האם אנשים יכולים להרשות לעצמם לשלם עבור שירותי בריאות? ראיות חדשות בנושא הגנה פיננסית בישראל

בסקירה זו נבחנה המידה שבה אנשים בישראל חווים מצוקה כלכלית בגלל צריכת שירותי בריאות.

נבחנו נתונים מן השנים 2005 ועד 2024: נתונים מסקרי הוצאות משק הבית של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) משנת 2005 ועד 2022, נתונים מסקרי דעת הציבור של מכון מאיירס-ג'וינט-ברוקדייל על רמת השירות במערכת הבריאות ועל תפקודה על צורך שלא נענה (ויתור על שירותי בריאות) משנת 2005 ועד 2021 (השנה האחרונה שבה היו הנתונים זמינים) ומידע מסקירת ספרות אפורה על מדיניות הכיסוי של ביטוח הבריאות הממלכתי (כיסוי אוכלוסייה, כיסוי שירותים והשתתפויות עצמיות) משנת 2005 ועד אפריל 2024.

בשנת 2022 2% ממשקי הבית ירדו מנכסיהם ואף התרוששו עוד יותר לאחר ששילמו מן הכיס על שירותי בריאות, ו-5% ממשקי הבית חוו הוצאות בריאות קטסטרופליות. ההוצאה הקטסטרופלית לבריאות מתמקדת במידה רבה במשקי בית שהכנסתם נמוכה. שכיחות ההוצאה הקטסטרופלית על בריאות גבוהה מן הממוצע הארצי בקרב משקי בית בחמישון הצריכה התחתון (18%) ובמשקי בית שבראשם מבוגרים בני 65+ (10%), ערבים (8%) או חרדים (10%).

 

מידע נוסף על ישראל זמין ב-UHC watch, פלטפורמה חדשה העוקבת אחר התקדמות הנגישות לשירותי בריאות באירופה ובמרכז אסיה. אפשר לבקר בדף ישראל באתר, לחקור את הנתונים על ישראל באמצעות מחולל אינדיקטורים ולראות כיצד היא משתווה למדינות אחרות באירופה. כמו כן אפשר לחקור את מדיניות הכיסוי של ביטוח הבריאות הממלכתי בישראל באמצעות מחולל המדיניות.

ציטוט מומלץ:

UHC watch. (2024). Country page for Israel (online database). WHO Regional Office for Europe. https://apps.who.int/dhis2/uhcwatch