שיפור מערכת הפיקוח על תחום התזונה בבתי-חולים לחולים כרוניים במחוז תל אביב: דוח מסכם

באוכלוסייה המבוגרת נפוצות יותר מחלות כרוניות וקשיים תפקודיים העשויים להשפיע על מצב תזונתי מאשר באוכלוסייה הצעירה (Committee on Nutritional Services for Medicare Beneficiaries, 2000). חוסר שימת לב לצריכת המזון ולמצב תזונתי לא תקין יכול להשפיע על התפתחות המחלות הכרוניות ולהביא להידרדרות במצב הבריאות. לכן, השגחה על המצב התזונתי ועל התזונה של הזקן, במיוחד של האוכלוסייה המתגוררת בבתי-חולים לחולים כרוניים, חשובה במיוחד.

מטרת התכנית הניסיונית הייתה לשפר את מערכת הפיקוח על תחום התזונה בבתי-חולים לחולים כרוניים, ועל-ידי כך להביא לשיפור באיכות הטיפול בתחום התזונה במוסדות. לפני פניית נציגי משרד הבריאות לג'וינט-מכון ברוקדייל, בוצע הפיקוח על-ידי דיאטנית אחת בכל המוסדות בארץ במסגרת צוות רב-מקצועי מטעם האגף לגריאטריה. הפיקוח התנהל על-פי טופס כללי ששימש לבדיקת הנושאים המרכזיים בתחום התזונה במוסד. ההתמקדות במהלך ביקור הפיקוח הונחתה על-ידי הממצאים באותו מוסד. בהתאם לממצאים במוסד נקבע ציון כללי למוסד בתחום התזונה.

שיפור מערכת הפיקוח בהתאם לעקרונות שיטת הרף יצר מערכת פיקוח אשר עושה שימוש בכלים מובנים, אחידים ואובייקטיביים. הפיקוח מתנהל ברובו על-ידי דיאטניות מפקחות מטעם לשכות הבריאות והמחלקה לתזונה, תוך שילוב עם הפיקוח על תחום התזונה המבוצע על-ידי האגף לגריאטריה. במהלך הפיקוח נערכת בדיקה מעמיקה של נושאים מרכזיים, מאתרים ליקויים, נקבעת תכנית לתיקונם ובהמשך נערך מעקב אחר התיקון. כל הנתונים הנצברים בפיקוח, על המוסדות המפוקחים ועל כל אוכלוסיית המטופלים, ממוחשבים. דוחות מפורטים המופקים על סמך נתונים אלה משמשים בסיס לקבלת ההחלטות לגבי מדיניות הפיקוח על המוסד, במחוז ולגבי מדיניות פיקוח ארצית.

שיפור מערכת הפיקוח הוא פרי שיתוף פעולה הדוק לאורך כל הפרויקט בין המחלקה לתזונה והאגף לגריאטריה במשרד הבריאות לבין צוות איכות הטיפול מג'וינט-מכון ברוקדייל. בנוסף, שיתפו פעולה בשלבים שונים לאורך הפרויקט אחיות בריאות הציבור ולשכות הבריאות, ובמיוחד לשכת הבריאות במחוז תל אביב.

שלבי הפיתוח, היישום וההטמעה של הפרויקט התנהלו בעזרת פורומים שונים שכללו תמיד נציגים של משרד הבריאות ושל ג'וינט-מכון ברוקדייל, כדוגמת צוות הגרעין שהיה אחראי לפיתוח המסמנים ומדדיהם והצוות המוביל שליווה יישום הפיקוח.

לסיכום, הצעדים שננקטו במהלך התכנית, נתוני ההערכה של איכות הטיפול ועמדות הדיאטניות מצביעים על שיפור במערכת הפיקוח על תחום התזונה, ואף על שיפור ניכר באיכות הטיפול הניתן במוסדות במחוז תל אביב.

הפרויקט מומן בסיוע משרד הבריאות.