מחקר הערכה על מרכזי "חסד": זהות יהודית, קהילתיות והתנדבות

דוח זה הוא שישי מתוך סדרת דוחות, המציגים את ממצאיו של מחקר הערכה מקיף על מרכזי "חסד" לקהילה ולרווחה במדינות ברית-המועצות לשעבר. היוזמה לעריכת המחקר באה מהמחלקה הרוסית של הג'וינט. המחקר נערך על-ידי מאיירס-ג'וינט-מכון ברוקדייל, בשיתוף עם המכון להכשרת עובדי קהילה ורווחה ע"ש ויליאם רוזנוולד בסנט-פטרסבורג, רוסיה.

מודל "חסד" פותח בתום העידן הקומוניסטי על-ידי הג'וינט העולמי, כרשת שירותים רב-תכליתית, הן כמענה לצרכיה של האוכלוסייה היהודית המקומית, שעיקרה קשישים הסובלים מבעיות בריאות וכלכלה חמורות, והן כדי לאפשר את פיתוחן של קהילות יהודיות מקומיות. מודל "חסד" נשען על שלושה עקרונות מרכזיים: ערכים יהודיים, קהילתיות והתנדבות. כיום רשת שירותים זו כוללת מעל 170 מרכזים ברחבי ברית-המועצות לשעבר, המספקים סיוע ליותר מ-250,000 לקוחות.

מטרת המחקר הייתה להעריך באיזו מידה פעילות "חסד" כיום נאמנה לעקרונות מודל "חסד". המחקר נערך בשמונה מרכזי "חסד" ברוסיה, באוקראינה ובבלרוסיה, ובדק את תרומתו של "חסד", הן מנקודת מבטם של המנהלים, העובדים, המתנדבים ומטפלי הבית מטעם "חסד", והן מנקודת מבטם של הלקוחות ושל נציגי הקהילה היהודית.

דוח זה מציג מבט משולב על כוח אדם ועל הכשרה מקצועית ב"חסד", על בסיס נתונים שנאספו מהעובדים בשכר ב"חסד" (עובדי מינהלה, צוות מקצועי וצוות התכנית, ומטפלי בית) ומהמתנדבים. הדוח מתמקד במאפייני הרקע של המשיבים, עמדותיהם כלפי עבודתם ב"חסד", השתתפותם בהכשרה, וצורכי הכשרה לא מסופקים. להלן ממצאים נבחרים:

  • כוח האדם ב"חסד" – העובדים בתכנית, מטפלי בית והמתנדבים – הם ברובם בעלי השכלה גבוהה.
  • המתנדבים מבוגרים יותר מהעובדים בשכר, והם מעט יותר ותיקים ב"חסד".
  • עובדי התכנית והמתנדבים רואים את עבודתם ב"חסד" כהזדמנות להתפתחות מקצועית, ורואים את "חסד" כמקום שבו יכולים לנצל את כישוריהם.
  • ככלל, שלושה-רבעים מכוח העבודה ב"חסד" דיווחו על כך שעברו הכשרה במהלך השנתיים הקודמות. שיעור ההשתתפות בהכשרה הוא גבוה יותר בקרב העובדים בשכר מאשר בקרב המתנדבים.
  • שיעורם של מי שביטאו צרכים לא מסופקים בתחום ההכשרה גבוה יותר בקרב עובדי התכנית מאשר בקרב מטפלי הבית, ובקרב אלה שהשתתפו בהכשרה מאשר בקרב אלה שלא השתתפו בהכשרה.
  • הנושאים העיקריים שלגביהם היה ביקוש להכשרה נוספת היו עבודה סוציאלית ופסיכולוגיה.

המחקר נערך במימון המחלקה הרוסית של הג'וינט וממצאי המחקר משמשים להמשך קידום לפיתוח המערכת של "חסד" במדינות ברית המועצות לשעבר.