תכנית "מסיכון לסיכוי" – שילוב ילדים עם צרכים מיוחדים מלידה עד גיל 3 במעונות יום בקהילה : מחקר הערכה

בחינוך לגיל הרך פעלו עד לאחרונה רק שתי תכניות מרכזיות לילדים עם צרכים מיוחדים גילאי לידה עד 3 שנים: האחת בקהילה "השילוב היחידני" והאחרת סגרגטיבית, "המעון השיקומי" לילדים עם מוגבלויות קשות. מיעוט אפשרויות השילוב בקהילה, והמגמה הגוברת לשלב ילדים אלה במסגרות חינוך רגילות, הביאו את אגף השיקום במשרד הרווחה, משרד הבריאות, ארגון ויצ"ו ועמותת אשלים ליזום את התכנית "מסיכון לסיכוי". תכנית זו משלבת במעונות בקהילה קבוצות של ילדים (במקום ילד אחד או שניים), בתמיכת סייעת וטיפולים פרה-רפואיים, במקום במכון להתפתחות הילד כפי שנהוג במעון השיקומי.

מחקר הערכה זה בוצע בשנת פעילותה השלישית של התכנית (שנת הלימודים 2003-2002) בשבעה מעונות במגזר היהודי ובמגזר הערבי, ששילבה באותה שנה 64 ילדים. המחקר בדק את יישום התכנית, את השלכותיה ואת עלותה הכלכלית. במחקר נערכה השוואה בין 44 ילדים בתכנית, לבין ילדים דומים להם מבחינת גיל, רמת מוגבלות ובעיות התנהגות, בשילוב היחידני (46 ילדים) ובמעון שיקומי (57 ילדים). בסך-הכל נערכו 585 ראיונות עם אמהות, מטפלות, מנהלות, צוות פרה-רפואי, עובדות סוציאליות ומנהלת התכנית.

להלן מספר ממצאים נבחרים:

  • היקף התכנית והאופן שבו היא יושמה (מספר המעונות והילדים, שילוב קבוצת ילדים בכל מעון, ושילוב הסייעת בצוות המטפלות ומתן הדרכה לצוות ולהורים) התאימו במידה רבה לתכנונה.
  • מבחינת הערכת תרומת התכנית נמצא שיש לה הישגים דומים או אף טובים יותר מאלה של שתי התכניות הותיקות יותר. לדוגמה, הטיפולים הפרה-רפואיים המהותיים להתקדמות הילדים, ניתנו במעון ולא במרכז להתפתחות הילד, מה שהקל על הילד ועל ההורים. מספר הטיפולים הממוצע לילד בחודש (11.4) דומה למספר הטיפולים שמקבל ילד במעון השיקומי (12), וגבוה בהרבה מזה שבשילוב היחידני (8.1).
  • בדומה לשתי התוכניות האחרות, מרבית הילדים, בין 70% ל-78%, התקדמו לפי הממדים של מוטוריקה גסה ועדינה, דיבור, אוצר מילים וחיבור משפטים.
  • בנוסף, נמצא שהילדים שולבו היטב במעון. כמעט כולם משתתפים בכל הפעילויות במעון (93%), ומשחקים עם ילדים אחרים (85%), בדומה לשילוב היחידני (81% ו-93%).
  • לתכנית יש יתרונות גם מבחינת העלות החודשית. לאחר ההשקעה הראשונית בהקמתה, העלות השוטפת לילד לחודש במימון ציבורי של התכנית המספקת טיפולים רבים יותר מאשר השילוב היחידני, הייתה 3,601 ₪ – דהיינו, נמוכה ב-3% מהעלות בשילוב היחידני (3,719 ₪), וב-43% מהעלות במעון השיקומי (6,351 ₪). בהשוואה של עלותן של שלוש התכניות בהתבסס על ההנחה שבכולן ניתן מספר טיפולים פרה-רפואיים זהה (12), ובתוספת זקיפת עלות הסעות הורים, עולה כי עלות התכנית (4,335 ₪) נמוכה ב-15% מהעלות בשילוב היחידני ( 5,078 ₪), וב-33% מהעלות במעון השיקומי (6,351 ₪).

ממצאי המחקר מעלים מספר סוגיות: מהי התרומה, לילדים ולהורים, בקיום מגוון תכניות משלבות? כיצד להסיר את החסמים המוסדיים שזוהו במחקר, המקשים על יישום השילוב? כיום, התכנית מיושמת בעשרה מעונות ומשלבת כ-106 ילדים. ממצאי המחקר סייעו למקבלי ההחלטות לגבש תעריף ייחודי לילד המשתתף בתכנית, וכך לכלול את התכנית במערך השירותים המוצעים לאוכלוסייה זו.

ממצאי התוכנית הוצגו בפורמים שונים של קובעי מדיניות ועובדי שדה בכירים שעוסקים בתחום השילוב. המחקר הוזמן ומומן בידי אשלים, העמותה לתכנון ופיתוח שירותים לילדים ובני נוער בסיכון ובני משפחותיהם.