ייצוג הורים בתהליכי קבלת החלטות של גורמי רווחה בתחום הגנת הילד – סקירת ספרות על הנעשה בחמש מדינות אירופיות

רקע

בקרב קובעי מדיניות, אנשי מקצוע וחוקרים בעולם ישנה הסכמה בנוגע לחשיבות העבודה בשותפות עם הורים בתחום הגנת הילד וליתרונותיה. שותפות משמעותית תורמת לאיכות ההחלטות המתקבלות בנוגע לעזרה שיש להגיש לילדים אשר סובלים מהתעללות ומהזנחה, או שיש סיכוי כי יסבלו מהן, ולמשפחותיהם, וכן תורמת לתוצאות טובות יותר עבורם. יחד עם זאת, ספרות המחקר ממשיכה לתאר קשיים ביישום השותפות בפרקטיקה היום-יומית. סקירה זאת עוסקת באחת הדרכים אשר הוצעו כדי לקדם שותפות עם הורים בתהליך קבלת ההחלטות בנוגע לילדיהם, והיא לאפשר להם ייצוג או ליווי בידי גורם בלתי תלוי מטעמם.

מטרה

מטרת הסקירה הייתה להעמיק את ההבנה בנוגע לאפשרות לייצוג ולתוצאותיה באמצעות ניתוח המדיניות והפרקטיקה שישנן במדינות אחרות בעולם, שבהן מודל קבלת החלטות הדומה לזה שבישראל. הסקירה בחנה את מידת ההסדרה הפורמלית של האפשרות לייצוג; מיהו הגורם הרשאי לייצג את ההורים; כיצד מתבצע הייצוג הלכה למעשה; ומהן השלכותיו על כלל הגורמים המעורבים בתהליך קבלת ההחלטות. בהתאם לגישת המערכות אשר אומצה בתור מסגרת קונספטואלית, תופעת הייצוג נלמדה בכל מדינה ומדינה בתוך ההקשר של מערכת הגנת הילד שבה היא מיושמת.

שיטה

תהליך איסוף ספרות המחקר נערך במשך שלושה חודשים בשנת 2017. המידע נאסף שיטתית בארבעה שלבים: חיפוש ראשוני בספרות המחקר תוך שימוש במילות חיפוש ובמאגרי מידע רלוונטיים; סינון המידע בהתאם לקריטריון מפתח של התאמה למאפייני מודל קבלת ההחלטות בישראל; הרחבת הידע והעמקתו בנוגע למדינות שנמצאו מתאימות להשתתף בסקירה; סיום איסוף המידע עם ההגעה לרוויה. מקורות המידע שנעשה בהם שימוש כללו: מאמרים מכתבי עת שפיטים, ספרים, אתרי ממשלה רשמיים והתכתבויות אישיות.

ממצאים עיקריים

המדינות שנכללו בסקירת הספרות הן: נורבגיה, פינלנד, שבדיה, דנמרק ואנגליה.

אחד הממצאים הבולטים העולים מניתוח ספרות המחקר הוא השונות הרבה שישנה בין מדינות בתהליך קבלת ההחלטות בכלל , ובנוגע לייצוג ההורים בפרט. הבדלים בין מדינות נמצאו לדוגמה במאפייני גוף קבלת ההחלטות והרכבו, בטיב הקשר (אישי או מקצועי) בין ההורה לגורם המייצג, ובאופן מעורבותו ותזמונו. עוד ממצא חשוב הוא מיעוט הידע האמפירי הקיים בנושא ייצוג הורים ובמיוחד בנוגע לאופן יישום הייצוג בעבודה היום-יומית ולהשלכותיו. מוצגים מספר הסברים אפשריים לתופעה.

מסקנות

מסקנות הסקירה בנוגע לגיבוש מדיניות בנושא ייצוג הורים בתהליכי קבלת החלטות של גורמי רווחה בתחום הגנת הילד, הן:

  1. יש צורך בנוהלי עבודה מוגדרים בנוגע למעורבות גורם בלתי תלוי מטעם ההורה בתהליך קבלת ההחלטות אשר יהיו ברורים לכל מי שמשתתף בו. נהלים אלו צריכים להתאים למאפייני מערכת הגנת הילד המעצבים את היחסים בין ההורה, העובד הסוציאלי והסוכנות
  2. יש צורך במתן ידע והכשרה בתחום הגנת הילד לגורם אשר מייצג את ההורה
  3. יש לקחת בחשבון את אפשרויות הייצוג הניתנות לילדים עצמם ולבחון האם וכיצד הן משתלבות עם אלו הניתנות להוריהם. מחקר משמעותי בנוגע לסוגיות אלו הוא קריטי לצורך פיתוח מדיניות יעילה

 

הצעה לציטוט בעברית:
אלפנדרי, ר. (2017). ייצוג הורים בתהליכי קבלת החלטות של גורמי רווחה בתחום הגנת הילד – סקירת ספרות על הנעשה בחמש מדינות אירופיות. דמ-17-764. מכון מאיירס-ג'וינט-ברוקדייל.
הצעה לציטוט באנגלית:
Alfandari, R. (2017). Parental Representation in the Child Protection Decision-Making Processes of the Social Services – Literature Review about Five European Countries. RR-764-17. Myers-JDC-Brookdale Institute. (Hebrew)