כתבי עת אלקטרוניים

כתבי עת בגישה ישירה מהבית

לראשונה, הספרייה הלאומית מעמידה לרשות הקהל כתבי עת בגישה ישירה מהבית. בשלב זה, נפתחה הגישה למאגר JSTOR לכל משתמש בתחומי מדינת ישראל.

DRJI – מדריך לכתבי עת בגישה פתוחה

DRJI הוא מדריך לכתבי עת DRJI בגישה פתוחה . מבחינת מנשק המשתמש הוא מזכיר את DOAJ המדריך לכתבי עת בגישה פתוחה אלא שהאינדקס שלו הרבה יותר קטן.

DOAJ כולל נכון להיום 9804 כתבי עת ו- 1573847 מאמרים בעוד DRJI כולל 1873 כתבי עת ו- 21675 מאמרים . כמו ב–DOAJ גם ב- DRJI קיימת אפשרות של דפדוף וחיפוש. אפשר לחפש מאמרים וכתבי עת.

ב- DRJI אפשר לדפדף בכול כתבי העת, ועל פי מספר פרמטרים : תדירות פרסום (חודשי, רבעון וכו') , דיסציפלינה , מדינה , רישיון (סוג הרישיון של creative commons) ושנה ראשונה של הוצאה לאור .

מן הראוי לציין שרוב כתבי העת הם משנים אחרונות . כך למשל 267 כתבי עת יצאו לאור לראשונה ב- 2013

מבדיקת חפיפה קצרה בין DRJI ו- DOAJ עולה שהחפיפה חלקית בלבד. יתכן שיש ליחס זאת להתפלגות שונה של כתבי העת על פי מדינות

מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב

MIT Open Access Articles collection – העולם כולו נשכר

DSpce@MIT הוא מאגר ההפקדה המוסדי של MIT שכולל מגוון רחב של חומרים מהתפוקה המחקרית של המוסד . אחד האוספים במסגרת מאגר הפקדה זה הוא MIT Open Access Articles collection. יוזמה זו של MIT Open Access Articles collection עליה הוחלט לפני 3 שנים תרמה לחוקרים ולמשתמשים ברחבי העולם כולו.

MIT Open Access Articles collection כולל מאמרים מחקריים של הקהילה אקדמית ב- MIT . האוסף מגוון וכול 3 סוגים של מאמרים מבחינת תהליך השיפוט והפרסום:

מאמרים מקוריים לפני הגרסה שעברה שיפוט – peer review

מאמרים בשלב שלאחר תהליך השיפוט ללא העריכה ומתן הפורמט הסופי של המו"ל

ומאמרים בגרסה סופית שתפורסם או שכבר פורסמה בכתבי עת והופקדה בהתאם למדיניות של המו"ל

אפשר לחפש במאגר מאמרים זה בחיפוש פשוט ומתקדם עם מגוון הגבלות כגון : טקסט מלא, תקציר, מחבר, כותר ועוד

אפשר גם לדפדף באוסף על פי תאריך, מחבר כותר ונושא

על פי החדשות האחרונות באתר אוסף המאמרים – האוסף כולל למעלה מ- 7500 מאמרים בגישה פתוחה שנצפו למעלה מ- 600000 פעמים מאז השקתו ב- 2009 עם מספר הודות של למעלה מ- 40000 בחודש מכול רחבי העולם .

האוסף משמש מגוון רחב של משתמשים ברחבי העולם כולו – סטודנטים, אנשי אקדמיה, חוקרים עצמאיים, משתמשים שחיפשו מידע רפואי ומשתמשים שמעוניינים להתעדכן ועדויות שלהם על התועלת שהפיקו מהמאגר אפשר לקרוא באתר.

מספר ההורדות החודשיות מכל המאגר המוסדי הוא מיליון הורדות לחודש

מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב

JournalTOCs – שירות חופשי של דפי תוכן

שירות דפי תוכן חופשי נוסף שכדאי להכיר הוא JournalTOCs – יוזמה של Heriot-Watt University . נכון להיום כפי שכתוב באתר הוא כולל דפי תוכן של 16,522 כתבי עת מ- 852 מו"לים מתוכם 2183 כתבי עת בגישה פתוחה. מדיניות בחירת כתבי העת כפי שמוצהרת באתר מלמדת שכתבי העת שכלולים בשירות זה הם מדעיים ושפיטים וכוללים אופציה לשירותי RSS.

באתר יש אופציה לחיפוש ולדפדוף. אפשר לחפש כתבי עת על פי כותר ו- ISSN . אפשר לחפש גם מאמרים על פי מילות מפתח.

אפשר לדפדף על פי נושא ועל פי מו"ל. בתוצאות החיפוש בדפדוף על פי נושאים מקבלים את מספר כתבי העת על פי כל אחד מהנושאים ואפשר למיין את הרשימה על פי מספר כתבי העת בכל נושא. מתוצאות מיון זה עולה שהמאגר הוא רב תחומי ומכסה נכון להיום 74 תחומים . נכון להיום בראש התוצאות שמדורגות בסדר יורד על פי מספר כתבי העת נמצאים התחומים: רפואה, ביולוגיה, עסקים וכלכלה, הנדסה, מדעי המחשב, חינוך, היסטוריה, פיסיקה , כימיה, משפטים, מדעי המדינה, מדעי האדמה ופסיכולוגיה.

בכל אחת מהקטגוריות הנושאיות מוצגים שמות כתבי העת כשליד כל אחד מהם מצוין הססטוס שלו מבחינת גישה חופשית – פתוח כולו, חלקית או מחייב מנוי. כמו כן אפשר להירשם לשירותי ה- RSS של כל אחד מכתבי העת.

מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב

Search pigeon – מנוע חיפוש לכתבי עת חופשיים עם דגש על מדעי הרוח

Search pigeon הוא מנוע חיפוש ייעודי למאמרים שפיטים חופשיים בעיקר בתחום מדעי הרוח. על פי מה שכתוב באתר הוא למעשה אוסף של מנועי חיפוש מותאמים אישית שנבנו באמצעות Google custom search. אפשר לחפש באוסף כולו ואפשר למקד את החיפוש לתחומי דעת מסוימים: היסטוריה, פילוסופיה, דת ותיאולוגיה, אמנות ספרות ולימודי תרבות , מדעי החברה וכתבי עת רב תחומיים

אפשר גם לדפדף ולראות את רשימת כתבי העת שמכסה המאגר של מנוע החיפוש על פי התחומים השונים שנמנו לעיל. הרשימה כוללת קישורים לאתרי הבית של כתבי העת . לחלק מכתבי העת יש באתר תקציר עם תיאור קצר על כתב העת.

מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב

שירותים חופשיים מקוונים לדפי תוכן של כתבי עת מדעיים

My favorite journals הינו שירות לדפי תוכן שמאפשר לראות את דפי התוכן המעודכנים של 10612 כתבי עת בתחומי דעת שונים: מדעי החיים, כימיה, מדעי המחשב, הנדסה, מתמטיקה, רפואה, סיעוד, פסיכולוגיה, מדעי החברה, אומנויות ומדעי הרוח ועוד..

האתר מאפשר דפדוף על פי קטגוריות ועל פי רשימה אלפביתית. אפשר גם לחפש על פי מילה מהכותר. מנשק התוצאות ויזואלי – הכריכות של כתבי העת מוצגות למשתמש וכאשר מקליקים על כתב עת מסוים, כתב העת מתווסף לרשימת המועדפים של המשתמש "My favorite journals"

לאחר מכן מתוך "My favorite journals" אפשר לראות את דפי התוכן של הגיליון האחרון של כל אחד מכתבי העת. התוצאות כוללות גם קישור לאתר המו"ל של כל אחד מהמאמרים וקישור ל- Scopus Preview שם אפשר לראות פרטים ביבליוגרפיים של המאמר, כולל תקציר. הגישה לטקסט המלא מותנית במצב המנויים של כל משתמש/מוסד.

אלה המעוניינים בדפי תוכן בתחום הביו-רפואי יכולים להיעזר באתר נוסף Scifeed (http://www.scifeeds.com/), אשר מאפשר לראות את דפי התוכן המעודכנים של למעלה מ-100 כתבי עת במדעי החיים ורפואה. אפשר לדפדף על פי קטגוריה, על פי רשימה אלפביתית של כתבי העת ועל פי רשימת כתבי עת פופולריים, ולראות את דפי התוכן המעודכנים ביותר, כולל תקצירים של המאמרים. אפשר גם לחפש בתכנים של דפי התוכן. הגישה לטקסט המלא מותנית במנוי אישי/מוסדי .

הרשמה חינמית לאתר מאפשרת השתתפות פעילה כגון: שמירת מאמרים ברשימת קריאה נגישה מכל מחשב, הוספת הערות למאמרים ודפדוף ברשימות קריאה של משתמשים אחרים.

מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב

JURN – מנוע חיפוש לכתבי עת חופשיים בתחום מדעי הרוח, ומקורות נוספים לחיפוש חומר אקדמי

JURN הוא מנוע חיפוש חדש לכתבי עת שהושק ב-3 בפברואר 2009. נכון להיום, המנוע מחפש ב-2,060 כתבי עת מתחום מדעי הרוח ואמנויות. האינדקס של המנוע נוצר ידנית באמצעות שירות Google Coop ליצירת מנוע מותאם אישית.

כתבי העת שכלולים באינדקס נבחרו מתוך אתרים ידועים ומהימנים כגון: Intute, Art & Humanities, Directory of Open Access Journals , ואחרים, נוספו לאחר חיפושים ברשת. הקריטריונים להכללתם של כתבי העת במנוע הם: היותם בעלי בקרת עריכה ברורה ותכנים חופשיים. רוב כתבי העת הם בשפה האנגלית. האינדקס של המנוע ממשיך להתעדכן באופן שוטף, תוך כדי מעקב והוספת כתבי עת ממקורות מהימנים: Intute, DOAJ, NewJour ואחרים.

את רשימת כתבי העת שמכסה המנוע, מעודכנת ליום 11 במרץ אפשר לראות באתר המנוע. מידע על עדכונים שוטפים אפשר למצוא בבלוג הנלווה לאתר.

באתר אפשר למצוא גם מדריך למנועי חיפוש ומקורות חופשיים נוספים לחיפוש חומר חופשי אקדמי. במדריך רשימת מקורות נוספים מומלצים, חלקם מוכרים וחלקם מוכרים פחות כגון:

Commons Wikimedia לחיפוש תמונות ו- Cornucopia לחיפוש באוספים במוזיאונים, גלריות וספריות באנגליה. טיפ נוסף שמציע המדריך הוא הגבלת המאמרים מ-findarticles לחופשיים בלבד באמצעות אסטרטגיית החיפוש בגוגל : "מונח החיפוש",site:http://findarticles.com/p/articles . כמו כן ממליץ המדריך על האתר thefreelibrary.com לחיפוש מאמרים חופשיים.

היכן ניתן למצוא כתבי עת בעלי גישה חופשית?

DOAJ – הינו שרות הכולל כתבי עת מחקריים, מדעיים מבוקרים, בטקסט מלא, בגישה חופשית באינטרנט. מכסה 1642 כתבי עת בכל הנושאים, 75371 מאמרים.

היכן ניתן למצוא כתבי עת אלקטרוניים באינטרנט?

Electronic Journal Miner – הוא מאגר מקוטלג של כותרי כתבי עת אלקטרוניים באינטרנט. ניתן לחפש עפ"י חתכי נושא של Library of Congress, כותרי נושא אחרים או שם כתב העת. היקף : 8000 כותרים של כתבי עת אלקטרוניים (גם בחינם). פיתוח של ספריות המחקר בקולורדו, ארה"ב .