"אני זוכרת את עצמי יום אחד, כמטופלת פוריות, בבית חולים, ממש 'על הרצפה', באופן הכי מילולי שיש, ועם דמעות בעיניים מבטיחה לעצמי שאני אעשה משהו כדי שהטיפולים האלו לא יהיו כל כך קשים עבור נשים אחרות. החוויה האישית הזו שלי, של טיפולי פוריות קשים שנמשכו שנים, הניעה אותי ליזום מחקר כדי לקדם את הרווחה הנפשית של מי שעוברת את הטיפולים." תמר מדינה-הרטום
במחקר רחב היקף שנערך ע"י מכון מאיירס-ג'וינט-ברוקדייל נמצא שיש מקום לשיפור יישום גישת המטופל במרכז ביחידות לטיפולי פוריות והפריה בבתי החולים; ושקיים חוסר הסכמה בין הצוותים לבין המטופלות לגבי מידת התמיכה הנפשית עבור המטופלות במהלך הטיפול.
ממצאים מרכזיים
- הציון הממוצע שנתנו המטופלות לממד התמיכה הנפשית שהן מקבלות בטיפול היה 4 בלבד, בסולם שנע בין 1 ל 10, מה שמצביע על כך שיש מקום רב לשיפור בממד זה.
- מעניין לציין שעד לעריכת מחקר זה הצוותים לא היו מודעים לצורך בשיפור במדד התמיכה הנפשית, שכן הציון הממוצע שהם נתנו לטיפול ביחידה בה הם עובדים היה ציון טוב מאוד- 8.5.
- לגבי הממדים האחרים, המטופלות נתנו ציונים גבוהים יותר, למשל, המסוגלות המקצועית של הצוות המטפל קיבלה מהן את הציון הגבוה ביותר מתוך כל הממדים- 8.
- אולם, גם בממדים אלו יש מקום לשיפור משמעותי בחלק מבתי החולים. למשל, בממד הנגישות והזמינות של הצוות המטפל הציונים בין בתי החולים נעו בין 5.5 לבין 9. זה מעלה את האפשרות שבתי חולים שקיבלו ציונים גבוהים יכולים להוות מודל לבתי חולים שקיבלו ציונים נמוכים יותר.
- אף על פי שמנהלי היחידות מכירים את הגישה של "המטופל במרכז" ומצדדים בה, רק בחלק מהיחידות יש גורם מטפל מתחום בריאות הנפש כחלק מהצוות הקבוע ביחידה.
רקע
מחקר זה הוא הראשון בישראל שבודק באיזו מידה גישת "המטופל במרכז" מיושמת בתחום הרגיש והאינטימי של טיפולי פוריות. המחקר מתבסס על סקר בו השתתפו מעל 500 מטופלות פוריות וכ-80 אנשי מקצוע ממספר יחידות לטיפולי פוריות והפריה בבתי חולים בישראל, שנשאלו על ההתנסות שלהם בקבלת ובמתן טיפולי פוריות.
טיפולי פוריות, המאופיינים במעמסה פסיכולוגית ופיזית ובמגעים תכופים עם מערכת הבריאות, עשויים לפגוע ברווחה הנפשית. הפגיעה נובעת, בין השאר מהצורך לעבור טיפולים פולשניים ומכאיבים לאורך זמן, ומהתחושה של אובדן השליטה על החיים ועל הבריאות.
גישת המטופל במרכז היא גישה לטיפול, שבה ההעדפות, הצרכים, והערכים של המטופל מנחים את קבלת ההחלטות הקליניות בעניינו. הגישה באה לידי ביטוי במספר ממדים, בניהם מתן מידע והסברים; מעורבות המטופל בהחלטות בנוגע לטיפול; ומתן תמיכה נפשית במהלך הטיפול. טיפול לפי עקרונות הגישה יכול לעזור לשמר ואפילו לשפר את הרווחה הנפשית בזמן הטיפולים.
גישת המטופל במרכז מקובלת בעולם כיום כגישה מיטבית לטיפול, שעוזרת גם למטופלים וגם ולמערכת הבריאות. אך למרות שהגישה קיימת בשנים האחרונות גם בשיח בישראל, היישום שלה ושילובה בפרקטיקה עלולים להיות לעיתים מאתגרים. משאבים מוגבלים, מחסור בזמן, והכשרת רופאים המתמקדת בפתרון בעיות רפואיות, יוצרים גישה טיפולית של "ביצוע בדרך היעילה ביותר" ואינם מקדמים הסתכלות הוליסטית על המטופל ועל הצרכים שלו. גם בטיפולי פוריות גישה זו עלולה לבוא לידי ביטוי כאשר מתמקדים בעיקר בתוצאה הרצויה של הריון ולידה ופחות בתהליך שהמטופלת עוברת בדרך.
תובנות
אף על פי שטיפול לפי עקרונות גישת "המטופל במרכז" יכול לסייע לשמר את הרווחה הנפשית בזמן הטיפולים, היישום שלה ושילובה בפרקטיקה עלולים להיות לעיתים מאתגרים.
הכלי שהשתמשנו בו למדידת יישום גישת המטופל במרכז בטיפולי פוריות יכול לעזור, מצד אחד למערכת ולצוותים, בכך שהוא עוזר לאתר את הממדים וההיבטים הספציפיים בהם כדאי להתמקד כדי לשפר את איכות שירותי הבריאות. ומצד שני, למטופלים, כצעד נוסף לבחירה מושכלת של היחידה בה הם יקבלו טיפול, לפי המדדים שחשובים להם בטיפול.
שותפים
המחקר נערך בסיוע מימון של המכון הלאומי לחקר שירותי הבריאות ומדיניות הבריאות.
אודות החוקרת
תמר מדינה הרטום היא חוקרת עמיתה במרכז סמוקלר לחקר מדיניות הבריאות שבמכון מאיירס-ג'וינט-ברוקדייל. היא גם דוקטורנטית מבית הספר לעבודה סוציאלית ע"ש בוב שאפל שבאוניברסיטת תל אביב, ובעבודת הדוקטורט שלה היא בוחנת את תפיסת הטיפול כממוקד במטופלת והרווחה הנפשית של נשים שעוברות טיפולי פוריות.
תמר היא מחברת הספר IVF- המדריך הידידותי לטיפולי פוריות, ספר שנבע מתוך החוויות האישיות שלה כמטופלת פוריות ואשר עוסק בצרכים הרגשיים של מטופלות הפוריות, מעייני המטופלות.
צוות המחקר כלל בנוסף לתמר את בת-שבע הס ולב ז'יבייב ממכון ברוקדייל.
הפנייה למחקר
מדינה-הרטום, ת'., הס, ב'. וז'יבייב, ל. (2019). יישום גישת הטיפול הממוקד במטופל בטיפולי פוריות בישראל. מאיירס ג'וינט-מכון ברוקדייל: ירושלים. דמ-15-705.
המחקר בחדשות
המטופל במרכז? מטופלות פוריות לא מקבלות תמיכה רגשית מספקת (מעריב, 5.6.2019)
התנסות אישית כואבת גרמה לתמר מדינה-הרטום לערוך את המחקר הראשון בישראל בתחום הרגיש והאינטימי של טיפולי פוריות (רינונים, 11.6.2019)
דווקא אחרי שהפסקנו עם טיפולי הפוריות, נכנסנו להיריון (ynet/ידיעות אחרונות, 30.7.2019)