מעברים: מרכז תעסוקה קהילתי במגזר הבדווי בנגב – חורה ושגב שלום: הערכת התכנית

מרכז מעברים במגזר הבדווי בנגב פועל לפי המודל "מעברים – מרכזי תעסוקה במגזר הכפרי" הפועל במגזר היהודי, ומהווה דוגמה של מאמץ ייחודי להתאמה תרבותית של תכנית תעסוקה. התכנית נבנתה תוך התחשבות בערכים ובנורמות של הבדווים בנגב ובשותפות מלאה של המנהיגות והמוסדות הפורמליים והבלתי-פורמליים של החברה הבדווית המסורתית לשם שילוב מרבי של גברים ונשים בדוויים בתעסוקה כשכירים או כבעלי עסקים עצמאיים. בנוסף לכך, התוכנית מחוברת לתכנית הפיתוח הכלכלי באזור, היבט שמקנה אופק כלכלי לפעילותה. מרכז מעברים מציע סל שירותים בהתאמה אישית לפרט: מידע על אפשרויות תעסוקה והכשרה מקצועית, הקניית מיומנויות חיפוש עבודה, ייעוץ תעסוקתי, השלמת השכלה וקורסים ללימוד מקצוע.

דוח זה מציג את ממצאי ההערכה של תכנית מעברים בחורה ושגב שלום, שני יישובים בדווים בנגב. הוא מורכב משני חלקים: החלק הראשון בוחן את תהליך היישום של התכנית במהלך השנתיים הראשונות להפעלתה (2009-2008) והוא מבוסס על ראיונות עומק, ניתוח מסמכים ותצפיות בישיבות ההנהלה. החלק השני מתמקד בתוצאות מבחינת המשתתפים במישור התעסוקה והלימודים. הוא מבוסס על ראיונות טלפוניים בערבית שנערכו עם 355 מתושבי חורה ושגב שלום 30-6 חודשים לאחר כניסתם לתכנית. ראיונות אלה בוצעו במהלך החודשים מאי-יוני 2010.

נתוני המחקר מצביעים על תוצאות חיוביות, הן בהיבט של יצירת תשתית קהילתית לקידום נושא התעסוקה והן בהיבט של גידול בתעסוקה. הגידול בתעסוקה נמדד באמצעות מספר פרמטרים, ובכולם נמצא גידול משמעותי:

  • שיעור המועסקים במועד הריאיון גדל ב-24 נקודות אחוז, בהשוואה למועד הכניסה לתכנית – מ-23% מהמשתתפים ל-47%.
  • 39% מתוך 273 משתתפים שלא היו מועסקים בעת הכניסה לתכנית עבדו בעת הריאיון. 24% נוספים אמנם לא עבדו בעת הריאיון אך עבדו לאחר ביקורם הראשון במרכז. בסך הכול, 63% מתוך אלה שלא היו מועסקים בעת הכניסה לתכנית עבדו בשלב כלשהו לאחר מכן.
  • 21% מהמשתתפים למדו בעת הריאיון. מתוך אלה שלא למדו, הביעו 40% את רצונם ללמוד באוניברסיטה, בהכשרה מקצועית, בקורס השלמת השכלה ל-12 שנות לימוד או להשלמת בגרות.
  • 83% מהמשתתפים עבדו או עסקו בפעילות שיכולה לקדם אותם לקראת עבודה (חיפוש עבודה, לימודים).

בימים אלה מוקם מרכז התעסוקה האזורי לבדווים בנגב, וממצאי המחקר, שהוצגו בפני ועדת ההיגוי שלו, מהווים תשומה בתהליך התכנון והפיתוח.

המחקר נערך ביוזמת תב"ת ומומן על-ידה.

הצעה לציטוט בעברית:
קינג, י. ורענן, ר. (2011). מעברים: מרכז תעסוקה קהילתי במגזר הבדווי בנגב – חורה ושגב שלום: הערכת התכנית. דמ-11-591. מכון מאיירס-ג'וינט-ברוקדייל.
הצעה לציטוט באנגלית:
.King, J., & Raanan, R. (2011). Maavarim (Transitions): Rural Employment Center in the Bedouin Sector in the Negev – Khura and Segev Shalom Evaluation Report. RR-591-11
Myers-JDC-Brookdale Institute. (Hebrew)