פיתוח מנהיגות קהילתית בתחום בריאות נשים – סקירת ספרות

כחלק מפרויקט "אישה" לקידום בריאות נשים בישראל, פותחה תכנית חדשנית לפיתוח מנהיגות נשים בקהילה. הרעיונות שביסודה של תכנית זו מבוססים על פעילות של מנהיגות בריאות בקהילה שאינן נשות מקצוע, גישה אשר שואבת את עקרונותיה ממודל ההעצמה לקידום בריאות. מודל זה מסתמך על נשים פעילות בקהילה כדי להניע פעולה משותפת בסוגיות הקשורות לבריאות. ג'וינט-מכון ברוקדייל מבצע הערכה מקיפה של ניסיון זה.

סקירה זו מסכמת את הספרות הבין-לאומית העוסקת בפיתוח מנהיגות קהילתית בתחום הבריאות, והיא כוללת מחקרים על העצמה, תוכניות המבוססות על פעילות של נשים מהקהילה שאינן נשות מקצוע בתחום הבריאות ועל עקרונות של פיתוח קהילתי. תשומת-לב מיוחדת מוקדשת למחקרים המדווחים על ניסיונות להערכה של פעילויות אלה.

מהספרות עולה כי במהלך העשור האחרון, הפעילויות של מנהיגות קהילתיות בתחום הבריאות צברו הכרה גדלה והולכת כאסטרטגיה יעילה בקידום בריאות הציבור ובמניעת מחלות.

מעט מאוד ניסיונות נעשו להעריך תכניות אלה. נעשו כמה מחקרי הערכה שזיהו השפעות שונות של תכניות מסוג זה. האסטרטגיה המתבססת על מנהיגות קהילתית נמצאה כבעלת השפעה על עמדות, אמונות, נורמות חברתיות, ובמשך הזמן, אף על התנהגויות בריאות. מחקרים אלה ניסו גם לאתר את הגורמים המשפיעים על מידת האפקטיביות של עבודתן של מנהיגות קהילתיות בתחום הבריאות. להלן כמה מגורמים אלה:

  • הקצאת משאבים מתאימים (תקציב, צוות, מתקנים וכד') לשם הפעלת התכנית. 
  • איתור וגיוס מתנדבות שיש להן נטייה טבעית לסייע לאחרים, ואשר תמשכנה להיות מחויבות לאורך זמן.
  • פיקוח על פעילויותיהן של המנהיגות בתחום הבריאות, ותמיכה בהן.
  • הערכה של הפעילויות והתפוקות של המנהיגות הקהילתיות בתחום הבריאות, והחזרת משוב אליהן.

בסקירת ספרות זו נעשה שימוש בעת תכנון וביצוע התכנית ובתכנון הערכת התכנית בישראל. הסקירה תסייע לחוקרים ולאנשי שדה המעורבים בפיתוח תכניות למנהיגות קהילתיות בבריאות נשים ובתחומי בריאות נוספים.

ההערכה מתבצעת בתמיכה של הסוכנות היהודית והפדרציה של הקהילה היהודית בקליבלנד.