רקע
תוכנית קפלן למנהיגות היא התוכנית הבין-לאומית הראשונה של הג'וינט אשר הציבה לה למטרה לפתח מנהיגות צעירה בקהילות יהודיות באירופה, ברה"מ לשעבר ואמריקה הלטינית. התוכנית מיועדת לאנשי מקצוע צעירים במשרות ניהול בדרג ביניים בקהילות יהודיות, השואפים לחזק את השפעתם ומנהיגותם, במיוחד בתוך הארגונים שהם פועלים בהם. התוכנית מתמקדת במתן כלים וידע בארבעה תחומים: מנהיגות, ניהול, פיתוח קהילתי ותכנים יהודיים. בתוכנית שלוש קבוצות אזוריות, שכל אחת מהן השתתפה בשלושה סמינרים אזוריים ובסמינר בין-לאומי אחד, וכן בפעילויות ומשימות בין הסמינרים. חמישים עמיתים השתתפו במחזור השלישי של התוכנית, שנערך בשנים 2022–2023. דוח זה מציג את ממצאי ההערכה העיקריים של המחזור השלישי, וכן סיכום של התוכנית על שלושת מחזוריה.
מטרת הערכה
ההערכה נועדה לבחון את יישום התוכנית והטמעתה, ועד כמה השיגה את מטרותיה המרכזיות.
שיטה
ההערכה מבוססת על בחינת התוכנית כמכלול. בכל האזורים נעשה שימוש באותם כלי מחקר, תוך רגישות למאפיינים התרבותיים הייחודיים של כל אזור. כל שלב בהערכה כלל שלושה חלקים (לפני התוכנית, במהלכה ואחריה). ההערכה שילבה כלים כמותיים (שאלונים למילוי עצמי), ראיונות חצי-מובנים עם משתתפי התוכנית (להלן, עמיתים) ועם צוות התוכנית.
ממצאים מרכזיים
העמיתים הביעו שביעות רצון מיישום התוכנית ומארגון הסמינרים האזוריים. 94% מן העמיתיםמאמריקה הלטינית, 77% מן העמיתים מאירופה ו-70% מן העמיתים מברה"מ לשעבר דיווחו כי התוכנית עמדה בכל או ברוב הציפיות שלהם בכמה תחומי מפתח: רישות מקצועי (נטוורקינג); רכישת כלים, מיומנויות וידע; וצמיחה ומוטיבציה אישית ומקצועית.
90% מן העמיתים מאמריקה הלטינית ומברה"מ לשעבר ו-62% מן העמיתים מאירופה דיווחו על שיפור ברמת היכולות שלהם, ברמת הביטחון העצמי שלהם ובמוטיבציה שלהם להיות פרו-אקטיביים יותר בחתירה למטרותיהם, עקב השתתפותם בתוכנית.
השוואה בין ממצאי ההערכה של המחזור השני לממצאי ההערכה של המחזור השלישי הראתה שבסך הכול, התוכנית הצליחה לשמור על רמות שביעות הרצון הגבוהות יחסית שנמדדו לאחר המחזור השני.
סיכום התוכנית
תוכנית קפלן ייחודית בכך שהיא מתמקדת באנשי מקצוע יהודים, מטפחת תחושת קהילתיות בקרב המשתפים ומובילה ליצירת רשת עמיתים חזקה. התוכנית מעצימה את העמיתים, מגבירה את המוטיבציה שלהם ובונה רשת עמיתים אזורית. התוכנית מועילה במיוחד לאנשי מקצוע יהודיים מקהילות קטנות מועטות משאבים. התוכנית משלבת ידע תיאורטי עם למידה מעשית באמצעות סדנאות, סיורים מקצועיים בשטח, חונכות (mentoring) ולמידת עמיתים.
ממחקר ההערכה עולה כי התוכנית שמרה בעקביות על סטנדרטים גבוהים והשתפרה עם הזמן על ידי למידה מן המשוב וההמלצות של העמיתים,הצוותים האזוריים וממצאי ההערכה. מחקרי המעקב אחר בוגרי התוכנית מצביעים על כך שרוב הבוגרים בכל האזורים ממשיכים לעבוד בקהילה היהודית, לוקחים על עצמם יותר אחריות ומתקדמים בקריירה שלהם, למרות אתגרים בין-לאומיים ואזוריים, כמו מגפת הקורונה ומלחמת רוסיה-אוקראינה המתמשכת.
התוכנית הצליחה ליצור רשתות עמיתים בקרב העמיתים מאירופה ואמריקה הלטינית. באירופה, ארגון "יסוד" תומך בבוגרים באמצעות פעילויות למידה מתמשכות וקשר אישי ואילו באמריקה הלטינית, הבוגרים עצמם ייסדו רשת מקצועית ללמידה משותפת. שמירה על רשת העמיתים בברה"מ לשעבר הייתה מאתגרת בשל המלחמה בין רוסיה לאוקראינה אשר הגבירה את המתח בתוך קבוצת העמיתים מברה"מ לשעבר והשפיעה על היכולת ליצור קשר מקוון או פיזי בין האזורים.
המלצות סיכום
יש צורך מתמשך לשפר את הלמידה בתחום פיתוח קהילה, לפעול יותר להגברת הלמידה של תכנים יהודיים ושילוב תוכן יהודי בעבודה היום-יומית בקהילה היהודית, לשפר ולהעשיר את הפעילויות בין הסמינרים, לקדם יותר למידת עמיתים ורישות, ולשפר את אתר האינטרנט ומאגר הנתונים של התוכנית.
הצעה לציטוט בעברית:
חסין, ט. (2024). תוכנית קפלן למנהיגות: ממצאים מן המעקב אחר המחזור השלישי. דמ-24-022. מכון מאיירס-ג'וינט-ברוקדייל.(אנגלית)