בחינת גבולות המקצוע בין אחיות לרופאים: חקר מקרה – היחידות לטיפול מיוחד ביילוד (הפגיות)

התפתחויות רפואיות וטכנולוגיות, אילוצים כלכליים ומחסור ברופאים, מחייבים בחינה מחודשת של גבולות המקצוע בין מקצועות רפואיים, בעיקר בין רופאים לאחיות. בישראל, המחסור בכוח אדם ביחידות לטיפול מיוחד ביילוד (הפגיות) הביא לכך שבמהלך השנים חלו שינויים בתחומי האחריות והסמכות של האחיות ביחידות אלה. אולם, שינויים אלה לא גובשו לכדי מדיניות אחידה המגדירה חלוקת אחריות וסמכות. כמו-כן, עד היום לא נערכה בדיקה מסודרת של הפעולות שיש לבצע בנוגע להרחבת סמכות האחיות.

 

המחקר נועד לסקור ולתעד את תהליכי העבודה וחלוקת העבודה בפועל בין רופאים לאחיות בפגיות; לבחון את עמדות הרופאים והאחיות לגבי ממשקי העבודה ביניהם ולגבי הרחבת תפקיד האחיות והאצלת סמכויות להן; לסקור את המצב הקיים בעולם בתחום אחות מומחית בנאונטולוגיה (ANNP); ולהציע מודל להסדרת תהליכי העבודה ולפיתוח תפקיד האחות המומחית בפגייה בישראל.

מראיונות העומק עם רופאים, מנהלים ואחיות ראשיות בפגיות ומסקר שנערך בקרב כ-50% מן הרופאים והאחיות בפגיות ב-22 בתי-חולים (כ-430 רופאים ואחיות) עלו הסוגיות הבאות:

  • הבעיות העיקריות בפגיות הן מחסור ברופאים, צפיפות פיזית, מחסור בכוח אדם משלים, ותהליכי עבודה מקוטעים.
  • חלק גדול מהפעולות המותרות לאחיות על פי חוק או על פי הנחיות משרד הבריאות אינן מבוצעות על-ידן. החסמים העיקריים לכך הם הצורך באישור מוסדי וחוסר ידע של האחיות על פעילויות שהותרו להן.
  • במקביל, יש מצבים בהם אחיות נאלצות לבצע פעולות ולקבל החלטות שאינן בסמכותן. זאת, בעיקר בשל אי זמינות רופא ועומס העבודה בפגייה.
  • בקרב רוב הרופאים והאחיות יש הסכמה למתן סמכויות לביצוע עצמאי של פעילויות לאחיות בוגרות קורס על בסיסי בתחומים כמו הנשמה ואיזון תרופתי. עם זאת, מוסכם עליהם כי ביצוע פעולות חודרניות צריך להישאר בסמכות הרופאים.
  • יש הסכמה כי הרחבת סמכויות האחיות תשפר את איכות הטיפול בפג, אף כי היא תגדיל את העומס על האחיות.

המחקר מספק לקובעי המדיניות תשומות חשובות לקבלת החלטות לגבי  האם רצוי להעניק סמכויות לאחיות על פי תהליכי טיפול שלמים ולא על בסיס פעילויות נפרדות; האם להוריד את המגבלות המוסדיות על פעולות המותרות כיום לאחיות; והאם לעבוד בצוות אורגני מתוך הפגייה ולהרחיב את תחומי קבלת ההחלטות והעצמת האחיות. בנוסף, עלה מן המחקר שיש בסיס לבניית תפקיד אחות מומחית בנאונטולוגיה מכיוון שרוב האחיות בפגיות הן בעלות הכשרה אקדמית וקלינית מתאימה.

המחקר מומן בסיוע מענק מחקר מן המכון הלאומי לחקר שירותי הבריאות ומדיניות הבריאות.

 

הצעה לציטוט בעברית:
תורן, א., ניראל, נ., צור, י. וטוקר, א. (2013).בחינת גבולות המקצוע בין אחיות לרופאים: חקר מקרה – היחידות לטיפול מיוחד ביילוד (הפגיות).
דמ-13-641. מכון מאיירס-ג'וינט-ברוקדייל.

הצעה לציטוט באנגלית:
Toren, O., Nirel, N., Tsur, Y., & Toker, A. (2013). Examining Professional Boundaries between Nurses and Physicians. RR-641-13. Myers-JDC-Brookdale Institute. (Hebrew)