעוניינים לדעת אם שם של מקום מסוים או של אדם מסוים אוזכר בתנ"ך והיכן – היום תוכלו למצוא זאת באתר התנ"ך.
אתר התנ"ך שפותח במכללת הרצוג הושק ב- 14 ביוני 2016 והוא נמצא בשלבי הרצה.
בבסיסו של האתר נמצא התנ"ך מנוקד עם טעמי המקרא , פרשנות ותרגומים (מבוסס על SEFARIA מאגר מתפתח ברישיון קוד פתוח , של טקסטים בתחומי היהדות). האתר מבוסס גם על מאגר התכנים האקדמי והתורני מתקופת פעילותה הארוכה של המכללה האקדמית הרצוג ומהווה משאב למידה פתוח שכולל גם שיעורים לצפייה והאזנה, מאמרים, מערכי הוראה, קטעי ספרות ואמנות, מפה מקראית שמשלבת בין העת העתיקה לימינו – פילוח לפי תקופות היסטוריות ותצלומי אויר עדכניים מ-google maps ועוד. כפי שמצוין באתר :
"האתגר שלנו באתר התנ"ך הוא לקחת ארבעים שנה של מחקר, ניסיון ויצירה, ולהנגיש אותם לקהל בעל ידע מגוון בתנך, תוך חידוש ויצירה מתמשכים, ובתוך כך להפוך את המורכב לפשוט".
בטאב "לפתוח תנ"ך" שבאתר אפשר לדפדף בכול אחד מספרי התנ"ך לאחר שבוחרים את הפרק הרצוי מהספר, עם אפשרות לשלוט בגודל הפונט ובהצגת /הסתרת הניקוד או טעמי המקרא .
קיימות באתר גם אופציות דפדוף נוספות על פי מאמרים, שיעורים ומפה מקראית.
באתר יש גם אופציה לחיפוש עם אפשרויות סינון על פי אזכורים בתנך, מאמרים, שיעורים, מקומות וקצרים.
מן הראוי לציין ש "כול פריטי המידע באתר מקושרים למיקום הרלוונטי בתנך , כך שמתוך כל פרק ופסוק בתנך אפשר להגיע לכול פריטי התוכן המתאימים ולהיפך".
וברוח ווב 2.0 קיים גם איזור עריכה אישי לפיתוח עצמי של רעיונות והכנת שיעורים וכו' עם אפשרויות שמירה ושיתוף .
כיום קיימים באתר שני מנשקים : עברית ואנגלית . בעתיד מתוכנן להוסיף מנשקים בשפות נוספות, מערכת ניווט GPS , סרטונים ועוד
winnersמן הראוי לציין שהאתר זכה בתחרות השנתית לאתרי אינטרנט 2015 Webi Adwards (תחרות שנערכת זו השנה ה-11 על ידי קבוצת אנשים ומחשבים) בקטגוריה למידה מקוונת.
timeglobe – גלובוס היסטורי – מנוע חיפוש חדש ויזואלי ייעודי להיסטוריה
Timeglobe הוא מנוע חיפוש ייעודי להיסטוריה בצורת גלובוס אינטראקטיבי. אפשר להזין טווח תאריכים מסוים כדי לקבל מאורעות בולטים במקומות שונים בעולם שהתרחשו בטווח זה של תאריכים. האירועים מוצגים בצורה ויזואלית – נקודות צבעוניות על פני הגלובוס. לחיצה על נקודה מסוימת מציגה בסרגל השמאלי תיאור של אותו אירוע.
אפשר להזין בנוסף לטווח התאריכים גם נושא/אישיות / ארץ מסוימים ולקבל את המידע הרלוונטי עליהם בצורה ויזואלית על גבי הגלובוס האינטראקטיבי.
המידע העובדתי שמציג המנוע לקוח מ- Wikipedia ו- DBpedia ששואבת את המידע מוויקיפדיה ושומרת ומציגה אותו בצורה סמנטית תוך שימוש בטכנולוגיה של הנתונים המקושרים.
התצוגה הויזואלית המיוחדת מאפשרת להציג את ההיסטוריה בפרספקטיבה שונה ומיוחדת כפי שיעידו על כך דברי מפתחו:
“I think that it gives a perspective on history that simply cannot be gotten in any other way – being able to see a cross section of what is going on in an area at any time in history is something that I find very exciting. I also love that although all of the data is entirely public, just by presenting it in a different, more visual manner, it gives the content a whole new life, and by presenting all these events together, it gives people something that they could never get through looking at the event in isolation
אך זה אינו מתעלם גם מחסרונותיו של המנוע , בעיקר ביחס לתקופות קדומות יותר, שנובעים בעיקר מההסתמכות עיקרית על טקסטים בשפה האנגלית, כדבריו:
Although [timeglobe] owes a great deal to Wikipedia and DBpedia, and we both love these as sources of information, it does also highlight visually the biases in the knowledge of those who create English language internet content. Perhaps the clearest example is looking at around 1850-1870. There are hundreds and hundreds of events for the American Civil War while the Taiping Rebellion in China – one of the most deadly conflicts in the entirety of human history – has a mere handful and there are many other examples, especially as one goes further back in time.”
ואכן, אין ספק שהיעילות הפונקציונאלית של המנוע תלויה גם במאגר המידע שלו וככול שיהיה מקיף יותר , התוצאות תהיינה מקיפות יותר.
Omnity – מנוע חיפוש סמנטי חדש – חכם יותר מגוגל?
omnity הוא מנוע חיפוש חדש שמבוסס על טכנולוגיה סמנטית אסוציאטיבית.
מנוע החיפוש הוא בחסותו של National Science Foundation, ובפיתוחו השתתפו יועצים בכירים וידועים מתחומי מדעי המחשב, פטנטים, מתמטיקה וכימיה ומייסדו Brain Sager הוא בין היתר דוקטור בביוכימיה מאוניברסיטת סטנפורד ובעל מספר לא מבוטל של פטנטים.
מנוע החיפוש, עליו הוצהר לראשונה בינואר 2016 לאחר 4 שנות פיתוח, והושק רשמית במאי 2016 , מבוסס על טכנולוגיה מתקדמת באמצעותה מתגלות תבניות חבויות של קשרים בין תחומי ידע שונים כגון: מדעים, פיננסים, משפטים ורפואה. גילוי קשרים בין תחומי ידע שונים מאפשר לגלות תובנות חדשות ולקדם חדשנות ופתרון בעיות.
המידע שהוא מציע בתוצאות החיפוש מגוון וכולל פטנטים, מסמכים משפטיים, ניסויים רפואיים, דוחות פיננסיים, מאמרים מדעיים, חדשות ועוד.
על פי דברי מנכ"ל Omnity ואחד ממייסדיו, Brain Sager , ל-Omnity מספר מאפיינים ייחודיים:
◾אפשר להזין למנוע מסמך שלם כשאלת החיפוש ולאו דווקא מלות מפתח מסוימות.
◾הקשרים בין המסמכים מושתתים על התכנים שלהם ולא על קישורים או ציטוטים. באופן זה מסמכים בעלי תכנים קשורים/דומים ניתנים לגילוי גם אם אינם מקושרים ישירות או מצוטטים.
◾קשרים מסוג זה מתגלים באמצעות המנוע במהירות גם בעולם של נתונים גדולים.
באופן זה Omnity מהווה קפיצה גדולה למי שאינו מחפש רק רשימה של מסמכים, אלא למי שמעוניין גם בקשרים בין המסמכים כדי להגיע לתובנות . הקשרים בין המסמכים מוצגים למשתמש בצורה ויזואלית וחושפים תבניות חבויות בתחום מסוים ובין תחומי ידע שונים. אפשר לגלות מחקר משפיע ביותר או מוסד אקדמי/אוניברסיטה מובילה בתחום.
באופן זה תרומתו של המנוע יכולה להיות במגוון תחומים כגון: חינוך ומחקר, עיתונות, פיתוח מוצרים חדשים תוך שימוש בפטנטים וניירות טכניים שחושף המנוע, בתחום המשפטים למציאת ראיות תומכות ותקדימים משפטיים, בתחום הפיננסים יכול לחשוף מידע מסייע לעוסקים ברכישות ומיזוגים ועוד.
חיפוש בסיסי ב-Omnity הוא חינמי לאחר הרשמה . באתר מוצעות גם מספר חבילות מתקדמות במחירים שונים החל מ-99$ דולר. הגישה לתכנים משתנה בהתאם לסוג החבילה.
התנסות במנוע בגרסתו החינמית הציגה תצוגה של תוצאות מעניינת וייחודית. התוצאות מוצגות במסך בכמה טורים, הקשרים בין המסמכים מוצגים במרכז בצורה ויזואלית דינמית, לחיצה על מסמך כלשהו בסרגל השמאלי מציגה פרטים על המסמך בטור הימני ועל פי Omnity תוצאות החיפוש כוללות לא רק מסמכים שקשורים ישירות למילות החיפוש אלא מסמכים קרובים לא על פי קישורים או ציטוטים אלא על פי Omnity "share vocabulary with the primary document".
על פי דברי מייסדו אין המנוע מתיימר להיות משלים או מתחרה לגוגל אבל בין השורות כאשר נשאל אם מטרתו של Omnity להירכש על ידי גוגל השיב:
I use Google every day and it's great, but no we're more likely to buy Google" "
על כך ימים יגידו, בינתיים מהתרשמות ראשונה נראה שאין הוא יכול להחליף את גוגל אלא כלי ייעודי נוסף שיכול לסייע בתחומים שונים , מצוין למחקר.
מנועי חיפוש למגוון קובצי מדיה – רשימה מעודכנת
רשימה מעודכנת ומקיפה של מנועי חיפוש/מדריכים למגוון קובצי מדיה – תמונות, וידיאו, תחנות רדיו, פודקסטים ועוד התפרסמה ב- 20 במאי.
Redz – מנוע חיפוש ויזואלי
Redz הוא מנוע חיפוש שבו תוצאות החיפוש מוצגות בצורה ויזואלית – תמונה מוקטנת של דפי התוצאות. תצוגה זו מקלה על תהליך הדפדוף. הוא משמש גם למטרות פרסום ושיווק.
למנוע החיפוש 3 לשוניות חיפוש – תמונות, וידיאו וווב
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
מעבר לגוגל – 10 מנועי חיפוש שכדאי לזכור
לפני חודשיים יאהו הורידה את מנוע החיפוש בן 18 השנים ALTAVISTA. לכבודו של מנוע וותיק זה ולזכר הימים בהם היו שחקנים רבים במגרש החיפוש התפרסמה כתבה שיכולה להיות שימושית ובה סקירה קצרה על 10 מנועי חיפוש ייעודיים שמתוארים כמנועי חיפוש שעדיין מסוגלים לעשות את מה שגוגל אינו יכול.
המנועים אינם חדשים ורובם מוכרים אבל בכול זאת אולי כדאי לצרכים מסוימים לזכור גם אותם. הבולטים בהם: The Wayback Machine ארכיון הווב , Wolfram Alpha The "computational knowledge engine" שגוגל החל לשלב תוצאות ממנו במנוע החיפוש שלו, Creative Commons Search לחיפוש פריטי מידע במסגרת הרישיון הגמיש של creative commons , Duck Duck Go שאינו שומר היסטוריה של חיפושים ובכך שומר על הפרטיות של המשתמש, מסנן ספאם, מנסה לענות על שאלות ישירות ובכך חוסך למשתמש ניווטים מיותרים , Giphy ו- TinEye מנועי חיפוש ייעודיים ובעלי מאפיינים ייחודיים לתמונות ועוד.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
מנוע החיפוש Zeekly ושמירת הפרטיות
בזמן האחרון, לאחר שנודע שהסוכנות לביטחון לאומי בארה"ב אספה מידע של משתמשים ישירות מחברות אינטרנט אמריקאיות כגון פייסבוק וגוגל במטרה לעקוב אחרי אנשים מחוץ לארה"ב, התעוררה בעיית שמירת פרטיות המידע ברשת ביישומיים שונים כולל מנועי חיפוש.
בזמנו כתבנו על מנועי החיפוש StartPage ו- Ixquick ששומרים על פרטיותו של המשתמש יותר מאחרים. גם DuckDuckGo נמנה על מנועים מסוג זה ובעת האחרונה נרשמה עליה בתעבורה של מנועי חיפוש אלה.
מנוע נוסף פחות מוכר שנמצא עדיין בגרסת ביתא ששייך לקטגוריה זו הוא Zeekly. על פי מה שנכתב באתר Zeekly מחפש במקורות מידע שונים בווב – גוגל, יאהו, בינג, אמזון, יוטיוב ובאינדקס עצמאי משלו ומציג את המידע בסביבת מידע מאובטחת ומוצפנת ששומרת על הפרטיות. הוא אינו שומר היסטוריה של חיפושים ומשתמש בפרוטוקול תקשורת שמאפשר תקשורת מאובטחת ומוצפנת – 2048-bit SSL.
העובדה שהוא לא משתמש רק במנועי חיפוש אחרים אלא גם בזחלן ובאינדקס עצמאי משלו מייחדת אותו ממנועי החיפוש האחרים בקטגוריה מנועי החיפוש ששומרים על הפרטיות שהוזכרו לעיל.
אפשר להגביל את החיפוש מראש לסוגי חומרים שונים – תמונות, וידאו, חדשות, אודיו, ויקי, ספורט, אמזון, בלוגים, PDF, פורומים ומלונים. יש למנוע גם מנשק לחיפוש מתקדם שמאפשר גם הגבלה לדומיין מסוים.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
Kadaza – עמוד שער ויזואלי לווב
Kadaza הוא מדריך ששם לו ליעד לשמש כעמוד שער לווב כפי שהגדיר זאת באתר : "Let's create world's most reliable website encyclopedie". האתרים במדריך נבחרים על ידי צוות המפתחים ומסודרים בקטגוריות נושאיות. אפשר לדפדף בקטגוריות השונות גם על פי רשימה אלפביתית. האתרים בכול אחת מהקטגוריות מוצגים בצורה ויזואלית – מוצג הלוגו של כול אחד מהאתרים. בנוסף למנשק הוויזואלי שמקל על הניווט, הקטגוריות מוגדרות בצורה שמקלה על הדפדוף, כולל הגדרת פונקציות פעולה ולא רק שמות. כך למשל באות "c" אפשר למצוא create a website" " או "create blog" ובדפים המקושרים אפשר לראות בצורה ויזואלית יישומים רלוונטיים. כפי שמוגדר באתר, Kadaza הוא למעשה תוצאה של מחקר שמצא שרק חלק קטן מאתרי הווב נמצא בשימוש אינטנסיבי ואת אותם אתרים בחרו מפתחי המנוע להציג כדי להקל על החיפוש. כפי שצוין לעיל האתרים הם אתרים נבחרים. למפתחי אתרים יש אופציה לשלוח את כתובות עמודי הבית שלהם כדי להכלילם במדריך. מאפיין נוסף של Kadaza בהתאם למטרה המוצהרת שלו לשמש כדף שער ויזואלי לווב היא האפשרות בעמוד הבית לחפש בכול אחד ממנועי החיפוש העיקריים – גוגל, יאהו, בינג וגם ב- Youtube וב- Wikipedia. בנוסף אפשר להגביל את החיפוש לאתרי ווב, וידאו ותמונות. קיימת אפשרות גם להתאמה אישית של הדף. Kadaza אמנם אינו יישום חדש אך הוא גדל ומתחדש מדי יום, הוא לא כל כך מוכר ואולי כדאי להכירו.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
iSEEK -Education – מנוע חיפוש ייעודי לתחום החינוך
iSEEK -Education כפי שכתוב באתר הוא מנוע חיפוש שכולל אתרים איכותיים ומיועד לסטודנטים, מורים ולקהל הרחב. אפשר להגביל מראש את החיפוש למקורות מתחום החינוך על ידי בחירה בלשונית Education , להרחבת החיפוש אפשר לבחור בלשונית Web.
למנוע החיפוש יש מספר מאפיינים ייחודיים שהופכים את החיפוש לאיכותי ונוח יותר. הוא תומך בחיפוש בשפה טבעית, בתהליך החיפוש הוא יוצר on the fly אשכולות בהם אפשר לעדן את שאילתת החיפוש. האשכולות כוללים אשכולות נושאיים, מקומות, ארגונים, תאריך, ואשכולות ייחודיים לתחום החינוך: מערכי שיעורים, רמות חינוך ועוד. כמו כן אפשר לעדן את תוצאות השאילתה על פי מקור – iSEEK Authoritative ו- General Web . מקורות המידע בקטגורית ה- Authoritative הם מקורות שנבחרו ידנית על ידי אנשי חינוך ומתעדכנים מדי שבוע. יש לציין שבמעט החיפושים שערכתי, בניגוד למצופה, התוצאות בקטגוריה General Web היו רלוונטיות יותר.
הרשמה חופשית למנוע מאפשרת יצירת חשבון אישי בו אפשר ליצור ספרייה אישית של אתרים מועדפים ומנוע החיפוש מאפשר לחפש רק בה, דרך לשונית החיפוש MySeek שמתווספת לשתי לשוניות החיפוש הקיימות: education ו- Web . אפשר ליצור גם פורטל אישי ולהוסיף לו מבחר יישומים וגדגטים – Portlets מוצעים.
למשתמשים יש גם אפשרות להמליץ על אתרים להוספה למנוע. האתרים המומלצים ייבחנו לצורך הכללתם במנוע על פי קריטריונים מוגדרים לאיכות.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
Webicine – מנוע לחיפוש מידע חברתי רפואי איכותי בווב
הרבה חומר רפואי נמצא היום ברשתות חברתיות. לעתים החומר שנמצא ברשתות אלה חשוב ויכול לסייע הן לחולים והן לרופאים כי הוא בדרך כלל מידע עדכני ודינמי שמושתת לרוב על הניסיון וההתנסות של החולים והרופאים, אבל לעתים הוא יכול להיות גם מידע שגוי, לא מהימן ומטעה. לכן חשוב שהמידע יעבור בקרת איכות. זוהי מטרתו של מנוע החיפוש – Webicine. על פי מה שנכתב באתר, מנוע החיפוש כולל מקורות מידע איכותיים ומהימנים מיישומי ווב 2.0 – בלוגים, קבוצות בפייסבוק, טוויטר וערוצי יוטיוב. המנוע מכסה נכון להיום 5000 מקורות מידע, 140 נושאים ב- 20 שפות. אפשר לעדן את תוצאות השאילתה על פי אשכולות – קטגוריות נושאיות, סוגי מקורות ושפות.
היעד של המנוע כפי שאופיין על ידי ארגון הבריאות העולמי וכפי שהוצג ב- Yale-, Stanford, Harvard הוא לאפשר לחולים ולאנשי המקצוע שימוש בטוח ויעיל ברשת האינטרנט. הצוות האחראי על המנוע כולל אנשי מקצוע ויועצים שנחשבים גּוּרוּאִים ב- e-health בתחומם וארצותיהם. מיסדה של Webicine הוא ד"ר Bertalan Meskó שידוע גם בשם Dr. Twitter or Dr. House on Twitter ומראיון עימו שפורסם ב- 17 ביוני 2013 אפשר ללמוד על תהליך העבודה ב-Webicine – תהליך שמטרתו להבטיח איכות.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
StartPage, Ixquick , Startmail ושמירת הפרטיות
בזמן האחרון נודע שהסוכנות לביטחון לאומי בארה"ב אספה מידע של משתמשים ישירות מחברות אינטרנט אמריקאיות כגון פייסבוק וגוגל במטרה לעקוב אחרי אנשים מחוץ לארה"ב. בעקבות מידע זה מתעוררת בעיית אבטחת המידע ושמירת הפרטיות ביישומים השונים ברשת בהם אנו משתמשים כולל מנועי חיפוש ושירותי דואר.
בהקשר זה כדאי לזכור לטובה את מנועי החיפוש StartPage ו- Ixquick – https://www.ixquick.com , שמכנים עצמם " the world's most private search engines" וזאת בזכות המאפיינים שמטרתם להגן על הפרטיות של המשתמש. במנועי חיפוש אלה אין רישום של כתובות ה-IP והחיפושים שעורכים המשתמשים, אין מעקב אחר cookies וקיימת הצפנה – HTTPS .
Ixquick
מבחינה מסוימת שני מנועי החיפוש משלימים זה את זה – Ixquick הוא מנוע-על וותיק שמספק תוצאות חיפוש שאינן כוללות תוצאות חיפוש של גוגל ו- StartPage הוא למעשה שילוב של תוצאות החיפוש של גוגל ושמירת הפרטיות של Ixquick.
ומה בדבר שירותי דואר שמבטיחים פרטיות?
פלטפורמת דואר עם מערכת הצפנה חזקה מאותו בית היוצר שתוצג לקראת סוף השנה היא. StartMail מי שמעוניין להתנסות בגרסת ביתא של מערכת זו יכול להירשם בכתובת http://www.Startmail.com.
מסתבר שהחשש לפרטיות בעקבות המידע שפורסם לאחרונה על איסוף המידע על ידי הסוכנות לביטחון לאומי בארה"ב החל לתת אותותיו – התעבורה במנועי החיפוש StartPage ו- Ixquick גדלה לאחרונה באופן דרמטי.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
VirtualLRC – מנוע ייעודי לחומרי לימוד ומידע אקדמי
Virtual Learning Resources Center- VirtualLRC הוא מנוע חיפוש מותאם אישית של גוגל לחומרי לימוד ומידע אקדמי בתחומים שונים. האינדקס של המנוע כולל אלפי אתרים נבחרים שכוללים מידע אקדמי. על פי מה שנכתב באתר מנוע החיפוש משלב אינדקס של למעלה מ- 10000 דפי ווב שמתוחזקים על ידי אדם ומנוע –על שתוצאות החיפוש שלו כוללות מידע ממדריכי נושאיים מומלצים בפורטלים ובאתרי אוניברסיטאות, וספריות ציבוריות. הכיסוי הוא רב תחומי. באתר יש קישור לדף מנועי חיפוש שמושתתים על אותה טכנולוגיה ומאותו בית היוצר:
Alphamarks, MagBot , MagSearch , NewsBot , Academic Index ו- Infotopia
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
OATD – כלי חדש לחיפוש תזות בגישה פתוחה
OATD – Open Access Theses and Dissertation הוא שירות חדש כולל לחיפוש תזות ודיסרטציות בגישה פתוחה. כיום הוא מאנדקס למעלה מ- 1.5 מיליון תזות בגישה חופשית מ- 600 אוניברסיטאות ומוסדות אקדמיים אחרים ב רחבי העולם . התזות עצמן נמצאות באתר המקורי שלהן והשירות רק מאפשר גישה אליהן.
הסטטוס של התזות שנגישות בשירות זה מוגדרות באתר כתזות בגישה פתוחה במשמעות שהן נגישות לקריאה ולהורדה ועל פי מה שמוצהר באתר האחראים על השירות מעודדים את המחברים להעניק זכויות נוספות במסגרת הרישיונות הגמישים של creative commons.
ממנשק התוצאות יש גישה לטקסט המלא, לרשומה ביבליוגרפית מלאה, לפריטי מידע דומים וקיימת גם אופציה ליצוא ישיר לרשתות חברתיות אקדמיות ואתרי סימניות חברתיים.
מנשק התוצאות כולל אופציות לעידון השאילתה על פי תאריך, אוניברסיטה, תואר ושפות.
השירות תומך בפרוטוקול OAI-PMH – פרוטוקול נתמך על ידי רוב הפלטפורמות של מאגרי התזות המוסדיים כגון DSpace, Digital Commons, eprints, ETD-db, and ContentDM לכן תהליך האיסוף הוא בדרך כלל פשוט .
הוועדה המכוננת של השירות כוללת ספרנים מומחים מאוניברסיטאות בארה"ב.
באתר השירות אפשר למצוא גם התייחסות והשוואה עם שירותים אחרים לחיפוש תזות שקיימים היום כגון: PQDT , NDLTD יחודו של השירות החדש הוא שנכון להיום הוא מאנדקס רק תזות חופשיות לקריאה והורדה.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
FreeFullPDF – מנוע לחיפוש חומר אקדמי חופשי
FreeFullPDF הוא מנוע חיפוש לקובצי pdf חופשיים שפותח על ידי KnowMade. על פי מה שנראה הוא מנוע מותאם אישית של גוגל. על פי מה שמוצהר באתר מנוע החיפוש כולל למעלה מ- 80 מיליון פריטי מידע חופשיים בתחומי המחקר השונים : מדעי הרוח והחברה, מדעי החיים, מדעי הפיסיקה ומתמטיקה.
את תוצאות החיפוש אפשר לעדן על פי סוגי חומרים: מאמרים, פטנטים, פוסטרים ותזות.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
חיפוש טבלאות בגוגל
google tables הינו שירות של גוגל לחיפוש טבלאות . באתר זה אפשר להזין שאילתה בנושא כלשהו ומנוע החיפוש מציג טבלאות שחילץ מתוך דפי ווב וגם טבלאות פתוחות לציבור מתוך fusion tables. את הטבלאות שנמצאו בעזרת google tables אפשר לייבא ל- fusion tables לצורך עיבודים נוספים, ויזואליזציה וכו'.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
דרוג eBizMBA – פופולריות של מנועי חיפוש ואתרים בתחומים שונים – אפריל 2013
eBizMBA Rank הוא דרוג שמהווה ממוצע הדרוג הגלובלי של Alexa והדרוג של ארה"ב בהסתמך על Compete Quantcast.
על פי דרוג זה 15 מנועי החיפוש הפופולריים ביותר אפריל 2013 הם:
Google bing Yahoo! Search ask Aol Search MyWebSearch blekko Lycos Dogpile WebCrawler Info Infospace Search Excite GoodSearch
נראה שלא חלו בדירוג זה שינויים מהדרוג של שנת 2012.
באתר יש מידע רב נוסף על 15 אתרים פופולריים בתחומים שונים:
בריאות, שיתוף קבצים, גדג'טים, תמונות, אתרי יעץ, אתרי מדע, סימניות חברתיות, רשתות חברתיות, אתרי ווב 2.0, מסחר אלקטרוני, חדשות ועוד.
בתחום אתרי היעץ- Wikipedia נמצאת במקום ראשון. כמו כן בולטת הפופולריות של אתרי שאלות ותשובות כמו Yahoo! Anwers, Answers, AllExpe
Infotopia ומנועים דומים נוספים לחיפוש חומר אקדמי
Infotopia הוא מנוע חיפוש שהאינדקס שלו נוצר ידנית באמצעות השירות Google Coop ליצירת מנוע מותאם אישית. על פי מה שכתוב באתר הוא מנוע חיפוש אקדמי שכולל אתרים שנבחרו ע"י ספרנים ומורים.
המנוע כולל אתרים במגוון תחומים: אמנות, ביוגרפיה, משחקים, בריאות, היסטוריה, תמונות, שפות, ספרות, מתמטיקה, חדשות, ציטוטים, מדע וטכנולוגיה, מדעי החברה ועוד.
אפשר להגביל מראש את החיפוש על פי כל אחד מהתחומים. כמו כן יש באתר מדריכים נושאיים לאותם תחומים בהם אפשר לדפדף.
באתר יש גם קישורים לתוכנות ביבליוגרפיות ומדריכים בנושא.
כמו כן יש קישורים למנועי חיפוש נוספים מותאמים אישית מאותו בית היוצר: TeacherTopia שמיועד למורים k-12 וכולל גם מערכי שיעורים, Academicindex.com – מנוע חיפוש מותאם אישית לחומרים אקדמיים, שכולל אפשרות לחפש גם בחומרים בגישה פתוחה ומאגרי מידע מוסדיים, VirtualLRC.com -מנוע חיפוש שמיועד לחינוך הגבוה ומכללות ו- Kidtopia שמיועד לחינוך היסודי בעיקר.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
FreeFullPDF – מאמרים מדעים בטקסט מלא חופשי
FreeFullPDF מאתר מאמרים מדעיים בטקסט מלא בפורמט pdf.
מאנדקס למעלה מ 80 מיליון של מקורות חופשיים ביבליוגרפיים. סוגי החומרים שניתן להגיע אליהם דרכו הם מאמרים מכתבי עת, סקירות מדעיות ותיזות.
הוא מכיל מאמרים מדעיים שלא נמצאים בגוגל סקולר.
למנוע מנגנון של השלמה אוטומטית של שאילתות עם מונחים מדעיים, כולל שאילתות, מילות מפתח וביטויים המופקים באופן אוטומטי מהתוכן של מאמרים מדעיים.
מונחי החיפוש מורחבים באופן אוטומטית למילים נרדפות ולראשי תיבות.
מֵעֵבֶר ל– Pubmed – כלים אלטרנטיביים חכמים לחיפוש חומר ביו-רפואי
בעשור האחרון השילוב של התפתחות טכנולוגית והיכולת המחקרית ליצור מידע בתחום הביו-רפואי היו אחראים לגידול מואץ בספרות הביו-רפואית ויחד עימו לקשיים באיתור מידע רלוונטי.
המרכז הלאומי לביוטכנולוגיה בארה"ב NCBI מכניס מדי פעם שינויים בשירות הוובי Pubmed במטרה להשביחו. במקביל גם גופים אחרים אקדמיים ומסחריים מפתחים כלים ושירותים תוך שימוש בטכנולוגיות סמנטיות מתקדמות וכריית טקסט במטרה לשפר את אִחְזוּר המידע הביו-רפואי ואת חווית החיפוש ב- Pubmed.
כיום מספרם של כלים אלה גדל. רשימה מעודכנת מפברואר 2012 של 37 כלים כאלה אפשר למצוא באתר ייעודי שהוקם במטרה לרכזם במקום אחד, לאפשר מעקב אחר החידושים בתחום ובכך להקל על המשתמש את איתור המידע הרלוונטי לו.
העברת עכבר מעל כל אחד מיישומים אלה פותחת חלון pop up עם מידע כללי על המאגר וכל מאגר ברשימה מקושר ישירות לאתר שלו. כמו כן בצד ימין בדף אפשר לסנן את המאגרים על פי מאפיינים שלהם ומטרות החיפוש. באתר יש טופס שמאפשר למשתמשים לדווח על כלים נוספים דומים.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
Quest – מנוע חיפוש ייעודי למשפטים
Quest הוא מנוע חיפוש ייעודי לתחום המשפטים. נבנה על ידי Law.com. מנוע החיפוש מחפש בשתי קטגוריות עיקריות של מקורות מידע:
» Law.net network – אתרים ברשת Law.net שכוללים מידע מפרסומים ומקורות מידע של ALM Media כגון: The National Law Journal, American Lawer
» Legal Web – אתרים שכוללים בנוסף לאתרי Law.net גם מאות נוספים של אתרי ווב ייעודיים לתחום כולל בלוגים, עיתונים ומקורות מידע משפטיים נוספים.
יש אפשרות להגבלת החיפוש מראש רק לאתרים ברשת Law.net.
בתוצאות החיפוש אפשר לעדן את תוצאות השאילתה על פי אשכולות שונים: תאריך, מקור, קטגוריות נושאיות וסוג מקור. האשכולות משתנים בהתאם לתוצאות השאילתה.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
Scholar – מנוע חיפוש מדעי
הזכרנו בעבר את מנוע החיפוש המדעי -Sensei -Q כאשר הוא היה עדיין בשלב ביתא.
מאז חלו שינויים במנוע ששינה גם את שמו ל- Q-Sensei Scholar. מנוע חיפוש זה הוא שירות חופשי שמאפשר היום לחפש בלמעלה מ- 40 מיליון ספרים ומאמרים אקדמיים מספריית הקונגרס, הספרייה הרפואית הלאומית, arXiv , IngentaConnect , ו- RePEC – Research Papers in Economics.
באופן זה הוא מהווה נקודת גישה אחת לחומרים בתחומי מחקר מגוונים: מדעי הרוח, מדעי החברה, רפואה ומדעים מדויקים.
Q-Sensei Scholar יוצר באופן דינמי אשכולות מתוצאות החיפוש ובכך מאפשר לעדן את תוצאות החיפוש על פי סוג מסמך, מילת מפתח, שנה, מחבר, כתב-עת, מו"ל, שפה ומקור.
מאפיין זה שלרוב לא קיים במנועי חיפוש מדעיים אחרים בווב משווה לו אופי של מאגר מידע ובכך הוא יכול להוות מקור בעל ערך מוסף לחומר מדעי.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
Moving Image Gateway – שער גישה לקובצי וידיאו ופודקסטים למטרות אקדמיות
כאשר מחפשים קובצי וידיאו וקול למטרות אקדמיות כדאי לזכור בנוסף ליישומים פופולריים ומוכרים כמו YouTube גם את האתר Moving Image Gateway שמהווה שער גישה לקבצים מסוג זה.
המדריך באתר כולל למעלה מ- 1250 מקורות לקובצי וידיאו, מולטימדיה ופודקסטים ממוינים על פי למעלה מ- 40 קטגוריות נושאיות. קטגוריות ראשיות במדריך הן: מדעי הרוח ואמנויות, ביו-רפואה, מדעי החברה ומדע וטכנולוגיה.
אפשר לדפדף במדריך ואפשר לחפש באתר בחיפוש בסיסי עם אפשרות להגבלה על פי קטגוריות ראשיות, נושא, תאריך ובחיפוש מתקדם עם מגוון גדול יותר של אפשרויות סינון כולל כותר, תיאור, פורמט וסוגי מקורות.
האחריות לאתר היא של The British Universities Film & Video Council – BUFVC – גוף ייצוגי שמקדם את ההפקה, הלימוד והשימוש בקובצי וידיאו, קול ומולטימדיה אחרים בחינוך הגבוה ובמחקר באוניברסיטאות באנגליה.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
Slikk – מנוע חיפוש עם מאפייני תצוגה ידידותיים
Slikk הוא מנוע חיפוש שהושק לפני מספר חודשים ונמצא עדיין בגרסת ביתא. ברירת המחדל שלו הוא הצגת תוצאות מגוגל אבל אפשר לשנות אותה ל- yahoo/bing.
הייחוד העיקרי שלו הוא בהצגת התוצאות.
אחד המאפיינים שלו הוא SearchBrowsing שמאפשר לראות את הדפים של תוצאות החיפוש באותו מסך של תוצאות החיפוש בצידו הימני. לחיצה על open ליד כל אחת מתוצאות החיפוש מציגה בצידו הימני את דף התוצאה עם אפשרות לשלוט בגודל המסך. קיימת אופציה לדפדף בכל האתרים של תוצאות החיפוש בו זמנית באותו מסך עם אפשרות להגדלה.
מאפיין נוסף – ה- MultiView. בחיפוש במנוע אפשר לצמצם את תוצאות החיפוש לסוגי חומרים שונים: אתרי ווב, תמונות, חדשות, קובצי וידיאו, בלוגים, טוויטר. המאפיין MultiView מאפשר היום לראות באותו מסך שני סוגי חומרים. בצד השמאלי את סוג החומר שבחרנו במסך הראשון של החיפוש ובצד ימין את סוג החומר שנבחר לאחר שקיבלנו את תוצאות החיפוש.
מאפיינים נוספים אופציונליים של המנוע הוא שיתוף תוצאות עם רשתות חברתיות, והוספת קישורים בראש המסך למבחר אתרים נוספים כגון גוגל ספרים וקישורים אישיים אחרים.
על פי מה שנכתב באתר אפשר גם לשמור את תוצאות החיפוש באוסף פרטי.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
DuckDuckGoog – גוגל בשילוב מאפיין ה– bang של DuckDuckGo
הזכרנו בעבר את מנוע על ההיברידי DuckDuckGo. אחד המאפיינים המעניינים שלו הוא האפשרות להגביל את החיפוש לחיפוש ישירות באתרים מסוימים או בקטגוריות מסוימות תוך שימוש בשפת תחביר מיוחדת לו – מה שמכונה bang – הוספת סימן קריאה לפני מילת החיפוש במסגרת האתרים והקטגוריות שהוא מאפשר (הכול מתועד באתר), כך למשל:
images search engines! יחפש תמונות שקשורות למנועי חיפוש. readwriteweb! בצרוף מונח חיפוש מסוים יחפש את מונח החיפוש בבלוג readwriteweb וכו'.
מנוע החיפוש החדש DuckDuckGoog הוא למעשה שילוב של החיפוש בגוגל ומאפיין ה- bang. ברירת המחדל של המנוע הוא חיפוש בגוגל. כאשר רוצים לחפש באתר אחר אפשר בתיבת החיפוש להוסיף את סימן קריאה לפני שם האתר שבו רוצים לחפש. כך למשל:
w! semantic web יחפש את המונח "semantic web" בוויקיפדיה.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
DeepGram – מנוע חיפוש חדש ייעודי לאודיו
deepDeepGram הוא מנוע חיפוש חדש ייעודי לאודיו שמשתמש באינטליגנציה מלאכותית כדי לאפשר לאנדקס ולאחזר מידע מקובצי אודיו ווידאו. מנוע החיפוש מאחזר מלות מפתח או ביטויים מקובצי אודיו ומאיר את אותו חלק באודיו/וידאו שבו נמצאת מילת החיפוש. על פי מה שנכתב באתר הוא מאפשר גם ניתוח של קובצי הוידיאו וסיווגם.
מפתחי המנוע עדיין עובדים על פיתוחו ושואפים להגדיל את מידת הדיוק שלו באחזור המידע. נכון להיום המנוע חופשי ומאפשר למשתמשים לאנדקס עד 40 שעוות של אודיו/וידאו מדי חודש.
כלי זה יכול להיות שימושי במיוחד לחברות שעוסקות בכמויות גדולות של קובצי אודיו/וידאו. הוא מאפשר לחפש בפודקסטים ויכול גם לשמש סטודנטים לאחזור מידע משעות ארוכות של הרצאות.
ZANRAN – מנוע חיפוש לנתונים וסטטיסטיקות
מנוע החיפוש מסייע למצוא נתונים מספריים כגון: גרפים, טבלאות ותרשימים מסוגים שונים, כגון גרף בדו"ח PDF, טבלה בגליון אקסל, תרשים המוצג כתמונה בדף HTML.
בדרך כלל למידע זה קשה להגיע באמצעות מאגרי המידע הרגילים.
40 מנועי חיפוש נבחרים לסטודנטים
באינטרנט יש שפע של מנועי חיפוש למטרות שונות ומסוגים שונים- מנועי אינדקס, מנועי על ומנועי חיפוש ייעודיים.
בכתבה ב- 20 שהתפרסמה ב- Learnu בינואר 2015 יש רשימה של 40 מנועי חיפוש שמוגדרים כמיועדים לסטודנטים. מנועי החיפוש ברשימה מסווגים לקטגוריות הבאות: מנועי חיפוש אקדמיים, מנועי על, מנועי חיפוש לקובצי מדיה (תמונות ווידיאו) ומנועי חיפוש חברתיים.
בים ממנועי החיפוש ברשימה בוודאי מוכרים. מבין מנועי העל כדאי לציין את מנוע החיפוש info.com אשר משלב בתוצאות החיפוש שלו תוצאות ממנועי חיפוש המובילים כולל – Google, yahoo, Bing, Yandex, Ask, Open Directory . מאחר ואין חפיפה גדולה בין תוצאות החיפוש של מנועי החיפוש יש בחיפוש זה יתרון. אפשר להגביל את תוצאות החיפוש לתמונות, חדשות ועוד.
כפי שמצוין באתר למנוע יש לו גם תוספי תוכנה _ (plugins)למספר דפדפנים.
מנוע על נוסף שיכול להקל את מלאכת החיפוש הוא MsFreckles .
כדאי לזכור גם את מנוע החיפוש לחיפוש חומרים בגישה פתוחה ממאגרי מידע מוסדיים base.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
מנועי חיפוש ייעודיים לוידיאו
Youtube וגוגל הם כנראה עדיין המקורות הטובים ביותר לחיפוש וידיאו אבל קיימים גם מקורות נוספים.
בכתבה מעודכנת מ- 22 ביולי 2015 אפשר למצוא רשימה מוארת של מנועי חיפוש ייעודיים נוספים לוידיאו וגם קישור לכתבה ובה טיפים לחיפוש ב- youtube. על הרשימה נמנים מנועי חיפוש הבאים:
Yahoo Screen – מנוע חיפוש שמתמקד בתכני הוידיאו שלו כמקור עיקרי למאגר.
Bing Video – מחפש בהרבה אתרי וידיאו ברשת.y7
AOL Video – כבינג מחפש בהרבה אתרי וידיאו .
eHOW – מאגר מידע מצומצם יותר, ייחודו מתמקד בתכני " how-to".
MeFeedia.com – מנוע ותיק, מאפשר חיפוש, דפדוף והעלאת תכנים.
Blinkx – אף הוא מנוע ותיק, עיקר תוצאות החיפוש מ- youtube.
Veoh– מחפש בעיקר בתכנים שלו.
מלבד מנועי חיפוש אלה ייעודיים לוידיאו ישנם למעלה מ- 300 אתרים לשיתוף וידיאו. ומי שמעוניין לחפש את היוצרים יוכל לעשות זאת דרך מנוע החיפוש tubular creator profiles.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
Thingful – מנוע חיפוש ייעודי לאינטרנט של הדברים
האינטרנט של הדברים, בו מכשירים ודברים מחוברים בדרך כלל בחיבור אלחוטי ומתקשרים ביניהם, יוצר למעשה מידע רב.
Thingful הוא מנוע חיפוש ייעודי לאינטרנט של הדברים שכולל אינדקס גיאוגרפי של הדברים המחוברים בעולם בתחומים שונים כולל אנרגיה, מזג אויר, איכות האוויר ועוד.
מנוע החיפוש מאנדקס שירותים ידועים של האינטרנט של הדברים כולל:
Weather Underground, Smart Citizen, UK Met Office Weather Observations Website, Netatmo, Thingspeak, Air Quality Egg,The International Soil Moisture Network ו The Sea Turtle Conservancy.
על פי מה שכתוב באתר אפשרויות איתור המידע בעזרת מנוע החיפוש רחבות לדוגמה: המתעניין באסמה יוכל לאתר מוניטורים לאיכות האוויר בשכונה, אם מבחינים באנייה עוגנת אפשר למצוא מידע עליה על ידי מעקב אחריה ב- Thingful.
מנוע החיפוש מאפשר גם לאנשים וחברות לטעון ולאשר בעלות על הדברים שלהם ובכך מאפשר להם דף ווב אחד עם מידע מצטבר מכול ההתקנים שלהם בקטגוריות בריאות, סביבה, בית, תעבורה, אנרגיה, צמחיה ובעלי חיים. משתמשים יכולים גם להוסיף אובייקטים כדי לעקוב אחריהם ולעקוב אחר הסטטוס שלהם בזמן אמת.
תיבת החיפוש כוללת 2 חלקים: what ו- where והשאילתה יכולה להיות בהתאם – נושא ומיקום.
ומה בנוגע לפרטיות ? חשוב לציין, על פי מה שכתוב באתר אודות המנוע, מנוע החיפוש אינו ניגש למידע ישירות אלא קושר למידע אם המידע הוא ציבורי. המידע שנוצר על ידי האובייקטים השונים לא נשמר מלבד מידע גיאוגרפי בסיסי, ומידע תיאורי ידוע.
למידע נוסף: https://thingful.net/site/about
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
3DShape.es – מנוע לחיפוש אובייקטים בתְּלַת-מֵמַד
היום כאשר אפשר להדפיס במדפסת תְּלַת-מֵמַד מתעורר הצורך במנוע חיפוש בעל יכולת לחפש אובייקטים מסוימים ולא רק סטים של מילים.
OBJECTמנוע החיפוש 3DShap.es שמאפשר לאתר אובייקטים שנוצרו בהדפסת תְּלַת-מֵמַד עושה את המלאכה.
מנוע החיפוש נמצא עדיין בגרסת ביתא. על פי כתבה שהתפרסמה בנושא אופן החיפוש במנוע הוא כמו בגוגל תמונות אלא שכאן החיפוש הוא אחר אובייקטים – מודלים. המנוע מאפשר לחפש מודלים על פי גודל וממד . משתמשים יכולים להעלות מודל שלהם לחיפוש מודל דומה או לבחור באחד מהמודלים במאגר.
צוות הפיתוח של המנוע סורק את הרשת כדי לאתר מודלים בתְּלַת-מֵמַד. כמו כן הצוות משתף פעולה עם חברות ואתרים כדי לגשת לאתרי תוכן שדורשים תשלום.
המטרה היא לרכז את כול התכנים בתְּלַת-מֵמַד תחת מטריית חיפוש אחת כך שהגישה אליהם תהיה קלה תוך אפשרות לסינון על פי מספר קריטריונים כגון גודל וסוג רישיון.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
PEARLTREE של מנועי חיפוש – למעלה מ-200 מנועי חיפוש מאורגנים על פי פונקציונאליות
phil3ברשת יש מגוון עצום של מנועי חיפוש למטרות שונות וקשה באמת לעקוב ולזכור את כולם. אפשר לצורך כך להסתייע באתרים שמארגנים את מנועי החיפוש על פי קטגוריות/סוגים.
תצוגה ויזואלית אחת מעניינת של מנועי חיפוש על פי קטגוריות/סוגים אפשר למצוא באתר של. Phil BERDLEY. בתצוגה יש למעלה מ- 200 מנועי חיפוש על פי מגוון קטגוריות כגון: מנועי על, מדריכים, מנועים לחיפוש חברתי, וידאו, אודיו, תמונות, חדשות ועוד…
ברשימת מנועי החיפוש אפשר למצוא מנועי חיפוש מוכרים ואולי מוכרים פחות כגון: המדריך הנושאי FINDELIO, WikiWorldBook לחיפוש אנשים, Zeekly שתומך בשמירה על הפרטיות, Findsounds לחיפוש קובצי קול ועוד.
יש לציין שארגון מנועי החיפוש על פי קטגוריות נעשה בעזרת pearltrees שירות וובי חופשי עם אפשרות להרחבת מאפיינים נוספים בתשלום אשר מאפשר ארגון אובייקטים שונים בצורה ויזואלית.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
מעבר לגוגל – כלים לחיפוש מידע אקדמי
קיימים ברשת מנועי חיפוש ופורטלים אקדמיים, חלקם ייעודיים לתחום מסוים שיכולים לשמש למחקר והוראה.
רשימות של מנועי חיפוש כאלה התפרסמו בראשית יולי באתר educational technology and mobile learning
http://www.educatorstechnology.com/
האחת – רשימה של מנועי חיפוש כאלה בתחום המדעים כוללת 6 מנועי חיפוש/פורטלים בתחום המדעים . מנועי החיפוש /פורטלים אינם חדשים אך לצרכים מסוימים כדאי לזכור אותם:
Biology Browser:
http://www.biologybrowser.org/
פורטל חופשי של Thomson Reuters שמתמקד במדעי החיים, לאחרונה כולל גם חומרים מגוונים בתחום מדעי החברה והרוח. מאפשר גישה חופשית למגוון מקורות: אתרי ווב, תמונות, קובצי וידאו, חדשות וגם למקורות ראשוניים, כולל גם אינדקס לשמות אוֹרְגָּנִיזְמִים
SciCentral ,CERN Document Server, Strategian, Science.gov , Analytical Sciences Digital Library, WorldWideScience – כולם פורטלים/מדריכים ותיקים למקורות מידע מדעיים
רשימה נוספת שהתפרסמה באתר כוללת מנועים/ פורטלים בתחום ההיסטוריה
http://www.educatorstechnology.com/2014/07/10-great-search-engines-for-history.html
הרשימות כוללות קישורים ותיאור קצר של כול אחד מהכלים.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
מנועי חיפוש reverse לחיפוש תמונות
Tineye הוא מנוע לחיפוש תמונות מסוג אחר. מספקים למנוע תמונה מסוימת והמנוע אמור לאתר את כל האתרים ב-Web בהם נמצאת התמונה, גם אם עברה שינוי או ליטוש כלשהו באמצעות תוכנה גרפית כמו חיתוך, שינוי צבע, קול ועוד. מנוע חיפוש זה משתמש בטכנולוגית זיהוי מיוחדת ומאחוריו עומד אלגוריתם מתוחכם של זיהוי תבניות (pattern recognition) ללא שימוש בסימני מים (watermarks ) או במטא-נתונים (metadata). המנוע מנתח את התמונה שסופקה לו יוצר מעין "טביעת אצבעות" דיגיטלית לתמונה ומשווה אותה ל"טביעות האצבעות" של התמונות שבאינדקס שלו. התקנת plugin מאפשרת שימוש במנוע תוך כדי ניווט ברשת על ידי לחיצה על התמונה.
כיום אפשר לעשות זאת גם בגוגל תמונות על ידי העלאת תמונה או כתובת URL ולחיצה על צלם המצלמה, גם בבינג אפשר להזין URL של תמונה ולקבל תמונות תואמות ודפים שמכילים תמונה זו מאתרים ברחבי העולם. וישנם גם מנועי חיפוש נוספים ייעודיים שמציעים למשתמש תמונות דומות לתמונה מסוימת.
הבולטים בהם:
RevIMG
מאפשר להעלות תמונה או לספק URL של תמונה מסוימת ולחפש בקטגוריות נושאיות שונות אחר תמונות דומות. התוצאה קישורים לאתרים שכוללים תמונה זו או תמונה זהה,
IMGSEEK
מאפשר לחפש גם על פי ציור/שרטוט, כולל גם גרסה שולחנית ניתנת להורדה
Image Raider
מאפשר לעקוב אחר תמונות ממקורות שונים ולדווח איזה אתרים עושים בהם שימוש, לאחרונה אותו צוות מפתח פיתח את offsitemetrics – כלי שמאפשר להעלות לדוגמה אינפוגרפיקה ולקבל דיווח באיזה אתרים היא הוטמעה וכמה ראו אותה.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
מקורות מידע אקדמיים – רשימה מוארת
רשימה מוארת מעודכנת ל- 1 במרץ 2014 של מקורות מידע אקדמיים אפשר למצוא בכתובת: http://whitepapers.virtualprivatelibrary.net/Scholar.pdf
הרשימה כוללת מקורות מידע שונים: רשתות חברתיות, מנועי חיפוש, ארכיונים, מאגרי מידע חופשיים, מאגרים מוסדיים, מאגרי תזות חופשיים, כתבי עת בגישה פתוחה, מנועי חיפוש מותאמים אישית ועוד.
הרבה מקורות ידועים ואינם חדשים אך הערך המוסף של הרשימה הוא ריכוז המקורות עם תיאור של כול אחד מהמקורות. סיווג מקורות המידע על פי קטגוריות נושאיות או סוגי חומרים יכול היה להקל על המשתמש.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
מפתח לעבודות גמר אקדמיות בעברית
בימים אלה נבנה מיזם של "מפתח לעבודות גמר אקדמיות" אונליין בטקסט מלא. המיזם נבנה ע"י יבגני ברגינסקי בוגר תארים ראשון ושני של המחלקה ללימודי מידע, אוניברסיטת בר-אילן, מידען במכללה האקדמית לישראל בר"ג. מדבריו על המיזם: "המפתח לעבודות גמר ממופתח (תגים) וישנו גם מנוע חיפוש מותאם לחיפוש בתוך הטקסט המלא של העבודות המופיעות באתר. כל עבודה באתר כוללת כותרת, שנה (אם יש), מילות מפתח, תקציר ולינק חיצוני לכתובת URL של האתר בו היא מאוחסנת (כך שאין בעיה של הפרת זכויות יוצרים)."
על פי מה שכתוב באתר המאגר כולל "עבודות גמר סמינריוניות, תזות ועבודות דוקטורט בטקסט מלא לצפייה והורדה חופשית". בנוסף למנוע חיפוש מותאם אישית של גוגל לחיפוש בטקסט המלא של עבודות הגמר יש באתר גם ענן תגיות שמקל על פעולת הדפדוף.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
Noodletools – מנועי חיפוש ומדריכים על פי צורך מידע
Noodletools – אתר לא חדש אבל אולי כדאי לזכור.
מנועי החיפוש באתר מסווגים על פי קטגוריות של צורכי מידע: הגדרת נושא, תוצאות איכותיות, תחום מחקר, מידע בזמן אמת, מידע עובדתי, דעות ופרספקטיבות, סוגי מדיה ועוד.
בין מנועי החיפוש/מדריכים המוצעים: Academic Subject Guides שכולל מבחר קישורים בתחומי מחקר שונים, Google ו- Bing ומאפיין ה- related למציאת תוצאות קרובות, SweetSearch – מנוע חיפוש לסטודנטים, טוב לקבלת רקע בנושא מסוים, INFOMINE לאתרים איכותיים, USA.gov ו- Directgov למידע ממשלתי של ארה"ב ואנגליה בהתאמה, Biography.com למידע ביוגרפי, CIA World Factbook למידע עובדתי, PollingReport למידע על סקרי דעת קהל בארה"ב, Newspaperindex לעיתונות מרחבי העולם, Information Please Almanac למידע סטטיסטי.
אלה רק מקצת מהכלים שמוצעים למשתמש באתר. האתר כולל קישורים למגוון כלים נוספים. המגבלה של האתר שהוא, על פי מה שמצוין באתר, עודכן לאחרונה במאי 2013.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
מנועי חיפוש וכלים לחיפוש מידע הטובים ביותר לשנת 2013
קריטריונים חשובים בהערכת כלים לחיפוש מידע הם: רלוונטיות, חווית משתמש טובה וערך מוסף – מאפיינים ייחודיים מעבר כגון שמירה על פרטיות.
בהתחשב בקריטריונים אלה ועל סמך מחקרים ותגובות קוראים 10 מנועי/כלי חיפוש הזוכים לשנת 2013 על פי About.com הם:
Bing – שזכה לכך בזכות התוצאות הרלוונטיות והחידושים שהוכנסו למנוע כגון הקשר עם רשתות חברתיות ומסננים בחיפוש המתקדם שמאפשרים למקד את החיפוש
Indeed – מנוע ייעודי לחיפוש משרות
Google -– על אף ירידה מעטה בהערכת המשתמשים בכול הנוגע לחדשנות אין ספק שהוא הפופולרי ביותר וראוי לו מקום ב- top
The Internet Archive -ארכיון האינטרנט הידוע מאגר מידע גדול שכולל דפי ווב, קובצי אודיו ומולטימדיה, סרטים חופשיים ועוד.
Pinterest – רשת שמאפשרת שיתוף מידע ותכנים מהם יכול המשתמש להפיק תועלת
DuckDuckGo -מנוע חיפוש שמתאפיין בשמירה על הפרטיות של הגולש
Wolfram Alpha – מנוע חיפוש – מחשבון
The Internet Movie Database -המאגר הקולנועי המפורסם
USA.gov – מקור למידע ממשלתי בארה"ב
Twitter – מיקרובלוג שדרך מנוע החיפוש בו אפשר להגיע גם למידע מקצועי
בכתבה אפשר למצוא מידע נוסף וטיפים שמתייחסים לכול אחד מהכלים.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
DRJI – מדריך לכתבי עת בגישה פתוחה
DRJI הוא מדריך לכתבי עת DRJI בגישה פתוחה. מבחינת מנשק המשתמש הוא מזכיר את DOAJ המדריך לכתבי עת בגישה פתוחה אלא שהאינדקס שלו הרבה יותר קטן.
DOAJ כולל נכון להיום 9804 כתבי עת ו- 1573847 מאמרים בעוד DRJI כולל 1873 כתבי עת ו- 21675 מאמרים . כמו ב–DOAJ גם ב- DRJI קיימת אפשרות של דפדוף וחיפוש. אפשר לחפש מאמרים וכתבי עת.
ב- DRJI אפשר לדפדף בכול כתבי העת, ועל פי מספר פרמטרים: תדירות פרסום (חודשי, רבעון וכו'), דיסציפלינה, מדינה, רישיון (סוג הרישיון של creative commons) ושנה ראשונה של הוצאה לאור.
מן הראוי לציין שרוב כתבי העת הם משנים אחרונות. כך למשל 267 כתבי עת יצאו לאור לראשונה ב- 2013. מבדיקת חפיפה קצרה בין DRJI ו- DOAJ עולה שהחפיפה חלקית בלבד. יתכן שיש ליחס זאת להתפלגות שונה של כתבי העת על פי מדינות.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
RadioSearchEngine.com – מנוע חיפוש לשידורים בתחנות רדיו בעולם
מעוניינים לשמוע מוסיקה שמושמעת בזמן אמת בתחנות רדיו ברחבי העולם? – RadioSearchEngine.com יכול להיות התשובה.
RadioSearchEngine.com הוא מנוע חיפוש /פורטל שהושק בינואר 2014 לחיפוש שידורים/ מוסיקה בתחנות רדיו ברחבי העולם. אפשר לחפש על פי יוצר מסוים, שם של יצירה, מופע, ג'נר ולהאזין למוסיקה שמושמעת בזמן אמת בתחנות רדיו ברחבי העולם. אם המוסיקה המבוקשת אינה זמינה בתחנות רדיו – יוצעו למשתמש תחנות אחרות לבחירתו. כמו כן מוצעות למשתמש 20 שירים עכשויים.
מאפיין ייחודי למנוע החיפוש הוא נגן וובי מובנה בדפדפן שמאפשר לשמוע מוסיקה כמעט מכול תחנה בדפדפן ללא צורך לקפוץ מאתר לאתר. מאפיין זה נתמך טכנולוגית על ידי HTML5 ו- Flash.
על פי דברי היזם שעומד מאחורי המנוע Michael Robertson מנוע החיפוש הוא מנוע אינדקס שמתעדכן מדי שניות וכולל כ- 40000 תחנות רדיו. מנוע החיפוש יעיל במיוחד לחיפוש מוסיקה פופולרית.
תקוותו של היזם היא שגורלו של מיזם זה שמושתת על טכנולוגיה מוכרת ושגרתית של מנועי חיפוש יהיה שונה מגורלן של מיזמים קודמים שלו MP3.com ו- MP3Tunes.com שנתבעו על ידי תעשיית המוסיקה.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
Hshtags – מנוע חיפוש חברתי חדש
Hashtag היא דרך לתייג פריטי מידע ברשתות חברתיות כחלק מנושא מסוים, על ידי הוספת סולמית לפני הנושא. השימוש ב-hastags מקובל מאוד בטוויטר.
Hshtags הוא מנוע חיפוש חדש שהושק בספטמבר 2013. כשמו כן הוא – הוא מחפש Hashtags והוא עושה זאת במגוון פלטפורמות חברתיות: Facebook, Twitter, Instagram, Flickr, YouTube, Vimeo, Tumblr
את תוצאות החיפוש אפשר לסנן על פי פלטפורמה או על פי סוג חומר – חומר טקסטואלי, אודיו ווידאו.
על פי דברי מפתחת המנוע המטרה הייתה לפתח מנוע חיפוש חברתי כולל והיא בחרה להתמקד בחיפוש ה-hshtags, בשל ההכרה ביכולתן של תגיות אלו לפתח שיחה ודיון ולרכז מידע על פי נושא.
בתיאורה את המנוע אמרה: “More than once I’ve heard ‘it’s the Google search of social media”. אפשרויות הסינון במיוחד על פי סוג חומר מסייעת מאוד.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
מנועי חיפוש ייעודיים למלגות
קיימים ברשת מספר לא מבוטל של מנועי חיפוש ייעודיים למלגות. בשימוש בהם חשוב להתחשב בכמה קריטריונים להערכה: עדכניות המידע, שמירה על פרטיות, והמאפיינים הייחודיים של כול אחד.
בכתבה מ- 12 בדצמבר 2013 אפשר למצוא מידע על 4 מנועי חיפוש חופשיים למלגות:
Zinch , ScholarshipExperts , Peterson's , FindTuition.com.
בכתבה יש קישור לכתבה נוספת קודמת בה אפשר למצוא השוואה בין 5 מנועי חיפוש נוספים ייעודיים למלגות
המנועים הם : CollegeBoard.com, CollegeNet.com , Fastweb , Scholarships.com, ScholarshipMonkey.com . ההשוואה מתייחסת לשלושת הקריטריונים להערכה: עדכניות המידע, שמירה על פרטיות, והמאפיינים הייחודיים של כל אחד.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
Pipl וחיפוש אנשים ברשת
חיפוש אנשים בווב היא פונקציה די שכיחה. אפשר כמובן לחפש בגוגל תוך שימוש באסטרטגיות חיפוש מתאימות. מעבר לגוגל אפשר לחפש במנועי חיפוש ייעודיים שקיימים בווב כגון: Infospace, Argali , Zoominfo, Infobel , Freeality ועוד.
מנוע חיפוש ייעודי, לא חדש אבל ייחודי הוא PIPL. היום הוא מעניין יותר מבעבר בעיקר בגלל ריבוי הפרופילים ברשתות חברתיות. היחוד שלו על פי מה שמוצהר באתר הוא שהוא מחפש ברשת הלא נראית כלומר מציג מידע שאינו מוצג במנועי חיפוש כלליים.
אפשר לחפש על פי שם, דואל, שם משתמש וטלפון. הזנת מיקום אופציונלית. בתוצאות מוצגים פרופילים ואתרי ווב. בסרגל הצדדי מוצגים קישורים לכלי חיפוש נוספים כגון Spokeo שמאפשרים חיפוש מידע חסוי יותר שרובו ניתן להשיג בתשלום.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
מנוע החיפוש Qwant
מנוע חיפוש מעניין וידידותי. המציג את ממצאי החיפוש עפ"י התפלגות מתודית של סוגי מידע בחלוקה של כמה טורי מידע מקבילים בו-זמנית. תצורה מאד מרשימה, אך לא תמיד האיסוף שלהם שיטתי . בכל מקרה, הפוטנציאל העתידי כאן הוא משמעותי.
מקור: הבלוג של עמי סלנט
UDINI – שירות חדש של Proquest – לחיפוש, ללכידה ואחסון פריטי מידע בענן
UDINI הוא שירות חדש של Proquest שעל פי מה שנכתב באתר מחפש ב- 150 מיליון מאמרים בטקסט מלא מ- 12000 פרסומים. UDINI כולל 4000 כתבי עת אקדמיים, 2000 פרסומי חדשות, 4500 דוחות וחומרים מקצועיים. המאמרים הם ממגוון תחומים ב-3 קטגוריות נושאיות עיקריות: עסקים וכלכלה, מדע וטכנולוגיה, תרבות ומדעי החברה.
החיפוש באתר הוא ללא תשלום, הטקסט המלא הוא בתשלום עם כמה אפשרויות תשלום – pay as you go , מנוי שנתי של 270$, מנוי חודשי של 30$. אפשרויות תשלום אלה במיוחד האופציה pay as you go פותחות לחוקרים שאינם שייכים למוסד כלשהו, שבדרך כלל מנוי למאגרי מידע, להגיע לטקסט מלא לו הם נזקקים לצורך המחקר. למשתמש במאגר יש אופציה לפני שהוא מחליט לרכוש את המאמר לקרוא אותו לפרק זמן של 72 שעות תמורת סכום נמוך. התשלום עבור הורדת המאמר המלא לתמיד גבוה יותר.
בנוסף לשירות החיפוש, השירות מאפשר שימוש בספרייה אישית – שטח אחסון חינמי חופשי בענן, והוא מאפשר גם לכידת דפי ווב ושמירתם בספרייה באמצעות לחצן ייעודי לכך אותו אפשר להוסיף בסרגל בדפדפן. דפי הווב ולא רק ה- URL's שלהם נשמרים בשלמותם.
כל מה שמעלים, רוכשים או ששומרים באמצעות לכידת המסכים נמצא בספרייה האישית ואפשר לקרוא אותו באמצעות קורא שכולל כמה מאפיינים שמעצימים את חווית המשתמש כגון הוספת הארות /הערות לטקסט, במקרה של לכידת מסכים – גזירת פרסומות ועוד.
באתר יש אופציה לחיפוש בסיסי ומתקדם עם אפשרות להגביל את החיפוש על פי מחבר, כותר, פרסום, תאריך. כמו כן אפשר לעדן את תוצאות השאילתה על פי פסטים שונים: סוג מסמך ( כתב עת, דיסרטציות, דוחות, עיתונים, פרסומים מסחריים ועוד), תחום מחקר ותאריך.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
האלגוריתם של מנוע החיפוש גוגל – עדכון
על פי מה שפורסם בבלוג של גוגל, בכדי להבטיח תוצאות חיפוש רלוונטיות ואיכותיות האלגוריתם של גוגל משתמש בכ- 200 קריטריונים להכללה ודירוג תוצאות החיפוש. ב- 10 לאוגוסט 2012 גוגל הצהיר על כוונתו להוסיף קריטריון חדש שקשור להפרת זכויות יוצרים והוא מספר הבקשות להסיר אתר מסוים שקושר לחומר שלכאורה מפר זכויות יוצרים. מן הראוי לציין בהקשר זה שמספר בקשות מסוג זה גדול. כך למשל רק ב- 30 הימים האחרונים גוגל קיבל בקשות הסרה בשל בעיתיות בזכויות יוצרים לגבי למעלה מ- 4.3 מיליון s 'URL.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
למידה והוראה – כלים שימושיים לחיפוש מידע ולהוראה
מעבר למנועי החיפוש הכלליים הגדולים המוכרים קיימים הרבה מנועי חיפוש ומקורות מידע כלליים וייעודיים שיכולים לסייע בחיפוש חומר אקדמי. ברשימה מעודכנת ליולי 2012 אפשר למצוא 100 מנועי חיפוש ומקורות מידע כאלה – בהם מנועי חיפוש כלליים, מנועי על, ומנועים ומקורות מידע ייעודיים למדע, מתמטיקה וטכנולוגיה, מדעי החברה היסטוריה ויעץ
ההתפתחות הטכנולוגית ניכרת לא רק בחיפוש מידע אלא גם בדרכי ואמצעי ההוראה. ברשימה מעודכנת ליולי 2012 של כלים קיימים ועתידיים בהוראה אפשר למצוא 20 כלים שעל פי בעל הכתבה ישמשו בהוראה בעתיד.
http://www.onlineuniversities.com/blog/2012/07/20-exciting-teaching-tools-tomorrow/
כלים אלה יאפשרו שיתוף תכנים, שילוב מציאות רבודה בהוראה, העשרת השיעורים בוידיאו ומשחקים, הערכת תהליך הלמידה, שימוש ברשתות חברתיות בתחום ההוראה, ושימוש בטכנולוגית הסימולציה.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
Bottlenose – מנוע חיפוש חדש לחיפוש בווב החברתי
Bottlenose – מנוע חיפוש לווב החברתי שהיה מאז דצמבר 2011 בגרסת ביתא פרטית הושק ב-23 ביולי 2012 בגרסת ביתא לציבור הרחב. היום בעידן החדש של הרשת בה מידע רב נמצא ברשתות ובאתרים חברתיים יש צורך בכלי חיפוש חדשים לאיתור מידע איכותי וחשוב בזמן אמת. זוהי המטרה המוצהרת של של Bottlenose שמפתחיו מגדירים אותו כ- discovery engine ולא כ- search engine מכיוון שהוא סורק את ההווה, מה מתרחש עתה ב- stream ומגלה את החשוב בו.כפי שנכתב באתר:
"Our mission is to organize the world’s attention ". על פי מה שכתוב באתר Bottlenose משתמש בטכניקות מתקדמות של עיבוד בשפה טבעית, ניתוחים סמנטיים ופרסונליזציה. הוא מדרג את הנושאים והמגמות תוך שימוש באלגוריתם שלו – StreamSense . המידע לקוח ממגוון רשתות ואתרים חברתיים כגון Twitter, Facebook, google + Youtube, Linkedin ומנסה לאתר את המגמות העדכניות בכל אחד מנושאי החיפוש כדברי אחד ממפתחיו:
“StreamSense helps us assess what the crowd is actually paying attention to right now.”
לכל אחת מהשאילתות במנוע מקבלים דף עכשווי שכולל נושאים עכשוויים, אנשים, תמונות והערות עדכניות מרשתות חברתיות והיתרון שלו על פי מפתחיו הוא באיתור מגמות בשלב מוקדם:
"There’s a lot of different use cases when knowing information early gives you an advantage.”
מפתחיו משווים מבחינה מסוימת את דפי התוצאות לדפי ויקיפדיה אלא שהם ערוכים בהתאם למה שההמונים משתפים.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
חיפוש תמונות בזמן אמת
הרבה תמונות עדכניות זמינות היום דרך רשתות חברתיות – Twitter , Facebook , Instagram. בדרך כלל במנועי חיפוש לחיפוש מידע חברתי כמו Bottlenose אפשר לחפש גם תמונות, אך יש מנועי חיפוש ייעודיים לתמונות בזמן אמת דרכם אפשר לחפש תמונות חדשותיות עדכניות.
להלן מספר מנועי חיפוש כאלה:
PigFOG
כולל תמונות מטוויטר ואתרים חברתיים נוספים. על פי מה שנכתב באתר הוא מציג תמונות מ- twitter בזמן אמת בזמן העלאתם לאתר, ואפשר לסנן את תוצאות החיפוש על פי מילות מפתח, מיקום ומשתמש טוויטר. משתמש ב twitter api, מציג תמונות מהאתרים: twitpic, yfrog, plixi, twitgoo. לצורך הצגת מגמות נעזר ב- What The Trend ולהערות ב- Disqus
Twicsy
התמונות לקוחות מ- twitter. אפשר להגביל מראש את התמונות על פי trending topics ו- top pics על פי זמן, באופן זה אפשר לקבל תמונות עדכניות גם מהשעה האחרונה. אפשר למיין את תוצאות חיפוש על פי תאריך.
Twitcaps
כולל תמונות מ- twitter ו- Instagram
Skylines
מחפש תמונות מטוויטר. מאפשר לחפש על פי hashtag וגם על פי מיקום.
המידע על מנועי חיפוש אלה לקוח מתוך רשימה של 12 מנועי חיפוש לתמונות בכלל.
http://www.wtfdiary.com/2012/07/12-best-image-search-engines-for-photos.html
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
Academic Hebrew Articles Engine – מנוע חדש לאיתור מאמרים חופשיים בעברית
בעבר הזכרנו את JURN מנוע חיפוש למאמרים חופשיים, בעלי בקרת עריכה ברורה שרובם באנגלית ואשר האינדקס שלו נוצר ידנית באמצעות השירות Google Coop ליצירת מנוע מותאם אישית.
היום יש לנו מנוע דומה למאמרים בעברית בזכות היוזמה הברוכה של יבגני ברגינסקי, בוגר תארים ראשון ושני של המחלקה ללימודי מידע, אוניברסיטת בר-אילן, מידען בספריות אקדמיות של מוסדות להשכלה גבוהה.
כפי שכתב:
"לאחר 5 שנות עבודה ולימודים בתחום הספרנות והמידענות, … שקדתי במרץ על מיזם פרטי של יצירת מנוע חיפוש מותאם למאמרים אקדמיים בעברית מתוך כתבי-עת בשפה העברית וכן יצירת אינדקס נושאי של כ"ע."
על פי מה שנכתב באתר נכון להיום המנוע מחפש בכ- 200 כתבי-עת אלקטרונים, אקדמיים ומקצועיים בשפה העברית, והוא ממשיך להתעדכן. בנוסף למנוע החיפוש יש באתר גם אינדקס לכתבי עת ממוין על פי קטגוריות נושאיות – שמאפשר דפדוף בכתבי העת השונים. אין ספק שמנוע חיפוש מותאם אישית זה ייעודי לכתבי עת בעברית ממלא צורך חסר.
על פי דברי יבגני: משתמשים מוזמנים להציע כותרים חדשים, ולהודיע על קישורים שבורים.
כמו כן יש ליבגני בקשה מיוחדת "לעורכי כ"ע ואחראים לא להשתמש בתוכנות פלאש לשם תצוגת כתבי-עת באתריהם" כי דפים מסוג זה לא תמיד נגישים למנועי החיפוש.
על פי יבגני גם העדר סטנדרטים אחידים לתצוגת הפריטים הביבליוגרפיים של כתב העת במאמר, ובמקרים מסוימים אף העדר פרטים אלו מקשים על המשתמש.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
טיפ מיוחד לקראת עונת החופשות – Cheapflightsfinder.com מנוע-על לחיפוש טיסות זולות והשוואת מחירים
קיימים ברשת הרבה אתרים לחיפוש טיסות, בהם אפשר למצוא טיסות על פי קריטריונים שונים כולל עלויות וגם מנועי החיפוש הגדולים גוגל ובינג מציעים שירותים ייעודיים לכך.
אחד הקריטריונים שמעניינים את המשתמש היא עלות הטיסה והאפשרות להשוות מחירים. Cheapflightsfinder – מנוע-על חדש ייעודי לחיפוש טיסות שהושק ב- 26 ביוני 2012 יכול מבחינה זו לתת מענה. הוא משווה מחירים מ- 16 מנועי חיפוש ייעודיים לתחום:
Google Flights, Kayak, Bing travel, Skyscanner, Mobissimo, Momondo, Fly.com, Hipmunk, Wego, Easyvoyage, Globaltravelmarket, Tripadvisor, Travelfusion, Directflights, Kelkoo Travelgrove
אפשר לחפש על פי קריטריונים שונים ובתוצאות החיפוש מוצעים למשתמש מנועי החיפוש הטובים ביותר מבין 16 המנועים הנ"ל ליעד המבוקש כאשר הקריטריון הוא עלות הטיסה למשתמש. והמשתמש יכול ממסך התוצאות לחפש במנועי החיפוש השונים הייעודיים, שבחר עבורו Cheapflightsfinder.com, תוך שימוש במאפיינים היחודיים של כל אחד מהם.
מפתחיו של Cheapflightsfinder מתייחסים לכל אחד משירותי הטיסה בו מחפש המנוע כאל מנוע-על meta search לכן הם מכנים אותו באתר meta-meta search engine, למרות שמבחינה טכנולוגית נראה שההגדרה meta search engine מתאימה יותר.
באתר אפשר למצוא מדגמים מדוחות שמדגימים כיצד עובד המנוע ונתונים על השוואת מחירים בין שירותי הטיסות השונים שבהם מחפש המנוע. מהם עולה שדילים טובים אפשר לעתים למצוא דווקא במנועי חיפוש קטנים ולא מוכרים יותר וש-google flight – במקרה זה לא הוכיח את עצמו.
לכן, כדאי לבדוק את שירותיו של Cheapflightsfinder למרות שלכאורה התחושה היא שנראה שיש לו עוד מה לשפר.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
מנועים מותאמים אישית לחיפוש חומר אקדמי
Marcus P. Zillman פרסם לאחרונה רשימה מוארת של מנועי חיפוש ומקורות מידע אקדמיים. לא כל האתרים חופשיים, הרבה אתרים ברשימה מוכרים ואינם חדשים, אחרים הוזכרו בעבר. הרשימה כוללת גם מספר מנועי חיפוש ייעודיים לחומרים אקדמיים שהאינדקס שלהם נוצר ידנית באמצעות השירות Google Coop ליצירת מנוע מותאם אישית שכדאי להכיר. חלקם כלליים וחלקם ייעודיים.
להלן מספר מנועי חיפוש כאלה:
Academic Index.net – http://www.academicindex.net
מנוע חיפוש מותאם אישית לחומרים אקדמיים. על פי מה שמוצהר באתר, האינדקס של המנוע כולל אתרים איכותיים שנבחרו על ידי ספרנים ואנשי מקצוע, כולל אפשרות לחפש גם בחומרים בגישה פתוחה ומאגרי מידע מוסדיים. מלבד מנוע החיפוש יש באתר מדריכים נושאיים שבהם אפשר לדפדף.
AuseSearch – http://www.google.com/cse/home?cx=012189697858739272261:yyyqychcumo
מנוע חיפוש מותאם אישית שמחפש במאגרים המוסדיים בגישה פתוחה באוסטרליה. (מעודכן ל- 2009 )
eHealthcareBot – http://www.google.com/cse/home?cx=003866911845372686500%3A0cgqtuu3fgc
מנוע מותאם אישית שמחפש ב-122 מנועי חיפוש ואתרים ייעודיים בתחומי רפואה ובריאות. קישורים למקורות בהם מחפש המנוע אפשר למצוא באתר
מנוע נוסף באותה טכנולוגיה וכדאי לזכור הוא:OpenDOAR – http://www.opendoar.org/search.php
מנוע שמחפש במאגרים המוסדיים בגישה פתוחה.
בהקשר זה כדאי לזכור את המדריך למנועי חיפוש מותאמים אישית של גוגל שם אפשר למצוא מאות מנועי חיפוש יעודיים מותאמים אישית מסווגים על פי קטגוריות נושאיות. http://www.customsearchengine.com/
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
MedWorm – מנוע חיפוש לעדכוני RSS בתחום הרפואה
MedWorm הוא מנוע חיפוש לעדכוני RSS בתחום הרפואה, אמנם לא חדש אבל כדאי לזכור אותו. נכון להיום על פי מה שנכתב באתר הוא אוסף עדכוני RSS מלמעלה מ- 6000 מקורות מהימנים בנושאים רפואיים.
הרבה עדכוני RSS לקוחים מכתבי עת רפואיים, אתרי חדשות, ארגונים ממשלתיים ואגודות רפואיות.
המטרה כפי שמוצהרת באתר היא לכלול עדכוני RSS מכל כתבי העת הרפואיים המקוונים.
המנוע כולל גם עדכוני RSS מבלוגים רפואיים אך החיפוש בהם הוא בנפרד.
הכללת עדכוני RSS נעשית על פי הצורך בהתייעצות עם מומחה מקצועי.
אפשר לדפדף באתר על פי קטגוריות נושאיות ואפשר לחפש – בחיפוש פשוט ומתקדם. אפשר לצמצם את החיפוש מראש לחדשות, מחקרים, בלוגים, פודקסטים, וידאו, אירועים, ניסויים קליניים ועוד.
מן הראוי לציין שהמפתח של MedWorm הוא Frankie Dolan שפיתח באותה מתכונת את מנוע החיפוש הספרני – LibWorm שכיום מושבת.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
גרף הידע של גוגל – צעד לקראת הדור הבא של החיפוש
ב- 16 למאי 2012 גוגל השיקה את גרף הידע שמסייע למשתמש לגלות מידע חדש בקלות ובמהירות.
גרף הידע הוא מודל חיפוש חכם שמבין את הישויות בעולם האמיתי ואת היחסים ביניהם. גרף הידע של גוגל כולל למעלה מ- 500 מיליון אובייקטים ולמעלה מ- 3.5 מיליארד עובדות עליהם ויחסים בין האובייקטים השונים. המערכת אוספת מידע על האובייקטים השונים, לומדת גם מחיפושים של משתמשים אחרים בשאילתות השונות ומוסיפה מידע רלוונטי לגרף הידע.
גרף הידע מאפשר לחפש דברים אנשים ומקומות שגוגל יודע עליהם ולקבל מידע רלוונטי לשאילתה גם כאשר למונח החיפוש משמעויות שונות.
באופן זה גרף הידע של גוגל מעצים את החיפוש ב- 3 דרכים עיקריות:
- מאתר את הדבר הנכון. גוגל מבין את ההבדל במשמעויות השונות של המונח ומאפשר לצמצם את תוצאות השאילתה למשמעות הרצויה למשתמש. ומכאן שהתוצאות של השאילתה רלוונטיות יותר.
- מאפשר קבלת תמצית טובה יותר. באמצעות גרף הידע גוגל מבין טוב יותר את השאילתה, הוא יכול לתמצת תכנים רלוונטיים לנושא, כולל מידע עובדתי. למשל אם אנו מחפשים מרי קרי נקבל מידע על תאריך הולדתה ומותה, אבל גם מידע על החינוך שלה והתגליות המדעיות שלה.
- מאפשר העמקה והרחבה. מאפשר ללמוד עובדות חדשות וקשרים חדשים שקשורים לשאילתה. כך למשל אם נחפש ליאונרדו דה וינצי נקבל מידע על היצירות שלו ועל ציירים נוספים בתקופתו.
נכון להיום הגרף מיושם בגוגל US. חיפוש בגוגל של ליאונרדו דה וינצ'י יציג בצד ימין של דף התוצאות פרטים על האומן, שנת לידתו, פטירתו, עבודותיו ועוד.
זהו צעד ראשון לקראת הדור הבא של חיפוש ששם לו למטרה להבין את העולם כפי שבני אדם מבינים ולהפוך את מנוע החיפוש ל- knowledge engine
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
Zuula ו– Silobreaker – מנועים שכדאי לזכור
לעתים נרצה לקבל תוצאות מכמה מנועי חיפוש מבלי ל"טייל" בין האתרים השונים. במקרה כזה כדאי לזכור את zuula – רב מנוע שמחפש במספר רב של מנועי חיפוש ומציג ממסך אחד את תוצאות החיפוש מכול אחד ממנועי החיפוש על פי בחירת המשתמש. מנועי החיפוש בהם מחפש המנוע הם:
Google, Bing, Yahoo, Gigablast, Exalead, Alexa, Entireweb, Mahalo, Mojeek
מבחינת חומרים אפשר מראש להגביל את תוצאות החיפוש לאתרי ווב, תמונות, וידאו, חדשות בלוגים וגם לסנן את תוצאות החיפוש על פי מנוע מסוים.
מנוע שימושי חופשי נוסף לחדשות ומקורות מידע חברתיים הוא (Silobreaker.com) . http://www.silobreaker.com אפשר להגביל את החיפוש לחדשות, דוחות, הודעות חדשותיות, בלוגים, וידאו ו- fact sheets
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
מנוע חיפוש – New Pubmed search
מנוע זה הוא מנוע חיפוש חופשי וכפי שנכתב באתר מחפש בלמעלה מ- 20 מיליון תקצירים של המאגר הרפואי PUBMED . המנוע משתמש בטכנולוגיה סמנטית בה הוא מנתח באמצעות אלגוריתם מתוחכם את כל השאילתות האפשריות בדפי ה- Web והשאילתות מהוות שערי גישה לדפי ה- Web. בזכות הטכנולוגיות הסמנטיות בהן הוא משתמש אפשר לקבל תשובות רלוונטיות יותר לשאילתות שמבקשות לתת מענה על קשרים בין משתנים שונים. דוגמאות אפשר למצוא באתר.
בדוגמאות אלו אפשר לקבל גם את התוצאות במנוע זה בהשוואה לאותן שאילתות ב- Pubmed.
הטכנולוגיה בה משתמש המנוע ומכאן מאפייניו הייחודיים שלו כגון: טיפול בוריאציות מורפולוגיות, במילים נרדפות, טיפול בהכללה בצורה נכונה, הבנת המשמעות של המילים, טיפול נכון בשאילתות בשפה טבעית ואפשרות להזנת השאילתה באופן חופשי ללא צורך באופרטורים מיוחדים הם אחראים על פי מפתחי המנוע להבדלים.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
Sehrch – מנוע חיפוש סמנטי חדש
מנועי חיפוש מסורתיים הם מנועי חיפוש של מסמכים – דפים, תמונות או קובצי וידאו שמובנים לבני אדם אך לא למחשבים. מסמכים אינם מתארים זהויות באופן שמובן למכונות – מחשבים.
Sehrch לעומת זאת כולל אובייקטים. אובייקטים יכולים להיות מגוון דברים אמיתיים – אדם, עיר, אירוע. לאובייקטים יש תכונות כך למשל לאדם יש שם ותאריך לידה, למוסד יש תאריך ייסוד. לאובייקטים יש יחסי שייכות – כך למשל אדם אחד יכול להיות הורה של אדם אחר.
Sehrch הוא מנוע חיפוש סמנטי חדש שהחיפוש בו באובייקטים הוא חיפוש מובנה. המסמכים הרלוונטיים נדלים בעזרת יצירת תבניות שמושתתות על התכונות של האובייקטים. מאחר שחיפוש אובייקטים אינו מתאים לכל השאילתות המנוע משלב בין חיפוש אובייקטים ומסמכים על פי הצורך.
באתר יש הוראות כיצד ליצור חיפוש מובנה. ונכון להיום הוא כולל רשימה של 130342 תכונות של אובייקטים ו- 249777 סוגי אובייקטים שניתן באמצעותם לבנות שאילתות מובנות. כמו כן אפשר למצוא באתר דוגמאות לחיפוש לא מובנה, חיפוש מובנה למחצה וחיפוש מובנה על פי שדות, כך למשל החיפוש name:Justin type:Person הוא חיפוש מובנה, לעומת זאת החיפוש Justin הוא חיפוש לא מובנה והחיפוש Justin type:person הוא חיפוש מובנה למחצה.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
V like Vintage – מנוע חיפוש לתמונות היסטוריות
V like Vintage הוא מנוע חיפוש לתמונות היסטוריות. משלב אוספים פרטיים ואוספים של ספקים מקצועיים כגון: ארכיונים, גלריות בתי הוצאה לאור. בשלב זה החברות והעלאת התמונות לאתר חופשית ואינה כרוכה בתשלום. כמו כן לנרשמים לאתר יש אופציה להעיר הערות על התמונות
על פי מה שנכתב באתר – תיאור התמונות, מילות המפתח והמיון הגיאוגרפי של התמונות מבטיחים אחזור מהיר ורלוונטי. אפשר להגביל את החיפוש על פי שנים, מספר שדות ביבליוגרפיים נוספים כמו כותר ותיאור וקטגוריות נושאיות. בחיפוש תמונות מירושלים וחיפה למשל נמצאו תמונות של המופתי של ירושלים בתקופת המנדט הבריטי אמין אל-חוסייני בברלין, חיילים גרמניים בירושלים, מעפילים מספינת המעפילים "מדינת היהודים" מועברים לספינות גירוש לקפריסין ועוד תמונות היסטוריות מעניינות.
חבל שתיאור התמונות אינו בשפה האנגלית.
משתמשים שיש בידיהם תמונות היסטוריות נקראים להעלותם לאתר.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
Google in Education –ריכוז שירותים וכלים של גוגל בתחום החינוך
לגוגל יש הרבה משאבים ושירותים שתומכים בחינוך ובהוראה. בפוסט בבלוג של גוגל מיום 26 בינואר נכתב על ריכוז כל משאבים אלה באתר אחד Google in Education. המידע באתר מחולק על פי קטגוריות: For teachers, For Organizations, For Students וגם News & Calendar.
באתר זה אפשר למצוא כלים של גוגל לשיתוף, לחיפוש מידע וארגונו ועוד. ריכוז זה של משאבים חשוב שכן הוא חושף את המשתמש לכלים רבים קיימים שלעתים אין לו מידע עליהם, כי לא ניתן לראות אותם ולהגיע אליהם מעמוד הבית של מנוע החיפוש של גוגל.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
80 search engines for internet ו– WorldFavo – שערי גישה למידע ברשת האינטרנט
80 search engines for internet http://80searchengines.com/
כולל רשימה של אתרים פופולאריים ואתרים למטרות שונות: אתרי דוא"ל, משחקים, אתרי וידאו, מפות, נסיעות, טלפונים, חדשות בנושאים שונים.
כמו כן הוא כולל מדריך שמאפשר דפדוף במספר רב של קטגוריות: – אמנות, מחשבים, קניות, עסקים, שעות הפנאי, מוסיקה, יעץ, בריאות, מדעים, ספורט, תוכנה, חדשות, משפטים, נסיעות, אינטרנט, משחקים ועוד.
האתר מאפשר גם חיפוש – אפשר להגביל את החיפוש לתמונות, וידאו, חדשות, מזג אויר, מפות, משחקים, דוא"ל, רדיו וחיפוש על פי ארצות. בכל אחד מחיפושים אלה הוא מאפשר חיפוש כללי בכל הרשת כמו כן מציע למשתמש בחירה של מנועי חיפוש שונים לצורך אותו חיפוש. מנשק החיפוש המתקדם מאפשר גם הגבלה על פי פורמטים שונים של קבצים, חיפוש תמונות, וידאו, חדשות בלוגים, תוכנה, קניות, מרשמים, בריאות וגם כאן הוא מאפשר למשתמש בחירה של מקורות שונים לחיפוש.
על תחביר החיפוש אפשר למצוא מידע במסך ה-help. משם אפשר ללמוד שהמנוע תומך בין היתר בהגבלה על פי אתר ודומיין מסוים על ידי שימוש באופרטור site:
שער גישה נוסף למידע ברשת הוא WorldFavo .http://worldfavo.com
אתר זה מאפשר ממסך אחד גישה לחיפוש במספר מנועי חיפוש כלליים, גישה לתוכנות דואר ווביות ולאתרים שמאפשרים פונקציות שונות: תרגום, המרת מטבע, מחשבונים, עורכי html, תוכנות לעריכת תמונות, העלאת קבצים לרשת, הורדת תוכנות חופשיות ועוד.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
NLMPlus – חיפוש סמנטי ומקיף במשאבי המידע של NLM
השימוש בכלים לגילוי ידע צובר תאוצה. כלים אלה מחפשים בו זמנית במספר רב של משאבים אלקטרוניים תוך שימוש באינדקס או במערכת היברידית שמשלבת אינדקס וחיפוש–על (federated).
יישום טכנולוגיות סמנטיות בכלים אלו יכול לייעל את תהליך אחזור המידע.
NLMPlus הוא כלי מסוג זה ייעודי לתחום הביורפואי שמחפש במשאבים האלקטרוניים של NLM תוך שימוש בטכנולוגיות סמנטיות. מתיאור המוצר אפשר להסיק שהוא כלי היברידי שמשלב אינדקס עם חיפוש –על וכל זאת תוך שימוש בטכנולוגיות סמנטיות.
NLMPlus מחפש מידע בלמעלה מ- 60 מאגרי מידע של NLM כולל Pubmed ו- Medlineplus ומגוון מקורות מידע אחרים בתחום הביורפואי שמאפשרים גם חיפוש מידע תרופתי ( NLM’s Drug Information Portal and Medlineplus Drugs & Supplements databases ), מידע חדשותי (Medlineplus News), וידיאו ומדריכים (Medlineplus Videos and Tutorials) ותמונות (תמונות מ- NLM’s History of Medicine and PubChem databases).
NLMPlus משתמש בכלים מבוקרים סמנטיים
NLM’s Unified Medical Language System and the MeSH Medical Subject Headings Thesaurus
וגם בטכנולוגיות של כריית מידע לחילוץ מונחים קרובים, סימפטומים, רפואה אלטרנטיבית, גנים ועוד.
NLMPlus מציע הרבה אופציות לסינון תוצאות החיפוש על פי אשכולות– תוצאות ממאגרי מידע של NLM, מחיפוש סמנטי ב- Pubmed, תוצאות מ- Pubmed Reviews, תרופות, חדשות, תמונות, וידאו וגם מונחים קרובים, טיפול, תרופות, רפואה אלטרנטיבית ועוד.
העברת העכבר מעל לכל אופציה פותחת חלון קטן עם ההגדרה של המונח.
המוצר פותח על ידי חברת WebLib LLC וזכה לפרס של NLM "Show Off Your Apps הטכנולוגיה של מנוע חיפוש זה יכולה להיות מיושמת גם בשאר תחומי המחקר.
Voxalead – חיפוש וידיאו באופן שונה
חיפוש וידאו הוא אחד האתגרים הקשים שעומדים בפני מנועי חיפוש.
רוב שירותי חיפוש וידאו עורכים חיפוש במידע על שמוצמד לכל קליפ, מלות מפתח, תאריכים שמתארים את הוידיאו ונוספים באופן נפרד, אך אינם מחפשים בתכנים של קובצי הוידיאו.
חיפוש מסוג זה כמובן מוגבל ביעילותו לעומת חיפוש בתכני הוידיאו עצמם, והדבר ניכר במיוחד במידע חדשותי. חיפוש אחרי וידאו שעוסק ב"ברק אובמה בסין" יכול לאחזר וידיאו שמזכיר בסגמנט אחד את הנשיא ובסגמנט אחר לגמרי את סין. כמו כן חיפוש כזה אינו מאפשר למשתמש גישה ישירה לקטעים ספציפיים בתוך הוידיאו.
מנוע חיפוש חדש בשם Voxalead בא לפתור את הבעיה על ידי שימוש בטכנולוגיה מתקדמת שמעבדת את התכנים של קובצי הוידיאו ומאפשרת יצירה אוטומטית של תעתיק (טְרַנְסְקְרִיפְּצְיָה) של הנאמר ואז אפשר לחפש ישירות מילות מפתח בתכנים של הוידיאו.
מפתחי המנוע מצאו דרך לחלק באופן אוטומטי את שידורי החדשות לקטעים בנושאים ספציפיים שיכולים לפעול בנפרד. זה נעשה באמצעות תוכנה שמנתחת את התעתיק תוך כדי חיפוש אחר מעברים ברורים מסגמנט אחד לשני. הרעיון הכללי של השיטה הוא לחפש באופן הטוב ביותר עד כמה שאפשר אחר סגמנטציה.
לחיפוש מסוג זה מספר יתרונות ובראשם דיוק גבוה של תוצאות החיפוש, יכולת להציג את תוצאות החיפוש על פי חתכים שונים ומתן אפשרות למשתמש להגיע ישירות לקטעים ספציפיים שמעניינים אותו.
כמובן שגישה זו כרוכה גם במספר בעיות ואחת מהן היא הדיוק של התוכנה לזיהוי קול. בעיה כזו יכולה להתעורר במיוחד במידע חדשותי שכולל לעתים מונחים נדירים או חדשים לגמרי.
למפתחי המנוע תוכניות לעתיד. כך למשל בכוונתם להוסיף רובד נוסף לתוצאות החיפוש – תוצאות מתוכנה לזיהוי פנים כדי לדייק יותר ביחס לדובר.
לאור הנאמר אין ספק שהטכנולוגיה של חיפושי וידיאו הולכת ומשתבחת.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
החלק הארי של החיפוש – מנוע חיפוש חדשני
הואיל ולא ניתן להתחרות בגוגל בשדה של אלגוריתם איחזור מידע אנו רואים לאחרונה ניסיונות להתמודד עם גוגל בשדה של שימושיות החיפוש, כלומר בתחומי ארגון ממצאי החיפוש והצגתם. אחד הניסיונות המוצלחים של מנוע חיפוש עם מישק חיפוש ידידותי ומעניין נקרא SearchLion. כאשר מתקבלות תוצאות החיפוש ניתן לפתוח בחלק הימני של מסך המחשב את המסמך או האתר ולהמשיך לראות את רשימת התוצאות מצד ימין. פעולה זו מקלה רבות על בקרת הניווט של ממצאי החיפוש לכן , לא צריכים עוד לנוע אחורה וקדימה עם ממצאי החיפוש.
תכונה נוספה שיש בה על מנת להקל רבות על החיפוש היא סרגל חיפוש ובו טאבים למיון הממצאים עפ"י סוגי מקורות מידע כגון סרטי וידאו בלוגים, תמונות, חדשות ונתוני מידע מתוך טוויטר.
סרגל מיקוד מקורות מידע זה מצוי הן במסך החיפוש הראשי של מנוע החיפוש searchlion והן בראש החלון מצד ימין שפותחים על מנת לראות את האתר/מסמך/מאמר.
מפתחי האתר לא השקיעו כלל בפיתוח אלגוריתם חיפוש והם מבססים את הפתרון על חיפוש משולב במנוע החיפוש של גוגל ובינג. התוצאה המיטבית היא פתרון כולל לאיחזור מידע שבהחלט כדאי להתנסות בו. התחזית היא שתוך שנה מומחי גוגל יאמצו את תצורת הניווט הזו גם אצלם במנוע החיפוש או שיירכשו את חברת הסטראט-אפ שפיתחה את היישום.
מקור: המרפסת של עמיקם סלנט
DuckDuckGo – מנוע חיפוש שכדאי להכיר
DuckDuckGo הוא מנוע חיפוש כללי חדש יחסית שזכה על ידי המשתמשים של About.com כמנוע החיפוש הטוב ביותר לשנת 2011 ולסקירות חיוביות במספר אתרים כגון: BusinessWorld, Wired, TimeTechland.com, SearchEngineLand.com,AppAppeal.com
נקודות חיוביות בהערכות להן זכה מנוע חיפוש זה:
הוא אינו שומר היסטוריה של חיפושים ובכך שומר על הפרטיות של המשתמש, מסנן ספאם, מנסה לענות על שאלות ישירות ובכך חוסך למשתמש ניווטים מיותרים כולל מספר כלים לחישובים ולהמרות.
מן הראוי לציין עוד שמנוע החיפוש מאפשר להגביל את החיפוש לחיפוש ישירות באתרים מסוימים או בקטגוריות מסוימות תוך שימוש בתיבת גלילה ליד תיבת החיפוש או בשפת תחביר מיוחדת לו – הוספת סימן קריאה לפני מילת החיפוש במסגרת האתרים והקטגוריות שהוא מאפשר (הכול מתועד באתר), כך למשל images search engines! יחפש תמונות שקשורות למנועי חיפוש,readwriteweb! בצרוף מונח חיפוש מסוים יחפש את מונח החיפוש בבלוג readwriteweb וכו'
תוצאות החיפוש מוצגות בצורה ידידותית למשתמש – בראש התוצאות מוצגת הגדרת המונח, מקורות נוספים להגדרת המונח ומונחים קרובים. כמו כן אפשר לעדן את תוצאות החיפוש על פי אשכולות נושאיים שמוצגים לצד תוצאות החיפוש. בשאלות עובדתיות מקבלים לרוב תשובה ישירה לשאלה.
המנוע מוגדר כמנוע-על היברידי, מנוע שמשלב זחלן משלו עם מידע ממנועי חיפוש אחרים וסינון התוצאות בהתאם לאלגוריתם משלו. מידע על הארכיטקטורה של המנוע אפשר למצוא בבלוג של מייסדו Gabriel Weinberg
בכתובת:http://www.gabrielweinberg.com/blog/2009/03/duck-duck-go-architecture.html
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
מנועי חיפוש ייעודיים לאייקונים
באתר Design Web שנועד למפתחים ומעצבי אתרים http://www.thedesignwork.com/best)-icon-search-engines-for-designers-and-developers/) אפשר למצוא מידע על מנועי חיפוש ייעודיים לאייקונים. מנועי החיפוש אינם חדשים אבל כדאי להכירם. להלן מספר מנועים כאלה שמאפשרים הורדה חופשית של אייקונים וכוללים מידע על סוג רישיון.
IconArchive
נכון להיום על פי מה שנכתב באתר כולל קרוב ל- 30000 אייקונים – עם הרבה אופציות לסינון תוצאות החיפוש – על פי קטגוריות נושאיות, רישיון, גודל, צבע ואם אפשרות לשנות את הרקע של האייקונים
IconSeeker
כולל כ- 50000 אייקונים שהשימוש בהם חופשי למטרות לא מסחריות. מאפשר להגביל את תוצאות החיפוש לגודל מסוים וכולל מידע על כל אייקון כולל רישיון . מאפשר את הורדת הקבצים ב- 3 פורמטים: ico, icns ו- png
VeryIcon
כולל כ- 20000 אייקונים חופשיים להורדה. מאפשר דפדוף על פי קטגוריות נושאיות. בחיפוש המתקדם מאפשר את הגבלת החיפוש לקטגוריות נושאיות ולגודל תמונה. כולל מידע על כל אייקון – מחבר, אתר, רישיון ופורמטים של קבצים להורדה
IconsSearch
מציג את האייקונים להורדה בגדלים שונים, כולל מידע על כול אייקון , מאפשר תצוגה של אייקונים דומים.
Mr.icons
כולל כפי שנכתב באתר 125,174 אייקונים. כולל מידע על כול אייקון. המידע כולל גם סוג רישיון. ממעט החיפושים שערכתי הרבה אייקונים חופשיים להורדה למטרות לא מסחריות.
Findicons
מנוע חיפוש בעל מאגר גדול של אייקונים חופשיים במבחר גדול של פורמטים. המידע על כול אייקון כולל גם מידע על סוג רישיון.
iconspedia
מנוע החיפוש זה הוא בעל מאגר גדול של אייקונים חופשיים. באתר יש אופציה לחיפוש ודפדוף. יש אפשרות לדפדוף על פי קטגוריות נושאיות. החיפוש מאפשר את הגבלת החיפוש מראש על פי סוג של רישיון.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
SearchTeam – מנוע חיפוש שיתופי לחיפוש, ניהול מידע ועבודה בצוות
יש לכם פרויקט משותף? בלימודים, בבית, בעבודה ומחפשים מידע? תוכלו לעשות זאת בצוותא בעזרת מנוע החיפוש החדש SearchTeam שכשמו כן הוא.
SearchTeam הוא מנוע חיפוש חדש שמאפשר חיפוש מידע וניהולו בעבודה בצוות. אפשר להזמין עמיתים, ליצור צוות עבודה ולשתף מידע. לארגן את תוצאות החיפוש בספריות ולנהל רב שיח על התהליך או התוצאות.
הרעיון המרכזי שלו כפי שנכתב בהצהרה על השקתו הוא:
“search the Web together with people you trust”. ובכך ייחודו – אלו שמעוניינים לעבוד על פרויקט מסוים בעבודת צוות בבית, במסגרת לימודית כלשהי או בעבודה יוכלו ליהנות ממאפייניו הייחודיים שמאפשרים זאת. הם יוכלו להזמין חברים דרך מייל ומרשתות חברתיות – Facebook, LinkedIn Twitter ולנהל רב שיח על תוצאות החיפוש והפרויקט המשותף.
למשתמש הבודד – המנוע מאפשר לחפש מידע, לשמור אותו כסימניות, לארגן את המידע בספריות ולנהל אותו.
החיפוש בלבד אינו כרוך בפתיחת חשבון. שמירה וניהול המידע אפשרי לאחר הרשמה חופשית באתר. חשבון אישי חופשי זה מאפשר הגדרת מרחב חיפוש ופתיחת ספריות. למשתמש יש אופציה להגדיר את מרחב העבודה גם כחופשי לכל.
מנשק תוצאות החיפוש ידידותי במיוחד. יש היצע של תתי נושאים ונושאים קרובים לנושא החיפוש, בנוסף לכך אפשר לעדן את תוצאות החיפוש על פי מספר קטגוריות – אתרי ווב, וידאו, תמונות, חומרי יעץ, חינוך, ספרים ומאמרים.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
Keyword Eye – כלי ויזואלי למילות מפתח
מילות המפתח בהם משתמשים בחיפושים במנועי חיפוש יכולים להעיד על מידת העניין של המשתמשים בהם, ומידע על מידת הפופולאריות שלהם יכולה לסייע בבחירת מלות מפתח לצרכים שונים: בעסקים לבחירת מיזם חדש ולשיפור מסע פרסום בקישורים ממומנים, באופטימיזציה של מנועי חיפוש (קידום אתרים אורגני למקום טוב בתוצאות החיפוש של מנועי חיפוש), בחיפוש מונחים נרדפים או קרובים לצרכים שונים ועוד.
מדד נוסף שיש לקחת בחשבון בבחירת מלות מפתח לצורך אופטימיזציה של מנועי חיפוש ושיפור מסע פרסום הוא מדד ה-keyword competition – מדד תחרות מפרסמים – שהוא מדד מבוסס מילות מפתח שיש בו ללמד על מידת התחרות בתחום ועל כדאיות בחירת מלות מפתח . ככל שמדד התחרות של מילת מפתח גבוה יותר כן יהיה פחות כדאי להשתמש בה מבחינת מאמץ ועלות לצורך מסע פרסום . שילוב מידע על מידת הפופולאריות של המונח ומדד התחרות יכול לסייע בקבלת החלטות . כך למשל יש להניח שיזם יעדיף מונח בעל פופולאריות סבירה עם מדד תחרות נמוך על פני מונח פופולרי מאוד עם מדד תחרות גבוה.
מידע ויזואלי על שני אלמנטים אלה פופולאריות ומדד התחרות מספק הכלי Keyword Eye . מאפיינים בסיסיים של הכלי חופשיים לכול. למי שמעוניין במאפיינים מתקדמים , סינונים וכו' יכול תמורת תשלום נמוך להשתמש בגרסה המתקדמת של הכלי.
בשתי הגרסאות של הכלי – החינמית וזו שבתשלום אפשר לקבל את המידע בכמה צורות – בצורת ענן תגיות צבעוני כאשר גודל המונח מלמד על מידת הפופולאריות שלו וצבעו על מדד התחרות, מידע ויזואלי בצורת גרפים ומידע טבלאי.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
מדריך ושער גישה למנועי חיפוש באינטרנט – search engines for internet explorer 43
לפעמים אנו מעוניינים לחפש מידע בכמה מנועי חיפוש , לעתים אנו מעוניינים לשמוע תחנות רדיו ולא יודעים בדיוק היכן, מעוניינים במידע סטטיסטי בנושא מסוים ולא זוכרים בדיוק היכן לחפש , מעוניינים בתוכנה מסוימת להורדה ולא בדיוק זוכרים אתרים ייעודיים לכך וכו'. . במקרים כאלה 43 search engines for the internet יכול לעזור.
43 search engines for the internet מהווה שער גישה למידע ברשת בתחומים שונים בכך שהוא מרכז במקום אחד מנועי חיפוש למטרות שונות ומאפשר חיפוש וגם דפדוף .
עמוד הבית כולל רשימה של אתרים פופולאריים ואתרים למטרות שונות: אתרי דוא"ל, משחקים, אתרי וידאו, מפות, נסיעות, טלפונים, חדשות בנושאים שונים.
כמו כן הוא כולל מדריך שמאפשר דפדוף במספר רב של קטגוריות: – אמנות, מחשבים, קניות, עסקים, שעות הפנאי, מוסיקה, יעץ, בריאות , מדעים, ספורט, תוכנה, חדשות, משפטים, נסיעות, אינטרנט, משחקים ועוד..
האתר מאפשר גם חיפוש – אפשר להגביל את החיפוש לתמונות, וידאו , חדשות, מזג אויר, מפות, משחקים, דוא"ל, רדיו וחיפוש על פי ארצות. בכל אחד מחיפושים אלה הוא מאפשר חיפוש כללי בכל הרשת כמו כן מציע למשתמש בחירה של מנועי חיפוש שונים לצורך אותו חיפוש. מנשק החיפוש המתקדם מאפשר גם הגבלה על פי פורמטים שונים של קבצים, חיפוש תמונות, וידאו, חדשות בלוגים, תוכנה, קניות, מרשמים, בריאות וגם כאן הוא מאפשר למשתמש בחירה של מקורות שונים לחיפוש.
על תחביר החיפוש אפשר למצוא מידע במסך ה-help. משם אפשר ללמוד שהמנוע תומך בין היתר בהגבלה על פי אתר ודומיין מסוים על ידי שימוש באופרטור site:
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
Scroogle ונטרול מאפיין הפרסונליזציה בגוגל
מנועי החיפוש וגוגל בתוכם משתדלים להתאים את תוצאות החיפוש למשתמש. האלגוריתם של מנוע החיפוש גוגל עושה זאת בשיטות שונות . בתהליך הפרסונליזציה של תוצאות החיפוש נלקחים בחשבון גורמים רבים כגון המיקום , ip , ההיסטוריה של החיפושים, הקלקה על תוצאות החיפוש על ידי המשתמש ועוד.
גוגל מאפשר גם למשתמש להשפיע על תוצאות החיפוש כדי להתאימן לצרכי המידע שלו.
גם wonder wheel המאפיין של מנוע החיפוש של גוגל שמאפשר הצגה ויזואלית ואשכול של תוצאות החיפוש יכול לסייע למשתמש להתאים את התוצאות לצורכי המידע שלו.
אבל לא תמיד המשתמש מעוניין בפרסונליזציה של התוצאות. לצורך נטרול הפרסונליזציה בגוגל אפשר להשתמש במנוע החיפוש Scroogle – מנוע זה מציג את תוצאות החיפוש מהאינדקס של גוגל ללא מאפייני הפרסונליזציה. הדבר ניכר בעיקר בחיפושים שבהם מאפיין הפרסונליזציה כמו מקום באים יותר לידי ביטוי.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
Gravee – מנוע חיפוש חברתי ופרסונליזציה של תוצאות החיפוש
Gravee – מנוע חיפוש חברתי ופרסונליזציה של תוצאות החיפוש
Gravee הוא מנוע חיפוש חברתי. אפשר להגביל את החיפוש לאתרי ווב, תמונות, וידאו, חדשות, בלוגים ואתרים שסומנו כמועדפים. על פי מה שכתוב באתר הוא מנוע על שבוחר את התוצאות שהוא מציג מתוצאות מנועי החיפוש הגדולים, ולאחר מכן מתאים את התוצאות למשתמש על פי ההעדפות ותחומי העניין שלו.
בנוסף להתאמת תוצאות החיפוש למשתמש, Gravee ממליץ על אתרי עניין ומשתמשים אחרים שיכולים לעניין את המשתמש.
בתוצאות החיפוש מוצגות תגיות שמתארות את פריט המידע, המשתמש יכול לסמן אם תוצאת החיפוש רלוונטית לו או לא, להוסיף את התוצאה לרשימת המועדפים, לראות משתמשים אחרים שהוסיפו את התוצאה לרשימת המועדפים, ולשתף את התוצאה בפייסבוק, טוויטר, מייספס או באמצעות הדואר.
פעולת הפרסונליזציה של תוצאות החיפוש מתבססת על הגדרת הפרופיל של המשתמש על ידי המשתמש כולל אתרי ווב שיש לו אם ישנם כאלה, ועל סמך התנהגות המשתמש ביחס לכל האופציות הקיימות בטיפול בתוצאות החיפוש שתוארו לעיל.
ובנוסף לכול, על פי מה שכתוב באתר מנוע החיפוש משתתף עד 70% מרווחיו מפרסומות עם בעלי האתרים שמופיעים בתוצאות החיפוש.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
ZANRAN – מנוע חיפוש ייעודי לנתונים מספריים
ZANRAN הוא מנוע חיפוש ייעודי לנתונים סטטיסטיים. המנוע מחפש נתונים נומריים שמיוצגים בגרפים , בטבלאות ובתרשימים. מטרתו של המנוע היא לחלץ מידע נומרי מתוך קובציPDF, Excel, קובצי html, PowerPoint ו- Word.
מידע כזה קשה לאתר בחיפוש במנועי חיפוש כלליים רגילים שמתמקדים בעיקר בחיפוש טקסט .
ZANRAN מאתר מיליוני תמונות ומחליט לגבי כל אחת האם היא כוללת תכנים מספריים בצורת גרף , טבלה או תרשים.
האלגוריתם מבוסס על טכנולוגיה של ראיה ממוחשבת שבעזרתה מתקבלת ההחלטה האם התמונה היא נומרית והדיוק על פי מה שנכתב באתר הוא בסביבות 98% – כך שיתכן שיתקבלו בתוצאות החיפוש לעתים רחוקות גם תמונות לא נומריות.
במנשק התוצאות בצד כל אחת מתוצאות החיפוש יש אייקון של סוג הקובץ ממנו נלקחה התוצאה. העברת העכבר על האייקון מאפשרת תצוגה מקדימה של האובייקט – גרף טבלה או רישום. לחיצה על האייקון או על הכותר פותחת את הקובץ בו נמצאים הנתונים המספריים שמיוצגים על ידי רישומים, גרפים או טבלאות.
על פי מה שנכתב באתר – מיפוי המידע הסטטיסטי בווב מתאפשר הודות לפיתוח תוכנה בקוד פתוח ואחסון זול במחשוב עננים. מנוע החיפוש סורק חלקים גדולים ברשת אבל מפתחיו ישמחו על המלצות לאתרים טובים שאולי הוחמצו.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
Wylio – חיפוש תמונות ברישיון גמיש ועריכה מהירה
כאשר אנו רוצים להוסיף תמונה חינמית מהרשת לבלוג או לכול מידע אחר שאנו מפרסמים, חשוב מתוך האוסף ההולך וגדל של תמונות לבחור את התמונות שזמינות לנו חופשי במסגרת רישיון גמיש שמתיר שימוש, הפצה ושימוש חוזר בתמונה מבלי להפר זכויות יוצרים. רישיון creative commons מתיר זאת.
תמונות חופשיות במסגרת הרישיון הגמיש Creative commons אפשר למצוא לאחר סינון מתאים ב-flickr וגם בגוגל בחיפוש המתקדם. כדי להכניסן לבלוג או למקור מידע אחר שאנו מעוניינים, בדרך כלל יש צורך לערוך אותן תחילה בתוכנה גרפית כלשהי כדי להגיע לגודל הרצוי לנו וכו' .
מבחינה זו מנוע החיפוש Wylio מקל עלינו את העבודה. הוא כולל מיליוני תמונות שזמינים ברישיון גמיש ב- flickr ומאפשר לנו לערוך אותם מבחינת גודל ומיקום וגם מייצר את הקוד המתאים לצורך שתילתו בבלוג או באתר אחר ברשת.
מאחר ועל פי מה שכתוב באתר, התמונות ב-Wylio לקוחות מ- flickr כדאי לא לשכוח את גוגול והאפשרות שהוא מספק לנו במנשק החיפוש המתקדם לסינון תמונות חופשיות מבלי להפר זכויות יוצרים.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
Yometa – מנוע וויזואלי חדש – גוגל, יאהו ובינג – ביחד ולחוד
Yometa הוא מנוע חיפוש-על שמחפש בשלושת מנועי החיפוש הגדולים: גוגל, בינג ויאהו ומציג את תוצאות החיפוש בצורה ויזואלית.
ההנחה שעמדה בפיתוח המנוע כפי שמוסבר באתר המנוע היא מחקרים (לא מצוין מקור) שמלמדים שהחפיפה בין שלושת המנועים נמוכה בשיעור של 3% כלומר 97% מהתוצאות אינן חופפות ולכן לחיפוש בו זמנית ב-3 המנועים יש ערך מוסף.
ל- Yometa מנגנון עצמאי משלו לחישוב הרלוונטיות של התוצאות המתקבלות מ-3 המנועים.
הצגת תוצאות החיפוש היא באמצעות דיאגרמת ון –שמתארת את הקשר בין הקבוצות במעגלים.
בתוצאות החיפוש מוצגים שלושה מעגלים שמייצגים את שלושת מנועי חיפוש. בדיאגרמת ון – החיתוך מבטא את השטח המשותף לקבוצות והאיחוד מיצג את השטח ששיך לכל אחת מהקבוצות. באופן זה ההצגה הויזואלית של תוצאות החיפוש מאפשרת לראות את התוצאות מכל אחד ממנועי החיפוש בנפרד ואת התוצאות המשותפות למנועי החיפוש.
בתצוגה ראשונה מוצגות 22 התוצאות הרלוונטיות ביותר בצורת סיכות. התוצאות שקרובות למרכז הדיאגרמה רלוונטיות יותר, והרחוקות מהמרכז פחות . לחיצה על כל אחת מהסיכות תציג בועה עם מידע על האתר. בצד השמאלי של המסך שורת רבועים שריחוף על כל אחת מהן עם העכבר מציגה 4 תוצאות שונות בהתאם לסדר התוצאות על פי מידת הרלוונטיות
כמו כן בצד שמאל של המסך מוצגת דיאגרמת ון מוקטנת שמאפשרת לצפות בתוצאות המשותפות למנועים השונים באמצעות החיתוך. לחיצה על נקודה כלשהי בשטח המשותף תצבע את השטח המשותף בצבע כהה יותר ותציג תוצאות משותפות למנועי החיפוש באותו חיתוך. לחיצה נוספת בשטח החיתוך – תציג את התוצאות המקוריות.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
Mega PDF – לאיתור קבצי PDF
מנוע חיפוש זה מתמקד באיתור קבצים ומסמכים בפורמט PDF בלבד. וכך, במקום לבזבז זמן רב מידי בהרבה אתרים רגילים כדי להגיע לקובץ הרצוי, ניתן לאתר אותו ישירות ממנוע החיפוש.
ניתן לחפש קבצי PDF גם בשפה העברית.
מקור: אתר pCon-line
מאגר PolicyArchive
PolicyArchive הוא מאגר מאמרים מקיף של מדיניות ציבורית בארה"ב שמטרתה להנגיש את שפע המחקרים המתפרסמים על ידי מכוני מחקר, קרנות וכו'. יש תקצירים והרבה מאמרי טקסט מלא.
יש ,אמנם, חיסרון אחד – בחיפוש המתקדם אין מנגנון הגבלה לפי תאריכים כדי להגיע לחומר העדכני בלבד. עם זאת מדובר במאגר עשיר של תכנים שהופקו ע"י עמותות מחקר , גורמי מדיניות ומכוני מחקר בארה"ב. היקף המאגר נאמד בעשרות אלפי פריטי מידע ולכן הוא עונה על צרכי חיפוש רבים של משתמשים גם בישראל.
מקור: צמתי מידע
מנוע החיפוש Blekko ופילוח הווב
מנוע החיפוש BLekko אימץ לו את הסיסמה Slash the Web . ואכן המאפיין הייחודי שלו הוא סינון תוצאות החיפוש על ידי שימוש ב-Slashtags Slashtags מאפשרים למשתמש למקד את החיפוש על ידי שימוש בהגבלות מסוימות בהתאם למה שמופיע אחרי ה- / .קיימים במערכת Slashtags מוכנים ומשולבים במערכת כגון: : – flickr/, youtube /, maps/, people / שמאפשרים למשתמש לסנן את תוצאות החיפוש על פי סוג מסוים של אתרים. קיימים גם מאות Slashtags נושאיים. כמו כן המערכת מספקת למשתמש אופציה להגדיר Slashtags משלו, שיאפשרו חיפוש רק באותם אתרים שיוגדרו על ידי המשתמש. למשתמש שיוצר Slashtags יש אפשרות לשמור את ה- Slashtags כפרטיים או לשתפם ואף להתיר את עריכתם על ידי אחרים.
אפשר לשלב בשאילתת החיפוש מספר Slashtags. פירוט נוסף על אופן השימוש במערכת אפשר למצוא במערכת העזרה באתר.
בחירת אתרים נבחרים על ידי המשתמשים והגדרתם כ- Slashtags מאפשרת למטב את תוצאות החיפוש תוך ניצול חוכמת ההמונים, וזהו ייחודו של BLekko. מאפיין זה אמנם קיים במנועי חיפוש מותאמים אישית אבל ייחודו הנוסף הוא באפשרות לשלב סוגים שונים של Slashtags חלקם מובנים במערכת.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
iconfinder – מנוע חיפוש ייעודי לאייקונים
למפתחי ווב ולמשתמשים שמעוניינים להוסיף אייקונים (צלמים) בנושאים שונים למצגות, כדאי לזכור את מנוע החיפוש iconfinder שזה לא מכבר מלאו לו שלוש שנים, ומאז מאגר האייקונים והמשתמשים שלו גדל.
אפשר לחפש באתר. אפשר גם לדפדף בו. ליד כל אייקון יש מידע עליו, כולל זכויות יוצרים.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
kngine – Knowledge Engine – מנוע חיפוש סמנטי
Kngine הוא מנוע חיפוש סמנטי שמשתמש בטכנולוגיות מתקדמות כדי להבין את המשמעות של התכנים , לספק תשובות לשאלות המשתמש ולחפש קשרים בין סוגי מידע שונים שקשורים לשאילתה של המשתמש.
המנוע מבחין בין המשמעויות השונות של מונח מסוים, מספק מידע ישיר במקום שורה של קישורים ועונה על שאילתות בשפה טבעית, מספק למשתמש אפשרות לקבל מידע על אספקטים שונים של מונח החיפוש בהתאם למונח החיפוש, עונה על שאלות היסטוריות וסטטיסטיות, מספק מידע עדכני שקשור למזג אויר, שערי מניות ומטבעות, תוצאות ספורט ועוד..
באתר יש המלצות למשתמש כיצד לחפש כדי להשיג תוצאות אופטימליות כך למשל:
כדי לקבל מידע על תוצאות ספורט יש להוסיף לשאילתה results""
כדי לקבל מידע מה קרה ביום מסוים די לכתוב את התאריך
שאלות יש לכתוב בשפה טבעית
לקבלת מידע על מזג אויר יש להוסיף weather לאחר שם העיר
המלצות נוספות כיצד לחפש אפשר למצוא באתר.
המנוע הוא רק בראשית דרכו ובעתיד מפתחיו מבטיחים שיפורים נוספים. על כך אפשר לקרוא בבלוג של המנוע.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
JANE – Journal Author Name Estimator – כלי מבוסס Medline לחיפוש כתבי עת , מחברים ומאמרים רלוונטיים
לחוקרים ולכל המחפשים מידע במדעי החיים והרפואה – אם כתבתם לאחרונה מאמר ואינכם יודעים לאיזה כתב עת לשלוח אותו? מחפשים מאמרים רלוונטיים לנושא המאמר כדי לצטט אותם? אתם עורכים של כתבי עת שפיטים ומחפשים מבקרים למאמרים – JANE יוכל לעזור לכם בכך.
JANE – Journal Author Name Estimator – הוא יישום מבוסס Medline , לא כל כך חדש אבל מעניין, חופשי, ויכול להיות שימושי. . על פי מה שכתוב באתר, נכון להיום, הוא כולל את כל כתבי העת מ-Medline אבל בתוצאות החיפוש מציג רק כתבי עת פעילים. כתבי עת שלא נמצא בהם אף פריט מהשנה האחרונה נחשבים כלא פעילים ואינם מוצגים למשתמש. בכוונת מפתחי היישום היה לכלול גם כתבי עת ממספר מו"לים אבל עד כה לא נענו בחיוב . המשתמש יכול להזין מלות מפתח, תקציר או כותר ו-JANE מחפש את המאמרים, כתבי העת והמחברים הרלוונטיים ביותר לשאילתה ומדרג אותם על פי ציוני התאמה שהוא מחשב.
על האופן בו הוא מחשב את ציוני ההתאמה והרלוונטיות אפשר לקרוא במפורט במאמר שהתפרסם ב- Bioinformatics. 2008 Mar 1;24(5):727-8 וגם מעט בדף השאלות הנפוצות באתר. במאמר הנ"ל אפשר לקרוא גם על הקריטריונים בהם משתמש המנוע להכללת מאמרים באינדקס שלו. Jane משתמש בתהליך החיפוש במנוע החיפוש שזמין בקוד פתוח Lucene
ברשימת המחברים הוא מציג בשדה מיוחד גם את הדואר האלקטרוני של המחבר. על פי מה שנכתב במאמר שהתפרסם ב- Bioinformatics. 2008 Mar 1;24(5):727-8 – ייחודו ביחס לכלים אחרים מבוססי Medline שמחפשים מחברים או כתבי עת כמו Gopubmed ו- Hubmed – הוא מקבל כקלט תקציר וכותר בעוד שהקלט בשניים האחרים הוא שאילתות בוליאניות. בהשוואה לכלי דומה שמקבל כקלט גם תקצירים – eTBLAST – הוא נמצא יעיל יותר.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
מנוע החיפוש BING : תמונת מצב 2010
בשעה שכולנו שקועים בחיפוש מידע באמצעות מנוע החיפוש של גוגל , משפרים אנשי מיקרוסופט את מנוע החיפוש BING כל הזמן. השיפור הראשון שממנו ניתן להפיק תועלת הוא הקשר בין BING ובין טוויטר . תדירות עדכוני המידע הרלבנטיים בטוויטר המועברים ומאונדקסים במנוע החיפוש BING היא מרשימה ואף עולה על קצב האינדוקס של גוגל.
מאפייני חיפוש נוספים בBING שהשתפרו נוגעים לחיפוש המתקדם המאפשר חיפוש באמצעות אופראטורים בוליאניים בצורה יותר טבעית מאשר במנוע החיפוש של גוגל. נכון שמנוע החיפוש של גוגל הוא המוביל בעולם אבל המנוע של BING הרץ בעקבותיו מצמצם לאט לאט את הפער. למרות שהתרגלתם לגוגל , כדאי לבדוק מדי פעם להריץ שאילתות באמצעות BING כי אין חפיפה מלאה ביניהם מבחינת התכנים. לשם כך אפשר להשתמש ברב-מנוע המחפש בו זמנית גם בגוגל וגם בבינג.
מקור: צמתי מידע
Microsoft Academic Search – מנוע חיפוש מדעי מחודש
זהו מנוע חיפוש מדעי שנמצא עדיין בשלב ביתא – Microsoft Academic Search.
כאשר נחפש חומר מדעי – מאמרים, חוקרים, כנסים וכתבי עת כדאי לזכור גם אותו.
בחיפוש הבסיסי אפשר לחפש על פי כל אחת מ-4 הלשוניות שמייצגות קטגוריות -אובייקטים: papers, authors, conferences, journals, ולהגביל את החיפוש על פי שנים. על פי מה שכתוב באתר המאגר של המנוע מכסה 3,947,446 papers שלקוחים מכנסים וכתבי עת.
אם נחפש על פי קטגוריה מסוימת נקבל בצד תוצאות החיפוש גם את ה-"related" על פי כל אחת משלושת הקטגוריות האחרות- מאפיין שיכול לסייע בחיפוש חומר נוסף. כך למשל אם נחפש "papers" בצד תוצאות החיפוש יוצגו "related authors" "related conferences " ו- "related journals".
הקלקה על כל אחת מתוצאות החיפוש תציג לנו מידע מפורט על אותו אובייקט. כך למשל הקלקה על המאמר תציג את התקציר של המאמר , קישורים להורדת המאמר וביבליוגרפיה. הקלקה על שם המחבר תציג פרטים על המחבר, חיבוריו והצגה וויזואלית של המחברים השותפים שלו.
בחיפוש המתקדם קיימות אופציות הגבלה נוספות בנוסף למילות מפתח. אפשר לחפש גם על פי כותר, מחבר, כנס, כתב עת ותאריך. אבל , כאשר ניסיתי לחפש בטופס החיפוש המתקדם ביטוי שכולל יותר ממונח אחד קיבלתי הודעת שגיאה.
קיימת גם אופציה לדפדוף על פי 23 קטגוריות נושאיות בתחום מדעי המחשב. נראה שהמאגר של המנוע עדיין מצומצם יחסית לגוגל סקולר למשל, וכפי הנראה הוא מוגבל עדיין לכיסוי תחומי ידע מסוימים, אך מנשק התוצאות שלו מעניין ויעיל.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
Search pigeon – מנוע חיפוש לכתבי עת חופשיים עם דגש על מדעי הרוח
Search pigeon הוא מנוע חיפוש ייעודי למאמרים שפיטים חופשיים בעיקר בתחום מדעי הרוח. על פי מה שכתוב באתר הוא למעשה אוסף של מנועי חיפוש מותאמים אישית שנבנו באמצעות Google custom search. אפשר לחפש באוסף כולו ואפשר למקד את החיפוש לתחומי דעת מסוימים: היסטוריה, פילוסופיה, דת ותיאולוגיה, אמנות ספרות ולימודי תרבות, מדעי החברה וכתבי עת רב תחומיים.
אפשר גם לדפדף ולראות את רשימת כתבי העת שמכסה המאגר של מנוע החיפוש על פי התחומים השונים שנמנו לעיל. הרשימה כוללת קישורים לאתרי הבית של כתבי העת . לחלק מכתבי העת יש באתר תקציר עם תיאור קצר על כתב העת.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
Nibbo – להקלת מלאכת החיפוש
לעתים אנו מעוניינים לקבל בתוצאות החיפוש לא רק דפי ווב אלא גם תמונות, חדשות, וידאו ופריטי מידע מסוגים אחרים. רוב מנועי החיפוש היום מאפשרים זאת, אבל לשם כך יש צורך בהחלפת מנשק החיפוש. Nibbo – מנוע חיפוש מבוסס גוגל מאפשר זאת ממסך אחד. המאפיין העיקרי של Nibbo הוא הצגה מקדימה של הסוגים השונים של פריטי המידע במסך אחד תוך ציון מספר הפריטים בכל אחד.
במסך התוצאות נקבל דפי ווב, תמונות, וידאו, ערכים מהויקיפדיה, חדשות, ו"ציוצים" מטוויטר.
מסך תוצאות החיפוש מחולק לשלושה טורים: תצוגה מקדימה, תוצאות החיפוש, ואופציות לעידון השאילתא. תוצאות החיפוש הנוכחי מוצגות במרכז , בתצוגה המקדימה מוצגים סוגי המידע השונים להוציא את אלה שמוצגים בשטח המרכזי. לחיצה על אחד מסוגי המידע בתצוגה המקדימה תעביר פריטים אלו למרכז המסך. האופציות לעידון השאילתה משתנות בהתאם לסוג פריטי המידע אותם אנו מחפשים – אופציות אלו כוללות עידון על פי שפה, סדר מיון שונה , הצעות להוספה או להשמטה של מילות חיפוש מסוימות. קיימת גם אופציה להתאמה אישית של מסך תוצאות החיפוש.
קיימת גם אופציה להרשמה אישית באמצעות שם המשתמש והחשבון של המשתמש בגוגל. פתיחת חשבון אישי מקשרת בין הקונפיגורציה ושם המשתמש ומאפשרת שמירה הקונפיגורציה האישית בשרת של המנוע בווב ,מה שמאפשר שימוש באותה קונפיגורציה מכל מחשב. חשבון אישי מאפשר למשתמש גם יצירת מנוע מותאם אישית ושליטה מסוימת בתוצאות החיפוש- כגון הגבלת החיפוש לאתרים מסוימים, השמטת אתרים מסוימים מתוצאות החיפוש ועוד.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
SimilarSiteSearch – מנוע לחיפוש אתרים דומים
SimilarSiteSearch הוא מנוע לחיפוש אתרים דומים. אפשר להזין URL של אתר מסוים והתוצאות – אתרים דומים לאתר שכתובתו הוזנה. התוצאות לקוחות מהאינדקס של המנוע שכולל רשימה של אתרים ומידע עליהם, והן מתבססות על דמיון בתגיות ובקטגוריות. הזנת תגיות על ידי המשתמש לתיאור האתר יכולות לסייע בחיפוש. למנוע מאפיין של ווב 2.0 . הוא מאפשר למשתמש להביע דעה על כל אחת מתוצאות החיפוש. המנוע משתמש במאפיין זה לשיפור תוצאות של חיפושים עתידיים, שכן דעתו של המשתמש נלקחת בחשבון בדירוג התוצאות של חיפושים עתידיים.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
מנועי חיפוש
SenseBot – מנוע חיפוש סמנטי – תקצירים וקישורים
SenseBot הוא מנוע חיפוש סמנטי חופשי, אמנם לא חדש (מאז סוף 2007 ), אבל כדאי לזכור/להכיר. המנוע משתמש בטכנולוגיה סמנטית כדי להציג למשתמש תמצית מתוצאות החיפוש במקום אוסף של קישורים לאתרי ווב בלבד.
התקציר הינו עיבוד של תוצאות החיפוש וכולל אספקטים שונים של תוצאות החיפוש.
הוא מורכב למעשה מרצף של משפטים שמהווים תמצית סמנטית של כל אחד מהאתרים המוצגים. קיימת אופציה להצגת תמונות רלוונטיות בראש התקציר.
על פי מה שנכתב באתר המנוע- בעיבוד התוצאות לתקציר, SenseBot משתמש בטכנולוגיה של כריית טקסט ועיבוד שפה טבעית על מנת לאתר את מונחי המפתח בעמודי הווב, ולאחר מכן הוא מעבד מעמודי הווב תקציר קוהרנטי. ענן סמנטי בראש התקציר מאפשר למשתמש לראות במה מתמקד התקציר. לחיצה על אחת מהתגיות בענן תמקד את החיפוש לנושא התגית. מעבר לתמונה הכללית על נושא החיפוש שמספק התקציר, SenseBot חושף למשתמש את המקורות שאליהם כדאי לו להיכנס לעיון מעמיק יותר בנושא. בשל אופיו זה הוא מתאים לכל אותם חיפושים שקשורים למידע כללי על נושא מסוים ופחות לשאילתות ספציפיות שעונות על מידע עובדתי.
כיום המנוע מתבסס על תוצאות שלושת המנועים הגדולים על פי בחירת המשתמש. בעתיד הכוונה היא להרחיב את מקורות החיפוש גם למנועים ייעודיים ומקורות נוספים.
התקנת רכיב תוכנה (plugin) חופשי לדפדפן תאפשר שילוב אוטומטי של SenseBot עם החיפושים בגוגל. חיפוש רגיל בגוגל יציג את התקציר בתחתית תוצאות החיפוש.
לאותה חברה שעומדת מאחורי מנוע החיפוש יש אתר שמאפשר לבצע ניתוח סנטימנט בנושאים שמעניינים את המשתמש. התוצאות מוצגות בצורת גרף המצביע על המגמה – חיובית שלילית ניטרלית. כמו כן מוצגות חדשות אחרונות בנושא החיפוש.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
רב מנוע חדש – Letzfind
Letzfind רב-מנוע חדש, יעיל למדי, מחפש במקביל בכמה מנועי חיפוש. קל להציב את השאילתא במנוע אחר. הדבר נעשה ע"י הקשה על שם המנוע בסרגל העילי, מקישים על הלשונית של המנוע המתאים. מאחר ובין מנועי החיפוש באינטרנט אין חפיפה מלאה של מקורות המידע ( רק 40-60% ) ממקורות המידע זהים, כדאי להשתמש ברב מנוע זה לביצוע שאילתות באנגלית באינטרנט.
מקור: צמתי מידע
UNDATA – מנשק אחד לחיפוש במאגרים הסטטיסטיים של האו"ם
UNDATA הוא שירות לא כל כך חדש, אבל נמצא עדיין בגרסת ביתא שמספק גישה באמצעות מנשק חיפוש אחד למאגרים הסטטיסטיים של האו"ם. המטרה היא להביא את המידע הסטטיסטי הרחב שצבר האו"ם במשך עשרות שנים לציבור הרחב.
המידע מגוון ומכסה תחומים רבים כגון: חקלאות, פשיעה, חינוך, תעסוקה, אנרגיה, סביבה, מחלת האיידס, תעשיה, מידע, אוכלוסייה, פליטים, תיירות, מסחר ועוד.
המנשק מספק כמה אופציות חיפוש:
- Keyword search- חיפוש בסיסי על פי מלות מפתח
- Database explorer – מספק אפשרות לראות את מאגרי המידע ולגשת בנפרד לכול אחד מהם
- Advanced Search- חיפוש מתקדם שמאפשר מספר הגבלות: על פי ארצות, שנים, ומקורות מידע
אפשר גם לקבל מידע על פרופילים של מדינות על פי אינדיקטורים שונים – כלכליים וחברתיים.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
חידוד תוצאות החיפוש באמצעות Sortfix
חברת Sortfix היא חברה ישראלית חדשה שמתרכזת בפיתרון פשוט לבעיית החיפוש. ביקור באתר לא מציג משהו מהפכני – יש שם שדה חיפוש ועמוד מקושט כוכבים. סורטפיקס אינה מנוע חיפוש חדש, מדובר בטכנולוגיה המבוססת על מנוע החיפוש של גוגל, אז אתם יכולים להיות בטוחים שכל המידע שהייתם מוצאים בעמוד החיפוש של גוגל יהיה זמין גם כאן. למעשה לא רק את גוגל. במרכז המסך יש מספר תוויות ותוכלו לבחור אם לבצע את החיפוש בגוגל, טוויטר, בינג (מנוע החיפוש של מיקרוסופט), תמונות או מיוטיוב. אבל חציו העליון של המסך הוא זה שצריך לעניין אתכם.
הקסם האמיתי מתחיל ברגע שהקלדתם את מילות החיפוש. העמוד אליו תגיעו מחולק לשניים. בחציו התחתון תראו את תוצאות החיפוש. מתחת לשדה חיפוש, הכולל את המילים שחיפשתם, תמצאו ארבע תיבות: מילות מפתח (Power Words) שתכיל מספר רב של מילים, הוסף לחיפוש (Add to Search) שתכיל את המילים שחיפשתם, הסר (Remove) שתופיע ריקה, ותיבת מילון (Dictionary) שתופיע ריקה גם כן.
הקסם שהתרחש הוא מאוד פשוט: המנוע של Sortfix עבר על התוצאות שחזרו מגוגל ואסף את המילים הרלוונטיות מכל אחד מאותם אתרים ובדק אילו מילים חזרו על עצמן
מקור : מערכת צמתי מידע
מנועי חיפוש ייעודים לאיתור מצגות
ההערכה היא שיש כיום בין ל30 -50 מיליון מצגות באינטרנט, אבל צריך למצוא בדיוק את אותם מצגות שאת/ה מחפש/ת. מצגת פאורפוינט בניגוד למסמך או סקירה אינה כוללת תקציר או מילות מפתח ולכן החיפוש והסינון של המצגת המתאימה ביותר הוא ארוך יותר .לכן, לשיטת הסריקה ולאיכות מנוע החיפוש יש חשיבות רבה. אמנם, "הספיידרים" של גוגל מגיעים למצגות רבות וניתן לאתר אותם בחיפוש מתקדם ע"י סינון/מיקוד עפ"י סוג החומר PPT as a filetype אבל במקביל מתפתחים גם מנועי חיפוש ייעודיים אשר ההתמחות שלהם היא אך ורק מצגות פאורפוינט.
מאמר שהתפרסם באתר makeuseof.com סוקר מספר מנועים כאלו:
Slideworld
SlideFinder
Presentation2go
Powerpoint Search
http://www.powerpoint-search.com/
FileDigg
מנוע חיפוש לספרים בPDF
רשת האינטרנט עמוסה במיליוני ספרים מקוונים. כדי להתמצא במבחר העשיר ולמצוא בדיוק את הספר שמתאים לכם, תוכלו להשתמש במנוע לחיפוש ספרים. האתר יודע לחפש מתוך מאגר של קרוב לשלוש מאות מיליון ספרים ברשת. ניתן לחפש דרכו ספרים בכל נושא ובכל תחום: מחשבים, טכנולוגיה, רפואה, היסטוריה, פיזיקה, חשמל ואלקטרוניקה ועוד. ממשק האתר קל ופשוט להפעלה. בדומה לממשק של גוגל, כל מה שצריך לעשות הוא להקליד את הביטוי הרצוי לחיפוש.
מקור: מערכת צמתי מידע
רב-מנוע יעיל לחיפוש תמונות עם זכויות יוצרים
רב-מנוע יעיל לאלו שמחפשים נואשות באתרי התמונות ברשת אחר תמונות מתאימות לאתר או למטרות אחרות. אתר Cyclops מרכז את חיפוש התמונות במקביל במספר מנועי תמונות מהגדולים ברשת. כרגע ניתן למצוא תמונות מאתרי תמונות מקצועיות עם זכויות יוצרים (בתשלום): Flickr , Shutterstock, BigStockPhoto , Fotolia , stock.xchng, Cutcaster , Photos.com ו stockvault . בעתיד מבטיחים מקימי האתר לקשור אתרי תמונות נוספים לחיפוש.
מקור: מערכת צמתי מידע
Kngine – מנוע חיפוש מבוסס רשת 3.0
מנוע חיפוש מבוסס רשת 3.0 הפועל לאחר שלושה חודשי גרסת בטא. המנוע מספק תוצאות חיפוש משמעותיות יותר למשתמשים. במקום ליצור אינדוקס של הרשת Kngine, מנסה להבין את דפי הרשת ואת שאילתות החיפוש בכדי לספק תוצאות בעלות משמעות. המנוע כולל מידע וכן הוא עושה שימוש במודלי תשובות, טכנולוגיית מענה על תשובות, מידע מובנה וכן משתמש במודל משתמש חדש שמסתגל באופן דינאמי לסוגי שאילתות שונות המאפשר למנוע לתת סוגי תשובות מתאימות יותר.
מקור: מערכת צמתי מידע
Mega PDF – לאיתור קבצי PDF
מנוע חיפוש זה מתמקד באיתור קבצים ומסמכים בפורמט PDF בלבד. וכך, במקום לבזבז זמן רב מידי בהרבה אתרים רגילים כדי להגיע לקובץ הרצוי, ניתן לאתר אותו ישירות ממנוע החיפוש.
ניתן לחפש קבצי PDF גם בשפה העברית.
מקור: אתר pCon-line
חיפוש מידע בזמן אמת בטוויטר ובווב החברתי בכלל – SearchTastic ו– LeapFish
ההתפתחויות בווב הפכו אותו למקום בו אנשים יוצרים ומשתפים מידע – והמידע הוא מידע חברתי ובזמן אמת. ב- LeapFish מגדירים את הווב החדש כ- Living Web ומנוע החיפוש שהוא מנוע-על עוצב בהתאם, כשירות שבא לסייע לחיות את הווב החדש.
LeapFish מחפש במספר רב של מקורות מסורתיים וחברתיים: Google, Yahoo, Bing, YouTube, Twitter, Image Authorities, Blog Authorities, Wikipedia, Yelp, Digg, CyberHomes, Yahoo Answers, Amazon ועוד. אפשר למקד את החיפוש לחיפושים בזמן אמת על ידי לחיצה על הלחצן "real search". הרבה תוצאות חיפוש באופציה זו יהיו מ- Twitter. מידע נוסף על האופן בו עובד המנוע אפשר למצוא באתר המנוע.
http://www.selldomainname.org/captcha/index.php?d=selldomainname.org&pg=bad
מנוע חיפוש נוסף לחיפוש מידע בזמן אמת הוא SearchTastic
SearchTastic הוא מנוע חיפוש חדש (הושק באוקטובר 2009 ) בגרסת ביתא לחיפוש ב- Twitter. היתרון שלו על פני מנוע החיפוש של Twitter הוא במידת הכיסוי. בעוד שמנוע החיפוש של Tweeter מחפש "ציוצים" מהשבוע או השבועיים האחרונים בלבד, SearchTastic מחפש גם ציוצים "היסטוריים".
ליד כל אחת מתוצאות החיפוש אפשר לראות את המשתמש ה"מצייץ" ואת האנשים שהוא עוקב אחריהם, באופן זה אפשר לאתר מידע בנושא מסוים, אם מאתרים את המשתמש שמומחה בנושא.
מאפיין נחמד במנשק המנוע הוא הצגת נושאי החיפוש הפופולריים ביותר ב- 24 השעות האחרונות בצורת ענן תגיות.
המנוע מספק גם מידע על 100, 200, 300 ו- 400 המשתמשים בעלי מספר ה"עוקבים" הגבוה ביותר.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
DocJax – מנוע חיפוש ייעודי למסמכים בווב החופשי
מנוע חיפוש שנמצא עדיין בגרסת ביתא לחיפוש מסמכים בווב החופשי. מחפש מסמכים בפורמטים: DOC, PDF, XLS, PPT עם אופציה להורדת המסמכים.
בתוצאות החיפוש מתקבלת רשימה אחת עם כל הקבצים. יש אפשרות לעדן את תוצאות החיפוש על פי סוג אחד של מסמכים.
מאפיין מיוחד שיש למנוע היא האופציה לראות את המסמך לפני שמורידים אותו. ליד כל אחת מתוצאות החיפוש צלם לציון הפורמט של המסמך. המנוע כולל כמה מאפיינים של ווב 2.0 כגון: אפשרות לציין חוות דעת חיובית של המשתמש על התוצאה על ידי לחיצה על הכפתור "love it", דפדוף בענני תגיות, אפשרות לראות את החיפושים האחרונים שנעשו במנוע, חיפושים פופולריים ביותר ועוד.
האפשרות לחפש את כל סוגי המסמכים בו זמנית והאופציה לצפייה מוקדמת במסמך מהווים יתרון על פניי חיפוש קבצים בגוגל או ביאהו . טכנולוגית AJAX בא משתמש המנוע תורמת לידידותיות השימוש בו והיא כנראה העניקה לו את שמו.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
Quertle – מנוע חיפוש סמנטי ביו-רפואי
Quertle הוא מנוע חיפוש סמנטי ביו-רפואי שמשתמש באונטולוגיה של מונחים מהתחומים: ביולוגיה, רפואה וכימיה. הוא מכסה, נכון להיום, את Medline/Pubmed וכתבי העת של Pubmed Central ובעתיד יכסה מקורות נוספים.
מנוע חיפוש זה מחפש קשרים – כלומר הוא מחפש מסמכים שבהם מונחי השאילתא מופיעים בהקשר מסוים, כך למשל, אם מונחי השאילתא הם מיגרנה וקפה – תוצאות החיפוש יכילו מסמכים ששני המונחים מופיעים בהקשר מסוים כגון "השפעת הקפה על מיגרנה" – באופן זה מאוחזרים המסמכים הרלוונטיים ביותר.
Quertle מבצע גם חיפוש פשוט שכולל את כל המסמכים בהם מופיעים מלות החיפוש ולאו דווקא את אלה הכוללים קשרים ביניהם, אך תוצאות אלו יופיעו בנפרד.
מאחר שהמנוע משתמש באונטולוגיה של מונחים לא צריך לחשוב על כל המילים הנרדפות של מונח מסוים, שכן מנוע החיפוש מוצא אותם באופן אוטומטי.
מנוע החיפוש תומך ב- "Power Terms " – מונחים שמייצגים קבוצה של אובייקטים. כך למשל proteins $ מיצג כל פרוטאין שהוא ולא את המונח protein.
אפשר להוסיף שם של מחבר מסוים או פרסום מסוים כדי להגביל את החיפוש למסמכים של אותו מחבר או פרסום.
תוצאות החיפוש כוללות קישורים לטקסט המלא , אם הוא חופשי או נגיש במסגרת מנוי.
מנוע החיפוש בשלב זה תומך רק באנגלית, ואינו תומך בשאילתות בוליאניות מורכבות.
מידע נוסף על מאפייניו של המנוע והשימוש בו אפשר למצוא בעזרה שמספק המנוע ובשאלות הנפוצות שבאתר המנוע.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
מנועי חיפוש לספרים
BookAse.com הינו מנוע חיפוש ספרים – ספרי לימוד וספרי קריאה- והשוואת מחיריהם ברשת. המנוע מציע שירות השוואת מחירים לספרים מקרב חנויות הספרים האינטרנטיות העיקריות מרחבי העולם. לטענת המפתחים, שימוש במנוע זה יכול לחסוך למשתמשים עד 90% הנחה על מחירי הספרים.
מנוע אחר לאיתור ספרים ברשת הוא Inkmesh. מנוע חיפוש לספרים דיגיטאליים (ebook). המנוע אוסף נתונים ממגוון רחב של אתרים בכדי להקל על משתמשים למצוא ספרים אלקטרוניים בפורמאט המתאים ובמחיר המתאים. המנוע עורך את החיפוש שלו באתרים הללו : Amazon.com, Audible.com, Baen WebScriptions, Barnes & Noble, BooksOnBoard, CyberRead, Feedbooks, Fictionwise, MobileRead Steve Jordan Books, ManyBooks.net, Powells.com, Project Gutenberg, Smashwords, Sony eBook Store, .The Internet Archive.
מנוע נוסף הינו BookLookr, מנוע השוואת מחירים בין קמעונאי ספרים גדולים ברשת.
מקור: מערכת צמתי מידע
Pubget – מנוע חיפוש ביו-רפואי מסוג אחר – לא עוד קישורים לאתרי הקבצים, אלא קבצי ה-pdf עצמם
לעתים כאשר מחפשים במאגרי מידע , החלק המסובך יותר מבחינת המשתמש הוא להגיע לקובצי הטקסט המלא. הקישורים ממאגרי המידע מובילים בדרך כלל לאתרי המו"לים או כתבי העת ולכל אחד מהם מנשק שונה, והמשתמש "מבזבז" לא מעט זמן כדי להגיע בסופו של דבר לטקסט המלא.
מצב זה, וההכרה בצורך למצוא לכך פתרון, היה המניע לפיתוחו של Pubget.
החיפוש ב- Pubget זהה לחיפוש ב-Pubmed אלא שבמקום קישורים לאתרי המו"לים וכתבי העת בהם מצויים קובצי הטקסט המלא, התוצאות הם קובצי ה- pdf עצמם.
האינדקס של Pubget כולל נכון להיום למעלה מ-20 מיליון מסמכים במדעי החיים. כולל התכנים של Pubget .Pubmed יודע לזהות את המיקום של קובצי ה- PDF בכל כתבי העת, והוא כולל מידע על המנויים של כל אחת מהספריות, אשר מספקות לו מידע זה.
השירות הבסיסי של Pubget הוא חופשי. בקרוב על פי מה שמוצהר באתר יהיו שירותים נוספים בתשלום, שיהוו חלק מרווחי המנוע.
אשר לאופן החיפוש אפשר להשתמש בתגיות החיפוש של Pubmed כדי להגביל את החיפוש למחבר, לסוג מסוים של חומר וכו'. פרטים על כך אפשר למצוא במסך העזרה באתר.
מנוע זה מצטרף לשורה של יישומים שפותחו במטרה לאפשר חיפוש יעיל יותר ב-Pubmed.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
Whoozy : חיפוש אנשים נרחב
חיפוש אנשים במגוון רחב מאוד של רשתות חברתיות ומנועי חיפוש. הקלדה של מילות מפתח כגון שם פרטי, שם משפחה (מומלץ) ומילת מפתח נוספת וחופשית (כגון עיר מקצוע וכדומה) תביא לאיתור כל פרט שנכתב על האדם אותו אנו מחפשים, או איתור של כל פרט שנכתב בשמו של אותו אדם. אחזור המידע מגיע מלמעלה מ- 20 מקורות ברשת, החל ממנועי חיפוש יאהו וגוגל, בינג וכלה ברשתות חברתיות: טוויטר, linkedin , window live ,פייסבוק, my space,classmates.com , Hi5, netlog וכדומה.
מקור: מערכת צמתי מידע
OneRiot – מנוע חיפוש המעביר תוצאות בזמן- אמת
מנוע חיפוש המעביר תוצאות בזמן- אמת. המנוע מסייע למשתמשים למצוא חדשות, דיווחים סיפורים, וקטעי וידאו שעלו לרשת ברגע החיפוש. תוצאות החיפוש מסודרות באמצעות אלוגריתם PulseRank – מערכת דירוג עמודי אינטרנט לרשת בזמן אמת. בנוסף על הליך האינדוקס של דפי רשת שיתופיים משירותים חברתיים כגון Twitterו – Digg. יצויין כי מנוע OneRiot מנהל רשת משתמשים המונה כיום שלושה מילון משתמשים שמשתפת מידע בזמן אמת.
Zakta – מנוע אישי וחברתי
Zakta הוא מנוע חיפוש חדש ששם לו למטרה, על פי מה שהוא מצהיר באתר, לשפר תוצאות של חיפושי מידע ולהקל את מלאכת החיפוש.
שיפור תוצאות החיפוש מתאפשר בכמה דרכים:
– ארגון התוצאות על פי תתי נושאים וקטגוריות נושאיות.
– הצעת נושאים קרובים
– אפשרות לערוך את תוצאות החיפוש ולשמור אותם לשימוש חוזר על ידי הוספה ל-clippad
– אפשרות ליצירת רשת חברתית אישית ושיתוף המידע ברשת זו
– אפשרות ליצירת מדריכים נושאיים שכוללים מידע מאורגן בנושאי עניין עם אופציה לשיתוף פעולה עם עמיתים בתחום זה. המידע במדריכים יכול להיות לקוח מתוצאות החיפוש בנושא מסוים או ממידע קודם. אפשר לדפדף במדריכים על פי מספר פרמטרים: נושא, פופולריות, כותר וסוג- אקדמיים, אישיים ומקצועיים
מקורות המידע בהם משתמש המנוע הם: אתרי ווב, וויקיפדיה, מדריכים שנוצרו על ידי המשתמשים ואוסף של מקורות איכותיים בנושאים שונים שנבחרו ידנית.
תוצאות החיפוש מסווגות בקטגוריות בדרך כלל על פי מקורות מידע אלה, מהם הם לקוחים.
על פי מה שמוצהר באתר, המנוע משפר את התוצאות על ידי התאמתם אישית – המנוע לומד את העדפות אנשים ומתאים את התוצאות בהתאם, המשתמש יוצא נשכר משיתוף המידע ברשת האישית והמידע הקולקטיבי שהולך וגדל, והוא יכול לקבל המלצות מהרשת החברתית האישית גם באמצעות הדואר.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
Topsy – מנוע חיפוש המזהה שיח חברתי
Topsy הוא מנוע חיפוש חדש יחסית שהושק בסוף מאי 2009.
מאתר מידע רלוונטי ומעניין שאנשים מדברים עליו, כלומר מסתמך על השיח החברתי בווב תוך שימוש בטכנולוגיות חדשות ובבסיס נתונים שמושתת באופן בלעדי על השיחות המתנהלות בקהיליית twitter. מכאן גם הייחוד בתוצאות שלו. המידע המתקבל הוא מעודכן מכיוון שהוא מתבסס על ה"מדובר כרגע" – ב"שבוע האחרון", ב'חודש האחרון'. תוצאות החיפוש מדורגות על פי מספר ה"ציוצים" בהם הוזכרה כל תוצאה, אפשר לראות את כל התוצאות או להגבילן על פי זמן – שעה, יום, שבוע וחודש.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
איתור אנשים בעולם -מנועי חיפוש
חלק לא מבוטל מחיפושי מידע באינטרנט קשורים בצורה זו או אחרת לחיפוש מידע על אנשים , אם זה במסגרת עבודתנו לצורך פגישות או לצורך מידע תחרותי על בעלי תפקידים בחברות שונות בחו"ל. מי שחושב שחיפוש אנשים במנוע החיפוש של גוגל עשוי לפתור לו את כל הבעיות טועה. יש כלי חיפוש ייעודיים שמתמחים באיסוף מידע על אנשים ברחבי העולם וכדאי להכיר את תחום ההתמחות הזה. הרשימה המופיעה בקישור כאן היא צעד ראשון להכרות עם תחום ההתמחות של חיפוש אנשים אבל יש לזכור שיש גם מאגרי מידע מקוונים בתשלום שצוברים מידע על אנשים אך אלו לא מופיעים עדיין כאן ברשימה.
מקור: מערכת צמתי מידע
לא כל מנועי החיפוש נבראו בצלמו של גוגל
Addictomatic הוא מנוע חיפוש שונה לחלוטין. כל חיפוש יוצר דף עם קישורים שונים ומגוונים, מהמקורות הכי מעודכנים באינטרנט ( כגון בלוגים או טוויטר ). זה לא מנוע חיפוש הסורק את מעמקי הרשת, אך מתברר כי הוא יעיל להפליא לכיסוי נושאים חמים ומעודכנים. ארגון ממצאי החיפוש באמצעות תיבות הלינקים המפורדות מקל מאד על סריקת הממצאים על ידי הגולש. לכן, יש למנוע החיפוש Addictomatic קהל משתמשים ההולך וגדל כל הזמן. הגולשים מעדיפים תצוגה טבלאית מעודכנת על פני תצוגה ליניארית רגילה כמו במנועי החיפוש של גוגל או יאהו. אם אתם זקוקים למידע חדשותי מעודכן עדיף להשתמש במנוע החיפוש Addictomatic על פני גוגל ודומיו.
מקור: מערכת צמתי מידע
מנועי חיפוש
מנוע חיפוש משופר לבלוגים ישראליים
האחים טל ושוקי גלילי השיקו מחדש את אתר BlogSearch, מנוע חיפוש המיועד להחזיר תוצאות מהבלוגספירה העברית בלבד. האתר, הנמצא באוויר כשנה, עבר שינוי פנים ושיפור משמעותי בחודש האחרון והוסיף מספר יכולות חדשות.
מנוע החיפוש BlogSearch, מבוסס על פלטפורמת Custom Search של Google. המערכת מחפשת רק באתרים שהוכנסו לרשימת אתרים מוגדרת. נכון להיום, מאגר המידע של BlogSearch כולל את אתרי הבלוגים המרכזיים בארץ (דוגמת תפוז ובלוגלי), ועוד כ-400 בלוגים עצמאיים. בעמוד הבית של BlogSearch מצויין כי מנוע החיפוש סורק בלוגים עבריים בלבד.
מפרסם: דה מרקר
מאפייני מנוע החיפוש של טוויטר
בתחילת חודש מאי 2009 העלו אנשי טוויטר את מנוע החיפוש החדש שלהם והיכולות שלו מבחינת חיפוש ואיתור נושאים בהחלט מעולות. הוא סורק ומאנדקס את כל הממצאים בזמן אמיתי. מנוע החיפוש המחודש של טוויטר סורק לא רק את הטקסט של ההודעות הקצרות אלא גם את הקישורים שבתוכם ומוסיף לאינדקס את התוכן של ההודעות עפ"י דירוג של הנושאים "החמים".
אנשי טוויטר משתמשים כאן בטכנולוגיה המתקדמת של אנשי הסטראט-אפ Summarize אותו רכשו ומיזגו לפני כשנה. אנשי טוויטר משתמשים בטכנולוגיה זו גם על מנת להציג את הנושאים ה"חמים ("Trending Topics"). לגורמים העוסקים באיסוף מידע למודיעין תחרותי או עסקי או עיתונאי יש לטכנולוגיה זו איתור מגמות זו יתרונות רבים. המנגנון של החיפוש המתקדם מאפשר הצלבת נושאים וחיתוך עם נושאי זיהוי ייעודים (hashtag). כמו כן, ניתן לייעל את החיפוש המתקדם ע"י הצבת אופראטורים לחיפוש ישירות (search operators ). ניתן גם לזהות נושאים שנכתבו בגישות שונות (חיוביות או שליליות). לא ברור כיצד זה יפעל, אך הם כבר מציעים אופציה כזו לחיפוש (Attitudes).
מפרסם: מערכת צמתי מידע
JURN – מנוע חיפוש לכתבי עת חופשיים בתחום מדעי הרוח, ומקורות נוספים לחיפוש חומר אקדמי
JURN הוא מנוע חיפוש חדש לכתבי עת שהושק ב-3 בפברואר 2009. נכון להיום, המנוע מחפש ב-2,060 כתבי עת מתחום מדעי הרוח ואמנויות. האינדקס של המנוע נוצר ידנית באמצעות שירות Google Coop ליצירת מנוע מותאם אישית.
כתבי העת שכלולים באינדקס נבחרו מתוך אתרים ידועים ומהימנים כגון: Intute, Art & Humanities, Directory of Open Access Journals, ואחרים, נוספו לאחר חיפושים ברשת. הקריטריונים להכללתם של כתבי העת במנוע הם: היותם בעלי בקרת עריכה ברורה ותכנים חופשיים. רוב כתבי העת הם בשפה האנגלית. האינדקס של המנוע ממשיך להתעדכן באופן שוטף, תוך כדי מעקב והוספת כתבי עת ממקורות מהימנים: Intute, DOAJ, NewJour ואחרים.
את רשימת כתבי העת שמכסה המנוע, מעודכנת ליום 11 במרץ אפשר לראות באתר המנוע. מידע על עדכונים שוטפים אפשר למצוא בבלוג הנלווה לאתר.
באתר אפשר למצוא גם מדריך למנועי חיפוש ומקורות חופשיים נוספים לחיפוש חומר חופשי אקדמי. במדריך רשימת מקורות נוספים מומלצים, חלקם מוכרים וחלקם מוכרים פחות כגון:
Commons Wikimedia לחיפוש תמונות ו- Cornucopia לחיפוש באוספים במוזיאונים, גלריות וספריות באנגליה. טיפ נוסף שמציע המדריך הוא הגבלת המאמרים מ-findarticles לחופשיים בלבד באמצעות אסטרטגיית החיפוש בגוגל: "מונח החיפוש",site :http://findarticles.com/p/articles . כמו כן ממליץ המדריך על האתר thefreelibrary.com לחיפוש מאמרים חופשיים.
מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב
Worio ופרסונליזציה של מנועי חיפוש
מנועי חיפוש משתמשים יותר ויותר בפרסונליזציה כדי למטב את תוצאות החיפוש ולהתאימם למשתמש.
מנוע חיפוש חדש ומעניין ברוח Web2.0 שמושתת אף הוא על פרסונליזציה הוא Worio.
Worio הוא מנוע חיפוש מבוסס תגיות שפותח ב- University of British Columbia. לכל אחת מתוצאות החיפוש מצורפות תגיות בהתאם לתוכן התוצאה. התגיות הן לא רק תגיות שניתנו על ידי המשתמשים אלא גם תגיות שנוצרו אוטומטית על ידי המערכת כדי לתאר את המסמך.
המשתמש במנוע יכול לשמור את דפי החיפוש בספרייה אישית משלו ולתייגם, הוא יכול גם להזמין חברים ולראות את החיפושים שלהם. המנוע מתאים את תוצאות החיפוש למשתמש על פי התנהגותו של המשתמש – התוצאות שבחר, והתגיות שהוסיף לתוצאות החיפוש. משתמש שרוצה לשמור על פרטיותו ואינו מעוניין בפרסונליזציה יכול לנטרל אופציה זו על ידי לחיצה על הכפתור המתאים.
המיוחד במנוע הוא, שבנוסף לתוצאות החיפוש, בצד ימין של המסך המנוע מציע, על סמך התגיות של תוצאות החיפוש, אתרים נוספים שהוא סבור שיהיו רלוונטיים ויעניינו את המשתמש. תוצאות אלה מושתתות על פי מה שמכנה המנוע discovery בניגוד ל-search .
המנוע מאפשר גם לחפש במנועי חיפוש אחרים: Google,Yahoo ,MSN ועל ידי כך מאפשר למשתמש לשלב תוצאות ממנועים שהוא רגיל לחפש בהם, לצד המלצות ה-discovery של Worio.
איתור אנשים בעולם – מרכז משאבים ייעודי
במערכת של מרכז PANDIA לאיחזור מידע אספו וגיבשו רשימות של מנועי חיפוש ייעודיים על איתור אנשים. הם יצרו ריכוז של עשרות ערוצי מידע ומקורות מידע על איתור אנשים אשר נחשב מבחינה מידענית ומבחינת מודיעין עסקי כריכוז הטוב והיעיל ביותר מסוגו. מומלץ להשתמש במרכז משאבים ייעודי זה לאיתור אנשים באינטרנט החל מבעלי תפקידים וכלה באנשים שמבקשים לדעת עליהם ועל תחומי העניין שלהם.
RefSeek – מנוע חיפוש חדש לחומר אקדמי
RefSeek שהושק בנובמבר 2008 הוא מנוע שמיועד לסטודנטים וחוקרים. על פי מה שנכתב באתר המנוע, הוא מחפש בווב החופשי מידע אקדמי, תוך סינון כמעט מוחלט של תוצאות מאתרים מסחריים. נכון להיום, על פי מה שמוצהר באתר, האינדקס של המנוע כולל למעלה ממיליארד מסמכים ממגוון מקורות: אתרי ווב, ספרים, אנציקלופדיות, כתבי-עת ועיתונים.
בנוסף לאופציית החיפוש באתר, קיים באתר מדריך למקורות אינטרנט נבחרים במספר קטגוריות כגון: מילונים, אנציקלופדיות, רפואה, מתמטיקה, חדשות, משאבים להוראה ועוד.
חיפושים באתר הניבו באופן כללי תוצאות טובות וזמן התגובה מהיר. מאפיין מעניין במנשק התוצאות – ליד כל תוצאה יש אופציה לחפש באתר ממנו התקבלה התוצאה. ליד תוצאות החיפוש המנוע מציע מספר אשכולות לצמצום החיפוש.
בדיקה עם מספר שאילתות את מידת החפיפה של עשר התוצאות הראשונות שהתקבלו ב- RefSeek עם אלו שהתקבלו באותו חיפוש בגוגל, ורק תוצאה אחת הייתה משותפת לשני המנועים. כמובן, שצריך להסתמך על מספר גדול יותר של שאילתות כדי להגיע למסקנות, אבל הרושם הוא, לאור הדברים, שכדאי להשתמש במנוע זה, ולו רק כמנוע משלים.
מנוע חיפוש ייעודי לספרים מדעיים
אתר Dandelon.com הוא מנוע חיפוש ייעודי לספרים מדעיים שפותח באירופה בפרוייקט מתקדם בו נטלו חלק מהנדסי תוכנה מגרמניה, הולנד ואנגליה. המימשק תומך בכמה עשרות שפות מבחינת תצוגת החיפוש. התכנים הם שילוב מידע ביבליוגראפי של ספריות ושיטות מיפתוח לינגווסטיות של פריטי המידע, במקרים לא מעטים מכסה המיפתוח פרקים שלמים וטקסטים מתוך הספרים המדעיים הכלולים במאגר החיפוש. היקף הגידול של מאגר הספרים המדעיים הוא משמעותי: כל שבוע נוספים 2500 ספרים מדעיים ו2000 מאמרים. נכון לחודש ינואר 2009 יש במאגר סיקור של 550,000 ספרים מדעיים ו600,000 מאמרים מדעיים. בנוסף לסריקת דפים בטכנולוגיית ייחודית הנקראת " “intelligentCAPTURE,המאגר של DANDELON קולט גם מבני נתונים מסוג ONIX, MARC and SWETS.
חיפוש מידע או חיפוש מחרוזות מילים בתוך מסמכי PDF
באופן תיאורטי מנוע החיפוש של גוגל אמור בחצי השנה האחרונה לחפש גם בתוך מסמכי PDF, אך באופן מעשי מערכת איחזור המידע שלו עדיין רחוקה מחיפוש יעיל בתחומי מסמכי PDF. כדאי לכן, לנסות עוד כמה מנועי חיפוש במקביל גם לאור העובדה שמידע בתוך מסמכי PDF נחשב כעולם תוכן חשוב למידענים ומנהלי תוכן וגם לאור העבודה שגוגל עדיין לא מתמחה בתחום זה. מוצעים כמה קישורים ל- 3 מנועי חיפוש ל-PDF ברשת, כולל: ספרים אלקטרוניים, מסמכים, דו"חות ועוד. קישורים מצורפים: pdfgeni.com – מאד ידידותי
pdf-search-engine.com – מגוון
data-sheet.net
מקור: "צמתי מידע"
Nexplore – מי אמר שכל מנועי החיפוש צריכים להיות דומים לגוגל ?
המירוץ לצמרת מנועי החיפוש מול גוגל מניע בתי תוכנה שונים ברחבי העולם להתמודד עם גישות מרעננות לאיחזור מידע ולחיפוש מידע. עבור מחפשי המידע זה בהחלט מביא תועלת , כי אסור לנו להיות תלויים רק במנוע החיפוש של גוגל . אחד המתחרים החדשים במירוץ הוא מנוע החיפוש הניסיוני ( עדיין בשלבי בטא ) Nexplore. מישק החיפוש שלו יותר צבעוני ויותר ויזואלי והוא מנסה למיין את הממצאים עפ"י מפתח רלבטיות של אתרים באינטרנט (“Pop Search” ) ועפ"י מפתח רלבנטיות של מאמרים ופריטי מידע בוויקיפדיה(“Wiki Search ) כרגע, הוא מאנדקס 50 מיליארד דפי WEB והממצאים שמקבלים סבירים למדי. החיפוש הוא, אמנם, קצת איטי אבל מדובר בפרויקט חדש וסביר להניח שישפרו את מהירות האיחזור לאחר רכישת עוד שרתים.
מקור: מערכת צמתי מידע
מנוע חיפוש לספרים יד שניה
מציאת ספרים נדירים הינה חוויה מהנה, כאשר אנחנו מוצאים ספר נדיר שאין אותו לאף אחד או ספר שאהבנו לקרוא בילדות ואנחנו נהנים להזכר בסיפור מחדש ולצרף את הספר לאוסף הספרים שלנו. לאחרונה פותח בישראל מנוע חיפוש מותאם ( מבוסס גוגל ) לאיתור ספרים יד שנייה . מדובר על מנוע חיפוש לספרים יד שניה מרכז תוצאות חיפוש של ספרים משומשים מאתרים למכירה ורכישה של ספרי יד שניה מובילים באינטרנט לנוחיותכם.
קולומבוס – מנוע חיפוש למסלולי נסיעה בעולם
קולומבוס הוא מנוע חיפוש לטיפים ומסלולי נסיעה בעולם. מנוע החיפוש מבוסס על טכנולוגיה של גוגל ומציג תוצאות משופרות המותאמות לחיפוש מידע תיירותי. ניתן גם למקד את התוצאות ולסנן מופעים בלתי רלבנטיים ע"י הגבלה לשדה הכותר ( TITLE ).
Scour- מנוע חיפוש הלוקח בחשבון את חכמת הציבור
Scour הוא רב-מנוע שיתוף חדש באינטרנט מציג באופן מקובץ את ממצאי החיפוש באינטרנט תוך ציון מיקום הדירוג שלהם במנוע המקורי ( גוגל או יאהו או MSN ), סוג חיפוש כזה ידוע בתור social search engine aggregator. המשתמש יכול גם לחוות את דעתו והערכתו על כל פריט מידע ולהצביע על הרלבנטיות שלו. אם משתמש יימצא בעתיד הערות ליד פריט המידע שנמצא במאגר scour הוא יכול לייצור קשר עם כותב ההערות או לקחת בחשבון את הערותיו. מדובר על יישום היוצא מהנחה כי יש מקום גם ל"חכמת ההמונים" וכי חוות דעת של גולשים קודמים יכול לעזור לציבור המשתמשים.
Omgili – מנוע חיפוש ייעודי לקבוצות דיון ופורומים
קבוצות דיון, רשומות דיוור ופורומים הם מקור אידיאלי להיעזר בידע ובניסיון של אנשים אחרים בעלי עניין, לדון בבעיות משותפות ולמצוא להן פתרון, לקבל המלצות בנושאים שונים, להחליף רעיונות ולהשיג מידע שימושי כגון: מידע הקשור לפתרון בעיות טכניות בתוכנה ובחומרה, מידע תיירותי, מידע בנושאי צרכנות ועוד..
מנוע חיפוש-על ייעודי לחיפוש תכנים אלו שנוצרו על ידי אנשים הוא מנוע החיפוש Omgili, אשר סורק, נכון להיום, על סמך המידע באתר, מיליוני דיונים מלמעלה מ-100000 מקורות.
ל- Omgili שירותים ייחודיים משניים כגון: Omgili Q&A שמתמקד בשאלות ותשובות, Omgili TV Shows ,שמתמקד בתכניות טלוויזיה , Omgili Israel, ולמי שמעוניין לשלב בין שני העולמות – דפים ואתרי אינטרנט ממנועי חיפוש מחד, ודיונים מאידך, מוצע המנשק של http://google.omgili.com/ .
שימוש נוסף אפשרי למנוע, שהיה גם המטרה להקמתו, על פי כתבה שהתפרסמה ב”הארץ“, הוא לעזור לחברות להבין מה אומרים עליהם הגולשים.
חיפוש ברשת הבלתי נראית
ב-11 בנובמבר 2008 חברת Infovell שינתה שמה ל- DeepDyve והצהירה על השקת המנוע שלה לדלית מידע מ”הרשת הלא-נראית- – שנקרא כשם החברה DeepDyve. הרשת הלא-נראית היא הרשת שרובה אינה כלולה מסיבות טכנולוגיות או מסיבות שקשורות למדיניות באינדקסים של מנועי החיפוש המסורתיים. בדרך כלל מדובר על חומר ממאגרי מידע, שמנועי חיפוש מגיעים לשעריהם אך לא נכנסים לתוכם.
על פי כתבה שהתפרסמה בנושא ב- infotoday האינדקס של המנוע כולל מקורות כמו:
MEDLINE, CRISP, Clinical Trials, VAERS, World Health Organization Model List of Essential Medicines, כתבי עת מדעיים מהמו"לים: Annual Reviews; BioOne; Mary Ann Liebert, SAGE Publications, Oxford University Press, MIT Press, Hindawi. הטקסט המלא של המקורות חלקו חופשי וחלקו מוצע למשתמש תמורת תשלום.
המנוע חופשי בגרסת ביתא סגורה – ניתן להירשם ולקבל אישור מהחברה להשתמש בו. החברה מציעה בתשלום גם את המוצר DeepDyve Pro שכולל מאפיינים מתקדמים יותר כמו אפשרויות רבות יותר לעידון התוצאות, אשכול וויזואלי ועוד.. כיום המנוע מתמקד בתחומים: מדעי החיים, פטנטים וויקיפדיה אבל הוא מתכוון להרחיב את האינדקס שלו לתחומי ידע נוספים.
Scientific WebPlus – מנוע חיפוש מדעי
Scientific WebPlus הוא מנוע חיפוש למקורות ב-Web החופשי שפותח על ידי Thomson Reuters בשיתוף פעולה עם Microsoft ותוך שימוש בטכנולוגיה של מנוע החיפוש Microsoft Live Search. אלא ש- Thomson Reuters הוסיף למנוע גם רובד טכנולוגי ואנושי משלו לסינון התוצאות שהתקבלו, וכך מתמקד למעשה באתרים רלוונטיים, שרבים מהם נבחרו על ידי העורכים של Thomson Reuters – אותם מומחים שבוחרים ומעצבים את התכנים ב-Web of Science ו- ISI Web of Knowledge. באופן זה המנוע מבטיח למשתמשים בו תוצאות רלוונטיות ואיכותיות יותר. ניתן למצוא בעזרת המנוע חומר מדעי מה-Web החופשי, פרשנות על התפתחויות אחרונות בתחום המדע, ומידע על מחברים וחוקרים – משתפי פעולות ומתחרים פוטנציאליים.
מנוע החיפוש משולב עם מאגרי המידע של ISI Web of Knowledge ושם לו למטרה להשלים את תוצאות החיפוש ממאגרי המידע. ניתן להגיע לתוצאות החיפוש שלו דרך כל אחד ממאגרי Thomson Reuter אך ניתן לעבוד בו גם כיישום חופשי ועצמאי. הוא מאפשר חיפושים על פי נושא, מחבר, מקור, מוסד, אורגניזם, תרופה וגן. ניתן לסווג את התוצאות על פי תוצאות כלליות, חדשות ופוסטים מבלוגים. ניתן גם לעדן את התוצאות על פי סוג קובץ ותחום (domain) כאשר אחוז התוצאות מכל תחום מוצג בצורה גרפית. המנוע נמצא עדיין בשלב ביתא ומחכה למשוב מהמשתמשים כדי להמשיך ולהשתבח.
ספר השנה של האומות המאוחדות 1946-2005
ארגון האומות המאוחדות מאפשר גישה חופשית ל- Yearbook of the United Nations
מאז 1946 מפרסם האו”ם מידי שנה שנתון הידוע כ-Yearbook ובו סיכום הפעילות השנתית של האו”ם מסודר על פי נושאים ובתוספת של נספחים חשובים. זהו מקור חשוב למציאת מידע עדכני ומקיף לגבי מוסד האו”ם, חבריו וכל הפעילויות ההומניטריות שנעשות על ידו ברחבי העולם.
במשך עשרות שנים “ספר השנה” היה מצוי רק בדפוס (כל הכרכים נמצאים בספרייה למשפטים ומספר בודד של כרכים בספרייה המרכזית).
לאחרונה העביר האו”ם את כל 59 הכרכים מ-1946-2005 לגירסה מקוונת.
מי שיכנס לאתר יוכל לבחור באופציה של עיון בכל כרך בנפרד, כשבתוך כל כרך ניתן לדפדף בפרקים.
הפרקים כוללים בדרך כלל סעיפים הנוגעים לשאלות בנושאי: פוליטיקה וביטחון, כלכלה וחברה וכן שאלות משפטיות. ישנה התייחסות מיוחדת לנושאים כמו: בריאות, מזון ותזונה, נשים וחינוך.
מי שמתעניין בנושא מסוים יוכל לבצע חיפוש בכל כרך בנפרד או בכל הכרכים יחד. אופציות אחרות לחיפוש כוללות שימוש בשפה חופשית או חיפוש מורכב באמצעות ה-”Power Search”. כל המידע הוא בפורמט PDF.
קיימת באתר אופציה ל ”שיתוף”.
משתמשים יכולים לשתף אחרים בתוצאות החיפוש באמצעות Digg, Google פייסבוק ושאר אתרי רשת חברתית פופולריים .
הכרכים הבאים שיפורסמו ימשיכו להתפרסם גם בדפוס וגם אונליין.
הגישה לאתר חופשית ומיועדת לסטודנטים וחוקרים.
SortFix סיוע בחיפושים מורכבים
הרבה מפתחי תכנה וסטארט-אפים מנסים לפתח מנוע חיפוש שיביס את גוגל או לפחות יתחרה בו (ראו לדוגמא את הבלוג AltSearchEngines המדווח מדי יום על מנועי חיפוש אלטרנטיביים לגוגל). למרות כל המאמצים לא קיימת עד היום אלטרנטיבה משמעותית לענק החיפוש, ויש הסבורים שאם אי אפשר לנצח, כדאי אולי להצטרף.
SortFix מהווה חיזוק לחיפוש הגוגלי. SortFix מאפשר למחפש להקליד שאילתה ולהשוות את התוצאות המתקבלות מגוגל, מיאהו ומהOpen Directory Project.מסך תוצאות החיפוש ראוי לציון מיוחד כי בנוסף לתוצאות שמתקבלות משלושת המנועים מופיעים בו ארבע תיבות צבעוניות גדולות.
בתיבה השמאלית ביותר מופיעות "power words " שהן מונחים וביטויים המופיעים בתדירות גבוהה בתוצאות החיפוש. בתיבה השנייה משמאל יופיעו המונחים שנרשמו בשאילתה בצרוף האופרטור הבוליאני OR. התיבה השלישית מיועדת למונחים אותם נרצה להוציא מתוצאות החיפוש, והתיבה האחרונה היא מילון.
המאפיין הייחודי והכייפי של SortFix הוא האפשרות לגרור ולשתול את המונחים והביטויים בין התיבות. התועלת העיקרית היא בגרירת ה power words מהתיבה הראשונה לתיבה השנייה או השלישית, דבר המאפשר ליצור חיפושים מורכבים בקלות רבה. וזה עוד לא הכול! אפשר ללחוץ על כפתור ה More Options, להירשם, ולבחור באופציית ה"משתמש המומחה" שבה נמצא בין השאר את תיבת ה standby. לתיבה זו ניתן לגרור מונחים שלא נחוצים לחיפוש הנוכחי, אבל נרצה להשתמש בהם מאוחר יותר. בחיפוש המומחה ניתן לקבל גם מלים נרדפות למונחי החיפוש ועוד. לסיכום, הכלי הזה מועיל במיוחד בביצוע חיפושים מורכבים במיוחד וכדאי להתנסות בו.
CUIL – מנוע חיפוש חדש מתקדם באינטרנט
מנוע חיפוש חדש שפותח ע"י עובדת גוגל לשעבר. המטרה של cuil היא לאנדקס את כל הרשת, לנתח את האתרים ולסדר את התוצאות בצורה עשירה ויעילה שתספק לגולש תוצאות מיטביות. האתר החדש טוען שכמות האתרים לחיפוש שלו גדולה פי שלושה מהכמות של גוגל. כרגע מקוטלגים באתר למעלה מ120 מיליארד אתרים. למנוע זה אלגוריתם חיפוש שונה לבדיקת רלוונטיות התכנים. כמו כן cuil מסדר את הנושאים לפי קטגוריות מה שמקל על החיפוש.
תצוגה ויזואלית מרחבית של ממצאי החיפוש
חלק ממחפשי המידע הם בעלי ראייה מרחבית טובה יותר מאשר ראייה טקסטואלית . מדובר באנשים שמרגישים נוח יותר לנווט את דרכם באמצעות מפות או ענני תגיות. אלו יוכלו להיעזר עתה בכלי עזר יעיל להצגת הממצאים בחיפושי המידע בצורה ויזואלית בתצוגה מרחבית ויזואלית. כלי העזר הזה נקרא searchCrystal והוא בעצם רב-מנוע , המחפש בו זמנית בכמה וכמה אוספים ומנועי חיפוש ומציג את הממצאים בצורה השוואתית ובאופן ויזואלי. זה לא כלי העזר הראשון בנושא תצוגה ויזואלית , אבל הוא אחד הטובים והיעילים והוא מאפשר תצוגה ויזואלית דינאמית במרחב מעגלי של ממצאי החיפוש . אפשר לנווט בקלות ולאתרים בקלות את הממצאים החשובים ע"י סוג הנושאים וסוג מנוע החיפוש. מומלץ.
חיפוש במאגרי המחקר המוסדיים של האוניברסיטאות באוסטרליה
ליותר ממחצית האוניברסיטאות באוסטרליה מאגרי מחקר מוסדיים (Institutional Repositories) וקרוב לודאי שתוך שנתיים כל האוניברסיטאות באוסטרליה יקימו מאגרי מחקר מוסדיים. כל חוקר מפקיד במאגר עותק דיגיטלי של עבודתו ומידע מתאר. באופן זה מאגרי המחקר מאפשרים לחוקרים להפוך את מחקריהם לנחלת הציבור ושני הצדדים יוצאים נשכרים.
ARROW – Australian research repositories Online to the World – הוא פרויקט לאומי בחסותו של משרד החינוך באוסטרליה ששם לו למטרה לאפשר בצורה אופטימלית את השימוש במאגרים אלה. במסגרתו פותח מנוע חיפוש שמחפש סימולטנית בכל המאגרים. שירות חיפוש זה ARROW Discovery Service מסופק על ידי הספרייה הלאומית של אוסטרליה והוא מאפשר כיום חיפוש ב- 161,790 פריטים – כולל תיזות, מאמרים, פרקים מספרים, תמונות וקטעי מוסיקה. לרוב פריטי המידע המאוחזרים עותק דיגיטלי מלא.
באופן זה שירות זה מהווה מקור נוסף לאיתור חומר איכותי בטקסט מלא.
גולשים כותבים
אם אתם אוהבים לדעת מה יש לאנשים להגיד על כל מיני נושאים? Omgili הוא מנוע חיפוש המבוסס על פלטפורמה של תוכן גולשים, ומאפשר למצוא אינפורמציה סובייקטיבית ובקלות. בהקלדת מילת חיפוש, המנוע מספק דעות של צרכנים, קבוצות דיון, רשימות תפוצה, פורומים, ניסיון אישי של אנשים, שאלות ותשובות.
עולם התוכן של החיפוש
מחפשים משהו אבל לא יודעים איך למקד את תוצאות החיפוש? Factbites הוא מנוע חיפוש שממקד את התוצאות לא רק סביב המונח המדויק שהקלדתם בתיבת החיפוש, אלא מחפש תוצאות בכל עולם התוכן הסובב את הנושא. כך ניתן לקבל תוצאות רלוונטיות שלא בהכרח מכילות את המילה המדויקת שחיפשתם. יתרה מכך, התוצאה שמתקבלת מכילה שלושה משפטים מלאים מהאתר, וכך ניתן לקבל מידע על הנושא המבוקש מבלי לעזוב את עמוד החיפוש, ולהיות בטוח שהתוצאה שהתקבלה אכן מכילה את האינפורמציה המבוקשת.
פרויקט "פתיחת אוצרות ידע" של האוניברסיטה הפתוחה
פא"ר מאפשר גישה חופשית לספרי לימוד ולחומרי הוראה שפותחו באוניברסיטה הפתוחה, במגוון קורסים ובמגוון תחומי דעת. התכנים מיועדים לכל קוראי העברית בארץ ובעולם ויוכלו ליהנות ממנו מרצים, סטודנטים, מורים, חוקרים, תלמידי תיכון וכל מי שרוצה להרחיב את השכלתו.
בפא"ר תהיה גישה למאות ספרים ב-50 קורסים, שיתפרסמו בהדרגה במהלך שנת 2009. לחלק מהספרים תתווסף גם גרסה קולית להאזנה דרך האינטרנט או להורדה לנגנים ניידים. בחלק מהספרים תפורסמנה גם הרצאות וידאו של כותבי הספרים או של מומחי תוכן למבט נוסף אודות פרקים מרכזיים או נושאים מיוחדים.
נוסף על הספרים, בפא"ר יתפרסם מאגר נרחב של עצמי למידה דיגיטליים שפותחו על-ידי צוותי ההוראה באוניברסיטה ואשר עד היום היו נגישים אך ורק לסטודנטים של האו"פ.
מנוע חיפוש חדש לחיפוש אנשים
מנוע חדש מיוחד לחיפוש אנשים הוא pipl . הוא מצהיר שהוא מחפש ברשת הלא נראית ובכך יחודו.
כיצד מוצאים את מנוע החיפוש הארצי של מיקרונזיה או טנזניה ?
דף קישורים מרוכז של מרבית מנועי החיפוש של מדינות הוקם על ידי המידען הבריטי, פיל בראדלי והוא ממשיך במלאכת העידכון והתחזוקה של מרכז מידע זה שיש לו , ללא ספק, ערך מידעני רב. דף הקישורים מונה מעל 4000 מנועי חיפוש יעודיים של מדינות ואזורים גיאוגרפים. דף הקישורים הממויין על פי מדינות נחשב כנקודת ההתחלה הטובה ביותר לאיתור מידע על מדינות העולם אשר לא כולן מכוסות היטב על ידי מנוע החיפוש גוגל אלא יש להם מנועי חיפוש ייעודיים משל עצמם ( כגון רוסיה) .
חלוקת מנועי החיפוש על פי אזורים ויבשות.
Zuula – כל מנועי החיפוש במנוע חיפוש אחד
Zuula הוא מנוע חיפוש המרכז תוצאות ממספר מנועי חיפוש ומציג אותן בצורה מסודרת ונוחה מאוד לצפייה.
אין צורך להזין שוב ושוב את הכתובות השונות של מנועי החיפוש ואין צורך להעתיק את ביטוי החיפוש כל פעם מחדש. פשוט לוחצים על שם מנוע החיפוש והתוצאות לפניכם.
ניתן לעשות חיפוש אף בעברית.
Zuula מספק אפשרות לחיפוש בבלוגים, חדשות, תמונות ואף מודעות דרושים.
ממשק המשתמש ניתן להתאמה אישית ומאפשר לשנות את סדר העמודות השונות בהתאם לרצונכם.
יחד עם ריבוי מנועי החיפוש השונים יתכן כי תגבר גם הדרישה למנועי חיפוש כדוגמת Zuula.
מנועי חיפוש היודעים לרכז תוצאות ממספר מקורות שונים יכולים להקל מאוד על מחפשים היכולים לבחור את מנוע החיפוש בהתאם לתוצאות אותן הוא מספק.
Zuula טומן בחובו גם מימד קהילתי ויתכן כי נראה בעתיד קהילות רשת מרוכזות סביב מנועי חיפוש שכאלה.
איתור מידע: מנועי חיפוש
טבלה מעניינת שעשויה לסייע באיתור מידע ברשת, במיוחד אם אתם מבקשים לדעת איזה מנוע חיפוש יאתר בצורה הטובה ביותר את המידע הנדרש.
מספר דוגמאות לקטגוריות בטבלה: search engine test beds, academic resources, health-related sources , moving images , sounds , current affairs ועוד.
שידרוג החיפוש בפורטל הרפואי אינפומד
חיפוש רפואי – הפורטל הרפואי המשובח אינפומד השיק עמוד שימושי לחיפוש מתקדם באתר. ההכרח לקבץ את כל אופציות החיפוש באתר לעמוד מתוחכם אחד נבע מהוספתם של מאגרי מידע חדשים לאתר, ושילוב המנגנונים הרבים בו. החיפוש המשופר מאפשר כעת למצוא מידע על מחלות, מצבים ומונחים רפואיים, בדיקות, ואפילו מותגי תרופות – בעמוד מרוכז אחד.
רב-מנוע לחיפוש מידע עפ"י תגיות
ככל שעניין התגיות מתפתח באתרי הweb 2.0 כך גובר הצורך בדלייה יעילה ומדויקת של פריטי המידע שאופיינו על ידי תגיות ( מעין מילות מפתח, אך לא בהכרח מבוקרות) . ברחבי העולם נעשים ניסיונות שונים לפתח כלי דליית מידע יעילים לאיתור עפ"י תגיות והמילה האחרונה בתחום הוא רב-מנוע בשם Keotag המחפש במקביל בכמה עשרות אתרי הweb 2.0 ( כגון Del.icio.us, Technorati ואתרי בלוגים) ודולה את המידע עפ"י תיאור התגיות. מדובר עדיין בפיתוח ניסיוני ( בטא ) , אך התוצאות בהחלט משביעות רצון . יש להקיש כל פעם מחדש על האייקון של ערוץ המידע הרלבנטי על מנת לקבל הממצאים.
מנוע חיפוש נוסף לארגון ממצאי החיפוש
Carrot2 הוא מנוע חיפוש חדשני המארגן את הממצאים עפ"י אשכולות נושאים ( clustering ), הייחודיות שלו הוא בהיותו רב-מנוע , כלומר הוא אוסף את המידע מכמה וכמה מנועי חיפוש במקביל ומארגן את הממצאים עפ"י אשכולות נושאים. נכון שהוא לא הראשון בעולם שמבצע מלאכת מיון ( קדם לו מנוע החיפוש של VIVISIMO ), אך הוא הראשון המבוסס על Open Source, ללא מטרות מסחריות כפי ש-Vivisimo עושה ( במטרה למכור את המנוע לארגונים ותאגידים ) . Carrot2 הוא עדיין בשלבי פיתוח והגרסה הנוכחית היא עדיין ברמת BETA , אך אם יצלח את הניסויים נוכל לקבל אותו להתקנה בחינם בעתיד.
רובולו: מנוע לחיפוש פסקי דין ומסמכים משפטיים
רובולו: מנוע לחיפוש פסקי דין ומסמכים משפטיים לשימוש הציבור. הממשק הפשוט מאפשר גם לחסרי השכלה משפטית לנסח שאלות משפטיות — ולקבל בתגובה קבצים של פסקי דין שהתקבלו במקרים דומים. כך יכול כל גולש להעריך מראש את סיכוייו בכל מהלך משפטי על סמך תקדימי העבר.
"רובולו" הוא שמו של מיזם חדש שראוי לעודד ולקדם: מנוע לחיפוש פסקי דין ומסמכים משפטיים לשימוש הציבור. המאגר החדש מאפשר לאזרחים פשוטים, חסרי השכלה ונגישות למקורות מידע משפטיים, לשאול את "רובולו" שאלות משפטיות – ולקבל רשימה של פסקי דין שהתקבלו במקרים דומים. בכך, בעצם, יכול כל אזרח לבדוק בתוך זמן קצר מה הם סיכוייו במקרה של תביעה שיגיש לבית המשפט.
המאגר מציג עשרות תוצאות כמעט לכל מילת מפתח רלוונטית – ובמהירות רבה. דוגמאות: הסכמי שכירות, דיור, סכסוכי שכנים, תאונות דרכים, פיצויים וכו'. בבניית מאגר פסקי הדין באתר הושקעו כספים רבים, הוא כולל יותר מחצי מיליון מסמכים, וכל מהלך החיפוש והעיון בו אינו כרוך בשום תשלום. המטרה של מקימי המאגר הזה חברתית נטו: להגדיל את המידע המשפטי הזמין לציבור הרחב, ובכך לקרב בין האזרח הפשוט לבין בתי המשפט.
רב-מנוע חדש לאיחזור מידע באינטרנט
רב-מנוע חדש וחדשני לאיחזור מידע באינטרנט מחפש בו זמנית גם בקישורים העשירים של אתר del.icio.us וגם בגוגל , ביאהו ומנוע החיפוש של מיקרוסופט. התוצאות מאורגנות היטב תוך הסרת כפילויות ותוך חשיפת אתרים בעלי רלבנטיות גבוהה תחילה. מומלץ לשימוש לחיפוש מידעני . ההמלצה היא של המידען הבריטי פיל ברדלי. מה החידוש? למנוע יש מנגנון היודע לחפש בו-זמנית בתגיות וגם במילות חיפוש רגילות ולאחד את התוצאות מציג גם אתרים בעברית.
מנועי חיפוש ספציפים
תוצאות החיפוש של גוגל מבוססות על רלוונטיות ועל פופולאריות, מה שאומר שלא תמיד תצליחו לגלות מחוזות חדשים (שאולי מאוד רלוונטיים עבורכם, אבל זוכים לפופולאריות נמוכה בקרב קהל הגולשים). המאמר מפרט 14 דרכים ( כלומר 14 מנועי חיפוש ייעודיים ) שיכולים לסייע לחפש ולמצוא מידע ושכבות מידע עליהם לא ידעתם.
מקור וקרדיט : PC MAGAZINE , אתר YNET
מדוע כדאי לכם לעבור להשתמש במנגנון של IntelWays ?
רב-המנוע IntelWays מייצג מנגנון יעיל במיוחד לאיסוף מידע מקביל מעשרות מנועי חיפוש עפ"י סוגי מנועי החיפוש או עפ"י קטגוריות של נושאים. בכל רגע נתון אפשר ללחוץ על כרטיס מנוע חיפוש אחר והמערכת מחפשת שם את אותה שאילתא . החידוש ברב-המנוע IntelWays הוא לא הרעיון אלא דווקא הביצוע הידידותי והמעבר הידידותי והחלק בין סוגי מנועי החיפוש. המידענים המובילים בעולם כגון גארי פרייס ואחרים ממליצים בחום על שימוש שוטף ברב- המנוע IntelWays ומעידים שהם עצמם כבר עושים בו שימוש שוטף .
מנוע החיפוש של מיקרוסופט: לגוגל יש סיבה לדאגה
הערכה ראשונית של מנוע החיפוש החדש Windows Live Search של חברת מיקרוסופט מעידה כי מתחיל להתגבש מתחרה ראוי לגוגל . מנוע החיפוש LIVE.COM מצליח להביא תוצאות מאד רלוונטיות בחיפוש . תכונות ממשק חכמות כמו המחוון המפחית או מגדיל את עומס הטקסט בדף או פס הגלילי המגדיל את מספר התוצאות מבלי שהמשתמש ייאלץ להקליק על קישור כדי לעבור לדף הבא מצביעות על יצירתיות בצוות האינטרנט של מיקרוסופט. כרגע יש כמה באגים קטנים במנוע החיפוש החדש , אך נראה כי יתוקנו בקרוב.
מנוע חיפוש חדשני בשם SNAP
החידוש הראשון והמעניין ביותר הוא הויזואליזציה המיידית של תוצאות החיפוש. דף החיפוש מורכב מחלק שמאל שבו תוצאות החיפוש הסטנדרטיות עם שם האתר וכו' ואילו בצד ימין חלון ובו מוצגת תמונה מיידית של האתר. לאחר הקשת מילת חיפוש דף התוצאות מתחלק ל-2: רשימת כל התוצאות בצד שמאל (טקסט סטנדרטי) ותמונה של האתר הנבחר בצד ימין. כך ניתן לראות מיד את פני האתר בלי ללחוץ על אף קישור. פשוט אך גאוני וכשמתרגלים לעבוד עם זה די קשה לחזור אחורה לחיפוש רגיל (כמו גוגל למשל…). ניתן אף לבצע פעולות באתר ללא הצורך להיכנס אליו/לעזוב את דף תוצאות החיפוש. תכונות נוספות כוללות תפריט גישה מהירה לתוצאות רלוונטיות, חיזוי הרגלים לתוצאות טובות יותר, חיפוש כתובת עפ"י מיקוד, חיפוש מזג אויר, מהירות גבוהה יותר, תיקון טעויות כתיב ועוד מיני גימיקים נחמדים. באנגלית הוא עובד יותר טוב מאשר בעברית.
Healia: מנוע חיפוש ממוקד לתחומי הבריאות
מנוע חיפוש ממוקד לתחומי הבריאות הושק באמצע ספטמבר 2006 בארה"ב. מנוע החיפוש הממוקד הנקרא Healia מסוגל לסנן מידע רפואי ובריאותי על פי התאמת המידע ( פרופיל ההתעניינות ) של המשתמשים. כך לדוגמא, ניתן להיעזר במסננים כגון "נשים" או אנשי מקצוע על מנת למקד את תוצאות החיפוש. מנוע החיפוש Healia אינו סורק את כל מיליוני אתרי האינטרנט אלא מתמקד באתרי בריאות ורפואה בלבד. האתר החדשני שזכה למענק פיתוח מהמכון הלאומי לבריאות בארה"ב מתחרה עתה עם מנוע החיפוש הבריאותי Medstory שהושק ביולי 2006.
הושקה גירסה בטא 2 של מנוע החיפוש אומגילי
המפתח הישראלי רן גבע השיק לאחרונה גירסה מתקדמת יותר של מנוע החיפוש המתמחה בדיונים מקוונים. המנוע היעודי יציג לראשונה תוצאות ממערכות פורומים בעברית. בניגוד למנועי חיפוש רגילים, כמו אלו של גוגל, MSN או יאהו, המציגים תוצאות חיפוש מכל דפי האינטרנט, באומגילי תוצאות החיפוש מגיעות אך ורק מדיונים. ההתמקדות במדיום ספציפי משפיעה על אופי תוצאות החיפוש המתקבלות. בעוד שחיפוש במנועים רגילים יעלה לרוב בראש תוצאות החיפוש אתרים רשמיים או אתרים מסחריים, חיפוש במנוע חיפוש המתמקד בפורומים, מעלה דיונים הבנויים לרוב משאלות ותשובות. כך, ניתן למקד את החיפוש בחלקי הרשת בהם מרוכזים מגוון רב של דעות וכיווני מחשבה במקום אחד.
מנוע חיפוש ייעודי למדריכים
מאגר מידע ממוחשב ייעודי של מדריכי עזר ומדריכים מקוונים באינטרנט.
המאגר עדיין צנוע בהיקפו, אך המבנה שלו ושיטת החיפוש המתקדמת מבטיחים רבות.
מנוע חיפוש ייעודי להגדרות של מונחים מקצועיים
מנוע חיפוש ייעודי להגדרות של מונחים מקצועיים או מושגים בתחומי דעת מדעיים שונים. התוצאות המתקבלות מאורגנות היטב ונוחות מאד לשימוש . מבחינת המימשק , מדובר על כלי יעיל יותר מאשר פקודת החיפוש define: בגוגל. Metaglossary מכסה מעל 2 מיליון מונחים. אחד מיוזמתי פיתוח מנוע ההגדרות הייעודי הזה הוא אורי אבישר , בוגר מדעי המחשב מאוניברסיטת קולומביה.
טבלת עזר לבחירת מנוע החיפוש המתאים
טבלת החלטה מדולרית לגבי שימוש במנועי חיפוש מתאים העונה על השאילתא הנדרשת במנועי החיפוש . שימוש מושכל בטבלת ההחלטה יכול להועיל למידענים ולמחפשי מידע המתמודדים עם סוגיית חיפוש או בעיית חיפוש מידע. הטבלה כוללת דוגמאות שונות לצד סוג המנוע הפותר את הבעיה.
מנועי חיפוש לאיתור תמונות
קיימים לא מעט מנועי חיפוש לתמונות באינטרנט. להלן סקירה של מספר מנועי חיפוש מוכרים יותר ופחות לאיתור תמונות עם תאור קצר לגבי כל אחד.
Google Image Search
כפי שהמנוע מעיד על עצמו הוא אכן מקיף ביותר, קיימת אופציה לחיפוש מורכב, קיים דף עזרה, אפשרות לקבוע מאפיינים לחיפוש (שפה, מספר תוצאות מתקבלות ועוד) אך יש אפשרות להגביל את החיפוש רק ע"י גודל תמונה.
Yahoo Image Search
קיימת אופציה לחיפוש מורכב, אפשרות להגביל את החיפוש לפי גודל, צבע וסוג אתר. תוצאות מאוד רלוונטיות ומתאימות לחיפוש (יותר מגוגל)
Devilfinder Image Browser
http://images.devilfinder.com/
מספק תוצאות טובות, ללא אופציה של חיפוש מורכב והגבלת החיפוש. התמונות מוצגות בגודל מלא (דבר הפוגע במהירות), יש אפשרות לשליחת התמונות באמייל.
Cydral
קיימת אפשרות לקבל תוצאות נוספות לפי דמיון לתמונה שהתקבלה (.more like this) וכן קישור לחיפוש ברשת של נושא החיפוש. לא מספק מספיק תמונות והתוצאות לא תמיד רלוונטיות.
Fagan Image Search Engines
http://www.faganfinder.com/img/
Michael Fagan יצר אוסף של מנועי חיפוש לתמונות, שכולל נושאים רבים. באוסף זה ניתן למצוא כל תמונה שרוצים.
(תיאור המנועים מבוסס על סקירה השוואתית שנערכה ע"י מידען מומחה והתפרסמה בפרסום אלקטרוני בשם AERIADNE. לסקירה המלאה הקש כאן).
רב ממשק (Meta- Interface) לדליית מידע באינטרנט
המנגנון של MrSapo הוא בעצם רב- ממשק (Meta-interface ) לדליית מידע באינטרנט. במקום להביא את כל הממצאים ממנועי חיפוש שונים הוא מאפשר לך בכל רגע נתון להקיש על אחת מתיבות החיפוש של המנועים ולהביא את הממצאים מאותו מנוע שבחרת. תיבות החיפוש של כל מנועי החיפוש מלוות אותך כל הזמן וניתן לבחור לבד מאיזה מנוע חיפוש מסוים לבצע את השאילתא, כל זאת מבלי לכתוב את השאילתא מחדש .
התפיסה של ניווט בתהליך דליית המידע באמצעות רב- ממשק היא הרבה יותר נוחה למרבית המידענים ודולי המידע באינטרנט ויש בה כדי למנוע עומס מידע.
רוצה לייעל את החיפוש – השתמש במנועי אשכולות
מנועים מסוג זה מנסים לייעל את החיפוש תוך כדי הצגת תוצאות החיפוש בקבוצות נושאים, על מנת להקל על המשתמש לאתר את התוצאות הרלוונטיות.
נקודת ההנחה העומדת מאחורי מנועים מסוג זה היא שייתכן והקישורים הרלוונטיים עבורכם יופיעו במקום הראשון והשני בדף תוצאות החיפוש הראשון, אך אולי גם בתחתית הדף הראשון ובדף השני. לכן הצגת התוצאות בצורת אשכולות מאפשר לכם לגשת לכל תוצאות החיפוש בנושא מסוים.
Clusty.com
פותח על ידי חברת Vivisimo מאוניברסיטת קרנגי מלון בפיטסבורג.
Clusty (שתומך גם בעברית) מוגדר כמנוע חיפוש-על, המבצע חיפוש בכמה מנועי חיפוש במקביל, בהם MSN Search, Ask Jeeves, MSN ועוד. גוגל ויאהו – לא.
Killerinfo
מנוע על, מנגנון האשכולות שלו (clustering) מאפשר למחפש לגשת למידע על פי נושאים ותתי נושאים וכך לפסוח על המון תשובות מוטעות במהירות. הוא גם משתמש ב-5-6 מנגנוני חיפוש חיצוניים (אין לו מאגר חיפוש משל עצמו). תכונה נוספת מאפשרת הצצה חטופה בכל קישור, באמצעות חלון קטן שנפתח בדף התוצאות. Killerino מתבסס על מנועי החיפוש fast, אלטה ויסטה ואתרים קטנים יותר.
Exalead
http://www.exalead.com/search/
מנוע על נוסף שהולך רחוק יותר עם תפישת האשכול. תומך בעברית. כשמחפשים בו "אריאל שרון", הוא מציע לגולשים לצמצם את החיפוש באמצעות מגוון נושאים ספציפיים, בהם "סברה ושתילה", "לבנון", "בנימין נתניהו" ועוד. בתצוגת הממצאים ניתן לראות במקביל בסרגל השמאלי את פריסת מילות המפתח הקשורות לחיפוש והקטגוריות העיקריות הרלבנטיות. הרבה אפשרויות בחיפוש המתקדם – חיפוש פונטי, חיפוש קירבה, חיפוש לפי סוגי מסמכים ספציפיים – DOC, PDF ועוד. כמו כן ניתן להגביל את החיפוש לאתרים הממוקמים באיזורים מסוימים – למשל, במזרח התיכון בלבד. מנוע זה זכה לחוות דעת מעולות ממידענים בינלאומיים.
רוצה לייעל את החיפוש – השתמש במנועי אשכולות
מנועים מסוג זה מנסים לייעל את החיפוש תוך כדי הצגת תוצאות החיפוש בקבוצות נושאים, על מנת להקל על המשתמש לאתר את התוצאות הרלוונטיות.
נקודת ההנחה העומדת מאחורי מנועים מסוג זה היא שייתכן והקישורים הרלוונטיים עבורכם יופיעו במקום הראשון והשני בדף תוצאות החיפוש הראשון, אך אולי גם בתחתית הדף הראשון ובדף השני. לכן הצגת התוצאות בצורת אשכולות מאפשר לכם לגשת לכל תוצאות החיפוש בנושא מסוים.
Clusty.com
פותח על ידי חברת Vivisimo מאוניברסיטת קרנגי מלון בפיטסבורג.
Clusty (שתומך גם בעברית) מוגדר כמנוע חיפוש-על, המבצע חיפוש בכמה מנועי חיפוש במקביל, בהם MSN Search, Ask Jeeves, MSN ועוד. גוגל ויאהו – לא.
Killerinfo
מנוע על, מנגנון האשכולות שלו (clustering) מאפשר למחפש לגשת למידע על פי נושאים ותתי נושאים וכך לפסוח על המון תשובות מוטעות במהירות. הוא גם משתמש ב-5-6 מנגנוני חיפוש חיצוניים (אין לו מאגר חיפוש משל עצמו). תכונה נוספת מאפשרת הצצה חטופה בכל קישור, באמצעות חלון קטן שנפתח בדף התוצאות. Killerino מתבסס על מנועי החיפוש fast, אלטה ויסטה ואתרים קטנים יותר.
Exalead
http://www.exalead.com/search/
מנוע על נוסף שהולך רחוק יותר עם תפישת האשכול. תומך בעברית. כשמחפשים בו "אריאל שרון", הוא מציע לגולשים לצמצם את החיפוש באמצעות מגוון נושאים ספציפיים, בהם "סברה ושתילה", "לבנון", "בנימין נתניהו" ועוד. בתצוגת הממצאים ניתן לראות במקביל בסרגל השמאלי את פריסת מילות המפתח הקשורות לחיפוש והקטגוריות העיקריות הרלבנטיות. הרבה אפשרויות בחיפוש המתקדם – חיפוש פונטי, חיפוש קירבה, חיפוש לפי סוגי מסמכים ספציפיים – DOC, PDF ועוד. כמו כן ניתן להגביל את החיפוש לאתרים הממוקמים באיזורים מסוימים – למשל, במזרח התיכון בלבד. מנוע זה זכה לחוות דעת מעולות ממידענים בינלאומיים.
כיצד לבחור מנוע חיפוש מתאים?
ניתן להשתמש בטבלת עזר המסייעת ומדריכה בבחירת מנועי החיפוש הנכונים בהתאם למטרת החיפוש
היכן עוד ניתן לחפש מאמרים?
FindArticles – יעזור לך לחפש מיליוני מאמרים מובילים אקדמיים, תעשייתיים וכלליים. ניתן להגביל את החיפוש לטקסט מלא בלבד.
באיזה מנוע חיפוש לבחור – גוגל או יאהו?
אל תגבלו את עצמכם למנוע חיפוש אחד בלבד. גם מנועי חיפוש מובילים כמו גוגל או יאהו לא יגיעו בהכרח לאותו מידע או לחלופין יציגו בעמוד התוצאות הראשון מה שהשני יציג בעמוד ה-40. האתר Twingine מאפשר לחפש אותו נושא בשני המנועים בו זמנית במסך מפוצל.
היכן ניתן לחפש מקורות מדעיים-מחקריים באינטרנט?
מנוע החיפוש SCIRUS הוא מקור מצויין למאמרים מדעיים. מחפש ב 200 מליון דפי web מדעיים ובארכיונים דיגיטליים ומאגרי כתבי עת. ניתן דרכו להגיע למידע מחקרי מדעי, לדוחות חדשים, למאמרים peer review, לכתבי עת שלא ניתן למצוא במקורות אחרים. חלק מהמידע הוא בטקסט מלא.
מקור נוסף שנמצא בשלבי הרצה הוא Google Schoolar – המאפשר לחפש רק בספרות מחקרית ב web, כולל מאמרים peer-review, תזות, ספרים , reprints, תקצירים ודוחות טכניים מכל תחומי המחקר.