בשנים 2000-2002 הקים משרד הקליטה בשיתוף הרשויות המקומיות עשרה מוקדים שכונתיים בשכונות שבהן קיימים ריכוזים גדולים של עולי אתיופיה. תפקיד המוקד הוא לרכז את הטיפול בעולים אלה מול הרשות המקומית ולקדם פיתוח שירותים ותכניות עבורם תוך כדי הגברת שיתוף הפעולה בין גופים שונים, איגום משאבים ושיתוף הקהילה.
על מנת לעמוד על הצרכים של העולים במגוון תחומים ולספק תשומות של מידע לעבודת המוקד נערכים בכל השכונות הללו מפקדים של כל משקי הבית של יוצאי אתיופיה בשכונה. בדוח זה, החמישי בסדרת הדוחות על המפקדים, מובאים נתוני המפקד שנערך בשכונות עפולה הצעירה ועפולה עלית בעפולה. בסקר נאסף מידע על 248 משפחות, המהוות 68% מהמשפחות יוצאות אתיופיה המתגוררות בשתי השכונות.
מספר כיוונים מרכזיים עולים מתוך הנתונים:
-
חלק גדול מיוצאי אתיופיה בעפולה הם ותיקים בארץ – 50% נמצאים בארץ למעלה מ-15 שנים. מצד שני, יש גם קבוצה פחות ותיקה: 39% נמצאים בארץ 6-10 שנים.
-
משפחות חד-הוריות מהוות כשליש מהמשפחות עם ילדים, שיעור גבוה במיוחד.
-
ישנה השתלבות משמעותית של יוצאי אתיופיה בשוק העבודה. עם זאת, שיעורי התעסוקה הכוללים בגילים 18-64 נמוכים בהשוואה לאוכלוסייה היהודית – 48% מהגברים ו-32% מהנשים.
-
שיעורי התעסוקה הגבוהים ביותר מצויים בקבוצת הגיל 26-44, והם עומדים על 77% בקרב הגברים ו-45% בקרב הנשים. השיעורים נשארים גבוהים, יחסית, גם בגילים מבוגרים: 60% מהגברים בני 45-54 ושליש מבני 55-64 בעפולה מועסקים. ממצא זה קשור לוותק של הקהילה האתיופית בעפולה.
-
כמעט כל הצעירים בגילים 18-25 נמצאים במסגרת כלשהי (לימודים, צבא, שירות לאומי, עבודה) או מחפשים עבודה.
-
עם הוותק בארץ, חל גידול משמעותי באחוז המשפחות בהן שני בני הזוג מועסקים, והוא מגיע כמעט למחצית בקרב המשפחות הוותיקות ביותר.מגמה זו חלה גם בקרב משפחות חד-הוריות.
-
רק אחוז קטן מיוצאי אתיופיה בעפולה השתתפו בקורסי הכשרה מקצועית, אולם, שליש מהעולים שגילם עד 45 אשר טרם למדו במסגרת זו מעוניינים לעשות כן כיום.
-
הבלתי מועסקים ציינו שהם זקוקים בעיקר לייעוץ מקצועי ולעזרה ביצירת קשר עם מעסיקים פוטנציאליים על מנת להיקלט בעבודה. הנשים זקוקות גם לסיוע במימון סידור לילדים.
-
כל הילדים בגילים 3-13 נמצאים במסגרות חינוכיות. בגיל שנתיים, שני-שלישים מהילדים נמצאים במעונות או משפחתונים. בקבוצת גילאי 14-17, 3% אינם לומדים.
-
מחצית הילדים בגילים 3-13, אך רק שליש מבני 14-17 המתגוררים בקהילה, משתתפים בתכניות העשרה ותמיכה לימודית. לדברי ההורים, רבע מהילדים בגיל בית-ספר זקוקים לעזרה בלימודים ואינם מקבלים אותה. יש מקום לפעול להרחבת הסיוע בלימודים וגם היקף ההשתתפות בתכניות חינוכיות בשעות אחר-הצהריים.
ממצאי הסקר מהווים תשומה לתכנון תכניות התערבות ליוצאי אתיופיה בשתי השכונות בעפולה.
מחקר זה בוצע ביוזמת המשרד לקליטת העלייה ובמימונו, כחלק מתכנית פיתוח המוקדים.