ג'וינט ישראל-תבת מפתח תכניות רבות לשילוב בתעסוקה של אוכלוסיות בעלות שיעור השתתפות נמוך בשוק העבודה. אף שרבים מן המשתתפים עובדים, שכרם נמוך. כדי לסייע להם להגדיל את שכרם ולשפר את תנאי העסקתם, הקים תבת ב-2012 תכנית חדשה – 'תכנית קידום'. רכזים משש תכניות תעסוקה שבהפעלת תבת ('אפיקים', 'אשת חיל', 'מפתח', 'סטרייב', 'רשות מקדמת תעסוקה' ו'ריאן') הוכשרו לשמש 'מומחי קידום' בתכנית. בתכנית משתתפים בני 45-20 בעלי מוטיבציה גבוהה להתקדם. לכל משתתף נבנתה תכנית אישית, וניתן ליווי שוטף בעת יישומה. משתתפים קיבלו עידוד להירשם להכשרות מקצועיות או ללימודים אקדמיים וקיבלו מענק לימודים מטעם התכנית.
התכנית מלוּוה במחקר מעקב שנערך על ידי מאיירס-ג'וינט-ברוקדייל, במשך השנתיים הראשונות. בשנת 2014 פורסם דוח ביניים שהתמקד בממצאי היישום בשנתה הראשונה של התכנית. הדוח הנוכחי מתמקד בממצאים שנתיים לאחר תחילתה. מטרת המחקר היא לעקוב אחר יישום התכנית ומצבם התעסוקתי של המשתתפים. נערכו 20 ראיונות עומק עם צוות התכנית, ו-75 מתוך 114 מהמשתתפים בתכנית רואיינו בטלפון. כדי לאמוד עד כמה אפשר לייחס לתכנית את השינויים במצבם של המשתתפים, נבנתה קבוצת השוואה של 95 אנשים שזוּוגו עם אחד מהמשתתפים לפי מספר מאפיינים. האנשים האלה עמדו בקריטריונים לקבלה לתכנית הקידום אבל לא השתתפו בה. גם הם רואיינו טלפונית.
מממצאי המחקר:
-
לימודים: 56% השתתפו בלימודים (בעיקר בקורסים להכשרה מקצועית). שיעור זה היה גובה ב-24 נקודות אחוז מהשיעור בקבוצת ההשוואה (32%). 25% מהמשתתפים עדיין למדו בעת הסקר וחלק ניכר מהם צמצמו את היקף משרתם בעקבות הלימודים.
-
קידום בתעסוקה: 39% מן המשתתפים הגדילו את שכרם ב-10% או יותר. שיעור זה עשוי לגדול כאשר כל המשתתפים יסיימו את לימודיהם. שיעור מעט נמוך יותר של 34% הגדילו את שכרם בקבוצת ההשוואה.
– בקרב משתתפות 'אשת חיל' השפעתה של התכנית הייתה גדולה במיוחד -52% מהן הגדילו את שכרן ב-10% או יותר, לעומת 30% בקבוצת ההשוואה. -
הערכת המשתתפים: לדברי המשתתפים, השירותים החשובים ביותר שהם קיבלו היו הליווי האישי של מומחי הקידום והסיוע הכספי ללימודים.
-
היישום: יש להדגיש שמומחי הקידום קיבלו עליהם לרכז את נושא הקידום בנוסף לעבודה הרגילה שלהם במרכז התעסוקה. מבין כל התכניות רק 'אשת חיל' קיבלה מימון ישיר לעבודת מומחי הקידום. מומחי הקידום ציינו שעומס התפקידים ואי הקצאת משאבים לטובת תכנית הקידום הגבילו את יכולתם להקדיש זמן לליווי המשתתפים.
תכנית הקידום שואפת להרחיב את פעולתה ולספק שירותי קידום מועילים ליותר עובדים בשכר נמוך. ממצאי המחקר ישמשו כבסיס לדיון על הרחבת התכנית בצורה יעילה. המחקר בוצע בהזמנת ג'וינט-תבת ובמימונו.
הצעה לציטוט באנגלית:
Fischman, N., & Wolde-Tsadick, N. (2016). Developing Methods for Improving the Work Conditions of Low-Wage Workers: Summary Evaluation Report of the Employment Advancement (Kidum) Program. RR-707-16. Myers-JDC-Brookdale Institute. (Hebrew)