תזות ודיסרטציות

OATD – כלי חדש לחיפוש תזות בגישה פתוחה

OATD – Open Access Theses and Dissertation הוא שירות חדש כולל לחיפוש תזות ודיסרטציות בגישה פתוחה. כיום הוא מאנדקס למעלה מ- 1.5 מיליון תזות בגישה חופשית מ- 600 אוניברסיטאות ומוסדות אקדמיים אחרים ב רחבי העולם . התזות עצמן נמצאות באתר המקורי שלהן והשירות רק מאפשר גישה אליהן.

הסטטוס של התזות שנגישות בשירות זה מוגדרות באתר כתזות בגישה פתוחה במשמעות שהן נגישות לקריאה ולהורדה ועל פי מה שמוצהר באתר האחראים על השירות מעודדים את המחברים להעניק זכויות נוספות במסגרת הרישיונות הגמישים של creative commons .

ממנשק התוצאות יש גישה לטקסט המלא, לרשומה ביבליוגרפית מלאה, לפריטי מידע דומים וקיימת גם אופציה ליצוא ישיר לרשתות חברתיות אקדמיות ואתרי סימניות חברתיים

מנשק התוצאות כולל אופציות לעידון השאילתה על פי תאריך, אוניברסיטה, תואר ושפות

השירות תומך בפרוטוקול OAI-PMH – פרוטוקול נתמך על ידי רוב הפלטפורמות של מאגרי התזות המוסדיים כגון DSpace, Digital Commons, eprints, ETD-db, and ContentDM לכן תהליך האיסוף הוא בדרך כלל פשוט .

הוועדה המכוננת של השירות כוללת ספרנים מומחים מאוניברסיטאות בארה"ב.

באתר השירות אפשר למצוא גם התייחסות והשוואה עם שירותים אחרים לחיפוש תזות שקיימים היום כגון: PQDT , NDLTD יחודו של השירות החדש הוא שנכון להיום הוא מאנדקס רק תזות חופשיות לקריאה והורדה.

מקור בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב

 

PQDT Open – תזות ודיסרטציות בגישה חופשית

PQDT Open הוא שירות חופשי של Proquest אשר מאפשר גישה לתזות ודיסרטציות חופשיות בווב.

ל- Proquest יש גם שירות הוצאה לאור חופשי – UMI® Open Access publishing אשר מאפשר למשתמשים שמעוניינים לאפשר גישה חופשית לעבודות שלהם, לפרסם אותם .

פרסום באמצעות שירות חופשי זה מגביר את הנראות של התזות/דיסרטציות שכן הן מתפרסמות ב- PQDT open וגם במאגר התזות הקנייני של פרוקווסט – ProQuest® Dissertations & Theses . באופן זה המפרסמים בשירות זה חושפים את עבודותיהם לא רק למשתמשים בשירות התיזות החופשי אלא גם לכל המנויים על מאגר זה.

שימוש בשירות UMI® Open Access publishing יגדיל את מאגר התזות והדיסרטציות החופשיות בווב.

מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב

 

 

BioMedSearch.com – מנוע חיפוש ייעודי מקיף לתחום הביו-רפואי

מנוע חיפוש ייעודי מקיף לתחום הביו-רפואי. המנוע חופשי לכל. הוא מחפש ב-Pubmed ובמקורות מהימנים נוספים, שכוללים גם אוסף של תזות ודיסרטציות . אפשר לחפש בכל המקורות ואפשר להגביל את החיפוש ל-Pubmed או למסמכים מהמקורות האחרים.
המנוע כולל מנשק חיפוש בסיסי ומנשק חיפוש מתקדם.
מנשק החיפוש המתקדם כולל שתי אופציות:
• חיפוש מהיר שכולל טופס מובנה עם הרבה מאוד הגבלות כגון: תאריך, כותר, תקציר, מחבר ראשון ואחרון, כתב עת, כרך, גיליון ועמודים, Mesh , סוג מסמך (כ- 60 סוגי מסמכים) ושדות נוספים כמו השתייכות מוסדית, מספר מענק ושפה.
• חיפוש למומחה עם אפשרות לחיפוש מתקדם בשפת פקודות .
באתר מדריך מפורט שכולל מידע מפורט על השימוש במנשקי החיפוש השונים, השימוש בשפת הפקודות, שדות, אופרטורים, מיון התוצאות ועוד..
קיימת במנוע גם אופציה לדפדף על פי אשכולות ותתי אשכולות.
הרשמה חופשית למנוע מאפשרת שימוש במאפיינים נוספים של מנוע החיפוש כגון: אפשרות לקבל שירותי עדכון (alerts ), שמירת חיפושים ומסמכים, הוספת הערות, יצוא לתוכנות ביבליוגרפיות ושיתוף מסמכים עם שאר החברים הרשומים.
בכוונת מפתחי המנוע להתמיד בהשבחתו, וכל מי שיש לו הצעות לשיפורים יוכל לעשות זאת בטופס שמיועד לכך .

מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב

 

EThOS – מאגר התזות המאוחד של האוניברסיטאות באנגליה, פתוח לכל

מאגר מאוחד של התזות של האוניברסיטאות באנגליה, שמתופעל על ידי British Libray, פתוח עתה לכל. נכון להיום, המאגר כולל למעלה מ-250,000 רשומות. המאגר מתעדכן על בסיס שבועי. במקרים מסוימים של תזות מוזמנות, העדכון הוא על בסיס יומי. יש במאגר הרבה תזות דיגיטליות אשר ניתנות להורדה מיידית, לשימוש אישי בלבד, ומספרן הולך וגדל. חיפוש במאגר אינו מחייב הרשמה. לעומת זאת כדי להוריד תזה או להזמין תזה יש להירשם. EThOS מאפשר גישה לתזות דרך כל הערוצים האפשריים. לעיתים כאשר התזה המבוקשת אינה מופיעה במאגר, יש קישור למאגר המוסדי בו היא זמינה.
רוב המוסדות שנוטלים חלק במאגר תומכים בגישה חופשית, והמימון הכרוך בדיגיטציה של התיזות ממומן על ידם. לעומת זאת המשתמש נדרש לשלם עבור הוצאות הדיגיטציה של תזות של מוסדות שאינם תומכים בגישה חופשית.
מנשק החיפוש מאפשר להגביל את החיפוש לתזות שזמינות להורדה מיידית. תוצאות החיפוש כוללות פריטים ביבליוגרפיים מלאים, ולאחר מילוי טופס פרטים אישיים, שכולל מספר שדות חובה: שם מלא, כתובת וארץ, שם משתמש וסיסמה, מקבלים טופס עם פריטי ההזמנה, שכולל גם עלויות. לאחר אישור ההזמנה, אם התזה זמינה להורדה מיידית, מקבלים את הקובץ עם הטקסט המלא של התזה.

 

DART-Europe – פורטל התיזות האלקטרונייות של אירופה

פורטל זה הינו פרי שיתוף פעולה של ספריות מחקר וקונסורציום של ספריות למען שיפור גישה חופשית גלובלית לתיזות ולדיסרטציות של אירופה.
התיזות בטקסט מלא נגישות לכול בגישה חופשית.
DART-Europe כולל מידע ביביליוגרפי על כל אחת מהתיזות בהתאם למקור, וקישור לעותק/ים אלקטרוני/ים שלה. מידע-העל נאסף בפורמט של OAI Dublin Core תוך שימוש בפרוטוקול OAI-PMH .
בפורטל מנשק חיפוש בסיסי ומתקדם שמאפשר את הגבלת החיפוש על פי מחבר, כותר,תיאור, תאריך, אוסף,מוסד, שפה ומדינה.
קיימת גם אופציה לדפדוף על פי מחבר, מוסד, אוסף, מדינה, ושנה – משנת 1597 ועד היום.
ההיסטוריה של החיפושים בפורטל נשמרת כל זמן שלא סוגרים את הדפדפן.
מחברים שמבקשים להוסיף את מידע-העל של מחקריהם לפורטל נדרשים לעשות זאת דרך ספריית האוניברסיטה שלהם.

מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב

 

Theses Canada – תיזות ודיסרטציות

Theses Canada הינו קטלוג מאוחד של תיזות ודסירטציות קנדיות אלקטרוניות. כ 60 ספריות משתתפות בקטלוג הזה וכיסוי השנים הוא מ 1950. הממשק באנגלית ובצרפתית.

 

 

Trove- Australia

פורטל חיפוש של הספרייה הלאומית של אוסטרליה והוא מכיל יותר מ -300 מיליון פריטים מספריות אקדמיות, ציבוריות, מאגרי מחקר, מוסדות תרבות וארגוני תעשייה. בנוסף הוא מספק גישה למספר מקורות בעלי גישה פתוחה כולל העיתונות האוסטרלית הדיגיטלית, ארכיון לאתרי ווב אוסטרליים ועוד.מאפשר לחפש סוגים רבים של חומרים כולל: ספרים, מאמרים, תמונות, תיזות ועוד.

 

הקטלוג המאוחד NDLTD

הקטלוג כולל למעלה מ 3מליון רשומות אלקטרוניות של תיזות ודיסרטציות אשר מסופקות ע"י ארגונים חברים ומאגדים מרחבי העולם. שני כולים פותחו לחיפוש ודפדוף בקטלוג המאוחד:
Scirus ETD Search – מוצר של Elsevier אשר מאפשר להגביל את החיפוש לתיזות בלבד או מאפשר להרחיב את החיפש בווב.
VTLS Visualizer – מאפשר למיין את תוצאות החיפוש לפי פרמטרים שונים כגון: רלוונטייות,כותר ושנה. כמו כן אפשר לצמצם את תוצאות החיפוש לפי שפה, יבשת, מדינה, תאריך, פורמט, וארגון.
באתר יש הפניות למספר מקורות נוזספים לאיתור תיזות אלקטרוניות.

 

הספריות באוניברסיטת ושינגטון השיקו מאגר מוסדי בגישה פתוחה

ב-28 במרץ 2012 הספריות באוניברסיטת ושינגטון בסיינט לואי הודיעו על השקתו של מאגר מוסדי ב"גישה פתוחה". מאגר מוסדי זה יאפשר גישה חופשית לכול לתפוקה המחקרית מדעית של הסגל והסטודנטים באוניברסיטה . צעד זה הוא ברוח מחויבותה של האוניברסיטה למדיניות הגישה הפתוחה כפי שבא לידי ביטוי בהחלטת הסנט באוניברסיטה במאי 2011

נכון להיום המאגר כולל בעיקר את כל התיזות והדיסרטציות שנעשו באוניברסיטה מאז שנת 2009 . בעתיד יתווספו למאגר אוספים נוספים.

על מידת השימושיות במאגר תעיד העובדה שעוד לפני השקתו הרשמית של המאגר נרשמו 1200 הורדות.

באתר יש אפשרות לדפדוף במאגר ולחיפוש. החיפוש מאפשר בנוסף לחיפוש במאגר המוסדי עצמו גם חיפוש בכל המאגרים – כלומר גם במאגרים מוסדיים של ספריות אחרות. באתר יש אופציה לחיפוש בסיסי ולחיפוש מתקדם. בחיפוש המתקדם אפשר לחפש על פי תקציר, נושא, מחבר, מוסד, כותר, סוג מסמך, פרסום, תאריך. כמו כן אפשר למיין את התוצאות על פי רלוונטיות או על פי תאריך.

מאגר מוסדי זה מתווסף לרשימה ארוכה של מאגרים בגישה פתוחה ברחבי העולם שברבים מהם מעורבותן של הספריות הייתה גדולה.

מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב

 

OpenThesis: מאגר הפקדות חופשי לתזות, דיסרטציות ומחקרים אקדמיים

זהו פרויקט שמטרתו להגביר הפצה וחשיפה של תזות, עבודות דוקטורט ומחקרים אחרים, לטובת כל מי שמעונין – בחינם!
האתר מאפשר לסטודנט/חוקר להעלות את עבודת התיזה שלו, דוקטורט או כל מחקר אחר, כשהגישה לחומרים תהיה חופשית לכל. ניתן לבצע חיפושים באתר, שבנוסף לחיפוש המהיר,מציע גם אפשרות לחיפוש מתקדם: על פי שם מחבר, מילות מפתח, מוסד, מנחה, ועוד. קיימת אפשרות להציג תוצאות באופן כרונולוגי או בהתאם לרלוונטיות.

גם מי שיש בידיו עותק בדפוס בלבד, יוכל לקבל באתר הנחיות כיצד לסרוק את העבודה, כדי שניתן יהיה להעלות אותה לאתר.

האתר פונה גם לאוניברסיטאות ומציע לפרסם את העבודות שנעשות אצלן, באתר, ובכך לתרום לקידום הקניין הרוחני של המוסד. הוא גם מציע למוסדות שאין להם מאגר הפקדות מוסדי, לשמש ככזה עבורן, ובכך ליצור נקודת חיפוש אחת לתיזות ודיסרטציות . ניתן יהיה להגביל את החיפוש למאגר כולו או למחקרים של מוסד מסוים.
האתר מסוגל גם לספק למוסד שיהיה מעונין, נתונים סטטיסטיים לגבי שימוש בחומרים שלו.
לטובת מי שאינם מעוניינים שעבודתם תוצג באופן חופשי, (במקרה של פטנט, או המצאה חדשה) ישנה אפשרות לקבוע תקופת אמברגו.
האתר מקפיד על שני אספקטים מבחינת שימור נתונים: לספק הגנה פיסית של המידע ולהבטיח שניתן יהיה לקרוא גם בעתיד את הקבצים בכל פורמט שיהיה קיים, ולשם כך הם משתמשים בפורמטים סטנדרטיים כמו PDF ו XML. כדוגמא, הן מציינים את הספרייה הבריטית, שמשתמשת באותם סטנדרטים.
לכל המוסדות האקדמיים יהיו מיקרוסייטים חופשיים (אתרים קטנים המשמשים לצורך ספציפי) לדוגמא:
http://www.openthesis.org/school/The-University-of-Texas-at-Austin/resultes.html וכך גם ניתן יהיה להוסיף את הלוגו של המוסד לקובץ העבודות.

מקור: בלוג הספריות של אוניברסיטת תל-אביב

 

תיזות בתחום הרפואה

אוניברסיטת ייל מציעה את אוסף התיזות הדיגיטלי שלה מתחום הרפואה – חלק מהחומר חופשי לכל וחלקו לא. אבל ניתן לצמצם את החיפוש מראש לעבודות חופשיות. התיזות הן מהשנים 2002-2011

 

 

עבודות גמר של אוניברסיטת חיפה

במסגרת אוספים נבחרים המופיעים במרכז למדיה דיגטלית של ספריית אוניברסיטת חיפה, ניתן למצוא עבודות (דיסרטציות) של סטודנטים באוניברסיטת חיפה לתארים השני השלישי (M.A ו PhD) בטקסט מלא לצפייה תוך קיום תנאי זכויות יוצרים. אפשר לערוך חיפוש בסיסי ומתקדם, או ניתן לדפדף בעבודות לפי סוג התארים והפקולטות השונות.

 

הספרייה האיכותנית – עבודות מחקר איכותניות למאסטר ולדוקטורט

בספריית המרכז של המרכז הישראלי למחקר איכותני ניתן למצוא עבודות מחקר איכותניות למאסטר ולדוקטורט. מטרת הספרייה היא לרכז תחת קורת גג אחת עבודות שלרוב מפוזרות במוסדות השונים, ואינן נגישות עבור כלל החוקרים והסטודנטים. מרבית מהעבודות מופיעות בגירסה אלקטרונית. כדי לעיין בעבודות מודפסות יש צורך בתיאום מראש.

 

תיזות אלקטרוניות בעברית – מלמ"ד

במסגרת הקטלוג הישראלי המאוחד (ULI) ניתן לעשות חיפוש של תיזות אלקטרוניות בלבד או תיזות בלבד. מרבית התיזות האלקטרוניות מוגבלות לצפיה לקהילת האוניברסיטה אליה הן שייכות.
יש לבחור "תיזות אלקטרוניות בלבד" מתוך התיבה "בחר קטלוג" אם לא הגעת ישירות לתיזות)