Tube - גירסה מינימליסטית של יוטיוב

הכלי Tube מאפשר לצפות בתוצאות חיפוש ביוטיוב בדרך מינימליסטית ללא פרסומות ותפריטים מיותרים.

מזינים את מונחי החיפוש בתיבת החיפוש ומקבלים מתחתיה רשימת תוצאות, ללא מידע פרסומי או תכנים מסיחי דעת.

כאשר לוחצים על אחד מהסרטונים הוא מוצג במסך מלא.

 

DICTA - כלים דיגיטליים לעיבוד טקסטים בעברית

DICTA הוא אתר חדש המאגד את הכלים האינטרנטיים לעריכת ועיבוד טקסטים עבריים.

חיפוש בתנ״ך, נקדן וסיווג טכסטים תנכיים.

לאתר מימשק בעברית ומימשק באנגלית.

 

מדריכים לכתיבה אקדמית

כללי הכתיבה האקדמית משתנים בהתאם לסוג המשימה והנושא. כתיבת דו"ח ספר (בוק ריפורט ) שונה מכתיבת מאמר אקדמי. כתיבה של תזה שונה מכתיבת דו"ח מעבדה. כללי הכתיבה האקדמית יכולים להשתנות גם בהתאם לתחום המחקר והנושא.

לאור זאת אין ספק שהמשימה מורכבת, האתר The Ultimate Academic Writing Guide (Inspired by 37 Top Universities)  יכול לסייע בכך.

באתר  אפשר למצוא הנחיות כלליות לכתיבה אקדמית וקישורים להנחיות כלליות לכתיבת סוגים שונים של כתיבה אקדמית :

מאמריםדו"חות ספריםדו"חות מעבדהסקירת ספרותבקשות למענקיםכתיבה תזות ודיסרטציות

ובעיקר ריכוז של   מדריכים בנושא כתיבה אקדמית  מ-37  אוניברסיטאות מובילות

לרשימת המדריכים מ- 37 האוניברסיטאות

מקור:  בלוג עולם המידע של ד"ר יפה אהרוני 

פורטל המוזיאונים הלאומי

פורטל המוזיאונים הלאומי מעניק לציבור גישה אינטראקטיבית לשלושה רבדים מרכזיים – מוזאונים, פריטים ותערוכות.

פורטל המוזאונים הלאומי של ישראל הינו מיזם ראשון המשקף את התפתחותה של ישראל בשימור וטיפוח המורשת התרבותית בעידן הדיגיטלי.​​​

הפורטל הינו שער ההנגשה באמצעותו נחשפים ומוצגים אוצרות המוזאונים של ישראל בפני הקהל הרחב באשר הוא.

אוצרות המוזאונים, שהינם בעלי עושר חזותי רב ביותר, ניתנים לאיתור ולאחזור על צג המחשב, הטאבלט או הטלפון החכם בפשטות, בנוחות ובמהירות.

לצד עושרם של אוספי המוזאונים, נחשפים לציבור הגולשים גם עשרות מיליונים של ערכי תרבות האגורים בספריית התרבות האירופית "אירופיאנה".

הקמתו של פורטל המוזא​ונים הינה נדבך ואבן פינה בפרויקט שימור והעצמה דיגיטלית המשותף למשרד התרבות והספורט, למשרד רוה"מ, אגף בכיר "מורשת" ולעשרות המוזאונים המוכרים במדינת ישראל.

רובד המוזיאונים הכולל דפי מידע על המוסדות השונים ועל אוספיהם; רובד הפריטים המציג אלפי פריטים שסומנו כבעלי ערך מיוחד, והם מופיעים לצד מידע מפורט אודותיהם; ורובד התערוכות המגיש טעימות משלל התערוכות המוצגות בימים אלו או הוצגו בעבר במוזיאונים השונים.

101 כלים ומקורות מידע לכתיבת ספר אלקטרוני

חיבור ספר אלקטרוני מצריך  תוכנית משולבת של מחקר, כתיבה, עיצוב ושיווק. למרבה המזל, קיימים ברשת מגוון כלים, טיפים ומקורות מידע שיכולים לסייע לעשות את המלאכה ביעילות.

פוסט שהתפרסם  בינואר 2018  כולל רשימה ארוכה , שימושית ומועילה של 101 כלים/מקורות מידע  ,רובם חינמיים, מסווגים על פי השלבים השונים ,הפעילויות השונות והצרכים שמעורבים בכתיבה:

  • השלב המקדים להשראה ולקבלת רעיונות
  • שלב הכתיבה
  • מקורות מידע ונתונים
  • ויזואליזציה של המידע
  • עיצוב הספר האלקטרוני
  • שיווק
  • אופטימיזציה של מנועי חיפוש

הכלים ומקורות המידע השונים,  יכולים כמובן, בהתאם לפונקציונאליות שלהם,  לשמש למטרות ולצרכים נוספים.

מקור:  בלוג עולם המידע של ד"ר יפה אהרוני 

אתר מאגרי המידע הממשלתיים

האתר מרכז מאגרי נתונים מכלל משרדי הממשלה הפתוחים לשימוש הציבור ומאפשר חיפוש נתונים בקלות וביעילות.כיום ניתן למצוא באתר מאגרי מידע של משרדי ממשלה מרכזיים וכמה רשויות מרכזיות. המאגרים הם בנושא דיור, תחבורה, מזג אוויר, תקציב המדינה ועוד. האתר חודש לאחרונה ומציג מאגרי מידע ממשלתיים בפורטל קוד פתוח, בטכנולוגיה המובילה בעולם בתחום – תשתית CKAN. CKAN היא מערכת רבת עוצמה לניהול נתונים שהופכת את הנתונים נגישים לכל על ידי מתן כלים לייעול פרסום, שיתוף, חיפוש ושימוש.המשתמשים ב- data.gov.il מקבלים יד חופשית לפיתוח יישומים ומערכות המבוססות על המידע המפורסם בו וכל עדכון במאגרי המידע באתר מעודכן אוטומטית גם ביישומים המבוססים עליו.

הארכיון - ספרות עברית בקול

הארכיון הוא פרויקט ראשון מסוגו בשפה העברית: אתר המציע האזנה מקוונת ללא תשלום ליצירות פרוזה ושירה שנכתבו בעברית מודרנית וקלאסית. ההקלטה נעשתה ע"י קריינים מקצועיים ואמנים מתחומים שונים.

לפי מה שמתואר באתר, הארכיון נולד מתוך צורך לתעד את היצירות הנפלאות והמגוונות האלה – חלקן נחלת הכלל, וחלקן הוקלטו באישורם הנדיב של בעלי הזכויות – ולהביא אותן לקהל רחב ככל הניתן. זאת תוך שימוש באמצעים הדיגיטליים המוחקים גבולות גיאוגרפיים ואחרים, מתעדים, משמרים והופכים את המלה הכתובה לזו הנשמעת והנחקקת בלבבות.

אתר הארכיון, מיזם של מרכז הספר והספריות בישראל בתמיכת משרד התרבות והספורט, מכיל עם עלייתו לאוויר מאות רבות של עמודי יצירה. בעתיד יוקלטו יצירות נוספות בפרויקט, ויעשירו את האוצר הדיגיטלי בקולות חדשים – רחוקים וקרובים.

תולדוט -אתר ההיסטוריה

תולדוט, אתר ההיסטוריה של מטח, הוא אתר בית למורים, לתלמידים ולכל אוהבי היסטוריה.

תולדוט מציע במה ללמידה ויצירה משותפות של מורים. האתר כולל מאגר מידע ופעילויות לימודיות לתלמידי כיתות ו' – י"ב, ומספק תמיכה מקצועית לתלמידים.

Spetz – מיזם לימודים מקוון בישראל

Spetz הוא מיזם חדש ללמידה מקוונת משלימה ללימודים האקדמיים בארץ. הוא לא מתיימר להחליף את הלימודים האקדמיים אלא לסייע לסטודנטים ללמוד ולהבין את חומרי הלימוד.

המערכת ידידותית . המשתמש בוחר את הקורס המבוקש על פי הגדרת מוסד אקדמי, תואר וקורס והמערכת מתאימה לו את הקורס שמתאים לצרכיו על פי תוכנית הלימודים שלו.

על פי מה שנכתב באתר :

"המערכת באתר יוצרת עבור כל סטודנט ותלמיד בישראל, קורס שמותאם באופן אישי לתכנית הלימודים במוסד שלו ובפקולטה שלו, עם חומר מקיף הכולל את כל ההסברים והתרגולים שהוא צריך.

הקורסים מועברים בסרטוני אנימציה מיוחדים וממוקדים, ע"י מרצים מעולים, והם זמינים לשימוש תמיד! אפשר ללמוד מתי שרוצים, באיזה קצב שרוצים ומאיפה שרוצים – 24/7.

לא הבנתם את החומר? תמיד אפשר לחזור אחורה ולראות שוב.

השילוב של סרטונים ממוקדים, מרצים מעולים, התאמה אישית וזמינות מלאה – יוצר מוצר שמאפשר לכל אחד ואחת להבין בקלות את החומרים המסובכים ביותר.

בשלב זה, ספץ מציעה סיוע בקורסי המבואות של שנה א', מתחום הכלכלה, ניהול, חשבונאות, סטטיסטיקה, הנדסה, כימיה, פיסיקה, מדעי המחשב וכו'."

כל הקורסים מפותחים ומועברים ע"י מרצים מנוסים בעלי תואר שני לפחות.

במהלך הפיתוח של כל קורס (ובסופו) – עוברים התכנים פיקוח ע"י מומחים אקדמיים מכל תחום.

בראש מנגנון הפיקוח עומד הפרופסור גדעון לנגהולץ – מנכ"ל אונ' תל-אביב לשעבר, המשמש כיועץ האקדמי הבכיר של חברת SPETZ.

מחירו של קורס (על פי דף השאלות הנפוצות באתר) הינו 189 ₪ והוא כולל את כול חומרי הלימוד הנדרשים, (הסברים, תרגילים ופתרון מבחנים).

כמו כן, מוסדות וגופים רבים מסבסדים את הקורסים של ספץ עבור הלומדים בהם.

לאור זאת אפשר לראות במיזם זה כפי שמוגדר באתר את המורה הפרטי האולטימטיבי

מידע נוסף אפשר למצוא בשאלות הנפוצות באתר

מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב

Citedin – כלי לבדיקת ציטוטים

בהרבה מקרים מאמרים מצוטטים מסייעים באיתור מאמרים וחומר רלוונטי נוסף. בעולם הווב 2.0 פעמים רבות החומר מצוטט גם בבלוגים , בוויקיפדיה ושאר אתרים חברתיים

Citedin הוא כלי מחקר שמשלב מאגר מידע בר חיפוש ושירות וובי חינמי לחיפוש ציטוטים בספרות, מאגרי מידע ביורפואיים, בלוגים, ספרים וויקי .

3 סוגי מקורות נכללים ב- Citedin :

» מקורות עם שירותי ווב או API כגון: Wikipedia, Google Books, Google Blog, Connorea שיש להם את הפונקציונליות לחפש במספרי המערכת של Pubmed.

» מאגרי מידע

» מידע משלים למחקרים שפורסמו – מוספים עם סטים של מספרי Pubmed identifiers

באתר יש רשימה פרטנית של מקורות המידע המידע שכלולים ב- Citedin. המלצות למקורות נוספים על ידי משתמשים מתקבלים בברכה.

השירות הוא של המחלקה לביואינפורמטיקה של אוניברסיטת מסצ'וסטס ופיתוחו נעשה במסגרת של פרויקט לכריית טקסט שמומן על ידי NBIC – Netherlands Bioinformatics Consortium

אפשר לחפש על פי מספר Pubmed Identifier ואפשר לחפש על פי מילת חיפוש כלשהי ותוצאות החיפוש שמתקבלת היא רשימת מאמרים וליד כל אחד היכן צוטט ברשת.

מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב

אטלס המגדר ושוויון חינוך בעולם

לציון יום האישה הבינלאומי שהתקיים בשמונה במרץ UNESCO ו- UIS פרסמו לראשונה את World Atlas of Gender Equality in Education. האטלס כולל למעלה מ- 120 מפות, טבלאות וגרפים שמציגים אינדיקטורים בנושא המגדר ושוויון בתחום החינוך. באטלס אפשר למצוא מידע על מגמות בתחום החינוך בכל הקשור למגדר בשלבי החינוך השונים: יסודי, תיכון וגבוה וכיצד המדיניות משפיעה על השוויון בחינוך בין המינים .

המידע המוצג וניתוחו מצביעים על הבדלים בין שני המינים בתחום החינוך .

האטלס בגרסתו האלקטרונית יעודכן באופן קבוע על פי הנתונים של המוסד לסטטיסטיקה של UNESCO . הגרסה המודפסת של האטלס תלווה בכלי מיפוי מקוון שיאפשר למשתמשים לעקוב אחר מגמות לאורך זמן ולייצא נתונים.

מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב

מבחר הגדות לפסח

לכבוד חג הפסח הספריה הלאומית מציגה מבחר גדול של הגדות לפסח סרוקות במלואן. אוסף ההגדות בספרייה הלאומית הוא האוסף הגדול ביותר בעולם. באוסף הספרייה יש הגדות בכתבי-יד, הגדות בדפוסים נדירים וחדשים, הגדות בשפות רבות, צילומים של הגדות בכתבי-יד, הגדות מסורתיות וכן הגדות לא-מסורתיות מסוגים שונים ומגוונים.

אתר התמונות ההיסטוריות של ארץ-ישראל

ספריית יונס וסוראיה נזריאן שמחה לאפשר למנויי מפתח חיפה למאמרים בעברית גישה לאתר התמונות ההיסטוריות של ארץ-ישראל.

האתר מרכז תמונות שנמסרו למאגר המרכז למדיה דיגיטלית בספריית יונס וסוראיה נזריאן ממגוון מקורות, ומציע גישה מלאה לתמונות המתעדות את תולדות ארץ-ישראל במאה העשרים: ארועים, אנשים ומקומות.

התמונות הנכללות במאגר נאספות ומטופלות על ידי הספריה במסגרת פעילות שימור מורשת תרבות ישראל המתבצעת במרכז למדיה דיגיטלית של ספריית האוניברסיטה, וניתן למצוא בו חומרים ויזואליים על ערים ורחובות, מלחמת העצמאות, ההיסטוריה של בית הספר הריאלי העברי בחיפה ומוסדות חינוך נוספים בארץ, דמויות מהיישוב הישן וחומרים רבים נוספים.

האתר מציע למשתמש נקודות גישה כרונולוגיות, נושאיות וגיאוגרפיות לאוספי תמונות ארץ-ישראל הכלולים במאגר התמונות הדיגיטליות של הספריה, כמו גם גישה למערכת החיפוש של המרכז למדיה דיגיטלית, בה ניתן לבצע חיפושים בטקסט חופשי בחומרים ובתחומי דעת נוספים.

כל התמונות באתר התמונות ההיסטוריות של ארץ-ישראל נגישות לציבור הרחב במסגרת השימוש ההוגן ובכפוף לחוק זכויות היוצרים.

הגישה לאתר מתוך אתר מפתת חיפה – בלשונית "תמונות היסטוריות של ארץ ישראל".

Tech Tools and Instructional Strategies – שירותים וכלים חופשיים בשירות ההוראה

Tech Tools and Instructional Strategies הוא וויקי שכולל רשימה של כלים ושירותים ברובם חופשיים שיכולים לשמש סטודנטים ומרצים לפונקציות שונות במסגרת ההוראה בחינוך הגבוה. הכלים מסודרים באתר ברשימה אלפביתית וליד כל כלי יש תיאור של הכלי וכיצד ניתן ליישמו בכיתה.

ברשימה נכללים אתרי ווב , רשתות חברתיות, אתרים לבנית אתרים, אתרי וידגטים ומגוון כלים נוספים שמשמשים לפונקציות שונות לדוגמה :

Animoto – ליצירת סרטי וידאו מקוונים

BibMe ,Easy Bib ו-Mendeley – תוכנות לניהול רשומות ביבליוגרפיות

Cacoo – ליצירת דיאגרמות

Flare – להצגה ויזואלית של נתונים

TipCam/Utipu – תוכנה לצילום מסך ועוד

מבחר כלי ווב 2.0 נוספים אפשר למצוא באתר Go2WEB20.net שאף הוא נכלל בויקי זה.

על פי מה שנכתב באתר הוויקי ממשיך להתעדכן.

מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב

Khan Academy – השקתו של פרויקט ההסבה לעברית

Khan Academy הוא ארגון שלא למטרות רווח ששם לו למטרה לספק חינוך חופשי לכול ובכול מקום. כפי שמעיד על כך בעל היוזמה Salman Khan: “That’s what our mission is: a world-class education for everyone that’s free,” באתר אפשר למצוא למעלה מ-2700 הרצאות וידיאו , תרגילים ומטלות במגוון נושאים: מתמטיקה, בנקאות וכספים, ביולוגיה, כימיה , פיסיקה, מדעי המחשב, אסטרונומיה, כלכלה, היסטוריה וגם פתרון בעיות ב- GMAT . סרטוני וידיאו אלה נגישים חופשי לכול ההרצאות באתר מתורגמות ל-10 שפות כולל לשפה העברית . פרויקט להסבת שיעורים נבחרים מאקדמיית קהאן לעברית שאותו מוביל פרופ' עמנואל גרינגרד מהמחלקה להנדסת תוכנה במכללת שנקר מבוצע על ידי שנקר, בית ספר גבוה להנדסה ולעיצוב, בשיתוף עם מכון דוידסון לחינוך מדעי ובחסות איגוד האינטרנט הישראלי: בימים אלו עלה לאוויר אתר האינטרנט, בו מופיעים כבר 48 סרטוני ווידאו מדובבים לעברית. אפשר למצוא שם הרצאות בנושאים: חשבון יסודי, קדם אלגברה, אלגברה, קדם חדו"א, חדו"א . וזוהי רק ההתחלה . כפי שנכתב בחדשות האינטרנט: "המטרה של גרינגרד, המסתייע בצוות עובדים ומתנדבים בחסות איגוד האינטרנט הישראלי, ובהשתתפות מכון דוידסון, היא להשלים בשלב הראשון את דיבובם לעברית של 460 סרטונים, המכסים את מרבית תוכנית הלימודים במתמטיקה לחטיבת הביניים ולתיכון. בעתיד מקווה גרינגרד למצוא מימון ומתנדבים נוספים כדי להמשיך ולתרגם גם מקבצי סרטונים בנושאים נוספים וכן את תוכנת התרגול של קהאן המעניקה ממד נוסף לחוויית הלמידה. "על פי מה שנכתב באתר של פרויקט ההסבה לעברית אפשר ללמוד ש"פרויקט ההסבה הוא תת-פרויקט של נהרדעא – אתר תשתית שעניינו הוראה וחינוך באמצעים ממוחשבים ומשמש כמאגר תכנים במתכונת קוד ותוכן חופשיים וכפורטל לחומרי הוראה נוספים".

מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב

דירוג האוניברסיטאות בעולם – Times Higher Education/Thomson Reuters World University Rankings 2011-2012

דירוג האוניברסיטאות של Times Higher Education/Thomson Reuters לשנת 2011- 2012 התפרסם. דירוג זה נעשה על ידי Times Higher Education בתיאום עם Thomson Reuters שסיפק נתונים לצורך כך. הדירוג התבסס על 13 אינדיקטורים שמייצגים את פעילות האוניברסיטאות בכל תחומי הפעילות שלה והעיקריים בהם : הוראה , מחקר וציטוטים . כל אחד משלושת תחומי פעילות עיקריים אלה הווה 30% מהציון הכללי המשוקלל לו זכה המוסד. דירוג זה הוא כלי חשוב ושימושי – לסטודנטים לבחירת קורסים, לאקדמאים לקבלת החלטות שקשורות לקריירה, לקבוצות מחקר לצורך בחירת עמיתים, למנהלי אוניברסיטאות לצורך הערכת הפעילות ולהחלטה על סדר עדיפויות אסטרטגיות, וגם כלי לממשלות להתווית מדיניות לאומית. באתר אפשר לצפות ברשימת 400 האוניברסיטאות המובילות בעולם, כמו כן אפשר לקבל את דירוג האוניברסיטאות בעולם על פי אזור גיאוגרפי – אירופה, אסיה, צפון אמריקה, דרום אמריקה, אוקיאניה ואפריקה ועל פי נושא – הנדסה וטכנולוגיה, מדעי החיים, בריאות (קליני ופרי קליני) , מדעי הפיסיקה, מדעי החברה , רוח ואמנויות. אפשר לקבל מידע כללי על כל אחד מהמוסדות המדורגים, את הציון שלו זכה בחמשת האינדיקטורים העיקריים ואת הציון המשוקלל . על פי דירוג זה חמש האוניברסיטאות המובילות בעולם הן : California Institute of Technology , Harvard University , Stanford University , University of Oxford , ו – Princeton University . בישראל – על פי דרוג זה האוניברסיטה העברית ואוניברסיטת תל אביב נמצאות ברשימת 200 האוניברסיטאות המובילות בעולם. האוניברסיטה העברית בירושלים נמצאת במקום ה- 121 עם ציון משוקלל של 50.4 ואוניברסיטת תל-אביב נמצאת במקום ה- 166 עם ציון משוקלל של 45.4מן הראוי לציין שבאתר יש קישור להורדת אפליקציה חופשית ל- iphone שמאפשרת למשתמש לעשות מניפולציות שונות על הנתונים כגון שינוי השקלול של האינדיקטורים העיקריים להערכה, וסינון תוצאות על פי ארץ ועוד.

מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב

OECD Science, Technology and Industry (STI) Scoreboard 2011

Organisation for Economic Co-operation and Development- OECD,ארגון ששם לו למטרה פיתוח גלובלי ושיפור המצב הסוציו-אקונומי של אוכלוסיית העולם , מאגד בתוכו היום את רוב המדינות המפותחות בעולם .

אחת לשנתיים הארגון מפרסם את STI Scoreboard ובו אינדיקטורים משווים ברמה הבינלאומית בתחומים: מדע, טכנולוגיה ותעשייה.

השנה מהדורה עשירית של OECD Science, Technology and Industry (STI) Scoreboard התפרסמה בספטמבר 2011. מהדורה זו כוללת כ-180 אינדיקטורים שמספקים תמונה על כלכלת הידע ומצביעים על מגמות עולמיות עיקריות בתחום הידע והחדשנות. האינדיקטורים מספקים תמונה על כלכלת הידע – מגמות ומאפיינים, בנית הידע, קשר לידע ושיתוף, חדשנות בחברות, תחומים חדשים ותחרות בעולם הגלובלי. אפשר למצוא מידע על מחקר ופיתוח – הוצאות, שיתוף פעולה בינלאומי בתחום החידושים, גודל חברות ודינמיקה, מסחר אלקטרוני ופטנטים, השקעות, אוניברסיטאות, בוגרי אוניברסיטאות ובעלי תואר שלישי, משאבי אנוש במדע וטכנולוגיה, תעסוקה של בוגרים ובעלי תואר שלישי, ביוטכנולוגיה ועוד

מהדורה אלקטרונית חופשית של ניתוח זה זמינה בווב ומספקת גישה לפרקים השונים ולמאגרי הנתונים שעליהם התבסס הניתוח. כל אחד מהאינדיקטורים זמין גם כקובץ PDF נפרד.

מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב

מדריך/מאגר מידע חדש לסטנדרטים של נתונים פתוחים ממשלתיים

מדריך חדש חופשי ייחודי לסטנדרטים של נתונים פתוחים ממשלתיים ברחבי העולם הושק בנובמבר 2017. המדריך הוא פרי שיתוף פעולה בין GovEX ו- Geothink.

Impact Factor של כתבי עת – רשימה חופשית

בכתובת http://www.scijournal.org/index.html  אפשר למצוא רשימה חופשית של מדדים להערכה מדעית של כתבי עת.

דו"ח "Freedom on the net 2017"

הדו"ח של הארגון שלא למטרות רווח Freedom House, שהתפרסם בנובמבר 2017 מעריך את חופש האינטרנט ב- 65 ארצות שבהן 87 אחוזים ממשתמשי האינטרנט בעולם.

Health Literacy Tool Shed – מאגר של כלי מחקר /מדדים להערכת אוריינות בריאות

Health literacy tool shed הוא מאגר מידע מקוון של מדדים/כלי מחקר /שאלונים להערכת אוריינות בריאות בתחומים השונים.

הספרייה הלאומית הבריטית השיקה אוסף דיגיטלי חדש של כתבי יד עבריים

הספרייה הבריטית השיקה לאחרונה בנובמבר 2017 אתר חדש עם אוסף של כ-1300 כתבי יד עבריים שעברו דיגיטציה ושכוללים מגילות תורה עתיקות, ספרי תפילה תיאולוגיה ועבודות מדעיות.

דרוג האוניברסיטאות בעולם 2018

רשימת דרוג האוניברסיטאות בעולם לשנת 2018 של Times Higher Education כוללת 1000 אוניברסיטאות -5% מכלל 20000 המוסדות להשכלה גבוהה בעולם.77 מדינות מיוצגות ברשימה.

רשימת מקורות למדריכים בנושאים שונים 2018

Marcus P. Zillmann מפתח ומתחזק רשימות מקורות מידע ברשת האינטרנט בנושאים שונים. רשימה מעודכנת לאוקטובר 2018 של מדריכים ללומד בנושאים שונים התפרסמה לאחרונה.

Thesis Commons – פלטפורמה פתוחה חדשה לתזות ודיסרטציות

פלטפורמה חדשה חופשית רב תחומית לשיתוף תזות ודיסרטציות.

OpenCorporates – מאגר מידע של חברות בעולם במגמת גידול

OpenCorporates מאגר מידע חופשי לחברות בעולם ממשיך לגדול והוא כולל כיום מידע על למעלה ממאה מיליון חברות בעולם.

גיידול – אפליקציית טיול עולמית עם הדרכות קוליות בעברית חינם

מתכננים נסיעה לחו"ל בחופשה הקרובה ? אפליקצית גיידול, פיתוח של המיזם הישראלי Guidol, תזהה היכן אתם ותציע הדרכות קוליות על המקום מהיבטים שונים, לבחירתכם.

2600 + פורטלים של נתונים פתוחים בעולם

מספר הארצות שפותחות לציבור את הנתונים שלהם ממשלתיים ואחרים גדל. למעלה מ- 200 מדינות ייחדו פורטלים רשמיים ואחרים לנתונים הפתוחים. בארה"ב בלבד כ- 500 פורטלים כאלה. היכן נוכל לאתר את כול המידע הזה?

Google Teacher Tribe Podcast

The Google Teacher Tribe Podcast הוא פודקאסט (מעין תוכנית רדיו שאפשר להירשם אליה כמנוי לעדכונים) שבועי שנועד לתת למורים רעיונות פרקטיים כיצד להשתמש בכלים של גוגל בכיתה, כולל טיפים וטריקים של גוגל ועדכונים חשובים.

אמינות התכנים ברשת – מידע למשתמשים

לאחרונה, וביתר שאת, לאחר מסע הבחירות האחרון בארה"ב והאשמות שהוטחו כלפי חברות טכנולוגיות על פרסומים מזויפים/שקריים שהתפרסמו בפלטפורמות שלהן, מסתמנת מגמה מצד מנועי החיפוש/ספקי המידע לספק מידע למשתמשים על אמינות התכנים ומידע איכותי ברשת.

Visipedia ואלגוריתם של בינה מלאכותית לזיהוי עצמים: ציפורים, עצים ועוד

Visipedia – Visual Encyclopedia – היא פרויקט משותף של מומחים בראיה ממוחשבת מ-Caltech ו- Cornell Tech. הפרויקט מתמקד בסיווג עצמים בתמונות.

מומחים לטרנדים טכנולוגיים 2017

בשעה ש-2016 מפנה מקומה לשנה החדשה, מומחים בתחום הטכנולוגי חוזים חידושים בתחום, שישפיעו על חיי היום יום שלנו בעתיד הלא כל כך רחוק..

אתר התנ"ך – משאב למידה פתוח – גוגל של התנ"ך

מעוניינים לדעת אם שם של מקום מסוים או של אדם מסוים אוזכר בתנ"ך והיכן – היום תוכלו למצוא זאת באתר התנ"ך. אתר התנ"ך שפותח במכללת הרצוג הושק ב- 14 ביוני 2016 והוא נמצא בשלבי הרצה. בבסיסו של האתר נמצא התנ"ך מנוקד עם טעמי המקרא , פרשנות ותרגומים (מבוסס על SEFARIA מאגר מתפתח ברישיון קוד פתוח של טקסטים בתחומי היהדות). האתר מבוסס גם על מאגר התכנים האקדמי והתורני מתקופת פעילותה הארוכה של המכללה האקדמית הרצוג ומהווה משאב למידה פתוח שכולל גם שיעורים לצפייה והאזנה, מאמרים, מערכי הוראה, קטעי ספרות ואמנות, מפה מקראית שמשלבת בין העת העתיקה לימינו – פילוח לפי תקופות היסטוריות ותצלומי אויר עדכניים מ-google maps ועוד. כפי שמצוין באתר: "האתגר שלנו באתר התנ"ך הוא לקחת ארבעים שנה של מחקר, ניסיון ויצירה, ולהנגיש אותם לקהל בעל ידע מגוון בתנך, תוך חידוש ויצירה מתמשכים, ובתוך כך להפוך את המורכב לפשוט". בטאב "לפתוח תנ"ך" שבאתר אפשר לדפדף בכול אחד מספרי התנ"ך לאחר שבוחרים את הפרק הרצוי מהספר, עם אפשרות לשלוט בגודל הפונט ובהצגת /הסתרת הניקוד או טעמי המקרא . קיימות באתר גם אופציות דפדוף נוספות על פי מאמרים, שיעורים ומפה מקראית. באתר יש גם אופציה לחיפוש עם אפשרויות סינון על פי אזכורים בתנך, מאמרים, שיעורים, מקומות וקצרים. מן הראוי לציין ש "כול פריטי המידע באתר מקושרים למיקום הרלוונטי בתנך , כך שמתוך כל פרק ופסוק בתנך אפשר להגיע לכול פריטי התוכן המתאימים ולהיפך". וברוח ווב 2.0 קיים גם איזור עריכה אישי לפיתוח עצמי של רעיונות והכנת שיעורים וכו' עם אפשרויות שמירה ושיתוף . כיום קיימים באתר שני מנשקים : עברית ואנגלית . בעתיד מתוכנן להוסיף מנשקים בשפות נוספות, מערכת ניווט GPS , סרטונים ועוד. מן הראוי לציין שהאתר זכה בתחרות השנתית לאתרי אינטרנט 2015 Webi Adwards (תחרות שנערכת זו השנה ה-11 על ידי קבוצת אנשים ומחשבים) בקטגוריה למידה מקוונת.

מקור: בלוג עולם המידע של ד"ר יפה אהרוני

57 כלים שימושיים ליזמים ולמשתמשים אחרים ברשת

יזמים , אנשי עסקים זקוקים לכלים לניהול, מעקב, שיווק ופרסום וכו'.

רשימה של 57 כלים שיכולים לסייע בכך התפרסמה ביוני 2015. הרשימה כוללת כלים יכולים לסייע ליזמים ואנשי עסקים בתחומי עבודתם השונים:

◾יעילות וארגון, כגון ניהול סיסמאות ואחסון בענן

◾מייל ותמיכה בלקוחות

◾גיוס עובדים – מיקור חוץ ועוזרים וירטואליים

◾כתיבת החומר הפרסומי

◾ניהול המדיה החברתית

◾עיצוב גרפי ומיתוג

◾תקשורת צוות

◾ניתוח סטטיסטי של הפעילות באתרtools4

◾ניהול קמפיין שיווקי בעזרת מייל

◾פיננסים וחישובי מס

◾תמונות חופשיות

◾פונטים

הכלים שימושיים ליזמים ולמשתמשים אחרים . חלק מהכלים חופשיים ברשת

מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב

Education and academic resources ורשימות נושאיות נוספות

Education and academic resources הוא בלוג נושאי שנועד לעקוב אחר מקורות אקדמיים בתחום החינוך בווב . האתר פותח ומתוחזק על ידי Marcus P. Zillman.

האתר כולל מקורות בתחום החינוך, הוראה מרחוק, כימיה, כלכלה , ספרים וכתבי עת, מתמטיקה וסטטיסטיקה, Moocs, עבודות גמר, מקורות בפילוסופיה, מדע וטכנולוגיה, מיומנויות למידה

רשימה נושאית זו היא רק אחת מיניי רבות של Marcus P. Zillman. כל הרשימות הנושאיות נמצאות ב- WhitePapers.us

הרשימות כוללות מקורות מידע רבים בנושאים מגוונים: מנועי חיפוש ומקורות מידע אקדמיים, בלוגים ואגרגטורים של חדשות, מודיעין עסקי, הרשת העמוקה, חיפוש מומחים ואנשים, מחשוב ענן, בריאות, כלכלה רשתות חברתיות ועוד.

מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב

עשרה כלים שיעזרו לכם לעבוד חכם יותר

היום אנו עדים להתפוצצות בתחום התוכנה והאפליקציות וקיימת תחושה שיש היום אפליקציה לכול דבר

במצב זה של אופציות מרובות, כתבה שהתפרסמה לאחרונה וכוללת רשימה מוארת של 10 כלים נבחרים לעבודה חכמה יותר, יכולה להיות שימושית.

על רשימת הכלים המומלצים בכתבה נמנים:

Boomerang booms – רכיב תוכנה של של gmail שמריץ מיילים בסדר זמנים שנקבע מראש

Box – פלטפורמה נוחה לניהול ושיתוף קבצים

Calendly – דרך נוחה לתכנון לוח הזמנים , ארגון פגישות וכו'

Attendify – אפליקציית "עשה זאת בעצמך" לאירועים וכנסים

LastPass – כלי לניהול סיסמאות

When I Work -אפליקציית לניהול לוח הזמנים של צוות עובדים – תזמון משמרות וכו'

ContentMarketer.io – כלי שיווקי לקידום פוסטים של בלוג

Themeforest – תבניות לאתרי בית ומצגות

UberConfrence -יישום שמסייע למעקב אחר כנסים

LeadPages – כלי נוח לייצור דפי נחיתה

מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב

מאגר סרטונים במגוון מקצועות לימוד

באתר של מכון דוידסון, האגף החינוכי של מכון ויצמן למדע, אפשר למצוא מאות סרטים בנושאים מדעיים שונים. חלק מהסרטונים הופקו על ידי המכון והיתר הם סרטונים אשר תורגמו לעברית.

את הסרטים ניתן למצוא גם באתר המכון כשהם מלווים במידע כתוב נוסף.

אוסף הדיסרטציות הדיגיטלי של אוניברסיטת פלורידה

הספריות באוניברסיטת פלורידה נמצאות בעיצומו של פרויקט להקמת אוסף דיגיטלי של דיסרטציות שנכתבו על ידי הסטודנטים לתואר שלישי בשנים 1934-2006. כיום הדיסרטציות מוגשות כעותק אלקטרוני, ודיסרטציות מהעבר שהוגשו בפורמט מודפס עוברות תהליך של דיגיטציה.

ראשיתו של הפרויקט בשנת 2008 ועד כה כ- 4900 דיסרטציות עברו תהליך של דיגיטציה. הפרויקט אמור להסתיים תוך שנתיים.

האוסף הנוכחי בן למעלה מ- 15000 פריטי מידע זמין בפורמט אלקטרונית במאגר המוסדי של אוניברסיטת פלורידה

באתר מגוון אפשרויות חיפוש: חיפוש בסיסי, חיפוש מתקדם עם מגוון אפשריות סינון , דפדוף , חיפוש בטקסט המלא , צפייה בכול פריטי המידע וצפייה בפריטים החדשים בלבד

מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב

כתיקונם -שיבושים מן הדוכן

דפי "כתיקונם" הם דפי לשון המיועדים להגברת המודעות לשיבושים רווחים בשפה העברית שנשמעו באולם המליאה והצעות לתיקונים ולהעשרת הלשון. דפי הלשון מתפרסמים בפורטל הכנסת ומופצים למנויים אחת לשבועיים בתקופת המושב.

כלים ליצירת מידע חזותי

האינפוגרפיקה – המחשה חזותית של מידע באמצעים שונים – הוא תחום מתפתח בשנים האחרונות. במסגרת זו פותחו הרבה כלים בתחום. . רשימה של כלים כאלה לייצוג גראפי של מידע ונתונים וגם לליווי אלמנטים גרפיים בהסברים טכסטואליים, רובם חופשיים, עם תיאור קצר על הפונקציונאליות של כול אחד מהכלים אפשר למצוא בפוסט שימושי שהתפרסם בראשית פברואר 2013.

חלק מהכלים הם כלים מבוססי ווב וחלקם הם יישומים שולחניים , רוב הכלים הם חופשיים ומשמשים ליצירת מידע חזותי לייצוג נתונים. ברשימה נכללים גם כלים לייצור וידאו ומצגות קול.

על הכלים נמנים:

Piktochart, Easel.ly, Infogr.am, Visual.ly, Tableau, OmniGraffle, Balsamiq , TimelineJS, Present.me

מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב

גוגל ושימור המורשת – פרויקט הדיגיטציה של מגילות ים המלח – מגילות ים המלח נגישות בצורה מקוונת

בחודש שעבר עלו לרשת חמש מגילות ים המלח במסגרת פרויקט דיגיטציה משותף של מוזיאון ישראל וחברת גוגל. חמש המגילות:

Great Isaiah Scroll, Temple Scroll, War Scroll , Community Rule Scroll, Commentary on the Habakkuk Scroll

חושפות את המשתמש לחיי החברה היהודית בישראל בתקופת הבית השני והן הראשונות במסגרת פרויקט דיגיטציה זה. .

באתר החדש של הפרויקט אפשר לראות את המגילות ברזולוציה גבוהה, לקרוא ולצפות בסרטוני וידאו שכוללים הסבר ורקע היסטורי של המגילות.

מן הראוי לציין שאין זה הפרויקט היחידי למען שימור המורשת והנגשתה דרך הרשת, בו שותפה חברת גוגל. פרויקט נוסף שעליו כתבתי בפוסט קודם הוא אוסף יד ושם. על פרויקטים נוספים ברוח זו שבהם מעורבת חברת גוגל , מטרתם והחזון אפשר ללמוד מדברי פרופ' יוסי מטיאס מנהל מרכז המחקר והפיתוח של גוגל בישראל

"The Dead Sea Scrolls Project with the Israel Museum enriches and preserves an important part of world heritage by making it accessible to all on the internet,Having been involved in similar projects in the past, including the Google Art Project, Yad Vashem Holocaust Collection, and the Prado Museum in Madrid, we have seen how people around the world can enhance their knowledge and understanding of key historical events by accessing documents and collections online. We hope one day to make all existing knowledge in historical archives and collections available to all, including putting additional Dead Sea Scroll documents online."

מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל אביב

פורטל ניהול הידע של ישראל

פורטל ניהול של ישראל הוקם על ידי עידו נמיר, ראש תחום ניהול ידע, בחברת ERGO ונועד לשמש את קהילת ניהול הידע בארץ. המטרה היא לפעול לשיתוף הידע בתחום ע"י חברי הקהילה עצמה ולכן טבעי היה שמפעל מידע זה נוצק במתכונת של וויקי. יש בפורטל קטגוריות מעניינות ( בראשית דרכן אך עם פוטנציאל חשוב) כגון : מקרי בוחן בארגונים, כלים טכנולוגיים, מאמרים, חלון לעולם, אנשים ואירועים . עץ הקטגוריות בפורטל ההולך ומתפתח מאורגן היטב מבחינה טכנולוגית ומידענית ועל כך ראויים מקימי הפורטל ויוזמיו למילה טובה. כמובן, שיש לבחון מפעל שיתופי זה בעוד שנתיים ולראות אם אכן יש לו המשכיות , אך כרגע מגיעה לו ברכת הדרך.

Faculty of 1000 Medicine

Faculty of 1000 Medicine הוא מרכז מידע רפואי המלקט ובוחר את המאמרים והמחקרים הרפואיים המעניינים ושימושיים ביותר לאנשי המקצוע ברפואה . השירות המידעני האיכותי מבוססת על קריאת ביקורת והמלצות של 2500 חוקרים ומומחים לרפואה. מרכז המידע הוקם בסוף 2005 בבריטניה ע"י המו"ל וגורם המידע BioMed Central, המפעיל שירות דומה לחוקרים ואנשי אקדמיה בביולוגיה . השירות מאורגן ומחולק ל-18 תחומי דעת עיקריים ברפואה (18 faculties ) אשר כל אחד מהם כולל יועצים רפואיים משלו.

Conntoea – כלי ליצירת מאגר רפרנס לחוקרים, ולמדענים

כלי ממוחשב של מסד נתונים לניהול פריטי מידע וסימניות אתרים באינטרנט. מסד נתונים ממוחשב המאפשר בקלות להקים מאגרי מידע פרטני למדענים, חוקרים, אנשי חינוך ומומחים המעוניינים לנהל את מאגר הקישורים המקצועי שלהם באופן מושכל. לכל פריט מידע וקישור ניתן לפתח כרטיס מידע המכיל, כותר/TITLE , קישור, תיאור והערות. המאגר מאוחסן באינטרנט וניתן להפנות אליו עמיתים למקצוע או גורמים אחרים עפ"י כתובת האינטרנט שהמערכת מנפיקה לכל בעל מאגר.

לכל פריט מידע או קישור ניתן להגדיר מילות מפתח או תגי נושא . כאשר נכנסים למאגר ניתן לראות את כל המידע מאורגן על פי מילות מפתח. ניתן לחפש על פי כל סוגי המידע במאגר. ניתן גם להגדיר כרטיסי מידע בעברית ומילות מפתח בעברית. המאגר פשוט מאד לתחזוקה ולניהול. ניתן גם ליצור ערוץ עדכון של RSS המודיע למשתמשים המאגר על כל תוספת של פריט מידע . יש אמנם עוד יישומים באינטרנט לניהול מאגרי קישורים ומאגרי פריטי מידע אך יישום זה הנו היעיל והידידותי ביותר מביניהם.

חוות דעת מקצועית (http://www.ajaxlines.com/ajax/stuff/article/connotea.php)

דוגמה לאב-טיפוס של מאגר בעברית (http://www.connotea.org/user/brookdale)

מה מפריע למשתמשי אינטרנט?

סקר שנערך ביולי 2005 בקרב 2500 משתמשי אינטרנט ע"י חברת המחקר TNS מצא יותר ויותר משתמשים נוטשים אתרי אינטרנט בגלל הגורמים המפריעים הבאים:

גורם מס' 1 ( 93% ) : מודעות פרסומת קופצות

גורם מס' 2 ( 89% ) : הצורך להתקין תוכנות נוספות לצורך הגלישה באתר

גורם מס' 3 ( 68% ) : קישורים לא פעילים (dead links ) .

גורם מס' 4 : ( 84% ) : ניווט מבלבל

גורם מס' 5 : ( 83% ) : הצורך להירשם מראש כדי להגיע לדפי המידע

גורם מס' 6 : ( 83% ) : דפי מידע הנטענים לאט מדי

גורם מס' 7 : ( 80% ) : מנוע חיפוש לא יעיל באתר

מתברר עוד כי לביקורת של הגולשים יש השפעה מצטברת ההולכת ומתרחבת . עורכי הסקר מציינים כי 71% מהגולשים הלא מרוצים יעבירו את אי שביעות רצונם הלאה לחברים ולאנשים שהם עובדים איתם .

גוגל ושימור המורשת – פרויקט הדיגיטציה של מגילות ים המלח – מגילות ים המלח נגישות בצורה מקוונת

בחודש שעבר עלו לרשת חמש מגילות ים המלח במסגרת פרויקט דיגיטציה משותף של מוזיאון ישראל וחברת גוגל. חמש המגילות:

Great Isaiah Scroll, Temple Scroll, War Scroll , Community Rule Scroll, Commentary on the Habakkuk Scroll

חושפות את המשתמש לחיי החברה היהודית בישראל בתקופת הבית השני והן הראשונות במסגרת פרויקט דיגיטציה זה. .

באתר החדש של הפרויקט אפשר לראות את המגילות ברזולוציה גבוהה, לקרוא ולצפות בסרטוני וידאו שכוללים הסבר ורקע היסטורי של המגילות.

מן הראוי לציין שאין זה הפרויקט היחידי למען שימור המורשת והנגשתה דרך הרשת, בו שותפה חברת גוגל. פרויקט נוסף שעליו כתבתי בפוסט קודם הוא אוסף יד ושם. על פרויקטים נוספים ברוח זו שבהם מעורבת חברת גוגל , מטרתם והחזון אפשר ללמוד מדברי פרופ' יוסי מטיאס מנהל מרכז המחקר והפיתוח של גוגל בישראל

"The Dead Sea Scrolls Project with the Israel Museum enriches and preserves an important part of world heritage by making it accessible to all on the internet,Having been involved in similar projects in the past, including the Google Art Project, Yad Vashem Holocaust Collection, and the Prado Museum in Madrid, we have seen how people around the world can enhance their knowledge and understanding of key historical events by accessing documents and collections online. We hope one day to make all existing knowledge in historical archives and collections available to all, including putting additional Dead Sea Scroll documents online."

מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל אביב

גוגל ושימור המורשת – פרויקט הדיגיטציה של מגילות ים המלח – מגילות ים המלח נגישות בצורה מקוונת

בחודש שעבר עלו לרשת חמש מגילות ים המלח במסגרת פרויקט דיגיטציה משותף של מוזיאון ישראל וחברת גוגל. חמש המגילות:

Great Isaiah Scroll, Temple Scroll, War Scroll , Community Rule Scroll, Commentary on the Habakkuk Scroll

חושפות את המשתמש לחיי החברה היהודית בישראל בתקופת הבית השני והן הראשונות במסגרת פרויקט דיגיטציה זה. .

באתר החדש של הפרויקט אפשר לראות את המגילות ברזולוציה גבוהה, לקרוא ולצפות בסרטוני וידאו שכוללים הסבר ורקע היסטורי של המגילות.

מן הראוי לציין שאין זה הפרויקט היחידי למען שימור המורשת והנגשתה דרך הרשת, בו שותפה חברת גוגל. פרויקט נוסף שעליו כתבתי בפוסט קודם הוא אוסף יד ושם. על פרויקטים נוספים ברוח זו שבהם מעורבת חברת גוגל , מטרתם והחזון אפשר ללמוד מדברי פרופ' יוסי מטיאס מנהל מרכז המחקר והפיתוח של גוגל בישראל

"The Dead Sea Scrolls Project with the Israel Museum enriches and preserves an important part of world heritage by making it accessible to all on the internet,Having been involved in similar projects in the past, including the Google Art Project, Yad Vashem Holocaust Collection, and the Prado Museum in Madrid, we have seen how people around the world can enhance their knowledge and understanding of key historical events by accessing documents and collections online. We hope one day to make all existing knowledge in historical archives and collections available to all, including putting additional Dead Sea Scroll documents online."

מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל אביב

אתר ממשלתי חדש – התקציב הפתוח

אתר ממשלתי חדש , מאפשר לעקוב אחר התפתחותם של סעיפים שונים בתקציב המדינה על ציר הזמן. כך ניתן לגלות בקלות רבה בכמה גדל סעיף מסוים לאורך השנים, הן בכמות הכסף שהוקצבה לו והן בחלקו היחסי בתקציב המדינה.

בחזון של היוזמים – האתר מיועד לכל אזרח שמתעניין במה שקורה סביבו, או רוצה להיות מעורב בנושאים בוערים, ומאפשר להיכנס לאתר ולהיחשף למידע בשלמותו ללא אמצעי תיווך של הממשלה והתקשורת. כמו כן עיתונאים יקבלו כלי נוח ומאורגן יותר למציאת מידע עדכני ומידע ארכיוני. וכמובן השרים וחברי הכנסת שמצביעים על התקציב, יוכלו לגלוש באתר ולקבל בצורה נוחה ויזואלית מידע מפורט על מה הם מצביעים.

האתר הוקם ידי אזרחים ועמותות פרטיים בהתנדבות מלאה, ובתמיכה של המשרד המופקד על שיפור השירות הממשלתי לציבור בראשותו של השר מיכאל איתן.

מאחר שמדובר בפרויקט ניסיוני שפותח בהתנדבות, בשלב הזה אפשרויות החיפוש מצומצמות מאוד, לא כל המידע שם במלואו, ואי אפשר לבצע חיתוכים מתוחכמים יותר.

אתר חדש להיסטוריה ומורשת חיל האויר

אתר חדש שעלה לרשת – הספרייה הדיגיטאלית להיסטוריה ומורשת חיל האויר, נועד לקרב את הציבור הרחב ואת בני הנוער בפרט להיסטוריה ולמורשת חיל האוויר הישראלי.

האתר כולל מאות פרסומים בתמליל מלא אותם ניתן להוריד למחשב או לקורא אלקטרוני ללא תשלום. באתר כ 40.000 עמודים והוא מתעדכן בספרים וסרטים חדשים באופן שוטף.

בין הפרסומים: ספרי היסטוריה רשמיים של חיל האויר, ספרי זיכרונות של יוצאי חיל האויר, ספרים שונים על חיל האויר, ביטאוני חיל אויר ישנים מ 1948 עד 1997 , סרט על טיסת מעבורת החלל קולומביה בה השתתף אילן רמון ז"ל, ועוד.

האתר הוקם על ידי מרכז המידע של מכון פישר למחקר אסטרטגי אויר וחלל.

הארכיון הגדול של יד ושם עולה לענן של גוגל

יד ושם וגוגל השיקו בשבוע האחרון פלטפורמה חדשה שמטרתה היא להנגיש את הארכיון של יד ושם לכלל הציבור.

בצעד ראשון זה של העלאת הארכיון של יד ושם לענן של גוגל הועברו כבר 130 אלף תמונות. חלקן עברו דיגיטציה ותיוג. כמו כן נוספו יכולות חיפוש נוספות לתמונות כולל יכולת לזהות כיתובים בתמונות באמצעות טכנולוגית OCR .

משמעות הפרויקט מבחינת המשתמשים הוא נגישות לפריטים בארכיון של יד ושם באמצעות חיפוש רגיל בגוגל ,חיפוש בארכיון באתר של יד ושם ,ואפשרות לצפות בעדויות מוקלטות של ניצולים באתר יוטיוב ששייך לגוגל.

מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב

עיתון "מעריב" התווסף לאתר עיתונות יהודית היסטורית

מעריב, מהחשובים שבעיתונים היומיים של ישראל בעבר ובהווה, התווסף למאגר עיתונות יהודית הסטורית. למי שלא מכיר המאגר מכיל עיתונים יהודיים אשר התפרסמו בעבר בשפות, במדינות ובתקופות שונות. הגרסאות האלקטרוניות של העיתונים מאפשרות צפייה במראם המקורי וחיפוש בכל המלל שפורסם בעיתון לאורך שנות הופעתו.

זהו העיתון השני במאגר 'עיתונות יהודית היסטורית' שהוא עיתון פעיל, וממשיך להתפרסם בימים אלה (העיתון הראשון הוא ה-Palestine Post, ששינה את שמו ל-Jerusalem Post ב-1950).

בשלב זה הועלו לאתר שני העשורים הראשונים של העיתון (1948-1968) עם כמה חודשים חסרים המושלמים בימים אלה. נכון לעכשיו 74,558 מעמודי מעריב זמינים באתר מה שהופך את העיתון לשני בגודלו (מבחינת מספר עמודים) לאחר "דבר".

זהו העיתון ה-19 המתווסף לאתר, והעיתון העשירי בעברית.

מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב

Scivee – המדע בוידאו

Scivee הוא אתר חופשי שמאפשר לחוקרים להעלות ולשתף קובצי וידאו של מחקריהם.

האתר מאפשר דפדוף וחיפוש.

אפשר לדפדף על פי למעלה מ- 50 קטגוריות נושאיות רובן בתחום הביו רפואי, ועל פי קהל יעד.

ליד כל אחת מהקטגוריות הנושאיות מצוין מספר הפריטים באתה קטגוריה. כך למשל , נכון להיום בביולוגיה 1196 פריטים, בחינוך – 742 , במדעי המחשב – 563, בכימיה – 461 והרבה מצגות בקטגוריות אחרות.

אפשר לחפש באתר ולהגביל את החיפוש על פי נושא, קהל יעד, סוג חומר, זמן העלאה לאתר, חומר שנצפה ביותר, וסוג חומר. בנוסף לקובצי הוידאו אפשר לחפש גם בחומרים נוספים כולל כתבי עת חופשיים.

החיפוש באתר וצפייה במצגות אינו מחייב הרשמה. העלאת חומרים לאתר וקשר עם עמיתים בתחום מותנים בהרשמה חופשית באתר.

מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב

הערוץ האקדמי – מהמסך הקטן למסך הקטנטן

הערוץ האקדמי שם לו למטרה להביא את ההשכלה הגבוהה לכלל הציבור, ופועל ללא מטרת רווח. הוא נוסד על ידי אוניברסיטת חיפה בשיתוף עם האוניברסיטה העברית, הטכניון, אוניברסיטת בר-אילן והאוניברסיטה הפתוחה. בעבר התכניות שודרו במסגרת ערוץ הכבלים ולאחר מכן הערוץ פעל כערוץ עצמאי ב- HOT .

היום התוכניות מועברות דרך האינטרנט בכתובת :actv.haifa.ac.il ומשודרות גם בערוצים אחרים.

התכנים בערוץ האקדמי כוללים :

  • הרצאות – הרצאות שמוקלטות במיוחד באולפן הערוץ והרצאות מכנסים אקדמיים שמשודרות בערוץ לאחר עריכה.
  • שיח אולפן – דיון בין מומחים בנושאים שונים
  • ראיונות עם חוקרים בנושא מחקרים חדשים.

התוכניות באתר מסווגות על פי קטגוריות נושאיות:

חברה, מדע ורפואה, בטחון ומדינה, תרבות ואמנות, כלכלה ומשפט, יומן אקדמי ואקדמי פלוס . יש באתר גם מנוע חיפוש דרכו אפשר לאתר תוכניות על פי מלות חיפוש. על פי נתונים שהתפרסמו בספר הכנס מחצית מהצופים בערוץ האקדמי מרוצים במידה רבה עד רבה מאוד מהתכנים המשודרים.

מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב

האקדמיה ללשון עברית מתפשטת ברשת

אתר חדש לאקדמיה ללשון העברית עלה בימים האחרונים לאינטרנט לתקופת הרצה.

מעתה נוכל לא רק לבדוק ברשת מה פסק המוסד העליון ללשון העברית בעניין דקדוק, כתיב ומינוח, אלא גם להשפיע על עיצוב השפה והתפתחותה.

באתרה החדש, האקדמיה מבקשת מן המבקרים לשתף אותה בדעותיהם ובהעדפותיהם הלשוניות.

לדברי מנכ"לית האקדמיה, טלי בן יהודה, "המטרה שלנו לעשות את האתר הזה למרכז מידע גדול בהיקפו ואתר מוסמך מבחינת התשובות והחומר שמובאים בו".

מן האקדמיה נמסר כי היא "תלך ותעשיר את תוכני האתר, להנאת הגולשים ולתועלתם. בעמוד הבית יש תצוגה מתחלפת של מאמרים בענייני לשון, תעודות היסטוריות ומילים חדשות. האתר יכלול בעתיד גם חנות ספרים מקוונת וספרייה אלקטרונית של פרסומי האקדמיה ועוד".

מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב

מידע ממשלתי גם באתר b144 של בזק

אתר b144 של בזק מרחיב את שירותיו, ומעתה מתווסף למאגר המודיעין הפרטי והעסקי של בזק גם מאגר מידע הכולל את כל משרדי הממשלה. מדובר במאגר היחיד בארץ המרכז מידע נגיש לציבור על כל משרדי הממשלה תחת קורת גג אחת. השירות החדש, פרי יוזמתו של מיכאל איתן, השר הממונה על שיפור השירות הממשלתי לציבור, יאפשר לציבור הגולשים לאתר פרטים לגבי כל משרד ורשות ממשלתית לרבות כתובת, טלפון ושעות קבלת קהל בכל אחד מהסניפים. האתר אף מאפשר הורדת טפסים רלוונטיים של כל משרד ממשלתי, כדוגמת שינוי כתובת, אגרות, רישוי וכדומה.

מקור: צמתי מידע

DART-Europe – פורטל התזות האלקטרוניות של אירופה

פורטל זה הינו פרי שיתוף פעולה של ספריות מחקר וקונסורציום של ספריות למען שיפור גישה חופשית גלובלית לתזות ולדיסרטציות של אירופה.

התזות בטקסט מלא נגישות לכול בגישה חופשית.

DART-Europe כולל מידע ביבליוגרפי על כל אחת מהתזות בהתאם למקור, וקישור לעותק/ים אלקטרוני/ים שלה. מידע-העל נאסף בפורמט של OAI Dublin Core תוך שימוש בפרוטוקול OAI-PMH .

בפורטל מנשק חיפוש בסיסי ומתקדם שמאפשר את הגבלת החיפוש על פי מחבר, כותר, תיאור, תאריך, אוסף, מוסד, שפה ומדינה.

קיימת גם אופציה לדפדוף על פי מחבר, מוסד, אוסף, מדינה, ושנה – משנת 1597 ועד היום.

ההיסטוריה של החיפושים בפורטל נשמרת כל זמן שלא סוגרים את הדפדפן.

מחברים שמבקשים להוסיף את מידע-העל של מחקריהם לפורטל נדרשים לעשות זאת דרך ספריית האוניברסיטה שלהם.

מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב

פורטל משפטי חדש

קבוצת "דפי זהב" השיקה לאחרונה פורטל תוכן משפטי בשם "משפטי" . הפורטל הוקם בהשקעה של 900 אלף שקל. באתר יוכלו הגולשים לקבל ייעוץ משפטי במגוון רחב של נושאים, כגון עבודה ופנסיה, משפחה, מקרקעין, נזיקין, רשלנות רפואית ותביעות ייצוגיות. באתר יפורסמו תכנים שייכתבו על-ידי צוות מומחי האתר ופסיקה מעניינת. האתר כולל מאגר של כל עורכי הדין בארץ, הניתן לסינון לפי תחום התמחות ואזור, לצד סיפורי הצלחה שיסייעו לגולשים בבחירתם.

מקור: דה מרקר

DocJax – מנוע חיפוש ייעודי למסמכים בווב החופשי

מנוע חיפוש שנמצא עדיין בגרסת ביתא לחיפוש מסמכים בווב החופשי . מחפש מסמכים בפורמטים: DOC, PDF, XLS, PPT עם אופציה להורדת המסמכים.

בתוצאות החיפוש מתקבלת רשימה אחת עם כל הקבצים . יש אפשרות לעדן את תוצאות החיפוש על פי סוג אחד של מסמכים.

מאפיין מיוחד שיש למנוע היא האופציה לראות את המסמך לפני שמורידים אותו . ליד כל אחת מתוצאות החיפוש צלם לציון הפורמט של המסמך .המנוע כולל כמה מאפיינים של ווב 2.0 כגון: אפשרות לציין חוות דעת חיובית של המשתמש על התוצאה על ידי לחיצה על הכפתור "love it", דפדוף בענני תגיות, אפשרות לראות את החיפושים האחרונים שנעשו במנוע, חיפושים פופולריים ביותר ועוד..

האפשרות לחפש את כל סוגי המסמכים בו זמנית והאופציה לצפייה מוקדמת במסמך מהווים יתרון על פניי חיפוש קבצים בגוגל או ביאהו . טכנולוגית AJAX בא משתמש המנוע תורמת לידידותיות השימוש בו והיא כנראה העניקה לו את שמו.

מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב

citations-gadget של גוגל סקולר

גאדג'ט נחמד של גוגל סקולר מאפשר להזין שם של מחבר מסוים ולקבל מידע על מספר הציטוטים שלהם זכו עבודותיו, מספר הפרסומים שלו וה- h-index שלו. אפשר גם לראות את הפרסומים.

באתר הפרויקט אפשר לקרוא על אופן פעולתו והתקנתו של הגאדג'ט. מאתר הפרויקט אפשר בקליק אחד להוסיף את הגאדג'ט ל- IGoogle.

על פי מה שכתוב באתר לגאדג'ט זה מספר מגבלות – גוגל מגביל את מספר הפרסומים ל- 1000 ואת מספר עמודי html לפרסום מהם מופק המידע ל- 10 עמודים לפרסום..

לאחרונה התפרסמה ביקורת על השימוש בגוגל סקולר בכלל ככלי למדידת ציטוטים והערכת חוקרים. כדאי להתחשב גם בכך, אבל לזכור שלצד החסרונות יש גם יתרונות, ולכל אחד מהכלים Web of Science וגוגל סקולר יתרונות וחסרונות בהקשר זה.

מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב

שירותים חופשיים מקוונים לדפי תוכן של כתבי עת מדעיים

My favorite journals הינו שירות לדפי תוכן שמאפשר לראות את דפי התוכן המעודכנים של 10612 כתבי עת בתחומי דעת שונים: מדעי החיים, כימיה, מדעי המחשב, הנדסה, מתמטיקה, רפואה, סיעוד, פסיכולוגיה, מדעי החברה, אומנויות ומדעי הרוח ועוד.

האתר מאפשר דפדוף על פי קטגוריות ועל פי רשימה אלפביתית. אפשר גם לחפש על פי מילה מהכותר. מנשק התוצאות ויזואלי – הכריכות של כתבי העת מוצגות למשתמש וכאשר מקליקים על כתב עת מסוים, כתב העת מתווסף לרשימת המועדפים של המשתמש "My favorite journals"

לאחר מכן מתוך "My favorite journals" אפשר לראות את דפי התוכן של הגיליון האחרון של כל אחד מכתבי העת. התוצאות כוללות גם קישור לאתר המו"ל של כל אחד מהמאמרים וקישור ל- Scopus Preview שם אפשר לראות פרטים ביבליוגרפיים של המאמר, כולל תקציר. הגישה לטקסט המלא מותנית במצב המנויים של כל משתמש/מוסד.

אלה המעוניינים בדפי תוכן בתחום הביו-רפואי יכולים להיעזר באתר נוסף Scifeed (http://www.scifeeds.com/)  , אשר מאפשר לראות את דפי התוכן המעודכנים של למעלה מ-100 כתבי עת במדעי החיים ורפואה. אפשר לדפדף על פי קטגוריה, על פי רשימה אלפביתית של כתבי העת ועל פי רשימת כתבי עת פופולריים, ולראות את דפי התוכן המעודכנים ביותר, כולל תקצירים של המאמרים. אפשר גם לחפש בתכנים של דפי התוכן. הגישה לטקסט המלא מותנית במנוי אישי/מוסדי .

הרשמה חינמית לאתר מאפשרת השתתפות פעילה כגון: שמירת מאמרים ברשימת קריאה נגישה מכל מחשב, הוספת הערות למאמרים ודפדוף ברשימות קריאה של משתמשים אחרים.

מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב

קריירה מחקרית מצליחה – כיצד?

חוקרים מתחילים שמעוניינים בקריירה מחקרית יוכלו להיעזר במדריך חופשי בן 44 עמודים שפרסמה לאחרונה Elsevier בשם :

Charting a Course for a Successful Research Career

A Guide for Early Career Researchers

המדריך מבוסס על ניסיונו המחקרי העשיר של המחבר Professor Alan M Johnson ומהווה למעשה מדריך כללי לקבלת החלטות שעימן מתמודדים לרוב חוקרים מתחילים כגון: בחירת תחום מחקר, שיתוף פעולה בתחום המחקר, אתיקה, היכן לפרסם, כיצד להכין בקשה למענקים, שיתוף פעולה באקדמיה, השתתפות בכנסים, בקשת עבודה או קידום ועוד..

מן הראוי לציין, שאחד הנושאים החיוניים לחוקרים, כפי שצוין גם במדריך שהוזכר לעיל, הוא למצוא עמיתים ושותפים למחקר ולעקוב אחר התפתחויות בתחום המחקר. זאת יוכלו החוקרים לעשות בעידן ה-Web 2.0 גם באמצעות רשתות חברתיות ייעודיות לחוקרים.

דוגמה לרשת כזו היא Academia.edu.

בה יכולים החוקרים:

  • למצוא עמיתים מתחומי מחקר דומים
  • לעקוב אחר התפתחויות אחרונות בתחום המחקר שלהם
  • ליצור דף פרופיל אקדמי שיכלול את תחומי העניין ופרסומים שלהם

רשתות חברתיות ייעודיות לקהילה האקדמית בעלות פונקציונליות דומה הן:

Labmeeting, ResearchGate, ResearchID,Ologeez

מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב

Pubget – מנוע חיפוש ביו-רפואי מסוג אחר – לא עוד קישורים לאתרי הקבצים, אלא קבצי ה-pdf עצמם

לעתים כאשר מחפשים במאגרי מידע , החלק המסובך יותר מבחינת המשתמש הוא להגיע לקובצי הטקסט המלא. הקישורים ממאגרי המידע מובילים בדרך כלל לאתרי המו"לים או כתבי העת ולכל אחד מהם מנשק שונה, והמשתמש "מבזבז" לא מעט זמן כדי להגיע בסופו של דבר לטקסט המלא.

מצב זה, וההכרה בצורך למצוא לכך פתרון, היה המניע לפיתוחו של Pubget.

החיפוש ב- Pubget זהה לחיפוש ב-Pubmed אלא שבמקום קישורים לאתרי המו"לים וכתבי העת בהם מצויים קובצי הטקסט המלא, התוצאות הם קובצי ה- pdf עצמם.

האינדקס של Pubget כולל נכון להיום למעלה מ-20 מיליון מסמכים במדעי החיים. כולל התכנים של Pubget .Pubmed יודע לזהות את המיקום של קובצי ה- PDF בכל כתבי העת, והוא כולל מידע על המנויים של כל אחת מהספריות , אשר מספקות לו מידע זה.

השירות הבסיסי של Pubget הוא חופשי. בקרוב על פי מה שמוצהר באתר יהיו שירותים נוספים בתשלום, שיהוו חלק מרווחי המנוע.

אשר לאופן החיפוש אפשר להשתמש בתגיות החיפוש של Pubmed כדי להגביל את החיפוש למחבר, לסוג מסוים של חומר וכו'. פרטים על כך אפשר למצוא במסך העזרה באתר.

מנוע זה מצטרף לשורה של יישומים שפותחו במטרה לאפשר חיפוש יעיל יותר ב-Pubmed.

מקור : בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב

מרכז מידע יעיל על מזג אוויר

Weather Underground הוא מרכז מידע ותיק למדי, אבל עכשיו, כשמתקרבת לה עונת הנסיעות והחמסינים – עשוי לשמש כמקור לתקווה לחובבי מזג האוויר. במרכז המידע העשיר הזה תמצאו כל מה שאי פעם חלמתם לדעת על מזג אוויר, טמפרטורות, מטראולוגיה ואקלים בכל פינה בעולם. כל המידע הזה זמין גם למשתמשי סלולר ויש גם ממשק עברי. באתר יש אפשרויות למצוא ערים ספציפיות ולשמור אותם כתגיות או סימניות במקום מרכזי באתר וכל פעם שתחזרו לדפדף באתר תוכלו למצוא את המידע על פי החתך שבחרתם ותייגתם מראש. אפשר לחזור ולערוך את הסימניות שלכם באתר והן תמיד יהיה במקום ברור ומזוהה מיידית.

מפרסם: מערכת YNET

EThOS – מאגר התזות המאוחד של האוניברסיטאות באנגליה, פתוח לכל

מאגר מאוחד של התזות של האוניברסיטאות באנגליה, שמתופעל על ידי British Libray, פתוח עתה לכל. נכון להיום, המאגר כולל למעלה מ-250,000 רשומות. המאגר מתעדכן על בסיס שבועי. במקרים מסוימים של תזות מוזמנות, העדכון הוא על בסיס יומי. יש במאגר הרבה תזות דיגיטליות אשר ניתנות להורדה מיידית, לשימוש אישי בלבד, ומספרן הולך וגדל. חיפוש במאגר אינו מחייב הרשמה. לעומת זאת כדי להוריד תזה או להזמין תזה יש להירשם. EThOS מאפשר גישה לתזות דרך כל הערוצים האפשריים. לעיתים כאשר התזה המבוקשת אינה מופיעה במאגר, יש קישור למאגר המוסדי בו היא זמינה.

רוב המוסדות שנוטלים חלק במאגר תומכים בגישה חופשית, והמימון הכרוך בדיגיטציה של התזות ממומן על ידם. לעומת זאת המשתמש נדרש לשלם עבור הוצאות הדיגיטציה של תזות של מוסדות שאינם תומכים בגישה חופשית.

מנשק החיפוש מאפשר להגביל את החיפוש לתזות שזמינות להורדה מיידית. תוצאות החיפוש כוללות פריטים ביבליוגרפיים מלאים, ולאחר מילוי טופס פרטים אישיים, שכולל מספר שדות חובה: שם מלא, כתובת וארץ, שם משתמש וסיסמה, מקבלים טופס עם פריטי ההזמנה, שכולל גם עלויות. לאחר אישור ההזמנה, אם התזה זמינה להורדה מיידית, מקבלים את הקובץ עם הטקסט המלא של התזה.

ואצלנו בארץ – האוניברסיטה העברית מצטרפת לפרויקט העולמי שמפרסם תזות אלקטרוניות. במסגרת זו ניתן למצוא עבודות דוקטורט בקטלוג הספרייה (http://aleph520.huji.ac.il/F?func=find-b-0&local_base=huj01&con_lng=heb).  העבודות נגישות לכל משתמשי האינטרנט באופן חופשי או למשתמשי האוניברסיטה העברית בלבד, וזאת לפי בקשתם. בחיפוש בסיסי יש צורך לבחור בשדה "בחר קטלוג" בתזות אלקטרוניות.

GLIN – מאגר המסמכים המשפטיים הבינלאומי

GLIN הוא מאגר המסמכים המשפטיים, התקנות והחוקים הבינלאומי הנחשב כמאגר מידע ציבורי מקיף בעולם . עשרות מדינות ( מעל 50 מדינות ) תרמו למאגר GLIN מסמכים משפטיים, הסכמים, חוקים ותקנות. מרבית המסמכים המשפטיים הם מסמכים מלאים שנכתבו בשפתם המקורית. לכל מסמך משפטי יש תקציר באנגלית ומילות מפתח שנבחרו מתוך רשימת תארנים מרכזית. ניתן לחפש במאגר GLIN ללא סיסמא ולא שם משתמש ולהוריד מסמכים משפטיים שנמצאו . ניתן גם להוסיף פרמטרים שונים למיקוד ולסינון החיפוש ע"י הקשה על More search options.

מקור: "צמתי מידע"

חיפוש פטנטים באתר החדש של רשות הפטנטים

חיפוש פטנטים באתר החדש של רשות הפטנטים

רשות הפטנטים השיקה אתר חדש, המאפשר לבצע חיפוש במאגר הפטנטים שהוגשו בישראל. האתר כולל מנגנון חיפוש מפולח יעיל למדי (שעובד אפילו בדפדפנים שאינם אינטרנט אקספלורר), המציג את תקציר הפטנט, שרטוטים ועוד מידע רלוונטי, וכן מאפשר להדפיס או לשמור מסמכים אודות בקשות לפטנטים. מאגר רשות הפטנטים מכיל מידע עדכני על פטנטים שהוגשו בישראל ומאפשר ביצוע חיפוש במאגר באמצעות מאפיינים שונים. המידע הקיים באתר כולל נתונים ביבליוגרפים בהתאם למצב הפרסום של בקשת הפטנט ואפשרות לצפיה בנסח הפטנט ולהפקת תדפיס הנסח.

מנוע חיפוש לספרים יד שניה

מציאת ספרים נדירים הינה חוויה מהנה, כאשר אנחנו מוצאים ספר נדיר שאין אותו לאף אחד או ספר שאהבנו לקרוא בילדות ואנחנו נהנים להזכר בסיפור מחדש ולצרף את הספר לאוסף הספרים שלנו. לאחרונה פותח בישראל מנוע חיפוש מותאם ( מבוסס גוגל ) לאיתור ספרים יד שנייה . מדובר על מנוע חיפוש לספרים יד שניה מרכז תוצאות חיפוש של ספרים משומשים מאתרים למכירה ורכישה של ספרי יד שניה מובילים באינטרנט לנוחיותכם.

קולומבוס – מנוע חיפוש למסלולי נסיעה בעולם

קולומבוס הוא מנוע חיפוש לטיפים ומסלולי נסיעה בעולם. מנוע החיפוש מבוסס על טכנולוגיה של גוגל ומציג תוצאות משופרות המותאמות לחיפוש מידע תיירותי. ניתן גם למקד את התוצאות ולסנן מופעים בלתי רלבנטיים ע"י הגבלה לשדה הכותר ( TITLE ).

שירות תוכן עניינים חדש לכתבי-עת אקדמיים – חופשי ברשת

TicToc – Journal Tables of Contents הוא שירות תוכן עניינים חדש חופשי ברשת, המספק גישה לדפי תוכן עניינים של כ-11,000 כ"ע אקדמיים (של יותר מ-400 מו"לים) גישת טקסט מלא למאמרים מתאפשרת בשלב זה לכ- 293,961 מאמרים (וזאת במידה ולספריה יש מנוי לכ"ע או שהוא מתפרסם בגישה חופשית)

אפשרויות החיפוש במאגר כוללות חיפוש ע"פ כותר כתב-העת, נושא או מו"ל, ניתן לשמור כותרים במרחב אישי ולקבל הודעה בכל פעם שיצאה לאור חוברת חדשה (גם באמצעות התראת RSS)

ספר השנה של האומות המאוחדות 1946-2005

ארגון האומות המאוחדות מאפשר גישה חופשית ל- Yearbook of the United Nations מאז 1946 מפרסם האו”ם מידי שנה שנתון הידוע כ-Yearbook ובו סיכום הפעילות השנתית של האו”ם מסודר על פי נושאים ובתוספת של נספחים חשובים. זהו מקור חשוב למציאת מידע עדכני ומקיף לגבי מוסד האו”ם, חבריו וכל הפעילויות ההומניטריות שנעשות על ידו ברחבי העולם. במשך עשרות שנים “ספר השנה” היה מצוי רק בדפוס (כל הכרכים נמצאים בספרייה למשפטים ומספר בודד של כרכים בספרייה המרכזית). לאחרונה העביר האו”ם את כל 59 הכרכים מ-1946-2005 לגירסה מקוונת. מי שיכנס לאתר יוכל לבחור באופציה של עיון בכל כרך בנפרד, כשבתוך כל כרך ניתן לדפדף בפרקים.  הפרקים כוללים בדרך כלל סעיפים הנוגעים לשאלות בנושאי: פוליטיקה וביטחון, כלכלה וחברה וכן שאלות משפטיות. ישנה התייחסות מיוחדת לנושאים כמו: בריאות, מזון ותזונה, נשים וחינוך.  מי שמתעניין בנושא מסוים יוכל לבצע חיפוש בכל כרך בנפרד או בכל הכרכים יחד. אופציות אחרות לחיפוש כוללות שימוש בשפה חופשית או חיפוש מורכב באמצעות ה-”Power Search”. כל המידע הוא בפורמט PDF. קיימת באתר אופציה ל”שיתוף”. משתמשים יכולים לשתף אחרים בתוצאות החיפוש באמצעות Digg, Google פייסבוק ושאר אתרי רשת חברתית פופולריים. הכרכים הבאים שיפורסמו ימשיכו להתפרסם גם בדפוס וגם אונליין. הגישה לאתר חופשית ומיועדת לסטודנטים וחוקרים.

Wayback Machine – אתר הארכיון של האינטרנט

רוצים לחזור אחורה בזמן? רוצים לראות איך נראו האתרים הפופולריים של היום ב-2001 ואולי אפילו ב1996? ארכיון האינטרנט מאפשר לך לדפדף בלמעלה מ-85 ביליון (!) דפי ווב שאוחסנו החל משנת 1996. כל מה שצריך לעשות הוא לרשום את כתובת האינטרנט של האתר המבוקש ו-Wayback Machine יציג לך את כל הגירסאות של אותו אתר מאז 1996. לדוגמה, אם אתם סקרנים לראות איך נראה גוגל לפני מה שהוא היום הקישו על הקישור ותראו את דף הגוגל משנת 1999. ב-1996 התחיל לפעול ה-Internet Archive, שמטרתו למנוע ממיליארדי פריטי המידע שמתרוצצים להם באינטרנט לשקוע ולהעלם. הם רוצים להוות ספרייה וירטואלית להיסטוריונים, חוקרים וסתם מתעניינים. בעזרת ה-Wayback Machine שלהם אנחנו יכולים לראות איך כמעט כל אתר נראה בעבר, לפי תאריכי הדגימות שלהם – זה מדהים לפעמים לראות את השינויים באתרים בהם אנחנו מבקרים בקביעות. מעניין גם לראות מה לא השתנה.

DRIVER – יוזמה משותפת של מדינות אירופה בתחום המאגרים המוסדיים

DRIVER הוא פורטל של מאגרים מוסדיים של מספר מדינות באירופה. כיום, כפי שמתועד באתר, הפורטל מאפשר גישה חופשית לכ-600,000 מסמכים מ-110 מאגרים מוסדיים ב- 25 שפות. החזון והיעד העיקרי של DRIVER הוא להקים תשתית אחת, שבאמצעותה יוכלו להעלות ל-Web את כל המאגרים המוסדיים באירופה, ובאופן זה ליצור מאגר ידע מחקרי אחד נגיש בגישת ה-OPEN ACCESS. במנשק החיפוש ניתן לחפש תוך הגבלת החיפוש לסוגי מסמכים, תאריך, שפה, ארץ ואוסף. ניתן לצמצם את החיפוש לאוסף/ים מסוימים כגון: ביולוגיה, אנתרופולוגיה, מדעי המחשב ועוד.. ניתן גם לדפדף במסמכים על פי מחבר, סוג מסמך, נושא, שפה ומאגר מוסדי. ניתן לראות את כל המאגרים המוסדיים – שם, ארץ ומספר מסמכים בכל מאגר. ניתן ליצור חשבון אישי ולקבל שירותי עדכון. מנשק התוצאות ידידותי ביותר, כולל פרטים ביבליוגרפיים וטקסט מלא של פריטי המידע. מכל מקום, היוזמה חשובה ומדגישה את חשיבות שיתוף הפעולה בתחום המאגרים המוסדיים בפרט וה-Open Acess בכלל. המאגרים המוסדיים הם אמצעי טוב לחוקרים להפיץ את מחקריהם והם אינם “מתנגשים” עם שאר השחקנים בתחום כגון: כתבי עת חופשיים, מאגרים נושאיים חופשיים כמו arXiv, או rePEc, אתרי בית אישיים או מחלקתיים. הנקודה החזקה של תנועת ה-Open Access היא שהפרויקטים השונים במסגרתה אינם מתחרים זה בזה, שכן כאשר המטרה היא הפצת החומר, ככל שרבים יותר השחקנים כן ייטב.

מדריך אנשים ישראל – המדריך לחברה הישראלית

מדריך אנשים ישראל הוקם ביוזמת פרופסור עוז אלמוג וד”ר תמר אלמוג כשירות ללא תשלום לציבור הרחב. מטרת המדריך לספק מידע מקיף ועדכני על החברה הישראלית, על שלל המגזרים וסיגנונות החיים המרכיבים אותה. המדריך מופעל בחסות מוסד שמואל נאמן למחקר מתקדם במדע וטכנולוגיה, הטכניון. הערכים במדריך אנשים ישראל ממוינים על-פי מגזרים, כאשר כל מגזר מפולח לקטגוריות/שדות חברתיים – אוכלוסייה, מגורים, משפחה וזוגיות, דת ואמונה ועוד. עד כה נכתבו למעלה מ-300 ערכים. המדריך מאפשר חיפוש בערכים בכמה דרכים, לדוגמה: חיפוש ויזואלי – הגולשים מוזמנים להיכנס לערכים מגוונים שהמחשב מעלה באופן אקראי. כל ערך מיוצג באמצעות תמונה בגלריה. את הערכים ניתן לסנן למגזר/ מגזרים ו/או קטגוריה/קטגוריות נבחרים בעזרת פילטרים. חיפוש מגזרים – הגולשים מוזמנים למקד את חיפוש הערכים המעניינים אותם מהכלל לפרט. החיפוש מתחיל בבחירת מגזר וממשיך לבחירה בקטגוריה בתוך המגזר ולבחירת ערך בתוך הקטגוריה. אחד החידושים החשובים של אנשים ישראל, הוא המסך המפוצל: מימין המלל השוטף, ומשמאל ההשלמות החזותיות המאיירות את הערך: גלריה עם תמונות מתחלפות; צילומים, קטעי וידאו/אודיו וקבצי Word ו-PDF המקושרים למילות-מפתח בטקסט (נקודות הרחבה), וכן גרפים, טבלאות ותוכן עניינים דינמי. שני המסכים מקושרים זה לזה באופן פונקציונלי. לחיצה על מילת-מפתח במסך הטקסט הימני, לדוגמה, תעלה את המידע החזותי הרלוונטי במסך השמאלי. כיוון שמדריך אנשים ישראל הוא ביסודו תרבותי, ניתן בו דגש על אלמנטים פולקלוריסטיים ועל השפעות תרבותיות מגוונות. לדוגמה: אם טקס קבלת השבת שונה במקצת אצל הדתיים, החרדים והחילוניים, הוא יפוצל במדריך לשלושה ערכים נפרדים. בבניית הערכים נעשה מאמץ להגיע לרמת תקפוּת ומהימנות מיטבית, באמצעות התבססות על מחקרים קיימים, שנעשו על-ידי אנשי-מקצוע מומחים בתחומם. לכל ערך מצורפים שמות הכותבים, שמות המרואיינים (במידה ולא ביקשו להישאר בעילום-שם) ומקורות מידע. אלה יאפשרו לקוראים לשקלל את רמת האמינות והתקפות.

סבא יוחנן מספר

ספריה מקוונת מתורגמת מופלאה לילדים ולנוער של יוחנן דביר, לזכר בנו אס

פרויקט "פתיחת אוצרות ידע" של האוניברסיטה הפתוחה

פא"ר מאפשר גישה חופשית לספרי לימוד ולחומרי הוראה שפותחו באוניברסיטה הפתוחה, במגוון קורסים ובמגוון תחומי דעת. התכנים מיועדים לכל קוראי העברית בארץ ובעולם ויוכלו ליהנות ממנו מרצים, סטודנטים, מורים, חוקרים, תלמידי תיכון וכל מי שרוצה להרחיב את השכלתו. בפא"ר תהיה גישה למאות ספרים ב-50 קורסים, שיתפרסמו בהדרגה במהלך שנת 2009. לחלק מהספרים תתווסף גם גרסה קולית להאזנה דרך האינטרנט או להורדה לנגנים ניידים. בחלק מהספרים תפורסמנה גם הרצאות וידאו של כותבי הספרים או של מומחי תוכן למבט נוסף אודות פרקים מרכזיים או נושאים מיוחדים. נוסף על הספרים, בפא"ר יתפרסם מאגר נרחב של עצמי למידה דיגיטליים שפותחו על-ידי צוותי ההוראה באוניברסיטה ואשר עד היום היו נגישים אך ורק לסטודנטים של האו"פ.

ההיסטוריה של מדינת ישראל

60 שנה של היסטוריה ישראלית על ציר הזמן, מבית אנציקלופדיה ynet

מאגר ניוזלטרים מעניינים בעברית

מסימני התפתחות המידע באינטרנט הוא הריבוי של ניוזלטרים להפצת מידע היכולים לסייע לאנשי מקצוע ולגולשים . מחפשים ניוזלטר איכותי בנושא שמעניין אתכם? במאגר שפיתח רוני הורוביץ תמצאו 156 ניוזלטרים ב 61 נושאים שנכתבו בידי טובי המומחים בישראל. אתר ניוזלטר גייד נבנה בידי ד"ר רוני הורוביץ. רוני הוא כותב הספר שיווק באינטרנט, בעל האתר סודות השיווק באינטרנט ואחד השותפים במערכת רב-מסר, המערכת מתקדמת לדיוור אלקטרוני והפצת ניוזלטר.  ד"ר רוני הורוביץ משמש כראש החוג להנדסת תעשיה וניהול במכללה האקדמית להנדסה ירושלים.

המוזיאון האינטראקטיבי המקוון לעיתונות העולם

אתה יכול לדעת ברגע נתון, כל מה שמתרחש בכל מקום בעולם, בלחיצה על הנקודה הכתומה. יותר מזה אתה יכול דרך כל עיתון להיכנס לאתר של העיתון ולדעת לפרטי פרטים בדיוק מה קורה שם. כמובן שמקבלים גם עיתונים בשפות שאנו לא יודעים אבל זה עדיין מרתק מאין כמוהו. כדי להשתלט על האתר, שימו לב שישנם חיצים בעזרתם ניתן להגיע לכל מקום בגלובוס. למעלה נמצאים שמות האתרים של העיתונים, בעזרתם ניתן להיכנס פנימה לכל ארץ ולכל עיתון.  לחצו על הנקודות הכתומות לקבלת עיתון מעודכן.

בין המרכאות – ציטוט בודד או ציטוטים, פתגמים, אמרות וברכות

בין המרכאות" כולל בין היתר ציטוטים של אלברט אינשטיין, הפיזיקאי הנודע, מרק טווין, העיתונאי והסופר החריף ומקבילו החד אוסקר ווילד. באתר גם אימרות של וינסטון צ'רצ'יל, לצד דברי חכמה של פילוסופים והוגי דעות כדוגמת אריסטו, סוקרטס וקונפוציוס הקדומים, פרידריך ניטשה, פרנסיס בייקון וכמובן אברהם לינקולן – היותר מודרניים. ויליאם שייקספיר תורם בין היתר ציטוטים מיצירותיו.

כיצד לאתר עלוני מידע מקצועיים באינטרנט ?

אחד ממקורות המידע החופשיים הטובים על עלוני מידע באינטרנט הוא האתר Newsletters access (http://www.newsletteraccess.com/)  המכסה קרוב ל10,000 עלוני מידע בתחומי דעת שונים בעיקר בתחומי העסקים , ענפי המסחר , בריאות ,מזון שיווק וכו'. ניתן לאתר עלוני מידע עפ"י אינדקס ממוין של עלוני מידע עפ"י תחומי דעת או עפ"י חיפוש חופשי במנוע החיפוש הפנימי של האתר. הרשימה מעודכנת למדי ומכסה כמעט את מרבית מגזרי הכלכלה והשירותים הציבוריים.  מאגר חופשי נוסף של עלוני מידע מסוגים שונים ההולך ומתפתח באינטרנט הוא מאגר Ezinehub (http://www.sitepronews.com/)  ההולך וצובר לא מעט עלוני מידע בתחומים מקצועיים שונים. כל עלוני המידע ממוינים עפ"י תחום מקצוע וניתן גם להיעזר במנוע החיפוש של האתר על מנת לאתר באופן חופשי את עלוני הדעת. קיימים גם המדריכים המודפסים לעלוני מידע המשמשים כמקור מידע יעיל ומוסמך לעלוני מידע. בין המדריכים המומלצים רצוי להזכיר את Oxbridge Directory of Newsletters (http://www.oxbridge.com/ODNCluster/theODN.asp)  המונה מעל 14,000 עלוני מידע בתחומי דעת שונים. המדריך ממיין א עלוני המידע ל250 קטגוריות שונות של תחומי דעת וענפים מקצועיים. מחירו של המדריך לא זול ( מעל 1000$ ) אך הוא מקור מידע מקצועי ויעיל לאיתור עלוני מידע או להזמנת עלון מידע .

קיצורי וראשי תיבות בעברית

האתר כולל מילון קיצורים מקיף בו תמצאו פירוש לקיצורים ולראשי התיבות השגורים בעברית. למשל: מה זה פצ"ר, פק"ל, אדמו"ר או מפח"ש? באילו ראשי תיבות משתמשים בצבא, ביהדות או בנושאים אחרים.

הפצת מידע על כנסים בינלאומיים: מערכת Conferencealerts

שרות מידע מקוון המדווח על כנסים בינלאומיים. מערכת ממוחשבת באינטרנט המסוגלת להפיץ מידע על מועדי כנסים מתוכננים בכל רחבי העולם. שרות מידע חדשני זה מבוסס על מאגר מידע מעודכן של כנסים אשר מתוכו מופצים רשימות עדכון למנויים על מועדי כנסים אקדמאיים מתוכננים . בשלב זה השירות אינו כרוך בתשלום. האתר כולל מנגנון מקוון המאפשר למארגני הכנסים הבינלאומיים להוסיף בעצמם מידע על מועד הכנס ומועדו. העדכונים מופצים אחת לחודש למנויים.

במילים אחרות

להלן מספר אתרים המציעים תרגומי שפה. Omniglot – פורטל הכולל מקורות שונים של שפה ותרגום. ניתן להיכנס גם למילונים אונליין ולכלי תרגום שונים.

http://www.omniglot.com/

FreeTranslation- כולל תרגומי טקסט ואתרים ווב בשפות אירופאיות ואסיתיות שונות.

http://www.freetranslation.com/

Promt- כולל כלי תרגום בחינם המאפשר לתרגם טקסט, אתרים ואמייל ל/מ אנגלית, גרמנית, צרפתית, ספרדית, פורטוגזית ורוסית.

http://www.online-translator.com/Default.aspx/Text?prmtlang=en

WorldLingo – מציע תרגומים בחינם לעד 150מילות טקסט, אתרים ואמייל ב 15 שפות.

http://www1.worldlingo.com/en/products_services/worldlingo_translator.html

Freelang- אתר מאוד שימוש בו אפשר להוריד או להשתמש במילונים. האתר כולל מקורות תרגום שונים.

http://www.freelang.net/

מאגר הסקירות התמציתי של מדינות העולם

מאגר הסקירות התמציתי על מדינות העולם שפותח על ידי שירות ה-BBC הבריטי בנוי בצורה ידידותית ומאפשר דליית סקירות מידע תמציתיות במהירות . בכל סקירה מופעים הנתונים החיוניים על המדינה , מנהיגיה ומשטר הפוליטי וגם על הכלכלה .

מאגר מקיף ושיטתי של שאלות נפוצות ( FAQ )

QueryCAT הוא מאגר מידע מקיף ויעיל של שאלות נפוצות ( FAQ ) בכל תחומי הדעת .כמאגר מידע שיטתי הוא מכיל כ4 מיליון רשומות של שאלות נפוצות (FAQ ) וניתן לשאול בו שאילתות בשפה טבעית. כרגע עדיין לא ניתן להגביל את השאילתות עפ"י קטגוריות , אך המאגר בהחלט יעיל למידענים ולגולשים הרוצים לחפש רק במאגר שאלות נפוצות ( FAQ ) .

מאגר ULRICH

כיצד נדע האם כתב-העת שאנו מעוניינים לפרסם בו מאמר הוא כתב-עת מוביל וחשוב בתחומו?

לשם כך, ולמטרות נוספות, כדאי להיעזר במאגר ULRICH . זהו מאגר ביבליוגרפי מקיף, המספק מידע על כתבי-עת המתפרסמים ברחבי העולם.

הסברים על שימוש במאגר

עלה לאוויר השירות החדשני – mygov – הפורטל שלי

mygov הוא פורטל אישי שמטרתו לאפשר לכל אזרח לרכז את פעילותו מול משרדי הממשלה השונים. לאחר תהליך הרשמה קצר לשירות mygov וכניסה לפורטל יכול המשתמש לסמן את התכנים הממשלתיים שמעניינים אותו.

הפורטל האישי mygov יעלה בשני שלבים. בשלב ראשון עולים השירותים הבאים:

  • איתור מידע ממוקד מאתר gov.il בכל נושא שמעניין אותך: מרכב ותחבורה, דרך מיסוי וכספים, חינוך והשכלה ועד לבריאות ואיכות הסביבה.
  • חדשות עדכניות ישירות מאתר gov.il: מידע מאתרי ממשלה, עדכונים על שירותים חדשים, תשלומים, טפסים ומידע מקוון נוסף.
  • שירותי RSS מאתרים ממשלתיים שונים, ביניהם תחזית מזג אוויר (השירות המטאורולוגי), שערי מטבע (בנק ישראל), מכרזים ממשלתיים ושירותים נוספים.

בין השירותים שיעלו בשלב השני ניתן למצוא:

  • תזכורות על תשלומים ישירות לפורטל האישי שלך
  • לוח שנה אישי ושימושי שבו תוכל לתכנן משימות שעליך לבצע מול משרדי הממשלה או תשלומים שעליך לשלם
  • ארכיון פעולות שביצעת בעבר מול משרדי הממשלה השונים
  • כתיבה וניהול של תזכורות אישיות

mygov – הפורטל שלי מאפשר למשתמש לערוך את התכנים ולשנות את העיצוב של האתר האישי שלו. התכנים מופיעים בקוביות מידע, כאשר בכל קובייה ניתן לערוך את התכנים, את שם הקובייה ואף לשנות את מקומה באתר האישי. הממשק הנוח והייחודי מאפשר לאזרח לאתר את המידע שבחר להציג באתר האישי שלו בקלות ובנוחות.

מידע טכני בשפת קודש

תוך חמש שנים הצליח אתר HWZone לבנות קהילה של עשרות אלפי מכורים לטכנולוגיה שקוראים את הכתבות, מבקרים בפורומים ומציגים לראווה את המחשבים המיוחדים שבנו. יש באתר HWZone.co.il חדשות בתחום החומרה, ומדורים שעוסקים במפרטים בהם יכולים גולשים להרכיב מחשב לפי תקציב, ביקורות, מדריכים ולוחות מכירה. האתר מנוהל היום על ידי ששה מנהלים, כולם בשנות ה-20 לחייהם, בהם המייסד עומרי עמוס, המתחלקים בעבודה השוטפת של תחזוקתו ובניהולו. בנוסף יש לאתר כ-25 כתבים קבועים שרובם הגיעו מתוך מערכת הפורומים והחלו לכתוב כתבות וביקורות על מוצרים.

אתר "טו נט" מדריך קישורים מעולה

האתר מכיל אלפי קישורים לאתרי אינטרנט האיכותיים והטובים ביותר ברשת, כל הקישורים ממוינים לדפי קטגוריות נוחים לניווט. כל הקישורים נבדקו בקפדניות ע"י צוות מקטלגים במשך אלפי שעות גלישה באינטרנט ומתעדכנים על בסיס יום יומי.

מאמרים- מרכז משאבים ישראלי

מרכז משאבים מקיף בישראל להפצת מאמרים לשימוש חופשי ברשת האינטרנט. 177 קטגוריות שונות המכילות 2678 מאמרים שונים שנכתבו על ידי 480 מחברים מומחים בתחומם.

השימוש באתר הנו חופשי ואינו כרוך בתשלום.

"מילחן" – מפתח ביבליוגרפי לאיתור שירים בשירונים

 

מפתח השירים הבסיסי הוא תוצר יוזמה פרטית של הגב' קרניה דן, מי שהיתה ראש ענף עברית/ערבית בספריית אוניברסיטת חיפה עד לפרישתה מגמלאות. המפתח בגירסתו הביתית נתרם ע"י הגברת דן לספריית אוניברסיטת חיפה, במטרה להעמידו לשימוש קהילת האוניברסיטה והקהל הרחב כאחד.

ב"מילחן" מממופתחים כ- 500 פרסומים (שירונים, ספרים, חוברות) שפורסמו החל משנות ה -30 ועד היום והוא מכיל כ -15,000 ערכים.

ניבון נכון

באתר חדש זה ניתן למצוא מבחר ניביים עבריים כולל פירושים ודוגמאות לצידם.

אתר זה הוא מפעל הנצחה אישי שמטרתו לדאוג לשמר את אוצר הניבים העבריים שהשימוש בהם הולך ופוחת כדי שלא יהיו מונחים "כאבן שאין לה הופכין".

חיפוש ראשי תיבות וקיצורים

2  מנועי חיפוש לאיתור ראשי תיבות וקיצורים מקצועיים:

ACRONYMA – מכיל מעל 450,000 ראשי תיבות וקיצורים בכל התחומים .

http://www.acronyma.com/

ABBREVIATION A-Z – מכיל כ 350,500 עיולים ב 12 קטגוריות.

http://www.abbreviations.com/

מקורות מידע בנושא חינוך

British Education Index – האינדקס של מקורות מידע בריטיים פותח ע"י אוניברסיטת לידס באנגליה, והוא משירותי המידע הביבליוגרפיים הטובים ביותר על חינוך בעולם. מאפשר חיפוש בשילוב תזאורוס חינוכי.

כיצד ניתן ללמוד על מבנה אתר באינטרנט?

כאשר אנו נמצאים באתרים שאין להם מפת אתר או אינדקס כלשהוא להתמצאות – בשלב בו אנו מרגישים שהולכים לאיבוד, ניתן להשתמש ב Site Explorer.

Site Explorer של יאהו, מאפשר לראות את כל הדפים שמופיעים באתר מסוים.

לשם כך, יש לרשום כתובת url בתיבת החיפוש , ואז ניתן לראות את התוצאות ב 2 חתכים:

לפי דפים- כל הדפים שנמצאים באתר מסוים

לפי קישורים – כל הקישורים שיוצאים מהאתר – דרך מהירה לגלות מקורות יעילים נוספים.