יום עיון בנושא טראומה, אובדן ושכול בצל מלחמת חרבות ברזל

טראומה, אובדן ושכול בצל מלחמת חרבות ברזל

מתקפת הטרור של חמאס שהתרחשה בשבעה באוקטובר 2023 הותירה את החברה בישראל בטראומה לנוכח ריבוי הנרצחים והנופלים ואכזריות המעשים, בהם התעללויות וכן חטיפה של ילדים, צעירים, נשים וקשישים. מאז החלה המלחמה שפרצה בתגובה למתקפה נוספו אלפי אנשים למשפחת השכול, והאובדן מורגש הן ברמת הפרט הן ברמת קהילות שלמות שנפגעו. מצב החירום המתמשך מעמיק בקרב הציבור את הטראומה, את תגובות הדחק ואת המצוקה.

שתי סקירות ספרות נכתבו במטרה לסייע לגופי ממשל ולאנשי מקצוע ביישום מדיניות קיימת, בהתאמתה למציאות הנוכחית ובגיבוש דרכי התערבות חדשות שיספקו מענה מיטבי לפרטים, למשפחות ולקהילות שמתמודדים עם טראומה ועם אובדן ושכול בטווח הבינוני והארוך. בסקירות מוצגות תובנות מן הספרות על ההשפעות של אסונות מרובי נפגעים ושל אובדן ושכול על משפחות וקהילות, על צורכי השכולים ועל דרכי ההתמודדות עם אסונות, אובדן ושכול.

סקירות הספרות הוצגו ביום עיון מקוון שנערך בחמישה בפברואר 2024. את יום העיון, כמו את כתיבת הסקירות, הובילו חוקרות מצוות ילדים, נוער וצעירים ומצוות זקנה במכון ברוקדייל. מטרת יום העיון הייתה להפיץ את התובנות שעלו מן הספרות בקרב קובעי מדיניות ואנשי מקצוע, לעודד לפעולה ולעורר שיח שיתרום לקידום פתרונות בתחומים אלה. כ-900 איש נרשמו ליום העיון ויותר מ-400 אנשים השתתפו בו. במליאת הפתיחה נשאו דברים סיגל אשר, מנכ"לית זמנית מכון ברוקדייל, ד"ר יונית יעקובוביץ, ראש חטיבת משפחה במכון, וורד ליבשטיין, נציגה של משפחה שכולה, ולאחר מכן הוצגו סקירות הספרות.

ליום העיון הוזמנו גם מיטב המומחיות והמומחים בתחומים שבהם עוסקות סקירות הספרות כדי להציג סוגיות מגוונות בתחום. ההרצאות תוכננו להתקיים בחדרי דיון שאליהם נרשמו המשתתפים מראש אך בעקבות תקלה טכנית לא התאפשר לנו לעבור לחדרי הדיון. במקום זאת שתיים מתוך תשע ההרצאות שתוכננו להינתן בחדרי הדיון ניתנו במליאה ואז הוצגו דברי סיכום.

ההרצאות שתוכננו לחדרי הדיון נקבעו למועדים חדשים והוצעו לכל המשתתפים ולכל המעוניין. הן התקיימו בשבועות שלאחר יום העיון. דף זה כולל את ההקלטות של יום העיון ושל המפגשים שהתקיימו בשבועות לאחר מכן, את המצגות שליוו את ההרצאות וכן קישורים לתוצרים אשר פורסמו בנושאי יום העיון.

יום עיון בנושא טראומה אובדן ושכול

פסיכולוגית חינוכית בכירה, יועצת לענייני טראומה וחוסן בארץ ובעולם. עמיתה במספר ארגונים כמו מהו"ת ישראל, ארגון טראומה ישראלית, רבדים, ארגון להחלמה מסרטן, המרכז לרפואת גוף נפש (CMBM) שמרכזו בארצות הברית, ואוהל – ארגון לבריאות נפש. בעבר ניהלה את יחידת החוסן במטי"ב – המרכז הישראלי לפסיכו-טראומה, הייתה עמיתה בבית הספר למנהיגות חינוכית של מכון מנדל, וניהלה את השירות הפסיכולוגי-חינוכי של גוש עציון ושל תחנת העמקים בעמק יזרעאל.

קבוצות תמיכה בסבים שכולים מאת גליה שגב רוזנברג:

עו"ס מומחית בתחום הזקנה, המחלקה לטיפול באזרחים הוותיקים, אגף שח"ק, עיריית כפר סבא.

סוגיות שאינן מדוברות בטיפול בשכול מאת ד"ר אילן שריף:

מטפל וחוקר, מנהל תחום אובדן ושכול, משרד הרווחה והביטחון החברתי.

היבטים פסיכולוגיים וחברתיים של מוכנות והתמודדות עם חירום מאת ד"ר מורן בודס:

מרצה בכיר בחוג לניהול מצבי חירום ואסון, בית הספר לבריאות הציבור, הפקולטה למדעי הרפואה והבריאות, אוניברסיטת תל אביב.

התמודדות עם אובדן ושכול באוכלוסייה הבדואית מאת אברהים אבו-ג'עפר:

פסיכולוג מומחה בכיר, מנכ"ל ארגון תמר העוסק בהנגשת מענים פסיכו-סוציאליים בחברה הערבית.

למעבר לעמוד צוות ילדים, נוער וצעירים לחצו כאן

למעבר לעמוד צוות זיקנה לחצו כאן

לכל הפרסומים של מכון ברוקדייל בנושא מלחמת "חרבות ברזל" לחצו כאן