המיזם הלאומי לשילוב חרדים בהיי-טק: ממצאי מחקר הערכה

רקע

המיזם הלאומי לשילוב חרדים בהיי-טק הוא מיזם משותף למשרד העבודה, לג'וינט-תבת ולקואליציה לתעסוקת חרדים. המיזם נועד להתמודד עם השיעור הנמוך של חרדים בתעשיית ההיי-טק ועם פערי השכר של חרדים העובדים בתעשייה. בחודשים נובמבר 2022 ועד פברואר 2024 ביצע מכון ברוקדייל מחקר הערכה לשניים מכלי ההתערבות שמופעלים במיזם – אבחון ייעודי להיי-טק וקורס טעימות להיי-טק.

מטרת המחקר הייתה לבחון בנוגע לכל אחד מכלי ההתערבות אם הוא משיג את מטרותיו. בנוגע לאבחון המטרה הייתה לבחון האם הכלי מסייע למיין טוב יותר את המשתתפים כך שהמתאימים בלבד ימשיכו להכשרה רלוונטית; בנוגע לקורס הטעימות המטרה הייתה לבחון האם חשיפת משתתפים לתחום מסוים בהיי-טק מסייעת להם להבין אם הם מתאימים לעסוק בו.

שיטה

כדי לענות על מטרות המחקר בוצע סקר משולב (מקוון וטלפוני) עם 62 משתתפים שעברו את האבחון ועם 71 משתתפי קורס הטעימות. נוסף על כך נערכו שתי קבוצות מיקוד עם עשרה ממשתתפי קורס הטעימות, ושבעה ראיונות עם עובדי המיזם ועם נציגי הגופים המפעילים את ההתערבויות עבור המיזם.

ממצאים

מרבית המשיבים על הסקר הם חרדים (81%) ומרביתם גברים (71% באבחון, 82% בטעימות). כ-40% הגיעו למיזם עם ידע בתחום ההיי-טק. לפני שנרשמו למיזם, כ-75% מן המשתתפים רצו לעבור הכשרה בתחום ההיי-טק וכ-70% רצו לעבוד בהיי-טק.

מן הסקר עלה כי רבים מן המשתתפים בשני הכלים לא ידעו לאיזה מסלול להירשם ולמה לצפות מן ההשתתפות במיזם. הציפיות מן האבחון ומקורס הטעימות של כמחצית מן המשיבים עמדו בהלימה למטרות הכלים: שידעו אם הם מתאימים לעבוד בהיי-טק (52% ממשתתפי האבחון ו-40% ממשתתפי הקורס) ואיזה תחום עיסוק בהיי-טק מתאים להם (53% ממשתתפי האבחון ו-44% ממשתתפי קורס הטעימות). עם זאת, בין רבע לשליש מן המשתתפים ציפו שבתום התהליך ישלחו אותם להכשרה, ציפייה שאינה בהלימה עם השירות שהוצע (27% ממסיימי האבחון ו-37% ממשתתפי קורס הטעימות).

עמדותיהם של מרבית המשתתפים כלפי המיזם היו חיוביות, הן באבחון הן בקורס הטעימות. 57% ממשתתפי האבחון ציינו שהוא סייע להם להכיר את כישוריהם ונטיותיהם התעסוקתיות, 25% ציינו שסייע להם בהכוונה ובמיקוד תעסוקתי. 79% ממשתתפי קורס הטעימות דיווחו שהקורס עזר להם להבין אם הם מתאימים לעבוד בהיי-טק בתחום שאליו נחשפו. עם זאת, 35% ממשתתפי האבחון ו-43% ממשתתפי קורס הטעימות ציינו שהייתה חסרה הכוונה מעשית וליווי בסיום השתתפותם. אומנם על פי התכנון המקורי המיזם לא נועד להפנות את המשתתפים להכשרה, אך נראה כי הייתה ציפייה כזו בקרב המשתתפים. נוסף על כך כל המשתתפים שנרשמו להכשרה לאחר האבחון ו-68% מן הנרשמים להכשרה לאחר קורס הטעימות, ציינו שהמיזם לא סייע להם למצוא את ההכשרה.

תוצאות ההתערבות

75% מן המשתתפים שעברו אבחון מותאם היי-טק, נמצאו מתאימים לעסוק בתפקיד טכנולוגי או בחברת היי-טק. כ-74% ממשתתפי קורס הטעימות השלימו את הקורס עד סופו (26% נשרו, חלקם בתחילת הקורס וחלקם באמצע הקורס).

כמחצית מן המשתתפים בשני כלי ההתערבות נרשמו להכשרה בתחום ההיי-טק בתום התהליך, 47% ממשתתפי האבחון ו-50% ממשתתפי קורסי הטעימות. שיעור הנרשמים להכשרה גבוה יותר בקרב מי שנמצאו באבחון כמתאימים לעבוד בהיי-טק (53%) לעומת מי שלא נמצאו מתאימים (22%). בקרב משתתפי קורס הטעימות לא היה הבדל מובהק בשיעור הנרשמים להכשרה בין מי שהשלימו את הקורס ובין אלו שפרשו במהלכו (כ-50% בשניהם).

כשנה בממוצע מסיום השתתפותם במיזם, כחמישית מן המשתתפים עבדו בתחום ההיי-טק (בתפקיד טכנולוגי ו/או בחברת היי-טק) (21% ממשתתפי האבחון ו-18% ממשתתפי קורס הטעימות). 16% ממשתתפי האבחון ו-13% ממשתתפי קורס הטעימות למדו בקורס טכנולוגי, ו-11% ממשתתפי האבחון ו-7% ממשתתפי קורס הטעימות למדו במוסד להשכלה גבוהה.

סיכום וכיווני פעולה

ממצאי המחקר מראים כי מטרת האבחון הושגה, שכן שיעור גבוה יותר מבין המשתתפים שנמצאו מתאימים להיי-טק נרשמו להכשרה טכנולוגית לעומת אלו שלא נמצאו מתאימים (53% לעומת 22%).

עוד מראים הממצאים כי מטרת קורסי הטעימות לסייע למשתתפים להבין אם הם מתאימים לעסוק בתחום שאליו נחשפו הושגה, שכן מרביתם דיווחו שהקורס עזר להם להבנה זו, ומחציתם נרשמו להכשרה טכנולוגית לאחר סיום הקורס. חשוב לציין ששיעור הנרשמים להכשרה היה דומה בקרב משתתפים שסיימו את הקורס ומשתתפים שנשרו במהלכו, וייתכן כי עצם החשיפה היא משמעותית להרשמה.

מממצאי המחקר עולים כמה כיווני פעולה אפשריים:

  • מומלץ להוסיף את האבחון ואת קורס הטעימות למכלול הכלים לשילוב חרדים בהיי-טק. יש לראות המלצה זו על רקע מגבלות המחקר והשיעור הגבוה של הנרשמים להכשרה טכנולוגית בקרב הנושרים מקורס הטעימות
  • בשל השיעור הגבוה של נרשמים להכשרה טכנולוגית בקרב משתתפים שתופסים את כישוריהם כמתאימים לתחום ההיי-טק, מומלץ למקד את אוכלוסיית היעד של המיזם בקבוצה זו
  • לנוכח ציפיות המשיבים כי בסיום ההתערבות יסופקו להם הכוונה להכשרה קונקרטית וליווי אישי, יש להקפיד על תיאום ציפיות עם המשתתפים בעת ההצטרפות בנוגע למסלול שאליו נרשמו ובנוגע לתהליך שהם עתידים לעבור. לחלופין, אפשר להוסיף רכיבים של הכוונה וליווי לתהליך (ר' סעיף הבא)
  • מומלץ ליצור מנגנון תמיכה וליווי למשתתפים בתקופה שלאחר השתתפותם באבחון או בקורס הטעימות. שכן, עולם ההכשרות והתעסוקה בהיי-טק אינו מוכר למרבית המשתתפים החרדים והם זקוקים להכוונה ולליווי בצמתים חשובים במסלול הקריירה

 

הצעה לציטוט בעברית:
בן מאיר, א., שני, ה. וסומך, ס. (2024). המיזם הלאומי לשילוב חרדים בהיי-טק: ממצאי מחקר הערכה. מ-24-235. מכון מאיירס-ג'וינט-ברוקדייל.

הצעה לציטוט באנגלית:

Ben Meir, E., Shany, H., & Somekh, S. (2024). The National Project for Integrating the Ultra-Orthodox in the High-Tech Sector: Findings of an Evaluation Study.  S-235-24. Myers-JDC-Brookdale Institute. (Hebrew)