הטמעת הנחיות קליניות ברפואה הראשונית: שינוי התנהגות רופאים

  • האם רופאים ראשוניים נוהגים לפי המומלץ בהנחיות הקליניות לטיפול ביתר-לחץ-דם ובסוכרת?
  • מהם הגורמים המשפיעים על יישום ההנחיות הקליניות?
  • כיצד ניתן להטמיע את ההנחיות הקליניות באופן אפקטיבי יותר בקרב רופאים ראשוניים?

המחקר המוצג בדוח זה נעשה במטרה לענות על שאלות אלה. המחקר נערך ב-2003-2002 באמצעות מספר כלי מחקר: 1) סקר דואר שנערך בקרב מדגם מייצג של רופאים ראשוניים העובדים בשירותי בריאות כללית ובמכבי שירותי בריאות. רואיינו 743 רופאים עם שיעור היענות של 78%. 2) סקר טלפוני בקרב מדגם מייצג של חולים ביתר-לחץ-דם או בסוכרת המטופלים על ידי הרופאים שנדגמו. רואיינו 1,369 חולים עם שיעור היענות של 77%. 3) ראיונות עומק מובנים עם אנשי מפתח בקופות-החולים, ועם 25 רופאים ראשוניים.

ממצאי המחקר מלמדים כי יש הבדלים במידת היישום של ההוראות השונות הנכללות בהנחיות.

  • 70% מהרופאים דיווחו כי הם נותנים לחולים הסבר על יתר-לחץ-דם. לעומת זאת רק 25% דיווחו כי הם נוהגים לבדוק כפות רגליים לחולה סוכרת כל שלושה חודשים כנדרש.
  • מדיווחי החולים עולה תמונה דומה: 80% דיווחו כי הם נמצאים במעקב קבוע בקשר למחלה הכרונית, אולם רק שליש דיווחו כי הרופא הסביר להם על תופעות לוואי של התרופות או המליץ על פעילות גופנית.
  • במחקר נמצא עוד כי משתנים המשפיעים על מידת היישום של ההנחיות הקליניות בידי הרופאים כוללים: "התייחסות חיובית לקופה", "הרגשת מסוגלות להשפיע על שינוי אורח החיים של החולה" ו"תפיסה כי קיימת בקרה מקצועית על העבודה".
  • הגורמים העיקריים שרופאים דירגו כיכולים לסייע במידה רבה מאוד למלא אחר הנחיות קליניות היו: הוספת כוח אדם סיעודי (68%), הקצאת יותר זמן לטיפול בחולה הכרוני (67%), הקטנת עומס העבודה (56%), ותגמול מוגדל של הרופא על טיפול בחולים כרוניים (53%).

על סמך ממצאי המחקר מוצעות כמה דרכים כדי לשפר את מידת היישום של הנחיות הטיפול בחולי יתר-לחץ-דם וסוכרת, בהתחשב במגבלות תקציביות ובסדר העדיפויות בכל ארגון: חיזוק ההזדהות של הרופא עם הקופה ומטרותיה; פיקוח על מידת דבקותו של הרופא בהנחיות; שיפור מיומנויות הרופאים בייעוץ לשינוי אורח חיים; הקצאת זמן רב יותר לביקור חולה כרוני והרחבת תפקיד האחות.

המחקר מומן בסיוע המכון הלאומי לחקר שירותי הבריאות ומדיניות הבריאות.

אזכור הפרסום בספרות האקדמית

Hava Tabenkin, M. D., Boaz Porter, M. D., & Avi Porath, M. D. (2011). Factors associated with hypertensive patients’ compliance with recommended lifestyle behaviors.

Gross, R., Tabenkin, H., Heymann, A., Greenstein, M., Matzliach, R., Porath, A., & Porter, B. (2007). Physicians' ability to influence the life-style behaviors of diabetic patients: implications for social work. Social work in health care44(3), 191-204.

Gross, R., Tabenkin, H., Porath, A., Heymann, A., & Porter, B. (2009). Working together? Teamwork in treating diabetes and hypertension in Israeli managed care organizations. International journal of health care quality assurance22(4), 353-365.

Gross, R., Tabenkin, H., Porath, A., Heymann, A., Porter, B., & Matzliach, R. The Desired and Actual Division of Labor between Nurses and Physicians in the Care of Chronic Illness.